Drøbak og skjærgårdsfestivalen.

Drøbak og skjærgårdsfestivalen.

 

Lørdag 12 og søndag 13 september arrangerte ski HK sin årlige festival med utror fra Drøbak. Vi var snaut 40 fiskere begge dager. Litt flere på søndag fordi Fredrikshald hk hadde lagt inn klubbkonkuransen sin denne dagen. Alle anbefalte corona tiltak ble fulgt  og vi fikk  til og med desinfiserings sprit  med ombord….

Før utror

Det var poengfiske  begge dagene og  vi fulgte stort sett samme rute begge dager men båtene hadde litt ulike vurderinger av når det var lurt å gå på de ulike plassene.

 

Stedene vi fisket:

Klokkebøya: Her var det primært små sei vi fisket etter. De fleste fikk seien på ”sabikihekler” i krokstørrelser fra 10-4. Men flere fikk også på agnet paternoster takkel i krokstørrelse 10 og 8. Fisken stod i fra bunnen og opp til midt i vannsøyla litt avhengig av stimen vi fant . Det meste ble tatt på bunnen og  i en radius på 100 meter rundt bøya.

Normalt pleier klokkebøya å være en god sildeplass og vi fisker silda med de samme heklene. Jeg tror ikke det ble tatt en eneste sild i løpet av festivalen denne gangen.

Det kom opp noen makreller  sammen med seien.

Litt sør for klokkebøya  på 30-40 meters dyp stod det bra med sypike. Denne ble tatt på agn helt nede på bunnen. Her så jeg både slep og paternoster ble brukt . det virket som om alt fungerte . Jeg brukte paternoster med 8 krok og syntes det fungerte helt greit. Tror kanskje en kombinasjon med litt makrell og en bit kokt reke var det  som ga raskest napp på sypike.

 

Torpedohullet:

Her fisket vi bergnebb og gylter.

Etter bergnebb er det et paternostertakkel i krokstørrelse  16-12 som er mest effektivt.

Øverste krok maks 20 cm fra bunnen. Paternoster fordi bunnen ofte er lett å sitte fast i.

En liten terning med makrell og en rekebit utenpå er vel det som gir raskest napp. Nå er det ikke nappet som er det vanskeligste men heller å gjøre rett tilslag  så fisken sitter.

Mange stilte med kombinasjonstakkler til dette fisket. En liten krok til bergnebb i bunnen og to kroker i størrelse 8-6 etter gylter litt høyere opp. Dette fungerte bra etter berggylte  og agnet på disse krokene var en kokt rekebit fra en halv eller tredels reke.

Nytt av året for meg var at det gikk bra med gressgylte innimellom bergnebben. Denne var ikke noe større enn bergnebbene og gikk på de små krokene og det samme agnet. Det kan virke som om de har egne små områder /revirer hvor de er på bunnen. Fikk du først en kom det ofte en til.

På torpedohullet  får vi ofte bra med sypike når vi går litt dypere men den var ikke her nå.

 

Gjestehavna i Drøbak.

Dette er normalt en veldig god kutlingplass . Vi fikk den der nå også men ikke like lett som ”vanlig”.jeg fisker kutling med trippel slep med krok størrelse fra 22-12. Det vanligste er tre kroker mellom 16-12. Som regel synes jeg rein makrell er det beste agnet etter kutling. Nå synes jeg det hjalp med en liten rekebit i tillegg.

Det  ble tatt noen fløyfisk og bra med bergnebb  her også.

Sandtaket:

Dette er et relativt stort område hvor hovedtiden av fisket foregikk. Her bruker de fleste  doble og triple slep med krokstørrelse fra 16-8. Jeg brukte krokstørrelse 12 og 10 mesteparten av tiden.

Et  dobbelt slep med en paternoster over bommen er det beste alround takkelt  på sandtaket. Det meste tar slepet men i perioder kommer det mye på kroken over søkket også.

Vi fikk sandflyndre, knurr, hvitting, hyse, rødspette, fløyfisk, kutling, sypike , makrell ,bergnebb og ulke.

Ikke like mye av alt men mange hadde 10 klipp eller i nærheten på de førstnevnte artene.

Jeg mener den aller beste kombinasjonen med agn var makrell og råreke.

I løpet av festivalen ser vi at noen får mer fisk enn andre. De har noe felles:

– De har en stang som gjør at de lett ser nappet.

– De bruker tynn hovedline fra  0,15-0,20 mm

– de har mest mulig strømlinjeformede agn. Det meste av kjøttet på makrellen er skjært av slik at fileen bare er noen mm tykk. Til en 10 krok er makrell biten ca 3-5 mm bred og ca 1,5 cm lang. Den er tredd en gang igjennom kroken slik at den den beveger seg mest mulig ”svømmende” i vannet og ikke spinner rundt som en propell.

-særlig har presentasjon av agnet mye å si hvis fisken er litt sær.

Oppsummert ble dette to morsomme dager. Jeg stod på brygga og pratet med Arne Reitan  før utror på søndag og vi var vel enige om at det viktigste  med hele festivalen var å komme seg ut på tur, få fisket  litt og vært litt sosiale. Når det napper jevnt hele dagen i tillegg blir det veldig bra. Takk til  Ski hk for en meget godt gjennomført festival.

Hvis det fortsatt er like dårlig med ”matfisk ” håper jeg dere kliner til med to artsfiskedager neste år også.

 

 

 

 

 

Vinner dameklassen Drøbakfestivalen, Hilde Skiffard, Torungen HK
Vinner seniorklassen Drøbakfestivalen, Ulf Andreassen, Sarpsborg HK

 

Vinner juniorklassen Drøbakfestivalen, Peter Solberg, Sarpsborg HK. Foto: Arne Bergstrøm

 

 

 

Vinner herreklassen Drøbakfestivalen, Robin Ødegård, Ski HK.

 

Vinner dameklassen Skjærgårdsfestivalen, Sonja Deryckere, Ski HK

 

 

Vinner juniorklassen Skjærgårdsfestivalen, Nicolai Ødegård, Ski HK
Vinner Seniorklassen Skjærgårdsfestivalen, Ulf Andreassen, Sarpsborg HK
Vinner Herreklassen Skjærgårdsfestivalen, Marius Hansen, Ski HK
Ski HK 1 vant lagkonkurransen begge dager. Fra venstre uten diplom; Thomas Løland, Robin Ødegård, Marius Holm Hansen og Jon Anders Ihlen.

 

Resultater finner dere på hjemmesiden til forbundet .

Stor takk til  Arne Bergstrøm Sarpsborg HK , Thomas Løland Ski HK ,  Hilde Skiffard og Are Andersen for bilder fra festivalene-

 

 

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg

Velkommen Lofoten HK

Det er med stor glede vi i Norges Havfiskeforbund kan ønske den nyetablerte klubben Lofoten Havfiskeklubb velkommen i forbundet. Lofoten HK vil være arrangør under

Les videre »