Blogg fra festivalene i Egersund 02-03.09.2023

 

Egerøynappet, lørdag 02.09.23

Denne første lørdagen i september var det 31 forventningsfulle fiskere som hadde funnet veien til brygga ved Fonn fiskemottak i Egersund for to dager med spennende fiske. Solen skinte, og lite vitnet om at en var gått inn i den første høstmåneden! Etter at alle hadde ordnet seg med nødvendig agn (makrell) og nedlesset sitt rettmessige fartøy med tonnevis av stenger, pilk og fabelaktige tackler, var det utror klokken 09.00. Båtene varierte fra skøyter med plass til 8-10 fiskere til mindre sjarker med plass til 4-5 personer.

Fisket var et kombinert vekt- og poengfiske, der sluttresultatet ble regnet ut etter antall kilo fisk x 2 lagt sammen med % båtpoeng en fikk om bord ut i fra båtvinners fiskepoeng.

Fonn fiskemottak, som var utgangspunkt for festivalen.

På kaien før utror.

“Elsy” stues full før utror.

Is og kasser ble fordelt i alle båtene.

Utror fra Egersund.

Fine forhold i starten.

Denne dagen var jeg på “Vågsbuen”, sammen med Sven Solbakken (Oslo HK), Bent Fiane (Nord-Jæren HK), Kjell G. Skjæveland (Nord-Jæren HK) og Idar Weatergard (Nord-Jæren HK), ført av skipper Ørjan Figenskau. Båten var god og stabil, og det var rikelig plass til stamper og utstyr, ja, en kunne sågar tatt en svingom på dekk hvis en følte for det! Det var det imidlertid ikke stor interesse for, og da vi kom ut på fiskefeltet etter en times kjøring, ble det klart at liten båt i dag ikke var det dummeste en kunne havne på! Sjøen bygde seg opp i løpet av dagen og vinden dro seg opp i 12-14 m/s, men siden båten var såpass lav og stabil som den var, og kombinert med en fantastisk båtfører som holdt båten med stø hånd, var fisket som regel ikke noe problem!

Trivelig om bord på “Vågsbuen”.

Sven Solbakken kjører fisk.

“Elsy” og Eigerøy fyr.

“Artur” og “Luna”.

“Tobias” forsvinner i bølgedalen.

Jeg sto på plass 3 på hekken denne dagen, og hadde den fordel at jeg kunne styre stanga etter hvor lina lå. Foruten noen få sammenvasinger og et kjedelig møte med propellen fra sidemann Fiane, var det lite drama om bord. Helt fra første nedslepp på rundt 80 meters dyp, var det jevnt med fisk hele dagen. Vi varierte fisket på 60-100 meters dyp, og de største fangstene fikk vi på 80-90 meter. På de grunneste partiene var det steinbunn, og her sto det gjerne knurr, torsk, lyr og lange, mens hysa som oftest sto noe dypere over bløtbunn. Undertegnede prøvde spesielt å holde tritt med Solbakken på plass 1 styrbord, som etter det jeg så, lempet opp fine hyser en etter en… Jeg forsøkte trikset med å få dubléer, men det var sjeldent at begge fiskene ble med opp, og ofte var den ene undermåls. Foruten hyse og torsk, fikk jeg en pen taggmakrell, et par knurr, ei undermåls lange, makrell, en liten uer og noen pene hvittinger. Det var mye fin fisk å få, og jeg fikk en pen torsk på rundt 2,5 kg., og flere av hysene var på 1-2 kg., men høydepunktet var en hvitting i overkant av kiloen, noe som er sjelden kost for en sørlandsfisker!

Undertegnede med pen hvitting på 1,08 kg.

Det ble et par fine torsk også denne dagen.

Og selvfølgelig noen pene hyser.


De fleste båtene lå i det samme området og fisket etter hyse.

Det ble greit med sjø utover dagen, men heldigvis skinte sola!

Jeg vekslet mellom to tackler denne dagen, alt etter hvor dypt vi fisket – et egenprodusert tackle med 2 opphengere og tafs på pilken for dypere vann, og Daiwa sitt hvitting-/hysetackle med 2 opphengere, slep og glidebom på grunnere vann. Krokene var relativt små – 1/0 – 3/0 på opphengere og slep og 5/0-6/0 på tafsen i håp om å lokke opp ei større lange, og jeg brukte agn av makrell og kokt reke. Mitt egenproduserte oppheng var utstyrt med Owner sine Super Mutu semisirkelkroker og dandert med selvlysende skarven-slange og små rosa blekkspruter, samt en større selvlysende blekksprut på tafsen. Fisken satt godt på disse krokene, og kun 1-2 større eksemplarer falt av under oppsveivet.

På grunn av høy sjø, ble de fleste mindre fiskene jeg fikk lempet om bord uten hjelp av klepp eller hov, og sistnevnte tok turen over bord under forsøk på å håve ei større hyse… Det ble raskt konstatert fra sidemann at mitt nyinnkjøpte fiskeopptakingsredskap ikke fløyt veldig bra, noe som ble bekreftet da den sakte men sikkert forsvant i bølgene ned mot havets dyp…

Det virket som om fisken bet best i baugen og på hekken denne dagen, da det ved opptelling viste seg at undertegnede på plass 3 vant båten med 124 poeng, nært fulgt av Solbakken på plass 1 med 120 poeng, og for min del medførte det seier i dameklassen. Til tross for litt ujevne fangster om bord, tror jeg nok at alle hadde en fin dag på sjøen denne vindfulle lørdagen, mye takket være en fantastisk båtfører som gjorde at en kunne fiske effektivt hele dagen!

Fisken telles opp og spenningen er stor når poengene regnes sammen!

Fiskeskipper og Assistent om bord på Vågsbuen, Kjell G. Skjæveland og Hilde Skiffard, i godt humør! (Foto: Kjell G. Skjæveland).

Fangsten var artsrik denne dagen!

Slik så undertegnedes poengskjema ut lørdagen.

Herreklassen denne dagen ble vunnet av Lars Hellum (Oslo HK), som hadde hele 208 fiskepoeng, 44,38 kg., og båtvinn. Hellum sto på plass 1 (foran styrhuset) på den 26 fot lange sjarken “Artur” og kunne fortelle at båten hadde vært ute på prøvefiske dagen før med gutta fra Nord-Jæren HK og de hadde fått bra med fisk; “Vi la oss i kanten i bakken ned mot renna, og fisket for det meste på 55-90 m. dyp. Jeg fisket med et 2-kroks paternoster med pilk og tafs på ca. 25 cm., med skarven slange og 3/0 Owner-krok. Det var fisk under båten stort sett hele dagen, så det gjaldt å ha snøret i sjøen! Vi var kun 4 fiskere om bord, så det ble heldigvis lite surr med snører selv om det var mye vind og bølger. Båtføreren Arthur gjorde en fantastisk jobb med å holde båten, og snørene sto rett ned hele dagen”.

Hellum forteller videre at “det var hysa som var i overtall, men noe annet kom også opp innimellom. Vi fisket nok litt grunt i perioder, men det bet hele tiden, så selv om hysene var små så ble vi liggende på denne fisken. I ettertid fikk vi vite at de større eksemplarene sto lengre ned i bakken. Jeg fikk også et par knurr, noen få lyr og 1 makrell samt 5 torsk, hvorav den største var litt over 3 kg., og det var det som gjorde dagen for meg og sørget for båtvinn. Jeg endte opp med en totalvekt for dagen på 44,80 kg.”

“Artur” ligger fint i bølgene.

“Artur” og “Elsy” på fiskefeltet i god sjø!

Seniorklassen denne forblåste dagen ble vunnet av Arne Omholt (Torungen HK) med 24,32 kg., 115 fiskepoeng og båtvinn. Omholt var på styrbord side på “Luna”, på plass 3, og kunne fortelle om et jevnt fiske hele dagen på dybder rundt 90 m. Han fisket kun ved bunnen med kroker agnet med kokt reke, og her fikk han hyse og torsk, der de fleste hysene lå på 1-1,5 kg. Han fikk også en pen torsk på 4,4 kg. Som oppheng brukte han Sølvkrokens hvittingtackle, som fungerte utmerket! De hadde en fin dag om bord, mye takket være en god båtfører og lite sammenvasinger, med jevne fangster hos alle fiskerne.

“Luna” og Eigerøy Fyr.

Seieren i juniorklassen denne dagen gikk til Mats J. Bodal fra Torungen HK, med 27,9 kg., 98 fiskepoeng og 70 båtpoeng. Bodal var på plass 5 på styrbord side på “Elsy”, og kunne fortelle at “jeg starter måneden september med et smell, altså Egersund, og etter mye skryting om gode fangster hadde jeg sett frem til denne festivalen. Jeg startet dagen på ei stor skøyte – bølgene sto på og klubbkamerat Are Andersen skrøt stadig av hvor kjekt bønneteppet (Red.anm: godt brukt og relativt intenst illeluktende fillerye) hans var (skal innrømme at det var litt kjekt)… men, tilbake til fiskingen – første nedslepp resulterte i flere hyser, og de andre nedsleppa resulterte forsåvidt også i flere hyser, men også en flott lange på nesten 3 kilo og en torsk. Jeg tror det ble rundt 20 fisk denne dagen, som veide inn til noe rundt 30 kilo. Helt ok vekt som holdt til 1. plass første dag!

Mats J. Bodal med pen lange og torsk (foto: Mats J. Bodal).

Bodal med pen knurr (foto: Mats J. Bodal).

Ny art for Bodal – hågjel! (foto: Mats J. Bodal).

Fine forhold på “Elsy” (foto: Rune Skåland).

Bodal forteller videre at “den andre dagen var ikke helt som forventet – mens de andre dro fisk, kom det knapt opp et par hyser hos oss – båten var for liten for så mange folk, så det var vanskelig og fiske uten og sitte fast i hverandre. Denne dagen hadde jeg kanskje 2-3 hyser og 3-4 kilo fisk. Men kan si meg tålig fornøyd da det kom opp en ny art for meg, hågjel. Så alt i alt var det bra med fisk, og kult med ny art!”

Mye fin fisk ble veid inn!

Håkon Taranger med pene torsker!

Are Andersen konstaterer at torsken hans er større!

 

Resultater Excel ark 

Dag 1 

 

Jærfestivalen, søndag 03.09.23

Denne første søndag i september var noe gråere enn dagen før, men vinden hadde roet seg betraktelig, og temperaturen lå fortsatt på behagelige 18-19 °C. Det var en trivelig morgen på kaien, og etter agnsalg og fiskeskippermøte, bar det igjen ut på bøljan blå!

Denne dagen var jeg på plass 2 på babord side på skøyta “Sjødis”, en fin båt med plass til 10 fiskere og ført av kaptein Johnny Nesvåg. Medfiskerne mine på babord side var Tor Arne Rygg (Oslo HK), Idar Westergard (Nord-Jæren HK), Øyvind Andersen (Nord-Jæren HK) og Sven Solbakken (Oslo HK). Rygg hadde markert av John-Olav Florø-Larsens hemmelige hyseplass, og her holdt vi oss hele dagen. Det kom opp jevnt med fisk, hovedsakelig hyse, hele dagen, og jeg hadde min fulle hyre med å holde tritt med Rygg, som sto foran i baugen og dro dubléer og triple drag en etter en… Jeg forsøkte å følge samme eksempel, men det resulterte som regel i at en av fiskene i draget var undermåls… Det var en viss frustrasjon å spore hos undertegnede da fiskeren i baugen etter et par timer ledet klart babord side hva angikk fiskepoeng…

Is til fisken må alle ha!

Det var nok agn til alle!

“Artur” ligger klar på brygga.

Klar for utror!

“Sjødis” på vei ut til fiskefeltet.

Tor Arne Rygg demonstrerer skrelling av reker!

Jeg begynte først fisket med sirkelkrok-tacklet jeg brukte dagen før, men denne dagen satt ikke fisken like bra på dette. Etter å ha spionert på sidemann Rygg sitt oppheng og fiskemåte, skiftet jeg fra 2 oppheng og slep/tafs til et trippel paternoster tackle med selvlysende hvit Lopez-slange, grønn kule og 2/0 kroker. Det var i utgangspunktet meningen å bruke dette med formål å få flere, men mindre fisk, men det fisket like bra større hyser og torsk… Det var noe mer fisk som falt av på oppsveivet i dag, og da jeg var i fravær av håv etter gårsdagens frafall av denne, ble alle fiskene (utenom et par større hyser) løftet om bord.

Undertegnede fikk imidlertid mye fin, stor fisk, med hyser på 1,5-2 kg. og et par pene torsk og en pen sei på 2,2 kg. Denne dagen traff vi også på noen få makrellstimer, samt at det var tidvis nærvær av små pigghå på i underkant av halvkiloen. Disse var så nusselige, at mine 2 ble pent satt ut igjen…

God stemning om bord på “Sjødis”.

“Sjødis”.

Undertegnede med pen torsk på 3,68 kg.

Det var et jevnt fiske hos alle hele dagen, og det var ikke før siste flytt da strømforholdene endret seg, at sammenvasingsutfordringene slo til for alvor – siste halvtimen ble for undertegnede sin del dominert av middels intens surmuling og klipping av 3 tackler, inkludert et makkdrag som på uant vis hadde maktet å vikle seg inn i sidemanns line ulikt noe annet jeg har vært borti! Kapteinen gjorde imidlertid en kjempejobb med å holde skøyta i strømmen og det som etter hvert kom inn av vind og sjø! Det ble nok en intens fiskedag med, og da fisketiden var over og lunsjpakken endelig kunne konsumeres, var det klart at Rygg vant babord side suverent med 170 fiskepoeng, fulgt av undertegnede med 125 fiskepoeng og Solbakken med 122 poeng. Kilomessig lå Rygg og undertegnede imidlertid veldig likt, med henholdsvis 44,82 og 42,23 kg.

Til tross for å bli gruset hva angår fiske- og båtpoeng, vant undertegnede dameklassen denne dagen, og Tor Arne Rygg (Oslo HK) stakk av med seieren i herreklassen. Det viste seg at kombinasjonen mellom Rygg sitt Florø-Larsen-fiskemerke og en fantastisk båtfører også medførte at de på styrbord side på “Sjødis” hadde gjort det bra, og her befant både vinner av junior- og seniorklassen seg – alle klassevinnerne på samme båt!

Undertegnedes poengskjema denne dagen.

Vinner av seniorklassen, Leif Nygård (Torungen HK) var også om bord på “Sjødis” denne dagen, på styrbord side plass 3. Nygård fikk 31,92 kg., 135 fiskepoeng og båtvinn, og han kunne fortelle at han fisket med Fjord- og hvittingtacklene fra Sølvkroken hele dagen, og noe som resulterte i mye hyse og hvitting. Nygård var stolt av sidemann og klubbkollega, Ole Teodor Lauvdal, som fisket jevnt og godt hele dagen, og endte opp med å ta i land seieren i juniorklassen.

“Sjødis” og “Artur” (Foto: Are Andersen).

Ole Teodor Sørensen (Torungen HK) sto som nevnt ved siden av Nygård på “Sjødis” denne dagen, og vant juniorklassen med 34,02 kg., 119 fiskepoeng og 88,148 fiskepoeng. Sørensen kan fortelle at “vi fisket fra 80-120 m. dyp, og jeg fikk for det meste kolje og noen fine lyr. Det var også litt torsk, lange, hvitting og pigghå å få i ny og ne. Det ble rundt 19 koljer, 5 lyr, ei lange, to torsker og litt sei, hvitting og pigghå, til sammen 34 kg. Jeg var på ei skøyte som ble beste båt den dagen med en kjempeflink båtfører, og det var bra med fisk hele dagen!

“Luna” og “Artur”.

b“Luna”.

“Artur”.

Stian Veggeland (Torungen HK) med pen torsk på 4,58 kg. (Foto: Stian Veggeland)

Stian Veggeland (Torungen HK) med pen hyse! (Foto: Stian Veggeland)

Mye fin fisk i kassa til Are Andersen (Torungen HK). (Foto: Are Andersen)

Mye fin fisk til innveiing denne dagen også!

Lang veiekø…

Snart framme ved vekta – spenningen stiger!

 

Resultater Excel ark 

Dag 2

 

Etter endt fiske på søndagen var det klart for premieutdeling, og det ble delt ut premier til dagsvinnerne i de individuelle klassene, størst fisk hver dag, 4-mannslag over 2 dager, og festivalens beste fisker over 2 dager.

Arrangøren ønsket også å gi si en stor takk til Bjørn Bakkelid (Oslo HK), da dette var det 25. året han deltok på festivalene i Egersund, og dette ble applaudert av forsamlingen!

Det ventet også en overraskelse til festivalens beste lokale fisker, som denne gangen ble Håkon Taranger fra Nord-Jæren HK – gratulerer!

Spente deltakere under premieutdeling ved Fonn fiskemottak!

Bjørn Stein og Arne Auestad fra arrangørklubben sto for premieutdelingen.

Prisen for festivalens beste lokale fisker gikk til Håkon Taranger (Nord-Jæren HK).

På lørdagen var det følgende klassevinnere på plass 1-3: Herreklassen: Lars Hellum (Oslo HK), Irvin Kilde (Torungen HK) og Rune Skåland (Torungen HK), Dameklassen: Hilde Skiffard (Torungen HK) og Anne-Grete Sætherø (Nordvegen HK), Seniorklassen: Arne Omholt (Torungen HK), Håkon Taranger (Nord-Jæren HK) og Arne Auestad (Nord-Jæren HK) og Juniorklassen: Mats J. Bodal, Elias Svenningsen og Ole Teodor Sørensen, alle fra Torungen HK.

3., 1. og 2. plass i herreklassen dag 1: Rune Skåland (Torungen HK), Lars Hellum (Oslo HK) og Irvin Kilde (Torungen HK).

1. og 2. plass i dameklassen dag 1: Hilde Skiffard (Torungen HK) og Anne-Grete Sætherø (Nordvegen HK) (Foto: Are Andersen)

 

2., 1. og 3. plass i juniorklassen dag 1: Elias Svenningsen, Mats J. Bodal og Ole Teodor Sørensen, alle fra Torungen HK.

2., 1. og 3. plass i seniorklassen dag 1: Håkon Taranger (Nord-Jæren HK), Arne Omholt (Torungen HK) og Arne Auestad (Nord-Jæren HK).

På søndagen var klassevinnerne på plass 1-3: Herreklassen: Tor Arne Rygg (Oslo HK), Irvin Kilde (Torungen HK) og Bjørn Bakkelid (Oslo HK), Dameklassen: Hilde Skiffard (Torungen HK) og Anne-Grete Sætherø (Nordvegen HK), Seniorklassen: Leif Nygård (Torungen HK), Arne Omholt (Torungen HK) og Håkon Taranger (Nord-Jæren HK) og Juniorklassen: Ole Teodor Sørensen, Elias Svenningsen og Mats J. Bodal, alle fra Torungen HK.

1. og 2. plass i herreklassen dag 1: Tor Arne Rygg (Oslo HK) og Irvin Kilde (Torungen HK).

1. og 2. plass i dameklassen dag 2: Hilde Skiffard (Torungen HK) og Anne-Grete Sætherø (Nordvegen HK). (Foto: Are Andersen)

3., 1. og 2. plass i juniorklassen dag 1: Mats J. Bodal, Ole Teodor Sørensen og Elias Svenningsen, og, alle fra Torungen HK.

3., 1. og 2. plass i seniorklassen dag 2: Håkon Taranger (Nord-Jæren HK), Leif Nygård (Torungen HK) og Arne Omholt (Torungen HK).

Førsteplassen til 4-mannslag sammenlagt gikk til laget Torungen HK 1, bestående av Are Andersen, Rune Skåland, Irvin Kilde og Hilde Skiffard, med til sammen 1275,451 poeng. Laget som gikk av med andreplassen var Oslo HK 1, som lå rett etter med 1242,697 poeng, og besto av Tor Arne Rygg, Lars Hellum, Sven Solbakken og Erik Gundersen. På tredjeplass, med 1126,488 poeng, kom Torungen HK 2, bestående av Leif Nygård, Stian Veggeland, Arne Omholt og Dagfinn Dahl.

1. plass 4-mannslag, Torungen HK 1: Are Andersen, Rune Skåland, Irvin Kilde og Hilde Skiffard.

2. plass 4-mannslag, Oslo HK 1: Tor Arne Rygg, Erik Gundersen, Lars Hellum og Sven Solbakken.

3. plass 4-mannslag, Torungen HK 2: Stian Veggeland, Arne Omholt, Leif Nygård og Dagfinn Dahl. (Foto: Are Andersen)

Totalvinner sammenlagt ble Tor Arne Rygg fa Oslo HK med 367,520 poeng over 2 dager – gratulerer!

Det ble også delt ut premie for størst fisk begge dager. På søndagen gikk denne premien til Irvin Kilde (Torungen HK), med en torsk på 5,38 kg.

Vinner av størst fisk på lørdagen, Irvin Kilde (Torungen HK).

Are Andersen (Torungen HK) fikk festivalens største fisk, en pen torsk på 6,1 kg., som han fisket den første dagen. Andersen kan fortelle at ” vi hadde et godt fiske ombord på “Elsy” med Jonny Nesvåg som kaptein for dagen. Det var jevnt med fisk, og jeg hadde kommet godt i gang med endel fine koljer. Vi fisket fra 100 m. til ca. 70 m. dyp, og det var fisk hele veien. Det var likevel et klart mønster med at de største koljene var på de dypeste plassene. Vi hadde driftet grunnere og tok derfor et flytt dypere. Jeg agnet med makrell og fisket med 1 slep glidebom og 2 oppheng paternoester. Jeg kjente at det var fisk bortpå og gjorde tilslag. Det var en helt grei fisk på – så etter et par meter oppsveiv hugg det kraftig til – full bøy på stangen og fisken begynte å ta ut snøre på snellen! Jeg løsnet forsiktig på bremsen og lot den få litt mere snøre. Så begynte turen opp. Det var veldig tungt og jeg var samtidig bekymret for den store propellen på “Elsy”. Jeg sto nemlig bak på båten og hadde allerede mistet en fin kolje inn i propellen tidligere i fisket. Jonny var på plass med kleppen og fikk sikret fisken over ripa. Det var en nydelig torsk på 6,1 kg. Det skulle vise seg å bli festivalens største fisk. For ordens skyld så hadde torsken tatt en av opphengerne, og på slepet hang det en fin kolje på 1,5 kg i tillegg. Festivalene i Egersund leverer alltid et godt og spennende fiske. Gleder meg allerede til neste år!”

Vinner av størst fisk lørdagen, Are Andersen (Torungen HK).

Andersen med premiefisken på 6,1 kg. (Foto: Are Andersen).

Det ble en ny art for Are, kolmule! (Foto: Are Andersen).

I løpet av de to dagene ble så vidt jeg vet registrert 14 arter – lange, torsk, lyr, sei, hyse, hvitting, kolmule, uer/ lusuer?, Taggmakrell, makrell, knurr, sandflyndre, pigghå og hågjel.

Beste båtfører ble Johnny Nesvåg, som med stø hånd var skipper på “Elsy” på lørdagen og “Sjødis” på søndagen – gratulerer!

Til slutt vil jeg gjerne rette en stor takk til Nord-Jæren HK for nok et glimrende gjennomført arrangement, og ikke minst en stor applaus til båtførerne som muliggjorde fisket, samt alle som har bidratt med bilder og spennende tekster til bloggen!

 

Hilde Skiffard,

Torungen HK

 

 

Resultater Excel skjema 

Sammenlagt

 

 

 

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg