DRØBAKFESTIVALEN 8. SEPTEMBER 2018

Tekst og bilder: Per Moen, Båstad HK.

Det var uttrykt for regn, og alle hadde tatt sine forholdsregler i så måte, men det ble oppholdsvær og ganske bra det meste av dagen. Det som ellers er spesielt for året er at det bare var 37 deltakere med i denne tradisjonsrike festivalen. Og det var stort sett bare østlandsklubber representert, Oslo, Ski, Båstad, Sarpsborg, Fredrikshald og Aurskog Høland. Bare Torunn Handeland som er medlem i Trondheim HK og tre Torungenfiskere var unntak i så måte.  Og det er jo mange arter å få i Oslofjorden, og artsfiske er spennende. Må vi finne på noe lurt for å få opp fiskeintersessen igjen? (Jeg vil senere etter omtalen av Skjærgårdsfestivalen komme med noen betraktninger om mengdefiske etc. i Oslofjorden.)

Det er vanlig at mange er ute på prøvefiske før festivalene i Drøbaksundet.  Vinneren i en meget jevn konkurranse i Drøbakfestivalen denne dagen, Tor Arne Rygg, Oslo HK forteller: «Jeg hadde vært ute sammen med Lars Hellum (Oslo HK) dagen før, og da fant vi ut at det ikke var noen vits i å dra inn i Hallangspollen. En fikk fullt av grønnalger på krokene der inne, og vi fikk ikke annet enn noen få hvittinger. Og vi fant ut at det med unntak av området ved Klokkebøya var mye groing på hele Drøbaksida av fjorden. Kanskje er det det varme været i sommer som har skylda? Men for å gjøre historien kort var vi innom Klokkebøya, Torpedohullet og ved kaia for redningsskøyta. Sistnevnte sted var det greit å fiske, men vi måtte passe oss for noen moringer ved den nye flytebrygga de hadde bygget der. Vi prøvde videre inn Vestfjorden, og mellom redningsskøytekaia og det indre løpet ut til muren der vi har fått hvittinger og sypiker mv. tidligere, men nå var det nesten ingen ting. Så dro vi til området ved Sandtaket og videre til Mølla. Det var planen vi skulle gå etter også i konkurransen, og vi diskuterte tidsbruken om bord i Quatro. Vi var enige om at vi skulle ligge minst halvannen time på Mølla, og se an hvordan det gikk på de andre stedene. Det var nesten synd på Jon Anders Ihlen, Ski HK som var fiskeskipper med den gjengen vi hadde om bord, men det fikset han utmerket selv om han nesten gav litt opp med sine forslag noen ganger. Diskusjonen gjaldt tidsbruken der vi var sterkt uenige hele veien.

Ved Klokkebøya var planen makrell, sei og sild, selv om mange ikke hadde helt troen på silda. Men silda biter som oftest best fra morgen av. Jeg prøvde først med 8-erkroker med selvlysende grønne perler, og fikk sei ganske fort. Videre prøvde jeg kjøpetackel (8-erkrok) med hvite vinger og metallglinsende hår og surret med litt rødt (sabiki eller var det sabiti). Jeg hadde klipt det ned til tre kroker (brukte de tre nederste), og med søkke i bunnen. Noen ganger har jeg brukt alle opphengerne, og klipt av noen av krokene slik at det blir lovlig antall. Men det er mistanke om at fiskene synes best om de uten kroker, så det kan diskuteres om det er lurt. Ellers har jeg følelsen av at om jeg bruker blysøkke, så liker silda det best, mens makrellen synes å like blank pilk uten kroker som søkke. Jeg fikk i alle fall 5 makrell på under 5 min. Jeg fant ellers ut at småseien sto ved bunnen, makrellen høyere i sjøen og silda ved toppen. Jeg endte opp med fire sild. Og det ble noen ikketellende torsker.

Vi dro så til Torpedohullet. Jeg prøvde der ulike krokstørrelser. Krokene bør ellers ikke være hverken for tynne eller for tykke. Jeg har gode erfaringer med UMC Mystic match. Jeg brukte her 14-krok som det minste, mens Robin Ødegård også brukte de som er enda mindre. Men da kan det lett bli alt for mange bergnebb. Ved bergnebbfiske kan en ellers bruke en liten makrellbit eller en sneglebit og råreke utenpå. Når råreka er spist av svermen av bergnebb, sitter de på restagnet og kroken. Men en stor rårekebit er også torsken glad i. Jeg satset ikke på bergnebb på dette stedet, men fikk likevel 4, samt en sypike og en gressgylte. Jeg har ellers sett på mageinnholdet i mange bergnebb. De spiser noen bittesmå gule skjell. Jeg har derfor med hell fisket med små gule glassperler, og fått bergnebb og andre gylter. (Svenskene bruker mye gult når de fisker i Øresund.) Av sene bruker jeg 0,25 for hele tackelet. Ellers er det å nevne at på dette tidspunktet på båten ledet Erling Brandsrød, Sarpsborg HK klart. Han fikk fløyfisk ved torpedohullet, og hadde flere gylter og full kvote av makrell, sei og sild.

Ved redningsskøytekaia fisket jeg etter kutlinger med bare makrellagn for ikke å få bergnebb, men fikk likevel an drøss av dem, og fire kutlinger, samt gressgylt nr. 2. Det var kutlinger på de åpne flekkene på bunnen også litt utover i sundet. Robin fisket med enkelte 18-kroker tror jeg og fikk opp noen ørsmå kutlinger.

Vi kjørte så rett til Sandtaket. Vi la oss 10-15 meter utenfor båthavna, kanskje den sikreste fløyfiskplassen i Drøbak. Jeg endte opp med 2 fløyfisk, 4 knurr og 4 flyndrer. For knurrfisket prøvde jeg meg med to opphengere med litt større kroker, og ett slep. Mange om bord i båten fikk fløyfisk denne dagen, men merkelig nok ikke fløyfiskeksperten Robin Ødegård, Ski HK. Robin spurte meg hvilket tackel jeg brukte da jeg fikk fløyfiskene. «Jeg bruker rent Robin Ødegårdtackel, dvs. et du har lært meg», var svaret.

Turen gikk så etter planen til Mølla. Der fikk jeg opp to hvittinger, en hyse, en sypike og to sei over målet. Jeg hadde 11 arter, 83 poeng, og veide inn 4,5 kg. Lars Hellum om bord i Bayard fikk ellers en sild på nedsleppet på Mølla ved at kroken traff silda i ryggen. Det var hans 11 art, og jubelropet hans hørtes over til alle båtene». Ellers avslutter Tor Arne med at han synes det er viktig å dele erfaringene sine med andre. «Jo flere som får fisk, jo flere blir med.»

I herreklassen var nr. 2, båtvinner på Bjørg, Marius Hansen, Ski HK fattige 0,15 poeng bak Tor Arne Rygg, og på 3. plass fulgte Lars Hellum, Oslo HK. Etter disse finner vi 3 Båstasdfiskere. I seniorklassen vant Tor Barm, Fredrikshald HK foran Ulf Andreassen, Sarpsborg HK og Thor, Sletmo, Ski HK.

Ellers vant Tobias Baltzersen, Båstad HK juniorklassen (to deltakere), og Torunn Handeland, Trondheim HK dameklassen der hun var alene. Hun var ellers ikke helt fornøyd med fisket sitt denne dagen.

Lagkonkurransen ble denne gangen vunnet av Ski HK 1 på hjemmebane, foran Team Normark, Båstad HK og Oslo HK 1. På vinnerlaget fisket Marius Hansen, Robin Ødegård, Thomas Løland og Thor Sletmo.

I storfiskklassen var Christer Wiik-Nielsen, Båstad HK ganske overlegen med en sei på 3,42 kg

Viser ellers til resultater og bilder.

 

Vi venter på premieutdelingen i det fine teltet Ski Hk hadde satt opp for festivalhelgen. Ved bordet foran ser vi fra venstre Båstadfiskerne Carl Stiegler, Jostein Nybakke, André Martinsen og Knut-Ole Haug, og videre Tor Arne Rygg, Oslo HK og Torunn Handeland, Trondheim HK. Se ellers hvem du kan dra kjensel på bak dem i teltet.

 

 

De tre beste i herreklassen, fra venstre nr. 3 Lars Hellum, Oslo HK, i midten vinneren Tor Arne Rygg, Oslo HK, og til høyre nr. 2 Marius Hansen, Ski HK

 

 

Vinneren av seniorklassen, Tor Barm, Fredrikshald HK

 

 

Tobias Baltzersen, Båstsad HK  vant juniorklassen og fisket godt.

 

 

Torunn Handeland, Trondheim HK var som eneste deltaker vinner av dameklassen

 

 

Ski HK 1 med fra venstre Robin Ødegård, Marius Hansen og Thor Sletmo vant lagkonkurransen i Drøbakfestivalen.
Thomas Løland var ikke til stede da bildet ble tatt.

 

 

Christer Wiik-Nielsen hadde dagens desidert største fisk med denne seien på 3,42 kg.

 

 

Resultater blant 26 herrer, 1 dame, 2 juniorer og 8 seniorer, 37 i alt:

HERRER

Nr. Navn og klubb Båt Totalpoeng
1 Tor Arne Rygg, Oslo Quatro 87,50
2 Marius Hansen, Ski Bjørg 87,35
3 Lars Hellum, Oslo Bayard 85,62
4 André Martinsen, Båstad Bjørg 83,86
5 Christer Wiik-Nielsen, Båstad Quatro 81,85
6 Knut-Ole Haug, Båstad Bjørg 79,98
7 Robin Ødegård, Ski Quatro 77,85
8 Erling Brandsrud, Sarpsborg Quatro 77,44
9 Martin Gundersen, Ski Bayard 76,61
10 Kjetil Langvatn, Båstad Quatro 73,90
11 Erlend Borge, Torungen Bjørg 70,95
12 Jon Anders Ihlen, Ski Quatro 68,45
13 Tore Hermanseter, Båstad Quatro 67,60
14 Thomas Løland, Ski RS57 63,43
15 Carl Stiegler, Båstad Bjørg 63,27
16 Jostein Nybakke, Båstad Quatro 63,10
17 Bjørn Bakkelid, Oslo Bjørg 61,93
18 Øyvind Sundet, Torungen RS57 61,32
19 Meik Weidner, Ski RS57 60,35
20 Are Andersen, Torungen RS57 56,75
21 Sven Solbakken, Oslo Bayard 46,80
22 Christian Dalgren, Sarpsborg Bjørg 42,09
23 Sigbjørn Hansen, Ski Bjørg 41,96
24 Jan-Eric Herrstrøm, Fredrikshald Bayard 40,50
25 Rune Topper, Ski RS57 23,52
26 Morten Østli, Aurskog-Høland Bjørg 21,00

DAMER

Nr. Navn og klubb Båt Totalpoeng
1 Torunn Handeland, Trondheim Quatro 56,57

 

JUNIORER

Nr. Navn og klubb Båt Totalpoeng
1 Tobias Baltzersen, Båstad Bjørg 67,92
2 Peter Solberg, Sarpsborg Quatro 58,58

 

SENIORER

Nr. Navn og klubb Båt Totalpoeng
1 Tor Barm, Fredrikshald Bayard 72,59
2 Ulf Andreassen, Sarpsborg Bayard 69,94
3 Thor Sletmo, Ski RS57 63,27
4 Arne Bergstrøm, Sarpsborg RS57 52,20
5 Arne Reitan, Båstad RS57 44,52
6 Tor Haugen, Fredrikshald Bjørg 42,58
7 Per Moen, Båstad RS57 38,49
8 Petter Fredriksen, Ski Bjørg 28,00

 

Slik gikk det på de ulike båtene

1) QUATRO

Gjennomsnittspoeng for de fem beste:    79,71

For alle: 71,27

 
Nr. Navn og klubb Totalpoeng
1 Tor Arne Rygg, Oslo 87,50
2 Christer Wiik-Nielsen, Båstad 81,85
3 Robin Ødegård, Ski 77,85
4 Erling Brandsrød, Sarpsborg 77,44
5 Kjetil Langvatn, Båstad 73,90
6 Jon Anders Ihlen, Ski 68,45
7 Tore Hermanseter, Båstad 67,60
8 Jostein Nybakke, Båstad 63,10
9 Peter Solberg, Sarpsborg 58,58
10 Torunn Handeland, Trondheim 56,47
     
2) BJØRG

Gjennomsnittspoeng for de fem beste:    78,01

For alle: 57,57

 
Nr. Navn og klubb Totalpoeng
1 Marius Hansen, Ski 87,35
2 André Martinsen, Båstad 83,86
3 Knut-Ole Haug, Båstad 79,98
4 Erlend Borge, Torungen 70,95
5 Tobias Baltzersen, Båstad 67,92
6 Carl Stiegler, Båstad 63,27
7 Bjørn Bakkelid, Oslo 61,93
8 Tor Haugen, Fredrikshald 42,58
9 Christian Dalgren, Sarpsborg 42,09
10 Sigbjørn Hansen, Ski 41,96
11 Petter Fredriksen, Ski 28,00
12 Morten Østli, Aurskog-Høland 21,00
 

3)

 

BAYARD

Gjennomsnittspoeng for de fem beste:    70,31

For alle: 65,34

 
Nr. Navn og klubb Totalpoeng
1 Lars Hellum, Oslo 85,62
2 Martin Gundersen, Ski 76,61
3 Tor Barm, Fredrikshald 72,59
4 Ulf Andreassen, Sarpsborg 69,94
5 Sven Solbakken, Oslo 46,80
6 Jan-Eric Herrstrøm, Fredrikshald 40,50
 

4)

 

RS57

Gjennomsnittspoeng for de fem beste:     61,02

For alle:  51,54

 
Nr. Navn og klubb Totalpoeng
1 Thomas Løland, Ski 63,43
2 Thor Sletmo, Ski 63,27
3 Øyvind Sundet, Torungen 61,32
4 Meik Weidner, Ski 60,35
5 Are Andersen, Torungen 56,75
6 Arne Bergstrøm, Sarpsborg 52,20
7 Arne Reitan, Båstad 44,92
8 Per Moen, Båstad 38,49
9 Rune Topper, Ski 23,52

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAG blant i alt 10

Nr.      Navn Navn Poeng Totalpoeng
1   Ski 1 Marius Hansen

Robin Ødegård

Thomas Løland

Thor Sletmo

87,35

77,85

63,43

63,27

291,90
2   Team Normark, Båstad André Martinsen

Knut-Ole Haug

Kjetil Langvatn

83,26

79,98

73,90

282,26
Arne Reitan 44,52
3   Oslo 1 Tor Arne Rygg

Lars Hellum

Bjørn Bakkelid

Sven Solbakken

87,50

85,62

61,93

46,80

281,85
4  Båstad 1 Tobias Baltzersen

Tore Hermanseter

Carl Stiegler

Jostein Nybakke

67,92

67,60

63,27

63,10

261,89
5 Sarpsborg 1 Erling Brandsrød

Ulf Andreassen

Peter Solberg

Arne Bergstrøm

77,44

69,94

58,58

52,20

258,16

 

6   Mix 1    Torungen,

Trondheim

Erlend Borge

Øyvind Sundet

Are Andersen

Torunn Handeland

70,95

61,32

56,75

56,47

245,49
7   Mix 2    Båstad

Ski

Aurskog-Høland

Christer Wiik-Nielsen

Martin Gundersen

Rune Topper

Morten Østli

81,85

76,61

23,52

21,00

202,98
8 Mix 3 Jon Anders Ihlen

Meik Weidner

Sigbjørn Hansen

Petter Fredriksen

68,45

60,35

41,96

28,00

198,76
9   Mix 3     Fredrikshald

Båstad

Tor Barm

Tor Haugen

Jan-Eric Herrstrøm

Per Moen

72,59

42,58

40,50

38,49

194,26
10 Mix 4    Sarpsborg Christian Dalgren

42,09 42,09

 

De tre største innveide fiskene

Nr. Navn og fiskeklubb Fiskeslag Kg
1 Christer Wiik-Nielsen, Båstad Sei 3,42
2 Christian Dalgren, Sarpsborg Sei 2,78
3 Sven Solbakken, Oslo Sei 2,47

 

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg