Sommarøya 3. og 4. juni 2016

Referent: Øyvind Høier
Etter ett års pause kunne vi i Tromsø Havfiskeklubb igjen ønske tilreisende havfiskere samt egne medlemmer velkommen til nye havfiskefestivaler på Sommarøy / Brensholmen. Likt som i 2014 skulle vi ha utror og innveiing på Ivan Lorentzen Fiskeforretning på Brensholmen med nattfiske under begge festivalene. Vi har et godt samarbeid med fiskemottaket her, med sjefen sjøl Ingvard Lorentzen i spissen, noe vi setter stor pris på.

Til høyre: Sjefen på fiskebruket, Ingvard Lorentzen, her flankert av Kim-Eirik Johansen i arrangementskomiteen. Foto: Truls Christian Olsen.
Til høyre: Sjefen på fiskebruket, Ingvard Lorentzen, her flankert av Kim-Eirik Johansen i arrangementskomiteen. Foto: Truls Christian Olsen.

Tidligere år har vi som kjent hatt fast festivalhelg den siste helga i juli. Dette ble det slutt på for noen år siden da vi ikke lenger fikk levert fisk p.g.a. fast fellesferie for fiskemottaket i hele juli. I 2014 hadde vi festival i begynnelsen av august og det ble en vellykket festival med forholdsvis godt vær og bra fiske. Det var imidlertid ikke mulig å fortsette i august p.g.a. stevnekollisjoner så vi så oss ut alternative helger. I 2015 ble dette vanskelig og vi tok et pauseår uten festivalarrangement. I 2016 var det kun én mulighet for oss, første helga i juni. Også denne måtte dessverre gå samtidig med en annen festival, men det måtte bare gå for i år. Begynnelsen av juni er en spennende tid for fiske i området rundt Sommarøy. Det kommer ofte inn store mengder fisk i denne tida, både stortorsk, storsei, hyse, kveite m.m. Ukene i forkant av festivalen hadde det vært mye godt vær på yttersia. Flere dager med havblikk og til dels særdeles gode fangster for de som var ute med turister på de beste plassene. Vi var derfor optimistiske for hvilke resultater fisket kunne gi under havfiskefestivalene i år. Da det nærmet seg kunne vi imidlertid konstatere at værmeldingene ikke var særlig optimistiske. I løpet av ankomstdagen (torsdag) skulle det snu fra sol og vindstille til vestlig kuling, regn og betydelig lavere temperaturer. Maks uflaks med andre ord.
I år stilte 31 deltakere fra en rekke ulike klubber, totalt 11 i tallet: Tromsø HK,

Båstad (hele 10 deltakere), Ski, Kiruna Pighunters, Oslo, Asker, Botne, Aurskog  Høland, Harstad, Trondheim og Havulvan.

Til tross for et ikke veldig høyt antall deltakere ble det utfordringer på båtfronten i år. Dagene i forkant av festivalen mistet vi 2 båter, og til tross for iherdig jobbing med å prøve å få erstatningsbåter, lyktes vi ikke med dette. Det var mange av våre faste båtførere som ikke kunne stille i år. Dermed måtte det bli litt trangere om plassen på båtene enn det som har vært normalt hos oss, med 6 båter totalt. Tidligere år har det gjerne vært meget romslig på båtene, men vi fikk gjøre det beste ut av det i år. Vi er iallefall meget takknemlige ovenfor de båtførerne som valgte å stille opp for oss.

Vi fulgte værmeldingene med argusøyne fram mot festivalen og i løpet av torsdag ettermiddag tok vi en beslutning: nattfisket måtte utsettes. Det verste været skulle nemlig komme inn seint torsdag kveld og natt, akkurat da vi skulle ha utror (meldinga var opp i vestlig sterk kuling). Utror ble dermed utsatt til fredag kl. 10.00. I løpet av natta ble det fort klart at vi hadde tatt en rett avgjørelse. Vinden reiv i hytta og de sterkeste vindkastene på Hekkingen fyr var oppe i 27,3 m/s. Det tilsvarer mellom full storm og sterk storm.

Fredag formiddag hadde vinden roet seg noe, slik at det nå «bare» blåste en jevn frisk bris fra nordvest med stiv kuling i  kastene. Det regnet og haglet om hverandre og forholdene var mildt sagt ikke bra. Etter en vurdering med alle båtførerne bestemte vi oss for å begrense fiskeområdet, slik at man kun kunne fiske innaskjærs i Kattfjorden og innover Malangen. Ute på det åpne havet var det frådende og høy sjø, så det var dessverre bare å glemme å fiske der.

Bildet: Fiskeskipper – og båtførermøte, gjennomgang av fiskeområdet. Foto: Truls Christian Olsen.
Bildet: Fiskeskipper – og båtførermøte, gjennomgang av fiskeområdet. Foto: Truls Christian Olsen.

 

Før jeg skriver videre om fisket vil jeg nevne at vi samtidig bestemte oss for å utsette utror for andre dag, med oppmøte lørdag morgen kl. 06.30 og utror 07.30. Jeg ser at enkelte har murret over dette og at det ville skape utfordringer ifht flyavganger lørdag, men dette har ikke arrangementskomiteen fått noen tilbakemeldinger om. Det var uansett ikke aktuelt å gå ut på nattfiske kun få timer etter at vi hadde kommet på land etter første dags fiske. De siste båtene var ferdig innveid kl. 19.00 fredag kveld og av hensyn til både båtførere,  eltakere og arrangører ble festival nr 2 utsatt til lørdag morgen. Vi kan ikke tvinge båtførere til å gå rett på havet igjen uten at de har hatt tilstrekkelig hviletid først. Værmeldingene antydet også mindre vind jo lenger fram vi ventet.

En annen ting verdt å nevne er arrangementskomiteens lille flause. Vi hadde  for anledningen kjøpt inn et stort partytelt på 9×3 meter. Her skulle vi ha sekretariat og kaikafé, der deltakerne kunne få litt ly for været. Teltet ble satt  opp i en lévegg av fiskebruket torsdag kveld, og det måtte 6 menn og kvinner til for å sette det sammen. Da vi møtte opp på Brensholmen fredag morgen var det et trasig syn som møtte oss. Et kollapset telt med knekte stangfester.Nattas storm hadde tatt med seg hele saken. Penger rett i vasken altså, en liten flause for oss arrangører.. vi fikk i hvertfall flyttet sekretariatet og kaikaféen inn på fiskebruket.

 

Det havarerte partyteltet. Foto: Truls Christian Olsen.
Det havarerte partyteltet. Foto: Truls Christian Olsen.

Så over til fisket. Alle båtene valgte å gå 1-2 timer innover Malangen i retning mot Senja, med unntak av et par båter som gikk over Malangen og bak Hekkingen og Hekkingsundet. Dette er første gang vi arrangerer festival på Sommarøy hvor været er så dårlig at vi er nødt til å bruke dette området. En konsekvens av det var dessverre at de fleste båtførerne var lite kjent i området, da man aldri fisker her til vanlig.

Utror fredag formiddag i nordvestlig kuling. Båten Hufsa og båtfører Jan-Willy Toften er på vei ut. Foto: Truls Christian Olsen.
Utror fredag formiddag i nordvestlig kuling. Båten Hufsa og båtfører Jan-Willy Toften er på vei ut.
Foto: Truls Christian Olsen.

 

Båtene Lady Elsie med båtfører Chas Walker og Trålfisk med båtfører Aksel Moe. Foto: Truls Christian Olsen.
Båtene Lady Elsie med båtfører Chas Walker og Trålfisk med båtfører Aksel Moe. Foto: Truls Christian
Olsen.

Undertegnede deltok ikke i fisket, men var på land for å jobbe med arrangementet. Jeg fikk imidlertid rapporter om at forholdene var vanskelige for deltakerne, med mye vind og avdrift. På en nordvestlig vindretning er det dessverre få steder å finne lé, men båten til Kurt Andreassen, Trond-Roger Larsen og Judith Larsen lyktes med dette. De var ombord i båten «Anne» der Hilmar Solbakken var skipper. Kurt forteller: «vi kom oss forbi Skårlineset og innover mot Lysbotn på Senja og da roet vinden seg en del. Her fant vi et grunnområde tett på land der det bare var 10-20 meter dypt, vi driftet med bare ca. 0,5 knops fart. Vi startet helt grunt og lot oss drive over en kant. Her sto det bra med fisk, stort sett gikk det i torsk. Enkelte av dem var i størrelsen 6-7 kg. Vi fisket jevnt bra i et par timer, før det var slutt på bettet.»
Lista over de største fiskene bekrefter dette. Judith Larsen fikk den største fisken dag 1, en torsk på 7,8 kg. Dette er beskjedent til Sommarøy å være, men vi håpet på større fisk andre dag.

 

Kim-Eirik Johansen og Tony Andersson med en fin hyse. Foto: Truls Christian Olsen.
Kim-Eirik Johansen og Tony Andersson med en fin hyse. Foto: Truls Christian Olsen.

 

Kim, en lusuer og en av våre svenske venner, Juha Rautavuoma fra Kiruna Pighunters. Foto: Truls Christian Olsen.
Kim, en lusuer og en av våre svenske venner, Juha Rautavuoma fra Kiruna Pighunters. Foto: Truls
Christian Olsen.

Da båtene kom på land kunne vi konstatere magre fangster. De fleste hadde mellom 10 og 25 kg, men enkelte veide kun inn noen få fisk. De 3 på båten «Anne» vant imidlertid hver sin klasse. Kurt Andreassen hadde fått godt med fisk, totalt 78,6 kg. Trond-Roger Larsen vant seniorklassen med 55,2 kg, mens Judith Larsen vant dameklassen med 37,35 kg. Dessverre deltok det ingen juniorer i år.

Båten Kjølva kommer til land. Båtførere ombord var Geir Toften og Joakim Molund. Foto: Truls

Båten Kjølva kommer til land. Båtførere ombord var Geir Toften og Joakim Molund. Foto: Truls Christian Olsen.

 

Konkurransen for 2-mannslag ble vunnet av Kurt Andreassen og Kjærsti Kristiansen med totalt 97,75 kg. Et mixlag fra Harstad og Båstad vant 4-mannslag med 110,45 kg. Deltakerne på laget var Trond-Roger Larsen, Judith
Larsen, Per Moen og Jan Erik Herrstrøm. Hilmar Solbakken med «Anne» ble naturligvis beste båtfører. Viser ellers til fullstendige resultatlister på NHFs sider.

Lørdag morgen var det klart for Tromsø Internasjonale Havfiskefestival. Vinden lå fortsatt på nordvest, kanskje en anelse mindre vind enn dag 1, men det var fortsatt perioder med kuling. Avgjørelsen om å begrense til det samme området som første dag var enkel.

Bildet: den erfarne skipperen Paul Jensen hjelper deltakere ombord i sin båt, Fidel. Foto: Truls Christian Olsen.>
Bildet: den erfarne skipperen Paul Jensen hjelper deltakere ombord i sin båt, Fidel. Foto: Truls Christian Olsen.

Båtene gikk også nå innover Malangen. En båt valgte imidlertid å legge seg i nærområdet, i brattkantene rett nedenfor Edøya. Det var båten «Fidel» med Paul Jensen som båtfører. Paul er en eksepsjonelt flink kar som gjør sitt aller beste for at deltakerne skal ha så gode forutsetninger som mulig til å få fisk. Han er svært dyktig til å gå på sluregir, slik at deltakerne kan fiske med snørene rett ned til enhver tid. Båten hans har flere ganger tidligere vært beste båt eller blant de beste båtene under våre festivaler, så også denne gangen. Ombord i «Fidel» fisket særlig Jostein Nybakke sterkt. Han fikk totalt 70,95 kg og vant med det herreklassen. Ombord var også Kjærsti Kristiansen som med sine 39,95 kg ble nr. 2 i dameklassen. Det gikk for det meste i brosmer av grei størrelse, men også en og annen torsk og hyse. Med dette ble «Fidel» nest beste båt denne dagen.

 

Bildet: Arild Wilhelmsen var optimist på lørdagsmorran. Foto: Truls Christian Olsen
Bildet: Arild Wilhelmsen var optimist på lørdagsmorran. Foto: Truls Christian Olsen

Best av alle var båten «Hufsa» og båtfører Jan-Willy Toften. Ombord var Kurt  Andreassen fra Tromsø HK, Trond-Roger Larsen fra Harstad HK, Judith Larsen fra Harstad HK og Sven Solbakken fra Oslo HK. Etter å ha funnet en del fisk dagen før var det ingen tvil om at Kurt ønsket å gå samme seien. Fisken sto imidlertid ikke på samme plass denne dagen så de søkte seg lenger og lenger inn i Gisundet. Her fikk de ligge helt for seg selv i lé av vinden. Kurt forteller: «vi var heldige og fant bra med fisk innover i Gisundet rundt Sandholmen. Vi fisket oss fra 30 meter og nedover mot 70-80. Det nappet jevnt og trutt. Hovedsakelig fikk vi torsk, men så dukket det opp noen fine stimer med sei. Enkelte av dem var i god størrelse også. Det var tydelig at fisken gikk i sild her inne. Vi fisket på begge sider, men det gikk forholdsvis greit. Jeg mistet en del takkel og kunne derfor hatt mer fisk om det ikke hadde vært for det. Vi hadde en hyggelig tur ombord hos Jan-Willy.»
Kurt Andreassen endte totalt med 68,80 kg fisk som holdt til 2. plass i herreklassen. Best på båten var imidlertid senioren Trond-Roger Larsen fra  Harstad Havfiskeklubb med solide 88,55 kg. Ved hans side sto vinneren i dameklassen, Judith Larsen fra samme klubb. Hun fisket sterkt hele dagen og  endte opp med 75 kg. Inkludert i fangsten var en fin sei på 8,55 kg. Sven Solbakken ble nr. 3 i herreklassen med 56,7 kg. Største fisk for dagen var det nettopp Kurt Andreassen som fikk med en sei på 10,5 kg. Den nest beste fisken var forøvrig en voksen brosme på 8,85 kg som ble tatt av Kjetil Langvatn.
Det var nok en rekke frosne og kalde havfiskere som kom på land etter endt  fiske. Da var det godt å kunne varme seg med en god kopp kaffé, vafler og pølser i kaikafeen.

Thormod Giswold serverer Kjærsti Kristiansen i kaikafeen.
Thormod Giswold serverer Kjærsti Kristiansen i kaikafeen.

Fangstene denne dagen var omtrent som dagen før eller litt bedre, da 2 av de 6  båtene lyktes med å finne greit med fisk. For en klubb som Tromsø Havfiskeklubb er salg av fisk en viktig del av inntektene for å festivaløkonomien til å gå i balanse, så det var litt synd at det ikke ble utaskjærsfiske denne gangen. Særlig med vissheten om at det var tatt mye fisk ute på havet dagene i forkant. Vi gjorde likevel det beste ut av det og håper at vi får bedre vær ved en senere anledning. En sak som forøvrig bør nevnes er at enkelte deltakere tar vare på en del fisk til eget bruk etter endt innveiing. Dette har de ifølge dagens regler rett til, men det fører også til mindre inntekt for festivalarrangøren. Klubben er sårbar for dette, spesielt ved så lave fangster som vi hadde i år. Vi ønsker derfor en kommende debatt velkommen rundt dette temaet, f.eks. ved neste lederkonferanse/generalforsamling.
Lørdag kveld hadde vi premieutdeling på Sommarøy Arctic Hotel. Premieutdelinga startet med en hedersbetegnelse av en av Tromsø Havfiskeklubbs medlemmer, som gjennom mange år har representert klubben på en fremragende måte.

Annette Harsting, som nå har blitt over  80 år, men fortsatt er sprek som bare det, ble utnevnt som æresmedlem av Tromsø Havfiskeklubb. En fullt fortjent utmerkelse. Dermed er det 2 æresmedlemmer av Tromsø Havfiskeklubb, Annette Harsting og Frits N. Jensen.

Bildet: Thormod Giswold overrekker æresbeviset til Annette Harsting. Foto: Truls Christian Olsen.
Bildet: Thormod Giswold overrekker æresbeviset til Annette Harsting. Foto: Truls Christian Olsen.

Hovedpremiene i år fikk mye skryt fra deltakerne. Det var unik håndlaget  glasskunst fra den lokale kunstneren Reidun Ingebrigtsen (Ingebrigtsens glassmakeri). Vi takker Reidun så mye for arbeidet med å lage premiene til oss. Tusen takk også til våre sponsorer som stilte med flotte gavepremier. Her må spesielt nevnes Pure Fishing, Elbe Normark og Andresens Vaabenforretning.
De individuelle resultatene er nevnt, men det kan også nevnes at lagvinnere for 4-mannslag nok en gang ble «Mix 1», bestående av Per Moen, Jan Erik Herrstrøm, Trond-Roger Larsen og Judith Larsen. Lagvinnere for 2-mannslag ble igjen Kurt Andreassen og Kjærsti Kristiansen. Viser ellers til NHFs sider for fullstendige resultatlister.
Etter premieutdelinga ble det festmiddag og trivelig sosialt samvær på hotelletfor de som ønsket det.
Da gjenstår det bare å takke for i år. Takk til alle deltakere som valgte å komme til oss. Takk også til festivalkomitéen for godt arbeid.

Styret i Tromsø Havfiskeklubb er positiv til å arrangere nye festivaler på Sommarøy/Brensholmen også neste år og vil komme tilbake til festivaldatoer så snart vi har det avklart.

Blogg fra Sommarøyfestivalene 13

Kurt Andreassen (til høyre) vant herreklassen dag 1 og ble nr. to dag 2. Her sammen med festivalgeneral Thormod Giswold. Foto: Truls Christian Olsen.

Blogg fra Sommarøyfestivalene 14
Det beste 4-mannslaget under begge festivaler: F.v: Per Moen, Jan Erik Herrstrøm (festivalgeneral Thormod Giswold), Judith Larsen og Trond-Roger Larsen). Foto: Truls Christian Olsen.

Blogg fra Sommarøyfestivalene 15
Flotte glasspremier laget av Reidun Ingebrigtsen.

Blogg fra Sommarøyfestivalene 16
Vinner i herreklassen dag 2, Jostein Nybakke. Foto: Truls Christian Olsen.

Blogg fra Sommarøyfestivalene 17
Kurt Andreassen fikk største fisk og mest fisk over 2 dager og vant bl.a. flotte gavepremier fra Pure Fishing. Foto: Truls Christian Olsen

Blogg fra Sommarøyfestivalene 18

Gutta i Team Normark: Arne Reitan, Knut Ole Haug, Jarle Reitan og Kjetil Langvatn.

Blogg fra Sommarøyfestivalene 19

«Obersten», Svein Erling Smolan med et fyrtårn i glass. Foto: Truls Christian Olsen.

Blogg fra Sommarøyfestivalene 21

Glade havfiskere. Fra venstre: Kurt Andreassen, Annette Harsting, Thormod Giswold og Kjærsti Kristiansen. Foto: Truls Christian Olsen.

Blogg fra Sommarøyfestivalene 22
Litt fra premiebordet. Foto: Truls Christian Olsen.

Blogg fra Sommarøyfestivalene 23

I storm eller stilla, Sommarøy er alltid vakkert og har sitt særpreg. Foto: Truls Christian Olsen

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg