Andenesfestivalene

1

Referent: Kim-Eirik Johansen

Fotos: Kim-Eirik Johansen og Øyvind Høier

 

Dag 1, Andenesfestivalen

Dette var mitt besøk nr. 8 på Andenes. Fisket her er uforutsigbart, slik det er de fleste plasser, men det kan tidvis være veldig bra. I disse farvannene er det muligheter for stor fisk av flere arter. Særlig er Andenes kjent for sine store sei. Fisk fra 10-20 kg er ikke uvanlig. Du kan også få stortorsk, kveite, hyse av pen størrelse m.m. Selv opplevde jeg et meget bra seifiske i 2013, da jeg fikk 4 storsei over 10 kg, hvorav den største var 15,9 kg. I år var fangstene litt varierende. Været var bra, i grunn så bra man kan få det på en så værutsatt plass.

2

Bildet: Utror lørdag morgen, her ser man båtene Andøygutt, Sjøstjerna og Mathilde.

Jeg var trukket på båten Braken, en båt jeg har gjort det meget bra på tidligere (les Andenes 2013) sammen med Liv og Tom fra Stavanger DSF. Et meget hyggelig selskap med andre ord. Fisket var meget tregt denne dagen, i grunn for de aller fleste. Personlig fikk jeg såvidt over 30 kg, men greide å bli best på båten. Beste fisk for egen del denne dagen var en torsk på ca. 10 kg. Det gikk i mye hyse og en og annen torsk. Vi testet overalt i nordhavet uten å finne de store stimene med fisk. Det var derimot andre som virkelig fant fisken. Fiskerne på båten Måtind hadde kalasfiske, og dro opp nesten 750 kg på fire mann & damer. Måtind var således klart beste båt denne dagen. De var i fisk stort sett hele dagen, og det var mye og stor fisk.

3

Bildet: Båten Braken med Tom Unsgaard, Liv Unsgaard og Kim-Eirik Johansen ombord

 

Vegard Mikal Stokland hadde størst fangst på Andenesfestivalen med 204,5 kg. Vegard hadde også størst fisk denne dagen med en torsk på hele 26 kg. Det er en meget bra sommertorsk og det er mange år siden jeg har hørt om et slikt monster, i hvert fall i festivalsammenheng.

Vegard forteller :

«Vi fant fisken stort sett med en gang vi slapp ned snøret. Startet (som vanlig) med noen brosmer av varierende størrelse og et par torsk. Vi drifta fint innover og fisket holdt seg godt, stort sett hele tiden. En fin blanding av torsk, sei, brosme og en og annen hyse. Etterhvert dukket det opp stor torsk hos flere av de andre på båten. Kjærsti hadde blant annet et drag med tre torsk rundt 10 kg, så man visste det var stor fisk der nede. Storingen satt vel ca. en time før slutten av fisketiden etter en litt roligere periode.»

4 

Bildet: Stortorsken til Vegard Mikal Stokland veide 26 kg

 

Torsken på 26 kg var klar bestenotering på torsk for Vegard, og er en opplevelse som han kommer til å huske lenge. De andre på båten fikk også opp flere store torsker. Blant annet Jim Andresen med torsker på hhv. 17 og 15,5 kg. Joakim Helgesen dro opp en fin matkveite på 13 kg og en flott lyr på 6,5 kg.

Totalt kom det opp 10 fisk over 10 kg dag 1, majoriteten kom fra båten Måtind.

5

Bildet: Kveita til Joakim Helgesen veide 13 kg

 

Jeg lister bare topp 3 her:

 

Herrer :

 1. Vegard Mikal Stokkland, Andenes HK. 204,5 kg
 2. Joakim Helgesen, Torungen HK. 194,5 kg
 3. Jim Andresen, Akershus HK. 189 kg.

 

Damer :

 1. Kjærsti Kristiansen, Havulvan HK. 158,5 kg
 2. Anne Ødegård, Ski HK. 45 kg
 3. Liv Unsgaard, Stavanger DSF. 27 kg

 

Senior :

 1. Frode Lerstein, Asker HK. 59 kg
 2. Arild Wilhelmsen, Asker HK. 54 kg.
 3. Rolf Knudsen, Torungen HK. 50,5 kg.

 

Junior :

 1. Bjørn Kristian Wolstad, Ski HK. 38,5 kg

 

For fullstendig resultatservice se : norgeshavfiskeforbund.no

 

Dag 2, Midnattsolfestivalen :

 

Fisket på Andenes kan være vanvittig bra. Det er en grunn til at jeg må tilbake hit år etter år. Her kan man virkelig oppleve noe helt spesielt. For noen år tilbake dro jeg en kveite på 94 kg. Den klart største fisken som er tatt i en festival i regi av NHF. Følelsen av å ha et slikt beist på kroken er ubeskrivelig herlig. Det er så tungt, det er så vilt… Den klassiske fiskeskjelven kommer sigende, og etterhvert er man helt gelé i kroppen. Gleden med å få en slik fisk er fantastisk, må nesten bare oppleves for å forstå hva jeg mener. Men nok om det, tilbake til årets konkurranser.

6

Bildet: Utror andre dag. Båtene Mathilde og Andøygutt er på vei ut av leia

 

Dag to var det aldeles spektakulært vær. Havblikk, sol og 10 grader. Denne dagen var jeg på båten Andøygutt med John-Olav Florø Larsen (Nord Jæren HFK), Thomas Løland (Ski HFK) og sjefen sjøl, Hanne Adolfsen (Andenes HFK). Egentlig en tremannsbåt, men vi var nødt til å være fire. Det ble litt trangt, men det gikk greit uten de store vasene. Alle båtene fulgte etter Måtind denne dagen og det viste seg at de hadde fisket langt vest dagen før, nært områdene Groinn (Røran). Det var en båt som fikk motortrøbbel på vei ut. Vannavkjølingen fungerte ikke slik den skulle, slik at motoren gikk varm. Heldigvis var det ikke noe kjempealvorlig og de kunne fortsette vestover, dog med noe redusert fart.

 

Fisket denne dagen var betraktelig bedre for de fleste. Ombord på Andøygutt var det en god blanding i begynnelsen. Torsk, sei og hyse, men etterhvert tok hysa fullstendig over. Fisk på fisk ble kroket, og fisk på fisk ble mistet på vei opp. Klassisk hyse! Det var relativt jevnfisket ombord på Andøygutt. Ingen store mengder, men det kom opp litt fisk nå og da.

Man måtte jobbe for de fiskene man fikk. Thomas agnet og fikk opp litt flere hyser enn vi som ikke agnet. Etterhvert ble vi litt lei hysa, vi ville fiske torsk eller stor sei.

 

7

Bildet: Undertegnede med en hyse på 3,4 kg.

 

John-Olav informerte oss andre ombord at de hadde funnet en plass dagen før der det var endel stortorsk. Etter litt diskusjon ble vi enig om at vi skulle ta et langt flytt. Vi kjørte hele veien fra Groinn ned til noen grunner vest for Bleik. Det tok sin tid, men det skulle vise seg at det til slutt var verdt det. Plassen hadde store mengder med småsei og under småseien sto det stor torsk. Utfordringen her var å få torsken til å bite på kroken fordi det var slike enorme mengder med småsei.

Etterhvert knekte vi koden. Dra opp småsei, gi den et kakk i hodet og hekte på gummimark/pilk. Det gikk an å få på torsk uten sei på, men da var snittet på torsken langt mindre.

Ombord på Andøygutt fikk vi etterhvert opp noen torsker over 10 kg, der jeg fikk den største på 14 kg. Det skal sies at jeg hadde på en skikkelig stor torsk, men den datt selvfølgelig av 5 minutter før slutten av fisketiden. Typisk min flaks og den var garantert over 20 kg.

 

8

Bildet: Undertegnede med en torsk på 14 kg

 

Like etter at fisketiden var over kom han med en sur nordøstlig vind. Perfekt tidspunkt å komme seg på land.

Da vi kom på land kunne vi spent følge med på innveiingen. Da alle hadde veid inn kunne vi slå fast at det var Vegard Mikal Stokland som vant igjen.

Vegard kunne fortelle at det var beinhard konkurranse ombord, men at fisket var generelt mye dårligere enn dag 1. Det var mye mer hyse i dag og langt mindre torsk. Slik var det for de fleste dag 2. Det kom opp en skikkelig kuriositet blant fangstene denne dagen, en laks på 4 kg. Den ble tatt på gummimakk av Johnny Helgesen. Det er ikke hverdagskost å få slikt på en havfiskefestival.

9

Bildet: Johnny Helgesen med laksen på 4 kg

10

Bildet: Øyvind Høier med en lyr på 5,5 kg

 

Jeg vil anbefale alle som ikke har vært på Andenes til å ta turen hit.

Alt i alt var det en skikkelig fin festival. Takk til festivalkomiteen og til alle båtførere som stilte opp.

 

Topp 3 i hver klasse ble:

 

Herrer :

 1. Vegard Mikal Stokkland, Andenes HK. 115 kg
 2. Dag Ivar Bådsvik, Harstad HK. 107,5 kg
 3. Johnny Helgesen,Torungen HK. 101,5 kg

 

Damer :

 1. Anne K. Ødegaard, Ski HK. 72 kg
 2. Kjærsti Kristiansen, Havulvan HK. 60 kg
 3. Hanne Adolfsen, Andenes HK. 53,5 kg

 

Senior :

 1. Arild Wilhelmsen, Asker HK. 95 kg
 2. Frode Lerstein, Asker HK. 94,5 kg.
 3. Sir Trond Roger Larsen, Harstad HK. 71,5 kg.

 

Junior :

 1. Bjørn Kristian Wolstad, Ski HK. 38,5 kg

 

For fullstendig resultatservice se : norgeshavfiskeforbund.no

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg