NM Mausundvær 18-20.07.2024
Torsdag 18.07
På det ukristelige tidspunkt 03.45 onsdag morgen ble undertegnede plukket opp av Are Andersen i Arendal for samlet kjøring med 13 deltakere fra Torungen HK via Østlandet og Østerdalen mot den trønderske kyst. Vi ble fulgt av tett regn helt til vi passerte Gardermoen, og sol og oppholdsvær fulgte oss videre nordover. Foruten et par stopp ved sølvelgen og vertshuset på Berkåk, bar det strake vegen mot Dyrøy ferjekai nord på Frøya. Her var vi framme i 16.30-tiden, og nådde dermed med god margin siste ferge ut til Mausundvær, som gikk ca. 19.45. Vel framme på øya var det sporenstreks oppmøte i kaféen, der det ble avholdt registrering og informasjonsmøte ved Trondheim HK. Da dette var overstått bar det rett til Kjeila Kro og Gjestgiveri (tidl. “Sjøblomsten”) for innlosjering og forberedelse til neste dags fiske. Det var store forhåpninger om pen fisk, da det hadde blitt tatt mange fine eksemplarer av sei, lange og kveite under prøvefiske de foregående dagene.
Deltakerne fra Torungen HK poserer ved “Storelgen” på Bjøråsa i Østerdalen.
“Ut i Havet”- festivalen går hånd i hånd med Mausundfestivalen.
Kjeila Kro og Gjestgiveri der en del fiskere bodde.
Jostein Nybakke med pen kveite tatt under prøvefiske. (foto: ukjent)
Per Moen med pen lange under prøvefiske. (foto: ukjent)
Thomas Skarstein og Bjørn Stein med pene fisk tatt under prøvefiske. (foto: ukjent)
Svein Erling Smolan holder informasjonsmøte.
Torsdag 18.07 klokken 07.00 var det oppmøte og registrering ved brygga ved fiskemottaket, der kaien var tettpakket med festivalbåter og 71 fremmøtte forventningsfulle fiskere. Her var det muligheter for kjøp av agnmakrell til kr. 20,-/ stk. samt trivelig sladder på bryggekanten. Fisket i festivalen var i år et rent kilofiske med båtpoeng regnet ut ifra beste kilofangst om bord. Pigghå talte ikke i festivalen, og det var kun tillatt å veie inn 2 langer/ person.
Etter båtfører- og fiskeskippermøte, var det klart for utror klokken 07.30. Da det var meldt bra med vind utover dagen, ble det i dag innaskjærs fiske. Denne første dagen ble det først samling rundt redningsskøyta og lagt krans på sjøen i regi av redningsselskapet til minne om de som har omkommet på havet, før startskuddet gikk ca. 07.45.
Årets festivalbåter. (foto: Svein Erling Smolan)
Årets NM-merke. (foto: Svein Erling Smolan)
Agnsalg og båtfører-/ fiskeskippermøte på kaien.
Krans på havet og 1 minutts stillhet til minne om de som har omkommet på havet.
Denne dagen var jeg om bord på “Suløy”, sammen med Mats Johan Bodal (Torungen HK), Kjærsti Kristiansen (Harstad HK), Kai Nilsen (Botne HK) og Erling Brandsrød (Sarpsborg HK), og i likhet med flere av båtene gikk vi sørøstover og la oss til ikke langt fra oppdretts-anleggene ved Kløholmane. Et par båter gikk nærmere Sula og prøvde lykken der. Det ble raskt klart at dagens mål var sei, med muligheter for lange på bunnen. Da seifiske ikke er min store lidenskap, så jeg mørkt på 5 timers pumping av fisk, men det var bare å hive seg ut i det med standard oppsett med to røde 8/0 bullmakk og karmøypilk, noe som viste seg å fungere utmerket! Jeg fant også ut at det var lurt å vente litt med å sveive opp hvis det først satt fisk på, da sjansen var større for at det gikk på en eller to til…
Vi fisket på en 90-120 meters dyp, og seien sto fra ca. 35 m. og ned til bunn. Jeg erfarte raskt at den største fisken sto fra ca. 70 m. og dypere, og det ble noen tunge løft med doble og triple seidrag med fin fisk på 2-4 kg. Foruten et par fine fisk på rundt 5 kg, var det denne vekta de lå på hos alle om bord. Det ble også tatt noen fine langer på 6-15 kg, men undertegnede fikk ingen av disse til tross at den forlokkende sølvskinnende pilken ble dandert med selvlysende slange, agnet og sluppet til bunn ved jevne mellomrom. Kjærsti fikk også en monstermakrell på rundt kiloen! Det kom jevnt med fisk om bord de første 3 timene, før fangsten avtok betraktelig, noe som visstnok var tilfellet hos de andre båtene også. Båtfører gjorde hele dagen en glimrende jobb med å holde båten i sjø og strøm!
Erling Brandsrød i godt humør!
Det ble flere langeperser denne dagen!
2,5 kasse sei ble undertegnedes fangst første dagen.
Is er viktig for at fisken skal holde god kvalitet!
I likhet med andre år, ble arrangementet også i år avholdt i forbindelse med “Ut i Havet”- festivalen, og på kaien i Mausundvær var det fullt liv da vi kom inn, og det var muligheter for investering i drikke og kalde og varme retter for de som følte at sulten meldte seg.
Det viste seg at strategien med å vente med oppsveivet til flere fisk var gått på ga uttelling, og jeg vant båten med 2,5 kasse sei. Resultatene om bord ble 118,12 kg. til undertegnede, 90,02 kg. til Bodal, 69,18 kg. til Kristiansen, 67,24 kg. til Brandsrød og 46,34 kg. til Nilsen. Det viste seg etter hvert at jeg ble vinner av dameklassen denne dagen, noe som var veldig gjevt!
En artig notis var at Jostein Nybakke (Trondheim HK), som ved prøvefiske dagen før hadde fått pen kveite, nok en gang kunne vise til fangst av et pent eksemplar av sorten!
Lossing av fangsten på kaien foran mottaket.
Alltid spennende å se når fangsten kommer inn!
Kran ble brukt til å heise opp kassene med fisk.
Mange store fisk å vise fram i dag!
Det var ikke mange grammene som skilte de største fiskene!
Knut Nilsen med festivalens største fisk, kveite på 24,08 kg. (foto: ukjent)
Herreklassen denne dagen ble vunnet av Geir Johannessen (Bergen HF), som var om bord på “Hilmarson” sammen med John Eilif (Harstad HK), Jan Tore Olsen (Torungen HK), Joaquim Barros og junior Antonio Barros, begge fra Oslo HK. Johannessen forteller at “siden det var innaskjærsfiske, kjørte vi som flesteparten av båtene en times tid til en dyprenne rett sør for Sula. Vi la oss til på ca. 80 meters dyp, og ekkoloddet viste mye fisk. Jeg valgte å starte med Søvik Røst pilk og Skarven sjøfluer som opphengere. Ved siden av meg stod John Eilif og brukte 3 sorte gummimakker med en pilk som søkke. Snørene stoppet på vei ned og det var bare å begynne jobben med å sveive. Alle ombord fikk fisk og det var bare å hive ut snøre igjen!”
Johannessen forteller vider at “enten bet det på vei ned, eller så var det bare å finne dybden seien stod på. Vi hadde et langt driv, mye lengre en de andre båtene, men vi hadde fisk under båten hele tiden. De 2 første timene var fantastisk med dobbel og trippel sei i så store mengder at vi gikk tom for kasser og måtte fylle noen sekker med fisk! John Eilif fikk til og med 4 sei på et drag, 3 på makkene og en som slukte pilken uten krok!”
“Himlarson”, “Ørnklakken” og “Nordqueen”.
Jan Tore Olsen med ny langepers!
Strømmen snudde etter ca. 2 timer og bettet avtok; “resten av dagen lå vi i klyngen med andre båter og måtte lete mer etter fisk. Jan Tore gikk over på agn og fikk seg en ny lange-pers på vel 12 kg. Jeg fikk jevnt over mer fisk enn de andre gjennom hele dagen, og var veldig effektiv når seien var i bettet. Pilken og sjøfluene ble brukt hele dagen, og jeg kunne veie inn 213,9 kg. med bare sei. Junioren på 12 år, Antonio Barros, imponerte meg og sveivet opp godt over 100 kg. Han hadde en fantastisk dag på havet og gliste hele tiden!”
Johannessen forteller avslutningsvis at “dette er 2. gang jeg har vært ombord på “Hilmarson”, og begge gangene har jeg blitt beste fisker – det er en flink båtfører, og jeg håper på flere turer med han!”
Vinner av seniorklassen denne dagen ble Arne Omholt (Torungen HK), som var om bord på “Nordqueen”. Han veide inn 127,26 kg., og fikk 77,197 båtpoeng.
Johannes Mostad (Torungen HK) med flott lange!
Johannes Mostad og Elias Svenningsen med pene langer.
Seier i juniorklassen denne første dagen gikk 12 år gamle Antonio Barros (Oslo HK), som i likhet med vinner av herreklassen, var om bord på “Hilmarson”. Han veide inn 114,10 kg. og hadde 53,35 båtpoeng. Barros kan fortelle at “den første dagen fisket vi på 27-70 m. dyp, og jeg brukte krok størrelse 8/0-12/0 i fargene rød og svart, og jeg agna veldig lite. En venn av meg brukte fluer, og det leverte den dagen. Ellers var det bare og bruke armen og sveive jevnt for ikke å miste fisken! Jeg fiska med fem hundregrams pilk for ikke å lage surr.”
Antonio kan også fortelle at den andre dagen prøvde pappa (Joaquim Baros) fluene, men det leverte ikke; “jeg brukte fargene svart og grønn, og etterhvert brukte jeg gul og rød for å få stor torsk. Det var en mann i båten vår som fikk mye stor torsk, og da er det viktig å se seg rundt i båten på hva de andre bruker av tackler! Vi agna lite den dagen, men fikk mye fisk på krok størrelse 8/0-12/0, på 45-100 m. dyp. Det var en drømmedag om bord på “MY”, med mye sol og mye fisk!”
Barros forteller videre at “den tredje dag agna vi alt vi brukte, og fiska på 40-120 m. dyp med krokstørrelse 10/0-12/0. Jeg brukte også jigg for å komme gjennom småseien. Jeg brukte 400-600 g. pilk gjennom hele turen, og jeg mista en del fisk fordi jeg ikke hadde håv med meg. Jeg fikk mye hjelp med å bløgge fisken av både pappa og båtfører, men jeg prøvde litt selv og de dobbeltsjekka at det var greit!”
Antonio Barros med flott sei! (foto: Joaquim Barros)
Resultater Dag 1 se Excel skjema nederst.
Fredag 19.07
Fredag 19.07 var badet i sol og havblikk, og i likhet med dagen før var utror satt til klokken 07.30. Et par ivrige artsfiskere brukte morgenen til å forsøke å lokke til seg en liten breiflabb som svømte rundt i havnebassenget, uten hell…
Sundet var tettpakket med båter om morgenen.
Fint på Mausundvær! (foto: Svein Erling Smolan)
Tett med båter i havna i påvente av utror.
Agnsalg og mingling på kaien (foto: Karl Johan Nilsson)
Alltid kjekkest å være på den innerste båten…
Både gamle kjenninger og nye båter var med.
Erling Brandsrød er alltid i godt humør!
Undertegnede var i dag om bord hos “Randi Helen” sammen med fiskeskipper Hildegunn Håbjørg (Trondheim HK), Markus Bygnes Guttormsen (Nordvegen HK) og Mats Johan Bodal (Torungen HK), og så fram til en strålende dag utaskjærs med storsei og -lange, og ble noe satt ut da det viste seg at det nok en dag ville bli seifiske innaskjærs ved laksemerdene med vindmøller som bakteppe… Da det ble tatt såpass mye fisk her dagen før, var det mange av båtene som tok avgjørelsen om å dra dit denne dagen også, mens 3-4 av båtene gikk utaskjærs. For vår del var det nok, til tross for en viss surmulende kvinneklassedeltakers utaskjærsønske, det sikreste valget, da båtfører ikke var kjent utaskjærs.
“Nordqueen”, “Vesterbøyen” og “Tellus”.
Fast fisk om bord hos “Arildson”.
Are Andersen sjekker fisketiden om bord på Høvik.
Nok en gang var det fram med røde bullmakk og karmøypilk, men det viste seg raskt at bettet ikke var det samme som dagen før, og det ble mye flytting fram og tilbake for å finne fisken. Det var nok en gang pen sei på 2-5 kg. som kom om bord, foruten noen pene langer. Seien i dag var mer sær enn dagen før, og krevde i stor grad agn på makk og pilk for å bite på. Det meste av fisken sto ved bunnen, på en 100-120 m. dyp, og det ble noen tunge drag, spesielt i sol og 20 °C! Undertegnede fikk nok en gang kun sei og et par hyser, men hadde på ei lange ved et tidspunkt, men denne hadde andre planer og forsvant rimelig fort. Dagens høydepunkt var desidert da en vågehval bestemte seg for å åpenbare seg ca. 50 meter fra båten og ta 2-3 blås før den forsvant i dypet – høytid!
Utover dagen tok vinden mere på, og det ble mer utfordrende for båtfører å holde båten i sjø og strøm. Det ble mer drift, og ved et tidspunkt var snøret mitt så langt unna båten at det ble sveivet opp av Torunn Handeland om bord på “Suløy” 30 meter unna! Etter hvert ble det heldigvis mindre drift, men da hadde bettet avtatt betraktelig, og den siste timen var jeg nok kun i kontakt med et par fisk. Det viste seg igjen at teknikken med å vente med oppsveivet for å få på flere fisk hadde gitt uttelling, og jeg vant til slutt båten med 2 kasser sei/ hyse og 89,44 kg., tett fulgt av Guttormsen med 74,48 kg., Bodal med 45,98 kg. og Håbjørg med 41,18 kg. Ellers en stor takk til båtfører som gjorde sitt beste med å holde båten til alles behag i utfordrende strøm- og vindforhold på slutten av dagen!
Snørene i vannet hos “Nordqueen”!
Jan Ivar Lundberg (Torungen HK) lander fin sei om bord hos “Arildson”!
Dette kunne blitt utfordrende…
Karl Johan Nilsson (Nord-Jæren HK) med fin sei på 7-8 kg. (foto: Karl Johan Nilsson)
På brygga var det stort oppmøte og musikk, og igjen var det mulig å stille tørst og sult for de med behov for det! Til å begynne med virket det som at vi hadde gjort det greit denne dagen, helt til to av båtene som hadde vært utaskjærs kom inn med fangster på over 200 kg. storsei, torsk og lange! Gunder Salbu (KH) kunne blant annet vise til festivalhistoriens største sei, en rugg på hele 17,8 kg! Det kan også nevnes at “kveitekongen” Jostein nok en dag kunne vise til et pent eksemplar av arten!
Mye liv på kaien! (foto: Svein Erling Smolan)
Jostein Nybakke med nok ei fin kveite! (foto: ukjent)
Torunn Handeland (Trondheim HK) ble denne dagen vinner av dameklassen, med 97,92 kg. og båtvinn. Hun var om bord på “Suløy”, og i likhet med de fleste andre båtene lå de innaskjærs og fisket etter sei. Hun kunne fortelle at det var lite bet i fisken sammenlignet med dagen før, og det ble som regel kun én og én fisk som kom opp av gangen. Hun fisket med 2 fluer og karmøypilk, og fisken sto som regel på ca. 60 m. dyp. Det var også mye undermåls sei de måtte komme igjennom, men de som holdt mål var gjerne pene fisk på 3-4 kg.
God stemning om bord på “Suløy”! (foto: Rune Skåland)
Torunn med pen sei. (foto: Svein Erling Smolan)
Vinner av herreklassen ble også denne dagen ble Geir Johannessen (Bergen HF), som var om bord på “Kvatro”, båten til tidligere vinner av Mausund festivalene Geir Magne Hansen, sammen med Martin M. Rishovd fra (Oslo HK), Roy Egil Tenold (Bergen HF), Peter Solberg (Sarpsborg HK) og Gunder Salbu fra (Botne HK). Johannessen kan fortelle at “båtfører er godt kjent i området rundt Mausund, og vi hadde stor tro på en plass nordover ved Kalsflua. Med oss på turen nordover fulgte bare båten “My”. Vi brukte nesten hele gangtiden før vi kom fram, og brukte 5 minutter for å se etter fisk. Klokken 09.00 gikk snørene i sjøen, og fisket startet. Jeg gikk for samme oppskrift som dagen før, med Søvik Røst pilk og Skarven sjøfluer. Denne dagen også traff vi seien med en gang, men nå var snittstørrelsen større enn dagen før – det ble dobble og tripple sei i et forrykende tempo!”
Johannessen forteller videre at “jeg kjørte hardt mot hardt, og var litt for tøff to ganger med flere storsei på, noe som resulterte i at monoen røk i den ene opphengerknuten. Da gikk jeg over til å fiske med bare pilk og en opphenger for å klare å sveive fort inn. Den første 1,5 timen ombord var helt vill, og jeg hadde sikkert nærmere 200 kg. sei samt noen fine torsk i kassene! De andre ombord fisket også veldig bra, og alle hadde fått mye fisk. Dessverre ga bettet med seien seg, og vi flyttet oss et stykke lengre nord og prøvde oss på en grunne på 10 meters dyp. Her prøvde vi både på toppen og ned i kantene uten å finne fisk. Vi dro tilbake til hvor vi startet. Her ble vi resten av dagen, og fikk mest torsk med litt sei innimellom. Jeg brukte stort sett pilk og fluer hele dagen, men brukte litt agn på krokene på slutten av dagen.”
“Vi fikk noen fine torsker nede i kantene, spesielt Gunder som fisket med en slow pitch jig med krok i begge ender og en opphenger. Han fikk en dublé, der det blant annet satt en torsk på nesten 17 kg, der begge fiskene satt på pilken! Noen av de seiene var virkelig store, og både Peter og Gunder fikk en på vel 15 kg hver. Gunder nøyde seg ikke med det, og slo til med nok en dublé på pilken – en torsk på ca. 8 kg og en sei på 17.8 kg., som var kroket i sporen! Han trodde en stund at det var kveite som dro ut snøret. Det draget slet han forståelig nok en stund med!”
Johannessen forteller avslutningsvis at “når fisketiden var over hadde både Peter, Gunder og jeg like mange kasser, men mine var pakket bedre og fylt mer opp enn deres. Jeg ble beste fisker også denne dagen med totalt 275 kg, ca. 20 kg foran Peter og ca. 45 kg foran Gunder.”
God stemning om bord hos “Kvatro” (foto: Joaquim Barros)
Joaquim og Antonio Barros med fin sei. (foto: Joaquim Barros)
Antonio med flott sei! (foto: Joaquim Barros)
Seniorklassen denne dagen ble vunnet av Gunder Salbu (Botne HK), som var om bord på “Kvatro”. Han fikk 234,16 kg. og 85,15 båtpoeng. De gikk utaskjærs, og var en av to båter som traff veldig bra med fisk. Salbu kan fortelle at han ville prøve jigfiske denne dagen, og i tillegg til en opphengerkrok, brukte han en 250 grams “slow jig”, en horisontal pilk med krok i begge ender. På første nedslipp var det suksess – en pen torsk på opphengeren, og en på pilken! Og ikke lenge etter avanserte han med en ny duble, denne gangen begge to på pilken – en torsk på 8 kg. og en sei på 16 kg! Seien, som er festivalhistoriens hittil største av arten, var hukket i sporen, så det var et tøft drag! Det var bra fiske i starten, men bettet avtok litt etter hvert. De fisket på 30-90 m. dyp, og fikk mest torsk og sei. Salbu endte opp med 234 kg. og … fiskepoeng, og konkluderer med at han avsluttet med stil, da dette sannsynligvis er hans siste Mausundfestival pga. alder og tungt fiske!
Vinner av juniorklassen denne dagen ble Aslak Moland (Torungen HK), som var om bord på “Suløy” sammen med dameklassevinner Handeland. Han fikk 74,2 kg. og 75,78 båtpoeng. Moland kunne fortelle at “jeg brukte rød og grønn gummimakk hver dag, og pilk med litt agn på av og til. Vi fisket på rundt 100 m. dag 2, og dag 3 fisket vi på 40-100 m. dyp. Jeg fikk bare sei dag 2, men dag 3 fikk jeg sei pluss noen brosmer og en god del torsk, der den ene torsken var på 9,5kg! Det var god stemning på båtene hver dag, mye snakk om alt mulig og mye fisking!”
“Arildson”, “Hilmarson” og “Suløy”.
Resultater Dag 2 se Excel skjema nederst.
Lørdag 20.07
Den siste NM-dagen var preget av halvskyet oppholdsvær og bris, og utaskjærsfiske var en mulighet for de som ville det – og ikke overraskende, basert på den gode fangsten hos “My” og “Kvatro” dagen før, valgte alle båtene å gå ut denne dagen. Utror var igjen klokken 07.30, og vi satte kursen nordover.
Jostein Nybakke klargjør tackler. (foto: Svein Erling Smolan)
I dag var jeg om bord på “Helene” sammen med fiskeskipper Håkon Taranger (Nord-Jæren HK), Per Moen (Båstad HK), Gunder Salbu (Botne HK) og Mats Johan Bodal (Torungen HK). Turen ut til fiskefeltet tok ca. 1,5 time, og vel framme var det nedslepp på ca. 90 meters dyp. Det ble raskt konstatert at noe vilt fiske ville det nok ikke bli i dag, da nappene lot vente på seg, og det var langt mellom hver tellende fisk. Det var mye småsei på rundt halvkiloen, og jeg brukte seirykk/makk-kombi i størrelse 11/0, som for det meste kom fint gjennom stimen med småfisk. Karmøypilken ble dandert med selvlysende blekksprut og agn på trippelkroken, i håp om å friste bunnfisken. Man måtte imidlertid være rask med nedslippet, ellers gikk agnet i gapet til nærgående havhest i stedet! Det var heldigvis ikke noe problem med pigghå, og jeg fikk kun én av arten i løpet av hele dagen.
Småbrosme var det nok av, og en og annen pen lange innimellom. Undertegnede fikk endelig tellende fisk av arten – tre stk. på 6-9 kg. Moen fikk en større en på 10,2 kg., og Salbu gjentok med en pen fisk rundt samme størrelse mens Taranger avanserte med to av arten på rundt 13 og 14 kg. Bodal var best på brosmer av fin størrelse. Dagens høydepunkt var da Bodal sveiva opp ei småbrosme, og hvitsia på ei stor kveite, anslått av undertegnede til å ha vært ca. 20 kg., åpenbarte seg 3-4 meter under båten! Da var undertegnede raskt på med jiggen, men det var visst ikke det flatfisken var interessert i denne dagen. Resten av dagen ble det noen flytt, og det kom jevnlig opp sei, lange, brosme, et par uer og noen få lyr og torsk.
Ved endt fiske kunne de fleste om bord vise til ei kasse fisk, og det var stort sett samme antall fisk hos alle om bord, og det var størrelsen på disse som avgjorde hvem som vant båten. Gulloddet gikk til Taranger, med 40,14 kg, etterfulgt av Moen og Salbu med 31,98 kg., undertegnede med 30,08 kg. og Bodal med 13,10 kg. Takk nok en gang til båtfører som holdt båten utmerket gjennom hele dagen og ga oss alle supre fiskeforhold!
Undertegnede med pen lange på 8-9 kg.
Mats Johan Bodal med fin brosme.
Båtvinner Håkon Taranger med to fine langer på 14,36 og 13,10 kg.!
Etter endt innveiing var det tydelig at bonanza-fisket fra dagen før hadde uteblitt, og det kan godt være at innaskjærsfiske etter sei hadde gitt bedre uttelling på vekta. Men, for min del var det en flott dag utaskjærs, der mulighetene for stor fin fisk til enhver tid fantes, og der en slapp å glane på oppdrettsanlegg og vindmøller hele dagen!
Fortellinger fra dagens opplevelser mens en venter i veiekøen.
Torunn Handeland ble også denne dagen den gjeve vinner av dameklassen, med 63,9 kg. og båtvinn. Torunn kunne fortelle at hun denne dagen var om bord på “Kvatro”, og at de gikk utaskjærs til samme plassen de hadde vært dagen før og fått bra med fisk, og alle om bord hadde forhåpninger om bra fiske etter torsk, storsei og lange. På første nedslipp fikk Handeland et trippelt drag med sei – en på 11 kg og to på ca. 4 kg. Hun kunne prise seg lykkelig for at hun samme dagen hadde byttet fra ei snelle med 6.1 utveksling til en mer lettsveivd en med to gir, og hun var sikker på at de nå hadde truffet på storfisken! Det viste seg imidlertid at bettet ikke var det samme som dagen før, og de brukte en del tid på å flytte rundt og lete etter fisk. Det ble sett mye fisk på loddet, men det var tydelig at de ikke var interessert i å bite på. Resten av dagen ble det mest småbrosmer, noen langer og en og annen sei på 60-70 m. dyp.
Vinner av herreklassen denne dagen ble Kjetil Langvatn (Trondheim HK), med 97,3 kg. og båtvinn. Han var om bord på “Hilmarson” sammen med Hildegunn Håbjørg (Trondheim HK), Elias Svenningsen, Arne Omholt og Jonas Sætran (alle fra Torungen HK). Langvatn kan fortelle at “etter å ha fisket bra over 2 dager, var det kommet til den siste dagen av mesterskapet – medaljene skulle fordeles! Jeg lå på 2. plass etter Geir Johannessen fra Bergen, og Geir var hele 55 poeng foran meg, så jeg hadde liten tro på at jeg kunne ta han igjen. Målet måtte være å holde plassen fra to sultene fiskere som lå ett lite stykke bak – med en god dag av Jostein Nybakke og Petter Solberg, og en dårlig dag for meg kunne medaljen ryke! På vei ut så vi at vår båt var den eneste som gikk mot vest denne dagen. 9 av de andre båtene som var med reiste mot nord, der fisket hadde vært helt fantastisk dagen før. Det kunne jo være ett dårlig trekk å ikke følge de andre, men det vet man jo aldri før dagen har gått.”
“Dagen begynte litt tregt for oss, med mye småsei på de grunnene vi prøvde. Det var rett og slett vanskelig å komme igjennom til de litt større fiskene som sto på bunnen. Etter noen flytt fant vi en grunne på 100 meter der det sto en del sei litt oppi vannet. Det ble noe sei, lyr, torsk og langer, men det var ikke det store bettet som det var de to andre dagene. Da begynte jeg å kjenne på følelsen av at vi kanskje hadde gjort noe dumt, og jeg spurte skipperen om det var noen lange-/ brosme plasser i nærheten som ikke var for langt unna. Og det var det jo – 10 minutter senere så lå vi på en plass der det var 130-145 meter dypt. Sei var det på enkelte steder oppe i vannet, og brosme og lange var det på bunnen. Jeg la om til agnfiske, og begynte å plukke noen fisker. Alle ombord fikk bra med langer, men siden det ikke var lov til å veie inn mer en 2 langer på vekta, var det brosma som jeg valgte å satse etter! Etter å ha prøvd litt forskjellig, fant jeg en måte å få flere brosmer enn langer (Hemmelig!). Det er langt å sveive fra 130-145 meters dyp, og kassa fylte seg sakte.”
Jonas Sætran med pen lange. (foto: Jonas Sætran)
Are Andersen med pen sei. (foto: Are Andersen)
Langvatn forteller videre at “skipperen kom ut og fortalte oss at de båtene som hadde gått nordover hadde svart hav, altså lite fisk – det hjalp jo godt på humøret på båten! Da hadde vi kanskje ikke vært så dumme allikevel. Det var 3 personer ombord som var fra Torungen HK, og to av dem var juniorer. De hadde det veldig moro med å fiske store langer, og jeg tror de perset flere ganger hver den dagen! Stemningen var på topp! Etterhvert hadde vi 2-3 kasser fisk hver, men etter å ha plukket ut alle overskudds langene, så ble det jo noe mindre… Det var spennende å reise inn på vekta for dagen for å se hvordan vi hadde gjort det.”
“Jeg fikk 97,30 kg og var best ombord, og var egentlig fornøyd med det. Da var det bare å vente på de andre båtene. Det viste seg til slutt at 97 kg. var nok til å vinne siste dag av mesterskapet, og det gjorde at jeg sikret 2 plass sammenlagt i NM i Havfiske! Og gutta fra Torungen var på topp i storfiskekonkurransen, med store langer på 23.08 og 18,50 kg. Det som så ut til å være en litt treg dag endte jo bra til slutt!”
Langvatn avslutter med å konstatere at det var “et kjempeflott arrangement av Trondheim og Oslo Havfiskeklubb som ble avsluttet med premieutdeling i idrettshallen på Mausundvær. Det som er litt synd er at det er ett år til vi kan komme tilbake til øya, og det ønsker vi jo!”
Seniorklassen ble denne dagen vunnet av Øyvind Braa (Trondheim HK) med 62,8 kg og båtvinn. Braa var om bord på “Arildson” med skipper Arild Nordvik, og kan fortelle at “fisket lørdagen var noe dårligere pga. strømmen gikk i feil retning i forhold til dagen før. Vi gikk til “Tørrskipet”, men fisken ville ikke ha det vi sendte ned selv om vi så mye fisk på loddet. Vi prøvde etterhvert flere plasser, men det var likedan der – mange på båten hadde føling med stor fisk, men de ville ikke bli med opp. Største fisken fikk jeg et minutt før fisketiden var ute, en lange på 16,08 kg.”
Braa nevner avslutningsvis at han på fredagen glemte fiskeveska på kaia; “det ble oppdaget først etter at vi hadde gått 15 minutter. Jeg ringte Marit, som fikk sønnen Adrian til å kjøre ut til oss. Jeg synes fiskeveska var veldig tung, og da jeg åpnet hadde noen lagt en stein på 7/8 kilo der!”
Øyvind Braa med mye fin fisk. (foto: Svein Erling Smolan)
Seier i juniorklassen gikk denne dagen til Elias Svenningsen (Torungen HK), med 66,22 kg. og 68,1 båtpoeng. Han var om bord på “Hilmarson”, og kan fortelle at “det å fiske i Mausund var litt av en opplevelse! Jeg som er vant til å fiske etter arter på maks en kilo for så å gå rett over til langer på 6-7 kg pluss! Fra første fiskedag fisket jeg med 10/0 rød og blå gummimakk med en svenskepilk i bunn. La oss si at når seien var der, så trengte jeg ikke engang å agne – det var rett ned og så opp igjen! Seifiske i Mausund må være det tyngste jeg har noen gang har opplevd, men noe jeg aldri kommer til å glemme! Jeg anbefaler på det største alle å komme opp til Mausund og få oppleve dette!”
Johannes med flott brosme! (foto: Elias Svenningsen)
Resultater Dag 3 se Excel skjema nederst.
Lørdag kveld ble det i kjent stil avholdt bankett i gymsalen med utdeling av Norgescup plaketter til fjorårets vinnere før premieutdeling for årets NM-festival. Leder i Norges Havfiskeforbund, Are Andersen og forbundets nestleder, Håkon Taranger, sto for utdeling av NC-plaketter og medfølgende gavepremier. Vandrepokalen Walther Søylands Storfiskpokal ble også delt ut, og denne gangen gikk den til Anne-grete Setherø, som fikk ei kveite på 34,25 kg. under fjorårets festival i Harstad.
Andersen holdt en fin tale, der han blant annet ønsket spesielt velkommen til æresmedlem Øyvind Braa (Trondheim HK) og Torunn Handeland (Oslo HK) og innehavere av æresmerke i sølv, Per Moen (Båstad HK) og Trond-Roger Larsen (Harstad HK).
Bankettaften og premieutdeling i gymsalen.
NM medaljer og egen pokal til vinner av juniorklassen.
Are Andersen og Håkon Taranger sto for utdeling av NC plakettene.
Vinnere av NC herrer 2023: Jostein Nybakke (Trondheim HK), Bjørn Bakkelid (Oslo HK) (her representert ved Torunn Handeland) og Tor Arne Rygg (Oslo HK).
Vinnere av NC damer 2023: Hilde Skiffard (Torungen HK), Torunn Handeland (Trondheim HK) og Ingrid Lunden (Trondheim HK).
Vinner av NC senior 2023: Frode Lerstein (Trondheim HK), Her sammen med Håkon Taranger ( 4 pl )
Vinnere av NC junior 2023: Herman Z. Krogstadholm og Mats Johan Bodal (begge fra Torungen HK).
Innehaver av størst fisk i NC konkurranse i 2023 og napp i Walter Søylands Storfiskpokal, Anne-grete Setherø (Nordvegen HK).
Representanter fra Trondheim HK og Oslo HK sto for utdeling av gavepremier til individuelle klassevinnere, 2- og 4-mannslag sammenlagt og størst fisk. Den gjeveste premien var et opphold på Big Fish Adventures som gikk til totalvinner av festivalen, Geir Johannessen (Bergen HF). Forbundsleder Are Andersen delte ut NM-medaljene. Trondheim HK delte også ut storfiskmerke til fiskere som fikk sei over 15 kg. og lange over 20 kg. Det var et flott premiebord, og arrangørklubbene vil gjerne gi en stor takk til alle sponsorene for mange flotte bidrag til festivalpremieringen!
Vinner av 4-mannslag sammenlagt ble Trondheim HK 1, med 2079,1 poeng. 2-mannslaget ble vunnet av, Kjetil Langvatn og Øyvind braa, med 1309,96 poeng. Størst fisk totalt ble ei kveite på 24,08 kg. fisket av Knut Nilsen (Botne HK). Premien for beste båtfører gikk til Geir Magne Hansen, som var skipper om bord på “Kvatro” – gratulerer!
Utdeling av gavepremier, plaketter og NM-medaljer ved arrangørklubbene og forbundsleder.
Vinnere av herreklassen, Kjetil Langvatn (Trondheim HK), Geir Johannessen (Bergen HF) og Jostein Nybakke (Trondheim HK).
Vinnere av dameklassen Hilde Skiffard (Torungen HK), Torunn Handeland (Oslo HK) og Caroline Chrisiansen (Bergen HF). (foto: Are Andersen)
Vinnere av seniorklassen, Geir Tveit (Nordvegen HK), Gunder Salbu (Botne HK) og Arne Omholt (Torungen HK).
Vinnere av juniorklassen, Elias Svenningsen, Aslak Moland (begge fra Torungen HK) og Antonio Barros (Oslo HK).
Vinnere av 4-mannslag, Trondheim HK 1: Svein Erling Smolan, Kjetil Langvatn, Ingrid Lunden og Øyvind Braa.
2. plass 4-mannslag, Oslo HK 1: Tor Arne Rygg, Sven Solbakken, Karl Nilsen og Torunn Handeland.
3. plass 4-mannslag, Nordvegen HK 1: Helge Melhus, Stein Rune Tveit, Markus Bygnes Guttormsen og Geir Tveit.
Vinnere av 2-mannslag: Kjetil Langvatn og Øyvind Braa (begge fra Trondheim HK).
Fisker av festivalens største fisk, Knut Nilsen (Trondheim HK).
Beste båtfører, Geir Magne Hansen, skipper på “Kvatro”.
Etter premieutdeling ble den lekre ikke-skrikende-farge-i-det-hele-tatt NM-jakka ærbødig gitt videre til Roy Mienna fra Sørøya HK, som er arrangør for NM i 2025.
NM-jakka overføres til neste års arrangør, Sørøya HK.
Forbundsleder Are Andersen ønsker Roy Mienna og Sørøya HK lykke til med NM i 2025!
Så vidt jeg vet ble følgende arter fisket under festivalen – makrell, sei, torsk, lyr, hyse, lange, pigghå, uer, kveite og sypike (!).
Takk til alle sponsorer og båtførere som gjorde arrangementet mulig, og ikke minst til Trondheim HK og Oslo HK for en glimrende gjennomført festival! Til slutt vil jeg også gi en stor takk for alle klassevinnerne for fabelaktige bidrag til bloggen!
Solnedgang siste dagen, kunne godt hatt et par dager til!
Resultater NM Mausundvær 2024
Hilde Skiffard,
Torungen HK