BOTNEFESTIVALEN 29. OKTOBER 2022

BOTNEFESTIVALEN 29. OKTOBER 2022

Blogg ved Per Moen, Båstad Havfiskeklubb

 

              (Foto: Sonja Deryckere)

Robins båt med flere på vei mot Frebergsvika.      (Foto: Sonja Deryckere)

 

Det var tidlig sluttet å regne, og i sørøst var morgenhimmelen rød og vakker. Sant nok var en del vind, men fin temperatur og lovende forhold som møtte de 27 forventningsfulle fiskerne i dette årets siste havfiskefestival. Hele 7 klubber var representert i arrangementet som nå var et samarbeide mellom Botne Havfiskeklubb og Oslo Havfiskeklubb. De to klubbene hadde også flest deltakere, Oslo med 8 og Botne med 7. Videre kom det 5 deltakere fra Torungen, 3 som representerte Trondheim, 2 fra Ski og en fra hver av klubbene Bjørgvin og Båstad. Det skulle egentlig vært 28 fiskere, men en båt kunne ikke delta, og Botne Havfiskeklubbs leder, Lars Erik Berg måtte steppe inn som båtfører på en reservebåt, Emma II. (Lars Erik kan ellers allerede her opplyse at Botne HK tenker å arrangere to dagers festival tilsvarende helg som i år i 2023.)

Fiskerne var dette året fordelt på 5 båter. Quatro hadde 10 deltakere om bord, Ruffen 4, Hellefisken 4, Robin 4 og Emma II 5. Fire av båtene dro sydøstover mot Frebergsvika, mens en båt, Hellefisken kjørte innover i retning Svelvik mot Holmsbu. Frebergsvika er ellers stedet der de om bord i Ruffen fisket så godt første dag av Holmestrandfestivalen, lørdag 1. oktober. Også i disse dager var det observert mye sild og en del makrell der ute. Tre av båtene la seg relativt nær hverandre. Vi om bord i båten til Robin Ødegård (den heter egentlig Jolla) stoppet litt lengre nord for de andre. Mange av oss trodde vi skulle få store makrell utfra erfaring fra Makrellfestivalen ut fra Engelsviken, og jeg også fra en klubbmesterskapskonkurranse fra nevnte sted sist helg. Der fikk vi mange makrellkubber på omkring kiloen, og vi agnet derfor alle sammen i starten på dagens festival. Men her var det nesten bare småmakrell (pir) med standardvekt fra 100 til 130 gram, og mye sild som alle varover minstemålet på 18 cm. Noen av dem var større enn makrellene. Men før jeg snakker mer om fisket vi fire hadde på Robins båt, vil jeg si litt om festivalens juniorer, to fra Torungen HK, og en fra arrangørklubben Botne. De var alle tre om bord i Quatro, og det er jo fint at de fisker på like premisser. Og det ble en jevn konkurranse mellom Emma Berg fra Botne, og Mats Johan Bodal fra Torungen, Bare 0,32 kilo skilte de to på slutten av dagen. Emma hadde 8,42 kg, og Mats som vinner av juniorklassen 8,74 kg. Mats har sendt meg en rapport på e-mail om sitt fiske denne dagen:

«Jeg hadde min første festival på Botne i helgen, noe jeg hadde gledet meg mye til. Jeg kom på båten Quattro med 3 andre fra Torungen havfiskeklubb på baugen. Denne dagen var det litt vind så vi valgte å legge oss litt mer i le enn vanlig. Vi møtte på sild på første nedslepp og kunne fiske litt etter det før vi traff på makrell. Vi sto sammen 4 fra samme klubb og ga hverandre tips og triks gjennom turen. Jeg endte til slutt opp med 67 fisk og 8,74 kg på vekta, og en gjennomsnittsvekt på overkant av 100 gram. Jeg endte opp på en førsteplass i juniorklassen. Det var hyggelige folk som gratulerte, og jeg fikk utdelt noen flotte premier. Stang, snelle og masse snadder. Det ble alt i alt en flott tur med mer utstyr i kassen og førsteplass.» Det kan her opplyses at gjennomsnittsvekta blant de ti fiskerne på Quatro var på 8,69 kg denne dagen.

Den tredje junioren, Elias Svenningsen, var ikke fullt så heldig med fisket som de to andre, men han hadde hellet med seg på en annen måte som vi senere skal se, i lagkonkurransen.

 

Stemningsbilde tatt fra Quatro med Mats Johan

             Bodal med stang i forgrunnen, og båtene Ruffen

             og Emma ll i bakgrunnen. (Foto: Are Andersen)

 

 

 

                Pallen i juniorklassen, fra venstre nr. 2 Emma Berg, i midten

                vinneren Mats Johan Bodal, og til høyre nr. 3 Elias Svenningsen.

                (Foto: Are Andersen)

Om bord i «ROBIN (Jolla)», forsto vi tidlig at agning ikke var tingen, og vi la om til Sabikitackler av ulike slag uten agn. Etter kort tid sleit jeg av en av krokene på mitt tackel, og prøvde meg så med tyttebærkroker. Det beit ganske godt på disse krokene. 75 % av fangsten var sild, resten pir. Dessverre mistet jeg omkring halvparten av silda da jeg skulle løfte dem opp i båten. «Du tar dem for hardt», sa Robin. Tyttebærkrokene var av den litt større typen, og Robin mente også at silda ville sitte bedre om krokene var mindre, og jeg kjøpte etter en stund et sabikitackel Robin hadde liggende (8-erkroker). Vi hadde en periode hvor bittet var dårligere, og hørte over telefonen at slik var det også på de andre båtene nær oss. Vi ble så enige om å forsøke å lete opp sildestimene som, når vi kom over dem, var å se i dotter på loddet like over bunnen. Og Robin fant stimer han, det var bare å fire til bunnen og dra opp fisk i ett. Jeg fikk en eneste fisk som var tellende utenom sild og makrell, en stor knurr (bilde). Videre fikk Johan Winge og jeg hver vår store pigghå. De er fortsatt fredet. Og jeg hadde ellers 12 undermåls hvitting. Jeg slet av en krok på tackelet mitt nok engang, men Robin var hjelpsom og reparerte det for meg. Han hovet også den eneste makrellen min som hadde litt størrelse, 0,50 kg. Den var største innveide fisken i festivalen sammen med en Thomas Løland hadde med samme vekt slik jeg har forstått det. Johan Winge og jeg kjempet på babord side av båten for gode plasseringer i seniorklassen store deler av fisketida. Jeg ledet på han på starten av dagen, men han halte innpå meg på slutten. Vi endte som nr. 1 og 2 i klassen vår som hadde 9 deltakere. Vi hadde henholdsvis 22,84 og 21,42 kg. Frode Lerstein om bord i Emma II tok 3. plass i klassen vår med 14,02 kg.

 

Denne store knurren var eneste tellende fisk for

              meg, Per Moen utenom sild og makrell.

              (Foto: Robin Ødegård)

 

Loddet på båten til Robin viser sildestimer nede ved

             bunnen. Vi klarte å ligge på disse i store deler av dagen.

             (Foto: Robin Ødegård)

 

Pallen i seniorklassen i Botnefestivalen, fra venstre

  1. 2 Johan Winge, Oslo, i midten vinneren Per Moen,

             Båstad, og til høyre nr. 3 Frode Lerstein, Trondheim.

             (Foto: Are Andersen)

Men de store fiskerne om bord i båten vår, og i hele festivalen var søskenparet Thomas Løland og Sonja Deryckere fra Ski HK. De sto på plass 1 og 2 på båten. Jeg kunne følge hva Sonja gjorde, men Thomas var skjult for meg bak styrhuset. Jeg så bl.a.at Sonja hadde en rekke tripler, og hadde mye fisk helt fra starten av. Sonja forteller: «Jeg gikk i starten for store makreller med to ulike tackler beregnet på det, men jeg røk en krok på det ene. Jeg fikk tilbud om et tackel med små kroker av Robin. Etter en stund med godt fiske fikk jeg en krok av dette tackelet inn i fingeren og litt ut igjen. Robin måtte klippe av kroken. Det gjorde vondt men ikke så ille. Jeg fortsatte med sabikitackel, og fikk nå mange ganske store sild på ca. 200 gram med noen makrell innimellom. Jeg mistet også mange da jeg prøvde å løfte dem inn i båten. Jeg fisket bare etter sild, og makrellene var som bonus å regne. Jeg var overasket da jeg kom på vekta. Den viste 33,00 kg. Jeg hadde nesten dobbelt så mye fisk som nr. 2 i dameklassen, Torunn Handeland med sine 16,98 kg. Hun var nest best på båten Emma II. Ellers må jeg si at det var flotte premier i festivalen. Ved siden av blanketter fikk jeg to sneller og en stang.»

Var da Sonja best i hele festivalen? Nei, broren Thomas Løland hadde 2,60 kg mer som totalvinner av Botnefestivalen 2022. Thomas forteller: «Jeg startet med agning, og fikk bare litt på det. Mens jeg agnet fikk jeg på en kilos makrell, en riktig kubbe. Jeg fikk den inn i båten, men da jeg skulle legge den opp i trunken jeg hadde fisken i, glapp den ut av hendene mine, og til havs bar det med den da det var lav kant. Det var ergerlig. Da vi lå i sild med makrell innimellom, skiftet jeg til sabikitackel, og fisket med det nesten hele dagen til jeg mistet det i baugpropellen. Med bestetackelet borte skiftet jeg til mindre kroker, og fikk bra med sild videre, både små og ganske store. Også en makrell på 0,50 kg. Vi fisket stort sett på ca. 30 m dyp. Jeg mistet også mange fisk slik som de andre på båten. Men i lang tid på slutten var det bare å slippe ned og dra opp i et sett.» På andreplass i herreklassen bak Thomas finner vi nr. 1 og 2 på båten Ruffen, André Martinsen, Oslo med 20,80 kg, og Knut Arne Røyne, Trondheim med 17,74 kg.

 

Robin Ødegårds båt ble, med en gjennomsnittsvekt for alle om bord på 28,22 kg, klart beste båt for dagen. Robin skrev om opplevelsene på sine på sin Facebookside kort tid etter festivalen. Og selv om jeg allerede har nevnt noe av det han skriver om, velger jeg å gjengi hele innlegget hans her:

«I dag har jeg prøvd noe nytt, stilte som Kaptein med Jolla under Botnefestivalen. En flott dag på vannet, med 4 ivrige fiskere som klarte å dra opp godt over 100 kg fisk i båten. Når flokken med båter la seg samlet midt i renna så stoppet vi opp 200 m lengre nord oppi kantene. Der gikk det både mye sild og litt makrell. Etter et par timer med konstant fisk under båten så måtte vi lete opp silda på nytt. Og den fant vi, gang på gang. Så da endte jeg med klassevinnere i både herre, dame, og senior på båten. Og desidert beste båt. Fantastisk gøy å kunne være til hjelp, både med råd, tips, tackler og sykepleier (etter en uheldig hendelse med en krok tvers gjennom fingeren på en deltager.) Takk for muligheten, jeg stiller gjerne igjen. Både til Botne og til andre som trenger båt for en dag eller noen timer.»

 

Vi ser de to store fiskerne i festivalen, Sonja Deryckere

        i  forgrunnen, Thomas Løland bakerst, og beste båtfører

         for dagen Robin Ødegård i midten. Sonja og Thomas var

         med Robin i båten begge veier over fjorden denne dagen.

               (Foto: Sonja Deryckere)

 

Sonja Deryckere med en av sine mange trippler, to sild

              og en makrell. (Foto: Robin Ødegård)

 

Fisketrunken til Tomas Løland med 35,60 kg, mest sild.

                Sonja i bakgrunnen, og vi skimter båtfører Robin.

              (Foto: Thomas Løland)

Pallen i dameklassen, nr. 1 Sonja Deryckere til venstre,

og Torunn Handeland til høyre. Det var ikke med flere enn

to damer i festivalen denne dagen. (Foto: Are Andersen)

 

To av deltakerne på pallen i herreklassen, nr. 1 og

totalvinner Thomas Løland til venstre, og nr. 3

 Knut Arne Røyne til høyre. Nr. 2, André Martinsen

var ikke til stede da bildet ble tatt.

Den suverene båtvinneren, Robin Ødegård

 

Eksempel på vekta av de største silda vi fikk, 200 gram.

                (Foto: Per Moen)

Det ble tatt pigghå på flere av båtene, Her viser

Jan Tore Olsen, Torungen fram sin. Pigghåene er

fortsatt fredet. (Foto: Are Andersen)

               

               

Du lurer vel på hvordan det gikk på båten Hellefisken som gikk innover mot Svelvikstrømmen? Leif Gunnar Nygård forteller: «Det var som for dere lengre ut i fjorden sild og makrell og få, men silda var ikke stor, omkring 100 gram med de største ca. 180 gram. Piren lå i området 100-120 gram. Jeg fikk opp en anstendig knurr. Men så kom selen, og så for fisken vekk. Vi dro rundt og lette, og så mange store flekker, men fisken ville ikke ta i. De siste to timene prøvde vi å gå inn i småbuktene, men det var dårlig der og. Men vi fikk mye undermåls hvitting. Av makrell var de største vi fikk ca. 300 gram. Opplegget var greit nok, men vi var ikke heldige.» Gjennomsnittsvekta for de om bord i Hellefisken var på 10,45 kg, og den ble derved nest dårligste båten i festivalen.

Det var med sju lag, og på grunn av endringer i antall deltakere med noen forfall, var det gjort om litt på laga. Til min overraskelse var jeg satt opp på  Mix 2, og på laget var de tre beste fiskerne totalt i festivalen, Thomas Løland, Sonja Deryckere og  jeg, Per Moen. Den fjerde var Torungenfiskeren  Elias Svenningsen som det ikke var plass til på Torungens lag. Nå var han i stedet på det suverene vinnerlaget for dagen, en hyggelig overraskelse, og han ble det den Torungenfiskeren som dro hjem med flest premier blant klubbmedlemmene. Nest beste lag ble Oslo 1 med André Martinsen, Torunn Handeland, Sven Solbakken og Tor Arne Rygg. Tredje pallplass gikk til Mix 1 med Knut Arne Røyne, Bjørn Bakkelid, Frode Lerstein og Jostein Nybakke.

I alt ble det veid inn 368,80 kg fisk. Det gir et gjennomsnitt per fisker på 13,66 kg. Om bord i Robins båt (Jolla) var som nevnt gjennomsnittet 28,22 kg, for Ruffen 15,51 kg, for Emma II 13,05 kg, 10,45 kg på Hellefisken og 8,69 kg på Quatro. Det var en annerledes og spennende festival for mange, og det gav mersmak. Og det var flotte og mange premier. Vi vil takke Botne Hk og Oslo HK for et flott arrangement. Vi kommer tilbake neste høst!

Viser ellers til resultater og bilder.

 

Det suverene vinnerlaget i Botnefestivalen 2022, fra

venstre Per Moen, Thomas Løland, Sonja Deryckere

og Elias Svenningsen. (Foto: Are Andersen.)

 

Oslo 1 kom på andreplass for lag. Vi ser fra venstre

Tor Arne Rygg, Torunn Handeland og Sven Solbakken.

André Martinsen var ikke til stede da bildet ble tatt.

               (Foto: Are Andersen)

 

Mix lag 1 som ble nr. 3, fra venstre Jostein Nybakke,

Knut Arne Røyne, Frode Lerstein og Bjørn Bakkelid.

               (Foto: Are Andersen)

Bare vinnere nok en gang, nr. 1 i herreklassen Thomas Løland,

vinneren i dameklassen Sonja Deryeckere, og beste båt med

båtfører Robin Ødegård før de returnerte over fjorden.

                (Foto: Per Moen)

Alle klassevinnerne på en plass, fra venstre Mats Johan Bodal ,

Thomas Løland, Per Moen og Sonja Deryckere.

              (Foto: Are Andersen)

 

 

               

 

 

 

 

Resultater i Botnefestivalen blant 13 herrer, 2 damer, 3 juniorer og 9 seniorer,  27 i alt:    
Nr. Navn og klubb Båt Kg  
HERRER  
1 Thomas Løland, Ski Robin, plass 1 35,60  
2 André Martinsen Oslo Ruffen, plass 1 20,80      
3 Knut Arne Røyne, Trondheim Ruffen, plass 2 17,74      
4 Bjørn Bakkelid, Bjørgvin Emma II, plass 4 17,36      
5 Sven Solbakken, Oslo Quatro, plass 8 14,78      
6 Are Andersen, Torungen Quatro, plass 1 13,66      
7 Jostein Nybakke, Trondheim Quatro, plass 7 13,20      
8 Tor Arne Rygg, Oslo Quatro, plass 5 11,54      
9 Roger Øverstun, Oslo Ruffen, plass 6 11,36      
10 Ole Kristian Steine, Botne Emma II, plass 2 9,44      
11 Kai Nilsen, Botne Emma II, plass 3 7,46      
12 Martin Maursund Rishovd, Oslo Quatro, plass 3 6,74      
13 Jan Tore Olsen, Torungen Quatro, plass 4 5,70      
DAMER      
1 Sonja Deryckere, Ski Robin, plass 2 33,00      
2 Torunn Handeland, Oslo Emma II, plass 1 16,98      
JUNIORER      
1 Mats Johan Bodal, Torungen Quatro, plass 10 8,74      
2 Emma Berg, Botne Quatro, plass 6 8,42      
3 Elias Svenningsen, Torungen Quatro, plass 9 2,00      
SENIORER      
1 Per Moen, Båstad Robin, plass 3 22,84      
2 Johan Winge, Oslo Robin, plass 4 21,42      
3 Frode Lerstein, Trondheim Emma II, plass 5 14,02      
4 Ludvig Larsen, Botne Hellefisken, plass 4 13,82      
5 Jan Petter Ekeberg, Oslo Ruffen, plass 5 12,14      
6 Egil Berg, Botne Hellefisken, plass 1 11,50      
7 Kjell Myklebust, Botne Hellefisken, plass 2 9,96      
8 Leif Gunnar Nygård, Torungen Hellefisken, plass 3 6,50      
9 Roger Trandem, Botne Quatro, plass 2 2,10      
 

 

 

 

         
FIREMANNSLAG blant 7 lag          
Nr. Navn Navn Kg Totale kg    
1 Mix 2 (Ski, Båstad, Torungen) Thomas Løland 35,60 93,44    
Sonja Deryckere 33,00    
    Per Moen 22,84      
    Elias Svenningsen 2,00      
2 Oslo 1 André Martinsen 20,80 64,10    
  Torunn Handeland 16,98      
  Sven Solbakken 14,78      
  Tor Arne Rygg 11,54      
3 Mix 1 (Trondheim, Bjørgvin) Knut Arne Røyne 17,74 62,32    
    Bjørn Bakkelid 17,36      
    Frode Lerstein 14,02      
    Jostein Nybakke 13,20      
4 Oslo 2 Johan Winge 21,42 51,66    
Jan Petter Ekeberg 12,14    
Roger Øverstun 11,36    
Martin Maursund Rishovd 6,74    
5 Botne 1 Ludvig Larsen 13,82 44,72    
    Egil Berg 11,50      
    Kjell Myklebust 9,96      
    Ole Christian Steine 9,44      
6 Torungen Are Andersen 13,66 34,60    
    Mats Johan Bodal 8,74      
    Leif Gunnar Nygård 6,50      
    Jan Tore Olsen 5,70      
7 Botne 2 Ludvig Larsen 13,82 23,38 1  
Kai Nilsen 7,46    
Roger Trandem 2,10    
(Lars Erik Berg)    
             

Slik gikk det på de ulike båtene:

1) Robin
Gjennomsnittsvekt: 28,22 kg
Nr. Navn og Klubb Kg
1 Thomas Løland, Ski 35,60
2 Sonja Deryckere, Ski 33,00
3 Per Moen, Båstad 22,84
4 Johan Winge, Oslo 21,42
   
2) Ruffen
Gjennomsnittsvekt: 15,51 kg
Nr. Navn og Klubb Kg
1 André Martinsen, Oslo 20,80
2 Knut Arne Røyne, Trondheim 17,74
3 Jan Petter Ekeberg, Oslo 12,14
4 Roger Øverstun, Oslo 11,36
3) Emma II
Gjennomsnittsvekt: 13,05 kg
Nr. Navn og Klubb Kg
1 Bjørn Bakkelid, Bjørgvin 17,36
2 Torunn Handeland, Oslo 16,98
3 Frode Lerstein, Trondheim 14,02
4 Ole Kristian Steine, Botne 9,44
5 Kai Nilsen, Botne 7,64
4) Hellefisken
Gjennomsnittsvekt: 10,45 kg
Nr. Navn og Klubb Kg
1 Ludvik Larsen, Botne 13,82
2 Egil Berg, Botne 11,50
3 Kjell Myklebust, Botne 9,96
4 Leif Gunnar Nygård, Torungen 6,50
5) Quatro
Gjennomsnittsvekt: 8,69 kg
Nr. Navn og Klubb Kg
1 Sven Solbakken, Oslo 14,78
2 Are Andersen, Torungen 13,66
3 Jostein Nybakke, Trondheim 13,20
4 Tor Arne Rygg, Oslo 11,54
5 Mats Johan Bodal, Torungen 8,74
6 Emma Berg, Botne 8,42
7 Martin Maursund Rishovd, Oslo 6,74
8 Jan Tore Olsen, Torungen 5,70
9 Roger Trandem, Botne 2,10
10 Elias Svenningsen, Torungen 2,00

 

 

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg