Botne Havfiskefestival 2018

 

Søndag 7 oktober var det klart for Botne Havfiskefestival og det var en litt kjølig men flott dag på fjorden som ventet oss. Dette var jo dagen der gårsdagens taktiske valg skulle endres med fasiten fra Pigghåfestivalen i hånden. Det var også siste mulighet til å pynte på sine poeng i Norgescupen og optimismen og humøret var godt på kaien før utror. Lite visste vi at akkurat denne dagen skulle det jobbes ganske hardt for å få tellende fisk i sekken.

Et knippe spente havfiskere før utror.
Ingenting å klage på forholdene
Havfiskere gjør seg klar til utror

Undertegnede hadde denne dagen trukket båten til Tormod Gretteberg, og vi fem om bord fant raskt ut at i dag skulle vi som alle andre inn i Sandebukta. Gårsdagens resultater hadde lært oss at dersom man skulle ha hvitting over minstemål så måtte man inn der. Strømmen leverer jo bra med store makrell, men når det er lite annet å få så fristet dette lite. Alle båtene havnet inn i bukta og fisket kunne starte i nydelig høstsol.

De fleste gikk denne dagen inn i Sandebukta.

Det startet ganske trått. Hvitting kom opp, men under minstemål.. Dette gikk igjen en stund. Noen over målet kom, men etter 2 timer hadde vi nok ikke mer enn kanskje 5 over målet totalt om bord. Innimellom hadde det dukket opp makrell og undertegnede fikk en riktig fin en helt på bunnen. Det var imidlertid ikke noen mønster som gjorde at vi kunne fiske målrettet etter disse. Vi gjorde som andre og tok noen små flytt for å se om det kunne hjelpe oss. Tormod hadde gjort noen forsøk på å lete etter fisk oppover i vannet, og plutselig fant han makrell på ca 20 meter. Han fisket med rene kroker og slep med makrell. Fisken tok veldig forsiktig og det ble etter hvert et finfiske etter makrell på 8-20 meters dyp på alle mann om bord. Tormod fylte kvoten ganske fort og jeg nærmet meg mine 10 da det ble bestemt at vi skulle ta et flytt ut av fjorden for å lete etter hvitting over målet. Tormod hadde hatt kontakt med Quatro som hadde forlatt Sandebukta og nå gikk det rykter om at de hadde et godt hvittingfiske der de var. Det de glemte å fortelle oss var at de ikke hadde fått makrell om bord. Det var visst bare 3-4 makrell om bord i hele båten. Vi lå med andre ord veldig godt an uten at vi selv var klar over dette og undertegnede angrer litt på at det kun var 8 makrell i sekken da vi reiste fra Sandebukta. Men slik er jo dette fisket. Man tar valg underveis, og så sitter man med svarene etterpå å ser om man valgte riktig. Denne søndagen valgte vi feil ved å bruke 40 min på å reise fra Sandebukta til en plass som ikke leverte slik som forventet. Når vi kom fram så lå allerede Gunnar Mathisen med sin Costa Plenty og Quatro der. Dette var de 2 båtene som hadde stor suksess i Sandebukta dagen før, og de var altså de 2 første til å forlate bukta denne dagen. På denne nye plassen fikk vi fem 1 time effektivt fiske før dagen var over, og det resulterte i noen undermåls hvittinger og noen sild som heller ikke holdt mål. Det enste var en hvitting som snek seg over streken for min del.

Det var vår opplevelse av dagen og det var mange båter som hadde det verre. Dagens vinner som sikkert selv også synes han hadde gjort det veldig dårlig var Jon Anders Ilen fra Ski Havfiskeklubb.

Det var dette det gikk i denne dagen. Makrell og hvitting over 32 cm som dessverre var sjelden vare.

Jeg fikk en prat med Jon Anders før premieutdelingen og han hadde følgende å si om fisket denne dagen.

Jon Anders forteller : Jeg hadde trukket den store båten Langø denne dagen og vi gjorde som alle andre og gikk inn i Sandebukta. Det var ikke slik som dagen før mht hvitting og det ble mange undermåls . Fisket var utrolig tregt som det var på alle båtene, og vi brukte også tid på å fylle kvoten med makrell. Det virket ikke som noe poeng å fiske makrell for å bytte ut siden de som kom opp var støpt i samme forma. Jeg valgte derfor å satse på bunnfisk den siste tiden. Det var utrolig jevnt om bord mellom Jarle Reitan, Jan Ekenes og meg. Mot slutten hadde vi alle 3 på hver sin kolje. Jarle mista sin, Jan sin var under minstemål og min var over minstemål. Det er små marginer som avgjør når fisket er så tregt. Jeg endte opp med 4,9 kr fordelt på 10 makrell, 1 kolje og 1 hvitting. Det er utrolig gøy å vinne, men det hadde jeg aldri trodd med så lite kilo.

Jon Anders oppsummerer med at det var en fin dag på sjøen, men at fisket var utrolig dårlig.

Avslutningen på årets Norgescup i flotte forhold.

 

Folk står i veiekø for å veie inn dagens fangst.

 

God stemning ved vekta selv om mange hadde magre fangster og bestemann kun hadde 4,9 kg

 

Vinner av seniorklassen Egil Berg fra Botne HK, med Jan Myklebust Botne HK på 2 plass og Petter Fredriksen Ski HK på 3 plass.

 

Vinner Jon Anders Ilen Ski HK med Jarle Reitan Båstad HK på 2 plass og Jan Ekenes Fredrikshald HK på 3 plass.

 

 

 

Meik Weidner Ski HK vinner med sin makrell på 0,62 kg. Nr 2 ble Are Andersen Torungen HK med makrell på 0,58 kg og 3 plass ble Jan Ekenes Fredrikshald HK med en hvitting på 0,54 kg.

 

Team Nordmark fra Båstad HK ble beste lag med sine 14,94 kg. Laget besto av Arne Reitan, Jarle Reitan, Knut Ole Haug og Andre Martinsen som ikke var tilstede da bildet ble tatt.

 

Uavhengig av fisket var det et godt gjennomført arrangement av Botne HK.

Viser ellers til vedlagt link med fullstendige resultatlister.

 

Denne siste helgen i Norgescupen har vist at Holmestrand ikke er helt på topp når det gjelder fiskeopplevelser. Det går mye i makrell, hvitting og noen koljer. På 2 fiskedager med 40 + deltagere i 10 timer kommer det opp 1 sei og det er jo litt urovekkende. Samtidig ser man jo at det står garn på tvers inne i Sandebukta som går nesten over hele bredden. Det er bare trist.

Vi kan jo bare håpe at fisket vil ta seg litt opp i Holmestrand i tiden framover. Det er også blitt diskutert om det kan ha noe med at festivalene er flyttet fra november til oktober å gjøre.

For min egen del så vet jeg at jeg kommer tilbake neste år. Jeg liker å fiske i Holmestrand, og man kan selvsagt klage på selve fisket og mengden man sitter igjen med etter endt fiske hvis man vil det. Jeg velger å fokusere på de andre aspektene ved det vi holder på med. Gode fiskevenner fra hele landet i et veldig godt miljø, og spenningen med konkurransen. For uansett hvor lite fisk det er så er det fremdeles noen som skal vinne 😉

På vegne av styret i Norges Havfiskeforbund vil jeg spesielt takke alle som har arrangert festival i 2018 og ikke minst alle båtførerne som tar oss ut på hav og fjord i disse konkurransene. Så ses vi til nye konkurranser og gode opplevelser sammen i 2019.

 

Mvh

Are Andersen

Torungen Havfiskeklubb

Nestleder Norges Havfiskeforbund

 

 

 

 

 

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg