Nordvegen / Karmøy Havfiskefestival

Geir Tveit, Nordvegen HK

Etter to festivaler i 2017 og 2018 hvor verken fisket eller været samsvarte helt med forventningene, såg vi fram til ny festival og nytt poengsystem i mars i år.  Men slik skulle det ikke gå…festivalen måtte corona-avlyses midt i påmeldingsprosessen, og med en stor grad av usikkerhet besluttet vi likevel straks å sette ny dato for festivalen til slutten av oktober.  Det ble mye studering av værmeldinger i dagene før og under festivalen, men værgudene var for en gangs skyld helt på vår side.  Før vi går videre, takk til alle positive fiskevenner som trofast stiller opp i festivalen!

 

En liten statistisk oversikt først og så kan dere lese om fiskeopplevelsene til klassevinnerne, jeg anbefaler å lese alt…: Totalt 2100 tellende fisk på 2×35 deltakere gir 30 fisk i snitt pr dag/deltaker. 8,5 arter pr deltaker i snitt, størst antall arter pr deltaker/dag var 11, og 19 forskjellige arter(registrert) ble tatt totalt disse to dagene: makrell, hyse, hvitting, torsk, lyr, sei, lysing, sypike, sandflyndre, skrubbe, rødspette, kveite, lange, blåstål, bergnebb, hestmakrell, berggylte, knurr og rødknurr..

 


Joakim Øvrebø, Nordvegen HK, klassevinner jr lørdag og søndag forteller:

Eg syntes heila opplegget virka kjempe bra. Selv om fisket var litt tregt begge dagene, kom det jo litt av kvart opp. 9 arter var vel det meste eg hadde på ein dag. Det var makrell, hestemakrell, sei, torsk, knurr, hvitting, sandflyndre, hysa, og sypike. Eg fiska som dei fleste med diverse hjemme-knytta takler med små kroker, og noen litte grann større. Været var jo stort sett fint og båtførerene var flinke. Alt i alt ein kjekke helg

Jeanett B Bersaas, Bjørgvin HK, klassevinner D lørdag forteller:

Rødspette, rødknurr og taggmakrell fra søndagen. Da jeg så båttrekningen og at jeg skulle fiske mot Tor Arne Rygg visste jeg at alt måtte klaffe, ha flyt og en del flaks skulle jeg slå han. Vi fikk masse fisk fra første nedslitt, og måtte etter hvert gjøre det vi kunne for å unngå sei og makrell. På en slik dag er hvert sekund viktig. Fiskene må fort avkrokes, på med nytt agn og slippe ned. Jeg var heldig å få et par taggmakrell blant makrellstimen, som ga gode poeng. I tillegg fikk jeg også en lyr.  Husker ikke hvilke andre arter jeg fikk. Ikke noe spesielt. Det ble vel 10 arter, og det holdt for å vinne båten  Ellers vil jeg bare si at det er over et år siden jeg har deltatt på fiskekonkurranse i regi av Norges Havfiskeforbund. Det var veldig kjekt å konkurrere igjen og utrolig godt å se alle deltagerne.  En virkelig fin gjeng som gleder seg over når andre lykkes

 


Lars Hellum, Oslo HK , klasservinner H lørdag forteller:

Vi ankom Karmøy fredag kveld og møtte Stein Rune han ga oss noen spotter som vi kunne gå på dagen etter. Alle ombord i min båt (3 stk) var ukjente i området når det gjelder artsfiske så vi gikk dit Stein Rune hadde anbefalt. Det samme gjorde nesten alle andre også. Krokstr. som ble anbefalt var 2 til 1/0. Jeg fisket med 4 krok store deler av dagen men 2 krok på slutten. Størrelsen på fisken var ikke stor. De andre båtene prøvde å holde båten rolig opp mot vind og strøm. Vi ble enig i å driftfiske for å dekke større områder og evt. fange flere arter. Vi fisket i samme område i 3 timer så gikk vi over på andre siden av sundet for å fange fisk på sten/grus sand bunn. Der fikk vi det vi lette etter her holdt båtføreren båten. Etter en times tid gikk vi tilbake til start for å etterfylle kvotene vi manglet fisker i. Da var nesten alle båtene borte og vi hadde fisken for oss selv. En fantastisk engasjert båtfører leverte og jammen gjorde vi det samme. Flott dag på havet. Agn råreke og fersk makrell de fleste arter, kokt reke på gyltefisk. Bare råreke på rødspetten. Vi hadde 12 arter ombord når fiske var over.

 

Tor Haugen, Fredrikshald HK, klassevinner Sr lørdag forteller:

Lørdag var jeg på båt nr 1, med skipper Odd Jakob Håland, som skulle vise seg å være en dyktig båtfører.  Dagen startet veldig bra med 3 arter på første nedslipp, knurr, sei og sandflyndre.  Jeg fisket med 2 kroker på slepet og 1 oppheng, krok str.5, rigget med gule, røde og selvlysende perler. Det bet ganske jevnt gjennom dagen. Etter hvert traff vi på stor hyse, men mistet dem rett under båten. Bytta da til et tackel med større kroker og da ble de med helt opp, men fikk ikke fylt. Klarte å fylle 5 arter. På slutten av dagen fikk jeg både blåstål og hestemakrell og endte med 11 arter, noe som skulle holde til seier i seniorklassen

Anne-grete Sætherø, Nordvegen HK, klassevinner D søndag forteller:

Det er kjekt når egen klubb har festival, og man e passelig heldig med været. Denne gangen skulle vi ha poengfiske med veiing av bonusfisker over minstemål, små kroker og meg er ingen god kombo med Tanangerfestivalen sterkt i minne  Men avgårde bar det lørdagsmorgen, litt groggy i formen etter artige fiskehistorier og kjekke fiskevenner, gamle og nye, med litt godt i glasset utover natta, en skal jo ha det litt sosialt og gøy og  Lørdagen gikk fort, alt for fort, men eg kjente at dette med små kroker og fisking begynte å bli litt gøy, fikk jo litt etter hvert. Det holdt til 3.plass damer, eg var stolt som en hane Så kom søndag etter atter festlig lag kvelden og natta før og litt binding av av nye tacklerFisket starta litt trott, men kom seg etter hvert, eg fikk til og med mi første kveite på stang, hærreminhatt for en opplevelse. På ny stolt som en hane. Det kom nå opp forskjellig i båten, var mye snakk om å få blåstål ei stund, og jaggu beit det ikkje på ein hos meg. Eg endte opp søndagen med 11 slag fisk å det holdt t 1.plass damer(eg skjønne det ikkje enda) og 3.plass sammenlagt begge kjønn. TENK meg fiska så godt, håpe det fortsetter Det er et stress det der med fisk opp, krok av, klipp, slipp ut, agne på nytt og snøre ut, jaffall med mitt vimse-hode  Noen fisk blei ikkje klypt, så eg konne nå hatt flere poeng. Skjønne eg ikkje var aleine om dette i kampens hete, det skjedde så fort med kveita at eg hverken målte eller veide før den va på sjøen igjen. Men heldigvis va det et klokt hode som tok bilde av meg, stor takk til klubbkamerat Kristian Hausken Det var ei begivenhetsrik helg for meg dette, så håpe eg at dette med små kroker sitte litt bedre for meg fremover. Nå er det bare å krysse fingre for neste år at koviden dør ut så det blir flere festivaler. Mest av alt glede eg meg t å være sammen med alle de kjekke folkene fra nord,s ør, øst og vest. Dere skulle bare visst hva det betyr for ei “gammal kjærring” å få være en del av alle sammen

Tor Arne Rygg, Oslo HK, klassevinner H søndag forteller:

Hei jeg har ingen bilder men skrive litt kan jeg velbruk og kast som du ønsker
Jeg var trukket på båt 1 dag to med Stein Rune Tveit som fiskeskipper. Utgangspunktet kunne vel ikke bli bedre.
Vi ble enige om å gå litt motsatt av det vi prøvde første dag og prøve oss på de artene som viste seg vanskelige da og så avslutte etter de som kom lett. Vi prøvde først etter Lange og hyse og gikk etter bonusfisk i et område Stein Rune hadde fått bra før. Her fylte jeg på torsk og hvitting før vi hadde fisket et kvarter. Jeg klippet kvoten med en gang og skulle nok spart et par klipp. Fikk en flott torsk og noen hvittinger på drøye kiloen senere på dagen…
Plassen vi startet på ga også flere bonus hyser og bra med sypiker . Neste plass prøvde vi rødspette og annen flatfisk. Rødspettene ville ikke men vi fikk mange flotte sandflyndrer rett under 40 cm og jeg tror alle ombord fylte kvoten på sandflyndre.
Vi ga opp de flate og gikk opp i en bakke for å prøve oss på gylter og lyr. Det ble ingen gylter men både lyr og el liten lange.
Vi var nå halvveis i fisketiden og fant ut at vi skulle gå til området som ga sei, makrell, hvitting, knurr og taggmakrell dagen før. Her var alt hjemme selv om bettet var litt tregere enn dagen før. Helt på slutten gikk vi opp på en grunntopp etter blåstål. Blåstålen var ikke hjemme men jeg fikk to bergnebb som er de største jeg har fått noen gang.
Det ble 11 arter totalt denne dagen. Det nappet absolutt hele dagen og jeg hadde aldri 5 minutter i løpet av dagen uten napp. Helt klart det morsomste og mest varierte poengfisket jeg har vært med på i år. Masse fisk der det minste jeg fikk var en sypike på 5-6 cm og det største jeg fikk var en torsk på snaue 4 kilo. Jeg avsluttet dagen med en dublet bergnebb og en to kilos lyr.
Neste konkurranse i karmsundet tror jeg er 10 april neste år. Dit skal jeg og jeg gleder meg allerede.
Jeg forsøkte med mye variabelt på takkelfronten men endte opp med noen få varianter som passet best for meg. Mest brukte jeg et enkeltslep med en owner 4 beak med sølvkroken selvlysende slange hvit. Rett over bommen ca 20 cm over bunnen hadde jeg en ny 4 krok med røde og hvite perler, 4mm store , tre av hver. Øverst hadde jeg en 2 krok lik type som de andre med en hvit selvlysende sølvkroken slange. Den tynneste slangen .
Når jeg konsentrerte fisket mot bunnen byttet jeg enkeltslepet med et dobbeltslep . Jeg beholdt hele tiden den øverste opphengeren. På dobbeltslepet varierte krokstørrelsen fra 12-2. Pynten er lik men på de minste krokene bruker jeg 2mm kuler. Fra 12-8 krok bruker jeg owner moskito for de er litt tynnere i godset enn beakkrokene. Av gummimark skal jeg ha med meg 2-4-6 grønn og svart gummimark. Jeg var på båt med yngste Helgesen dag en og han dro bra med lyr på grønn gummimark. Makrell fungerte godt som agn men både råreke og kokt reke bør være med. Kokt reke til sypike og gyltene, og flatt . Råreke til de samme og særlig til hysa disse dagene.
Synes knurren er mest interessert i rein makrell. Ellers virket det som de andre artene tok det som kom

 

Håkon Taranger; SDSFC klassevinner Sr søndag forteller:

Dag 2 Nordvegen havfiskefestival Lørdag var vi veldig spent om det i det hele tatt ble noen festival på søndagen. Værmeldingen varierte noe helt vanvittig. Heldigvis opprant søndagen med nesten vindstille. Jeg var om bord i Quicksilveren til Frode Olsen sammen med Ronny Breivik og Roar Hermansen. Ronny var fiskeskipper og lokalkjent så vi fulgte hans anbefaling og gikk helt nord til bukten mellom Forøya og Bukkøya. Her var det helt perfekt.. speilblank sjø og fin temperatur. Jeg startet med forholdsvis små kroker, og fylte temmelig kjapt med sypike. Den første sandflyndren ble forsiktig tatt med håv for å unngå fadesen fra lørdagen, da jeg mistet min eneste sandflyndre. Jeg ble da slått med 5 poeng av de andre seniorene om bord. Vi hadde en del drift i samme området, og det kom både knurr og lyr, og hvitting om bord. Etter hvert prøvde vi oss på andre områder- Jeg følte at jeg var i flytsonen hele turen, og dro fisk nesten hele tiden. Jeg fikk fylt både sypike, hvitting, torsk, sei og makrell. Helt på tampen fikk jeg og femte og siste sandflyndren. I tillegg ble det noen knurr, hyse og lyr. 9 sorter, 38 fisk. Det skulle vise seg til å holde til seier i seniorklassen. Vi hadde en fantastisk flott dag på sjøen, godt lag om bord og ikke minst en fantastisk båtfører. Alt i alt en flott festival. Jeg gleder meg alt til neste år.

 

Takk og på gjensyn i april 2021…Geir Tveit

 

 

 

 

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg