NM i havfiske i Holmestrand 16-17.10.21

 

NM dag 1 – lørdag 16.10.21

Etter flere dager med regn og blåst, klarnet det opp fredag kveld, og morgenen på brygga i Holmestrand den 16.10 var preget av sol og beskjedent med vind. Nok en gang var fiskebagen pakket til randen av 100 vis av tackler bundet etter alle kunstens regler (også noen bundet etter Oslo HK sine gode råd i forkant av festivalen), og iveren var stor etter endelig å kunne fiske festival igjen!

Registrering av de 64 påmeldte fiskerne, fordelt på 33 herrer, 7 damer, 18 seniorer og 6 juniorer, begynte fra klokken 07.30, og klokken 08.30 var det felles oppmøte i båtbua der Lars Hellum fra Oslo HK ønsket alle velkommen og informerte om konkurransereglene. Festivalen var rent poengfiske, der det gjaldt å få flest mulig arter, samt å fylle 10 bonusklipp for fisk over fastsatt minstemål (dette var hovedsakelig makrell over 32 cm). Nytt av året var at en kunne registrere bonusklipp for fisk fanget etter at en hadde fått full klipp for arten; dvs. at hvis en hadde klippet 10 makrell, og nr. 11 var over minstemål, kunne denne klippes som bonus. Slimål, pigghå, bergnebb, torsk og kutlinger gjaldt ikke i festivalen.

Informasjonsmøte før utror (Foto: Arne Bergstrøm)

 

På kaien kunne en kjøpe makrell til agn, og når alle var om bord i sine respektive fartøy, var det klart for utror klokken 09.00. Denne lørdagen var jeg på plass 3 (styrbord side) på “Bjørg”, med Ulf Andreassen (Sarpsborg HK) og Jostein Nybakke (Båstad HK) som nærmeste naboer. Etter en times tid var vi framme i “strømmen”, der arter vi var ute etter inkluderte sild, makrell, flyndre, hvitting, hyse og en og annen knurr og sypike. Første prioritet var å fylle 10 sild, som gikk rimelig raskt. Her kom “Sabiki”-heklet (ferdigkjøpt hekle med perle og sølvglinsende attraktor) med 6`er kroker til god nytte! Makrellen var det dårligere med for min del, mens de andre rundt meg fylte kvoten med bonusfisk og vel så det, så ble det bare 4 av arten for min del, hvorav 3 kvalifiserte til bonusklipp. De få jeg fikk, ble håvet opp for sikkerhets skyld… Fisken sto for det meste på bunnen, på rundt 35 meters dyp.

Foruten noen heftige vindkast i ny og ne, var det rolig vind men veldig mye strøm i strømmen (!), og båtfører hadde en stri tørn med å holde båten rolig. Vi på styrbord side lå under båten og renset kjølen for rur det meste av dagen, og det måtte benyttes “tunge” lodd på 300-400 g. for å unngå sammenvasing. For undertegnede sin del var dette en utmerket unnskyldning for å forklare det usannsynlig dårlige fisket sitt denne dagen… Jeg var en racer på å fylle hvittingkvoten, men bortsett fra dette var det ikke mye å klippe i undertegnedes blafrende kort. Ellers om bord var det jevnt med klipp av de vanlige artene, og artige individer av sjøfjær, sjøpung og hummerteinetau kom også med opp i overflaten.

Utsikt fra styrbord side på “Bjørg”

Sidemann Jostein Nybakke om bord på “Bjørg”

 

Ombord på “Bjørg”

 

Etter noen timer i strømmen, gikk vi bort til den røde staken, ved ei grunne på rundt 7 meters dyp. Her var hovedmålet storsei på ca. 5 cm. Det ble ikke tatt så mange av de om bord, men skreien på samme størrelsen var det mange av! Rundt staken ble det ellers tatt flyndre, rødspette, bergnebb, kutling, hvitting og ei ulke. Det ble spekulert i om mye lomvi i området kan ha bidratt til å skremme seien til dypere vann.

Undertegnede fikk ingenting annet enn småtorsk og svartkutling ved staken, og utover ettermiddagen ble surmulingen fra plass nr. 3 relativt intens, spesielt da jeg avanserte med dubletter av den sjarmerende arten slimål, som alltid er en glede å få på (og av) kroken!

Slimål, alltid like artig…

 

5 minutter før tiden var over fikk jeg en etterlengtet knurr, og da fisketiden var over kunne jeg vise til et relativt magert klippekort med 10 sild, 4 makrell, 10 hvitting, 4 sandflyndrer og en knurr, som resulterte i 90 fiskepoeng og jumboplass i dameklassen. Det gikk desidert bedre med de andre om bord, og bestemann om bord hadde 158 poeng. Til tross for syting og klaging fra plass 3 på styrbord side, må det konstateres at det var en trivelig dag på fjorden med hyggelige fiskenaboer, samt en båtfører som gjorde en strålende jobb med å holde skuta i strømmen, som var usedvanlig sterk og uforutsigbar denne dagen.

 

Dameklassen første dagen ble vunnet av Anne K. Ødegård (Ski HK), med 151 poeng. Ødegård kan fortelle at “overraskelsen ble stor når min sønn ringte og sa “DET BLIR NM I ÅR mamma!”.  Vi meldte oss på som noen av de første, krysset fingrene, og håpte at Covid 19 roet seg så vi endelig kunne få delta igjen. Barnebarnet mitt vant NM Junior når det sist ble arrangert, og begge to lå veldig høyt oppe i Norges Cupen – dette er vår store hobby som vi har dyrket i generasjoner. Selv når jeg var liten, var vi med far og bestefar på MANGE Fisketurer, fra ferskvannsfiske til havfiske, fra sør til nord. Så ekstra artig er det nå, for en “gammel” farmor, å få med både Robin Ødegård (sønn) og Nicolai Ødegård (barnebarn). I år hadde vi heller ikke fått prøvefisket noe særlig, da båten ligger hos min bor Terje Ødegård som driver Marina A; men heldigvis er den straks på havet igjen!”

Hun forteller videre at de reiste tidlig om morgenen fra Ås, og at “stemningen var høy i bilen under hele turen. Vel framme, var det stor gjensynsglede blant alle deltagere, og det er bare såååå hyggelig, som vanlig! Gratis kaffe til alle, og en vaffel eller 2 ble det også…”

Da de var ute i god tid, så fikk de skravlet litt med alle når de kom; båttrekningen var klar, og de ventet bare på velkomstmøte og avreise på sjøen; “Så tøffet båtene utover mot fiskeplassen, og stemningen var til å føle på om bord på “Quatro”, der alle jobbet intenst med å sette i stand til første fiske, som vi planla var sild. Jeg for min del brukte da “Sabikihekle” med 10`er krok, agnet “mikroskopisk” på den nederste kroken. Spørsmålet var – fant vi silda? Alle sa at den måtte vi ta tidlig ellers var den kjørt… Joda, sild kom om bord i båten, og fisket var i gang… men ikke jeg – jeg fisket og fisket, og først etter 8 minutter var jeg i gang – YES!”

Ødegård forteller videre at hun fikk på 1 makrell, og byttet da til makrellutstyr med stanga Daiwa Kenzaki 12-20, snellen accudepth 27 fra Daiwa og tacklet med dobbel slep med et oppheng med 2 kroker; “og makrellen kom! Jeg holdt på med dette en stund, og fikk også litt av hvert på slepet – nå følte jeg at det virkelig var gøy! Jeg ble så ivrig at jeg spurte høyt hva er dette for fisk, selv om jeg så hva det var, men ble usikker av all iver å ville ikke miste tid på at noen ikke så rett art. En senior som sto til høyre for meg fikk lite fisk i starten, og spurte om dybden – alle svarte PÅ BÅNN! – vi hadde det virkelig artig på denne båten!”

Etter hvert flyttet de seg inn mot grunna, og det ble mer fiske etter småfisk; “da byttet jeg stang til Daiwa Boat Quiver, med Daiwa Lexa 300 snelle, og fisket med trippel slep med krokstørrelse 6 – 12 – sølefiske var i gang – jeg storkoste meg, og dro opp den ene etter den andre fisken! Jeg hadde heldigvis tatt med meg tenger, både korte og lange i nebbet, så jeg enkelt fikk ut kroken uten å skade de som skulle tilbake i sjøen. Men, SÅ KOM DE BITTE SMÅ SEIENE, og jeg fylte stanga med 3 sei! Jeg ble jo helt i ekstase, og alle jublet rundt meg – 3 sei på 1 drag… Jeg tok de forsiktig av kroken, slapp de uti sjøen igjen, agnet forsiktig opp å slapp uti snøret – helt til bunn – NEI! NEI! – JEG GLEMTE Å KLIPPE DE! – fillern NEI, nesten så jeg bannet til og med…  Men, gjort er gjort, og regler er regler… Men, da var det bare å forte seg og prøve febrilsk å lure noen til… Ja, ja, jeg gjorde så godt jeg kunne, men fikk aldri opp 3 til…  Men, jeg fisket mye annet, og hadde enda en fantastisk pennende dag med Havfiskere!”

Ødegård konstaterer at “det alltid er like artig å fiske – det er alltid hyggelige mennesker med på båtene, og jeg må virkelig avslutnings vis få lov å si at DETTE ER LIVSKVALITET! Etterpå ble det middag og hyggelig samvær, hvor samtalene gikk høyt og lenge om fiske, gode fiskehistorier og hvor artig vi har det sammen alle sammen. Jeg håper nå at yngste barnebarnet også snart blir å se på de neste fisketurene, da hun nå endelig er gammel nok til å få bli med. Tusen takk alle sammen for dem dere er, og for samhold og glede dette gir oss!”.

 

Lars Hellum ombord på “Quatro” dag 1 (Foto: Anne K. Ødegård)

 

Lars Hellum og Are Andersen om bord på “Quatro” dag 1 (Foto: Robin Ødegård)

 

Herreklassen ble denne dagen vunnet at Tor Arne Rygg (Oslo HK), med 199 poeng. Rygg forteller at det på lørdagen var en uvanlig lei strøm i svelvikstrømmen; “båten ble sendt litt fram og tilbake nesten uansett hvordan båtføreren jobbet. Vi startet etter sild, og fant denne på bunnen ca. på 35 meter. Det beit bra, men jeg slet litt med å få fisken opp i båten – den ramla av i overflata. Jeg brukte nok litt for tynn krok, og skal satse på en som er litt tykkere i godset størrelse 6 neste gang. Jeg hadde justert dette på søndag ved å bomme et takkel av Jostein Nybakke. Krok 6 med hvitaktig vinge og rødt hode fungerte glimrende – takk for den Jostein!”

Rygg forteller vider at han ikke fisket aktivt etter makrellen, men håpet å klare denne i løpet av dagen -“det gikk akkurat men er vel ikke en anbefalt strategi. Ute i strømmen ved Holmsbu fylte jeg på hvitting, og fikk noen knurr og hyser sammen med en enslig sypike. Jeg fisket resten av dagen med et trippel slep med 10 moskito på alle krokene. Til pynt hadde jeg noen rosa selvlysende perler og noen 2 mm hvite kuler. Hele slepet er rundt 80 cm langt. Første krok ca. 20 cm. fra bommen, og de to neste er fordelt ca. 30-30. Hele dagen synes jeg rå reke og fryst makrell fungerte like greit som agn”.

Når det var igjen ca. to timer igjen av fisketiden, la de seg sør-vest for den røde staken, som de av en eller annen grunn kaller “kosten”; “her fikk vi sei på grunna, men slet litt med at vi hadde følge med 7-8 lomvi som skremte fisken unna så fort vi fikk den i gang. Her fikk jeg fløyfisk, sei, mer sandflyndre, rødspette, knurr og en liten ulke. Det bet ikke så bra her med de fiskene, men vi var langt unna ferdigklipt, så vi lå her ut fisketiden.”

 

“Langø” dag 1 (Foto: Arne Bergstrøm)

 

Irvin Kilde (Torungen HK) med ei fin rødspette (Foto: Arne Bergstrøm)

 

Beste senior den første dagen ble Thor Magne Falch (Oslo HK), med 160 Poeng. Falch var om bord på “Langø”, og kunne fortelle at han “hadde plass midt på båten med hyggelige deltakere på hver side av meg. Det virket som om alle trivdes. Vi fisket i strømmen, og jeg fikk 9 arter. Jeg startet med “Sabiki”, og fikk bra med sild, makrell og hvitting. Etter hvert gikk jeg over til glidebom med 2 kroker på slepet og et oppheng. Med dette fikk jeg sandflyndre, rødspette, knurr og ulke. Hyse og sei fikk jeg på et tackle med tre opphengere med krokstørrelse 10 og ei lita perle. Jeg fisket kun med makrell som agn, da jeg glemte rekene på hotellet…”

Mye fin makrell! (Foto: Arne Bergstrøm)

 

Arne Bergstrøm (Sarpsborg HK) med en fin knurr (Foto: Arne Bergstrøm)

 

Juniorklassen første NM-dag ble vunnet av Peter Solberg (Sarpsborg HK), med 158 poeng. Solberg kunne fortelle at han denne dagen sto bak på “Bjørg”, og at de ble enige om å starte i strømmen etter sild og makrell; “Vi traff silda med en gang, og mange fylte den ganske raskt, men makrellen var ikke like lett å få. Etterhvert greide jeg å fylle den, og i tillegg fikk jeg noen hvittinger, sandflyndrer og en knurr, og til sammen 9 bonusklipp. Videre ble vi enige om å flytte ned til den røde kosten etter småsei. Jeg fikk 7 av den i tillegg til en haug av torsk. Vi drifta etterhvert litt dypere, og andre på båten fikk sypike og rødspette – jeg fikk ikke disse, men fylte hvittingen i mellomtida.”

Solberg forteller videre at “vi flytta oss opp i strømmen igjen, og lå der den siste tida. Her fylte jeg sandflyndra, og fikk to knurr til pluss en kolje. Det var mye strøm i vannet denne dagen, men båtfører gjorde en god jobb med å holde båten! I tillegg kunne jeg ha stanga på begge sider, og dette hjalp også på fisket. Denne dagen endte jeg på 158 poeng, noe som jeg er godt fornøyd med.”

 

Om kvelden inviterte Oslo HK til festaften med indonesisk mat, og styret i NHF sto for utdeling av Norgescupplaketter og vandrepokalen Walter Søylands storfiskepokal for 2020. Sistnevnte går til den som får størst fisk i NC festivaler gjennom året, og den gikk denne gangen til Karl Nilsen (Oslo HK), som fikk en torsk på 23,75 kilo under fjorårets festival i Harstad. Det var mange som møtte opp, og det ble en trivelig kveld med fiskeskrøner og artige fortellinger fra dages fiske. Etter en oppfriskende gåtur tilbake til hotellet i lys av stjernehimmelen, ble det tid til å binde et par perfekte tackler til makrell neste dag (etter gode tips fra Tor Arne Rygg i Oslo HK), før sengetid rundt midnatt.

Trivelig middag og utdeling av NC plaketter lørdags kveld

 

Utdeling av NC plaketter for 2020

 

Forbundsleder Are Andersen deler ut NC plaketter for 2020

 

Vinner av herreklassen NC 2020, Robin Ødegård (Ski HK) (Foto Anne K. Ødegård)

 

Vinner av seniorklassen i NC 2020, Ulf Andreassen (Sarpsborg HK) (Foto Arne Bergstrøm)

 

Vinner av juniorklassen i NC 2020, Nicolai Ødegård (Ski HK) (Foto Anne K. Ødegård)

 

Vinner av Dameklassen i NC 2020 :  Torunn Handeland

 

 

 Karl Nilsen (Oslo HK) mottar Walter Søylands storfiskepokal

 

Resultater  Dag 1

Individuelle Resultater NM Dag 1:
Herrer
Plass Fornavn Etternavn Klubb Lag Båt Fiskepoeng
1 Tor Arne Rygg Oslo HK Oslo 1 Quattro 199
2 Robin Ødegård Ski HK Ski 1 Quattro 190
3 Lars Hellum Oslo HK Oslo 1 Quattro 177
4 Bjørn Bakkelid Oslo HK Oslo 2 Gretteberg 169
5 Andrè Martinsen Oslo HK Oslo 1 Bas 163
6 Marius Holm Hansen Ski HK Ski 1 Langø 152
7 Eirik Gundersen Oslo HK Oslo 3 Gretteberg 152
8 Irvin Kilde Torungen HK Torungen 1 Bas 151
9 Raymond Danielsen Fredrikshald HK Fredrikshald 1 Bjørg 151
10 Thomas Løland Ski HK Ski 1 Langø 149
11 Richard Sjursen Oslo HK Oslo 3 Ruffen 148
12 Christer Wiik-Nielsen Båstad HK Båstad 1 Quattro 147
13 Erling Brandsrød Sarpsborg HK Sarpsborg 1 Edgar Iversen 147
14 Jostein Nybakke Båstad HK Båstad 1 Bjørg 146
15 Christoffer Jönsson Oslo HK Oslo 2 Ruffen 145
16 Tormod Gretteberg Botne HK Botne 1 Gretteberg 144
17 Kjetil Langvatn Båstad HK Båstad 1 Langø 143
18 Are Andersen Torungen HK Torungen 1 Quattro 143
19 Joaquim Barros Oslo HK Oslo 3 Ruffen 140
20 Jon Anders Ihlen Ski HK Ski 1 Bjørg 138
21 Karl Nilsen Oslo HK Oslo 4 Gretteberg 138
22 Jan Ekenes Fredrikshald HK Fredrikshald 1 Bjørg 136
23 Marius S Hansen Ski HK Ski 3 Hellefisken 131
24 Petter Skudal Oslo HK Oslo 1 Langø 130
25 Bijan Biazar Ski HK Ski 2 Costa Plenty 130
26 Lars Andre Tolun Oslo HK Oslo 4 Bas 126
27 Jan-Eric Herrstrøm Fredrikshald HK Fredrikshald 2 Langø 121
28 Torstein B. Sæle Fredrikshald HK Fredrikshald 2 Gretteberg 116
29 Roar Hermansen Bergen HF Bergen 1 Bas 109
30 Dagfinn Dahl Torungen HK Torungen 1 Costa Plenty 98
31 Vladimiras Kriksciunas Oslo HK Oslo 5 Costa Plenty 74
32 Ole Gunnar Beckmann Fredrikshald HK Fredrikshald 3 Bas 67
33 Lars Ottesen Oslo HK Oslo 6 Hellefisken 64
Damer
1 Anne K. Ødegård Ski HK Ski 2 Quattro 151
2 Hjørdis Van Ness Ski HK Ski 3 Bjørg 133
3 Sonja Deryckere Ski HK Ski 2 Langø 126
4 Torunn Handeland Oslo HK Oslo 2 Bjørg 125
5 Linda Arnesen Oslo HK Oslo 2 Costa Plenty 115
6 Vigdis Elmholdt Oslo HK Oslo 5 Langø 110
7 Hilde Skiffard Torungen HK Torungen 1 Bjørg 90
Senior
1 Thor Magne Falch Oslo HK Oslo 5 Langø 160
2 Frode Lerstein Trondheim HK Trondheim 1 Quattro 149
3 Arne Bergstrøm Sarpsborg HK Sarpsborg 1 Hellefisken 142
4 Tor Haugen Fredrikshald HK Fredrikshald 1 Langø 136
5 Steinar Kristiansen Fredrikshald HK Fredrikshald 2 Ruffen 132
6 Sven Solbakken Oslo HK Oslo 4 Edgar Iversen 131
7 Arne Reitan Båstad HK Båstad 1 Langø 130
8 Ole Løken Fredrikshald HK Fredrikshald 2 Lars-Erik 128
9 Per Moen Båstad HK Båstad 2 Ruffen 127
10 Ulf Andreassen Sarpsborg HK Sarpsborg 1 Bjørg 113
11 Håkon Taranger SDSFC Stavanger 1 Bjørg 111
12 Tor Barm Fredrikshald HK Fredrikshald 1 Lars-Erik 107
13 Jan Petter Ekeberg Oslo HK Oslo 4 Edgar Iversen 105
14 Terje Ludvigsen Torungen HK Torungen 2 Lars-Erik 105
15 Johan Winge Oslo HK Oslo 6 Quattro 103
16 Odd Langeid Oslo HK Oslo 5 Costa Plenty 88
17 Rolf Pålmar Knutsen Torungen HK Torungen 2 Langø 80
18 Stein Erik Kareliussen Oslo HK Oslo 6 Costa Plenty 57
Junior
1 Peter Solberg Sarpsborg HK Sarpsborg 1 Bjørg 158
2 Nicolai Ødegård Ski HK Ski 2 Quattro 147
3 Tobias Baltzersen Båstad HK Båstad 2 Lars-Erik 134
4 Christian Yung Berg Olsen Oslo HK Oslo 3 Costa Plenty 119
5 Trym Olaf Olsen Torungen HK Torungen 2 Costa Plenty 94
6 Herman Zachariassen Krogstad Holm Torungen HK Torungen 2 Costa Plenty 84
Resultater 4-mannslag:
Plass Fornavn Etternavn Lag Båt Båtpoeng
Tor Arne Rygg Oslo 1 Quattro 199
1 Lars Hellum Oslo 1 Langø 177
Andrè Martinsen Oslo 1 Bas 163
Petter Skudal Oslo 1 Langø 130
669,000
Robin Ødegård Ski 1 Quattro 190
2 Marius Holm Hansen Ski 1 Langø 152
Thomas Løland Ski 1 Langø 149
Jon Anders Ihlen Ski 1 Bjørg 138
629
Kjetil Langvatn Båstad 1 Langø 143
3 Christer Wiik-Nielsen Båstad 1 Quattro 147
Jostein Nybakke Båstad 1 Bjørg 146
Arne Reitan Båstad 1 Langø 130
566
Peter Solberg Sarpsborg 1 Bjørg 158
4 Erling Brandsrød Sarpsborg 1 Edgar Iversen 147
Arne Bergstrøm Sarpsborg 1 Hellefisken 142
Ulf Andreassen Sarpsborg 1 Bjørg 113
560
Eirik Gundersen Oslo 3 Gretteberg 152
5 Richard Sjursen Oslo 3 Ruffen 148
Joaquim Barros Oslo 3 Ruffen 140
Christian Yung Berg Olsen Oslo 3 Costa Plenty 119
559
Bjørn Bakkelid Oslo 2 Gretteberg 169
6 Christoffer Jönsson Oslo 2 Ruffen 145
Torunn Handeland Oslo 2 Bjørg 125
Linda Arnesen Oslo 2 Costa Plenty 115
554
Anne K. Ødegård Ski 2 Quattro 151
7 Nicolai Ødegård Ski 2 Quattro 147
Bijan Biazar Ski 2 Costa Plenty 130
Sonja Deryckere Ski 2 Langø 126
554
Raymond Danielsen Fredrikshald 1 Bjørg 151
8 Jan Ekenes Fredrikshald 1 Bjørg 136
Tor Haugen Fredrikshald 1 Langø 136
Tor Barm Fredrikshald 1 Lars-Erik 107
530
Karl Nilsen Oslo 4 Gretteberg 138
9 Sven Solbakken Oslo 4 Edgar Iversen 131
Lars Andre Tolun Oslo 4 Bas 126
Jan Petter Ekeberg Oslo 4 Edgar Iversen 105
500
Steinar Kristiansen Fredrikshald 2 Ruffen 132
10 Ole Løken Fredrikshald 2 Lars-Erik 128
Jan-Eric Herrstrøm Fredrikshald 2 Langø 121
Torstein B. Sæle Fredrikshald 2 Gretteberg 116
497
Irvin Kilde Torungen 1 Bas 151
11 Are Andersen Torungen 1 Quattro 143
Dagfinn Dahl Torungen 1 Costa Plenty 98
Hilde Skiffard Torungen 1 Bjørg 90
482
Thor Magne Falch Oslo 5 Langø 160
12 Vigdis Elmholdt Oslo 5 Langø 110
Odd Langeid Oslo 5 Costa Plenty 88
Vladimiras Kriksciunas Oslo 5 Costa Plenty 74
432
Terje Ludvigsen Torungen 2 Lars-Erik 105
13 Trym Olaf Olsen Torungen 2 Costa Plenty 94
Herman Zachariassen Krogstad Holm Torungen 2 Costa Plenty 84
Rolf Pålmar Knutsen Torungen 2 Langø 80
363
14 Hjørdis Van Ness Ski 3 Bjørg 133
Marius S Hansen Ski 3 Hellefisken 131
264
15 Johan Winge Oslo 6 Quattro 103
Lars Ottesen Oslo 6 Hellefisken 64
Stein Erik Kareliussen Oslo 6 Costa Plenty 57
224
16 Frode Lerstein Trondheim 1 Quattro 149
17 Tormod Gretteberg Botne 1 Gretteberg 144
17 Håkon Taranger Stavanger 1 Bjørg 111
19 Roar Hermansen Bergen 1 Bas 109
20 Ole Gunnar Beckmann Fredrikshald 3 Bas 67
Resultat på båtene:
Båt 1 Bjørg
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag Poeng
6 Peter Solberg J Sarpsborg HK Sarpsborg 1 158
5 Raymond Danielsen H Fredrikshald HK Fredrikshald 1 151
4 Jostein Nybakke H Båstad HK Båstad 1 146
9 Jon Anders Ihlen H Ski HK Ski 1 138
8 Jan Ekenes H Fredrikshald HK Fredrikshald 1 136
10 Hjørdis Van Ness D Ski HK Ski 3 133
7 Torunn Handeland D Oslo HK Oslo 2 125
2 Ulf Andreassen S Sarpsborg HK Sarpsborg 1 113
1 Håkon Taranger S SDSFC Stavanger 1 111
3 Hilde Skiffard D Torungen HK Torungen 1 90
Båt 2 Bas
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag
5 Andrè Martinsen H Oslo HK Oslo 1 163
4 Irvin Kilde H Torungen HK Torungen 1 151
3 Lars Andre Tolun H Oslo HK Oslo 4 126
2 Roar Hermansen H Bergen HF Bergen 1 109
1 Ole Gunnar Beckmann H Fredrikshald HK Fredrikshald 3 67
Båt 3 Costa Plenty
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag
6 Bijan Biazar H Ski HK Ski 2 130
3 Christian Yung Berg Olsen J Oslo HK Oslo 3 119
4 Linda Arnesen D Oslo HK Oslo 2 115
5 Dagfinn Dahl H Torungen HK Torungen 1 98
7 Trym Olaf Olsen J Torungen HK Torungen 2 94
9 Odd Langeid S Oslo HK Oslo 5 88
8 Herman Zachariassen Krogstad Holm J Torungen HK Torungen 2 84
1 Vladimiras Kriksciunas H Oslo HK Oslo 5 74
2 Stein Erik Kareliussen S Oslo HK Oslo 6 57
Båt 4 Quatro
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag
1 Tor Arne Rygg H Oslo HK Oslo 1 199
2 Robin Ødegård H Ski HK Ski 1 190
6 Lars Hellum H Oslo HK Oslo 1 177
4 Anne K. Ødegård D Ski HK Ski 2 151
8 Frode Lerstein S Trondheim HK Trondheim 1 149
3 Nicolai Ødegård J Ski HK Ski 2 147
9 Christer Wiik-Nielsen H Båstad HK Båstad 1 147
7 Are Andersen H Torungen HK Torungen 1 143
5 Johan Winge S Oslo HK Oslo 6 103
Båt 5 Gretteberg
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag
3 Bjørn Bakkelid H Oslo HK Oslo 2 169
4 Eirik Gundersen H Oslo HK Oslo 3 152
1 Tormod Gretteberg H Botne HK Botne 1 144
5 Karl Nilsen H Oslo HK Oslo 4 138
2 Torstein B. Sæle H Fredrikshald HK Fredrikshald 2 116
Båt 6 Langø
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag
3 Thor Magne Falch S Oslo HK Oslo 5 160
7 Marius Holm Hansen H Ski HK Ski 1 152
1 Thomas Løland H Ski HK Ski 1 149
6 Kjetil Langvatn H Båstad HK Båstad 1 143
10 Tor Haugen S Fredrikshald HK Fredrikshald 1 136
8 Petter Skudal H Oslo HK Oslo 1 130
11 Arne Reitan S Båstad HK Båstad 1 130
2 Sonja Deryckere D Ski HK Ski 2 126
9 Jan-Eric Herrstrøm H Fredrikshald HK Fredrikshald 2 121
5 Vigdis Elmholdt D Oslo HK Oslo 5 110
4 Rolf Pålmar Knutsen S Torungen HK Torungen 2 80
Båt 7 Lars Erik
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag
3 Tobias Baltzersen J Båstad HK Båstad 2 134
2 Ole Løken S Fredrikshald HK Fredrikshald 2 128
1 Tor Barm S Fredrikshald HK Fredrikshald 1 107
4 Terje Ludvigsen S Torungen HK Torungen 2 105
Båt 8 Hellefisken
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag
2 Arne Bergstrøm S Sarpsborg HK Sarpsborg 1 142
1 Marius S Hansen H Ski HK Ski 3 131
3 Lars Ottesen H Oslo HK Oslo 6 64
Båt 9 Ruffen
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag
3 Richard Sjursen H Oslo HK Oslo 3 148
2 Christoffer Jönsson H Oslo HK Oslo 2 145
4 Joaquim Barros H Oslo HK Oslo 3 140
1 Steinar Kristiansen S Fredrikshald HK Fredrikshald 2 132
5 Per Moen S Båstad HK Båstad 2 127
Båt 10 Edgar Iversen
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag
2 Erling Brandsrød H Sarpsborg HK Sarpsborg 1 147
4 Sven Solbakken S Oslo HK Oslo 4 131
1 Jan Petter Ekeberg S Oslo HK Oslo 4 105

 

 

 

NM dag 2 – Søndag 17.10.21

Ny dag og nye muligheter! Det var i alle fall min tanke da jeg spaserte over brua mot båtbua søndag morgen for å hente dagens klippekort.

Etter dagens infomøte klokken 08.30, spankulerte jeg over til sjarken “Quatro”, der jeg denne dagen var tildelt plass 1 foran i baugen. Jeg kunne med glede konstatere at min fabelaktige håv fra eBay med 3 meter langt skaft så vidt nådde ned til vannskorpa fra plassen min! De fabelaktige tacklene bundet kvelden før ble funnet fram og klargjort, og slagplanen for dagens fiske ble lagt – superfantastiskfiskeplan = Lekkert “Sabiki”-rigle med krokstørrelse 6 for å fylle sildekvoten, Supersmart bonusmakrelltackle dandert med selvlysende grønne perler og to store kroker (2/0) over og en liten (10) på slepet, utmerket flyndre/ knurrtackle med hvit/grønn selvlysende perler, to kroker på slepet og en oppe i krokstørrelse 10 og et glitrende “Sabikitackle” med krokstrørrelse 12 til småseien.

 Morgenstemning ved havna

Morgenstemning (foto: Are Andersen)

 “Bjørg” klar for utror (foto: Are Andersen)

 

“Edgar Iversen” ved brygga søndags morgen (foto: Are Andersen)

 

“Ruffen” klar for utror søndagsmorgen (foto: Are Andersen)

 

 God stemning ombord på “Bas” (foto: Are Andersen)

 

Utror var i fantastisk vær – sol, havblikk og utover dagen en 10-15 grader. Naboene mine foran i baugen denne dagen var Arne Reitan (Båstad HK) og Erling Brandsrød (Sarpsborg HK). Vi var 9 fiskere om bord, og alle hadde store forventninger da “Quatro” dagen før hadde huset vinner av både herre- og dameklassen. Det var enighet om at skipper gikk der de var dagen før, og vi la planen deretter. Som dagen før, ble første prioritet å fylle kvoten med sild, da denne visstnok er mest aktiv om morgenen. Da dette var unnagjort, skiftet jeg til det supersmarte bonusmakrelltacklet, laget etter tips fra Tor Arne Rygg i arrangørklubben. De to store krokene ble agnet med store makrellstrimler, mens den lille på slepet ble dandert med råreke og en liten filètbit. Første nedslepp resulterte i ei sandflyndre på størrelse med en 50-lapp, som lot seg friste av den lille kroken på slepet. Deretter begynte tacklet å fiske det det skulle – makrell av fin størrelse som sto ved bunnen, og etter ikke så altfor lenge var makrellkvoten fylt og 7 bonusklipp registrert.

Flatt hav på søndagen (Foto: Karl Nilsen)

Det kom opp jevnt med makrell og sild ombord, og jeg mener at alle fylte begge kvotene. Jeg prioriterte etter hvert å fiske på bunnen etter flatfisk, hvitting og andre rariteter, og første napp på bunnslepet var en pen slimål… Det ble heldigvis kun en av det slaget denne dagen, og bunntacklet fristet etter hvert minihyser, hvitting, knurr, ei rødspette og sandflyndrer (rundt 15 av sorten). Det var tydelig at tackelet med hvit/ grønn selvlysende attraktor virket bra, og jeg holdt meg til denne fargen resten av dagen.

 

“Bjørg” i strømmen dag 2 (foto: Are Andersen)

Fiske i strømmen (foto: Are Andersen)

 

Båtene i strømmen søndagen

Etter å ha fisket i området rundt strømmen det meste av dagen, gikk vi bort til den røde staken de siste 45 minuttene av fisketiden. Her var det en og annen småsei, småtorsk og hvitting, og veldig mye strøm. Jeg brukte det glitrende “sabikiheklet” med småkroker, og kastet dette ut foran båten, for så å sveive inn rykkvis. Dette må ha vært forlokkende, da det på kort tid bet på hvitting, hyse, bonussandflyndre, en voksen knurr og til sist en liten sei!

Etter endt fisketid kunne jeg konstatere at denne dagen gikk fiskemessig vesentlig bedre enn den foregående, med 8 arter (sandflyndre, rødspette, knurr, hyse, hvitting, makrell, sild, sei) og 168 fiskepoeng, noe som medførte dagsseier i dameklassen. Takk til båtfører for utmerket kjøring av båt under sterke strømforhold!

Utsikt fra baugen på “Quatro”

Det ble mange småflyndrer

 

 Undertegnedes poengskjema søndagen

Herreklassen denne dagen ble vunnet av Robin Ødegård (Ski HK), med 187 poeng. Ødegård vant herreklassen sammenlagt, og ble årets NM vinner i sin klasse. Han begynner med å fortelle litt om hvordan fisket var på lørdagen, da han var om bord på “Quatro”; “denne dagen begynte vi med å fiske etter sild – den kom overraskende fort, jeg hadde vel fylt kvota på 10-15 minutt, med 2 triple og 2 doble drag. Etter dette, nappet det ganske jevnt og trutt. Jeg fisket stort sett med 2 slep og et oppheng til makrellen var fylt, da byttet jeg til mindre kroker, og fisket med trippel slep. Stemninga om bord var på topp hele dagen, og vi var en fin gjeng med hardt konkurrerende fiskere om bord, så det ble litt kniving! Tor Arne, som stod i baugen flakser inn 4 nye arter den siste timen, så jeg måtte derfor se meg slått med noen få poeng når dagen var over.”

På søndagen var Ødegård på “Gretteberg”. De startet som lørdagen med å fiske etter sild; “silda var noe tregere denne dagen, og jeg måtte jobbe hardt for å fylle kvota. Etter dette valgte noen å fiske etter makrell. Jeg valgte å endre litt taktikk, da det kom mye makrell på lørdag. Jeg satt på trippel slep umiddelbart. Dette viste seg å bli skummelt, men det gav resultater – jeg fikk en del småfisk mens de andre fikk makrell. Men jeg ble litt nervøs da jeg fikk beskjed fra andre siden at de hadde fylt på makrell. Det er en fisk som teller mye pga. bonusklipp. Jeg hadde da 4 makrell som bifangst, men til gjengjeld hadde jeg fått en del små hyser og knurr. Og makrellen kom sakte men sikkert. Jeg var rimelig happy når siste makrell kom etter 3 timer fiske og jeg kunne konstatere at gamblingen lønte seg!”

“Den siste timen ble tilbrakt rundt røde staken. Der jeg jobbet hardt og lenge for en fløyfisk. Det kom opp 6-7 stk. på båten før jeg fikk min – enda en lettelse. Jeg hadde noe lavere poengsum på søndagen, men det holdt til mål! Kjempe god stemning på søndag, og til å være den eneste festivalen jeg deltok på i år, må jeg si jeg valgte rett – 2 dager med greit vær, noe surt, fantastiske fiskekompiser på båtene, bra med fisk, og et flott arrangement av Oslo HK!”

 

Båtene i strømmen

 

Flott dag på sjøen!

 

Fiske ved den røde staken

 

Seniorklassen denne søndagen ble vunnet av Ulf Andreassen (Sarpsborg HK), med 164 poeng. Han var om bord på “Costa Plenty”, og kunne fortelle at “vi la oss i “strømmen” der de fleste andre lå. Jeg startet med et sildetackel med krokstørrelse 6 fra “wiggler”. Jeg fylte fort silda, og fikk også noen makrell. Jeg byttet så til paternostertackel med krokstørrelse 4 med gule, røde og grønne perler, og agnet dette med makrell. Da kom det opp hvitting, knurr, makrell og et par bonus sandflyndrer. Jeg byttet så tackel til en opphenger og to på slepet, krokstørrelse 10 agnet med råreke; da ble det hvitting, knurr, sandflyndre og rødspette. Vi lå hele tiden i “strømmen”, og båtfører var flink til å holde båten. Da det var ca. en time igjen, skulle vi kjøre til kosten å prøve seien. Båtfører ville ikke kjøre inn på “grunna”, så vi startet fisket på ca. 25 meters dyp. Her byttet jeg til paternoster med 12`er krok agnet med råreke, og fikk et par sei og sypike.”

Andreassen avslutter med å konstatere at “det ble en bra dag med god stemning og masse fisk!”

 

Fløyfisk (Foto: Are Andersen)

 

Opptelling av poeng ombord på “Ruffen” dag 2 (Foto: Arne Bergstrøm)

 

Også denne dagen gikk seieren i juniorklassen til Peter Solberg (Sarpsborg HK), med 170 poeng. Han var om bord på “Costa Plenty”, og forteller at “vi startet som dagen før etter sild og bonusmakrell midt i strømmen. Jeg brukte en hekle i krokstørrelse 6, og fylte raskt silda. Etter det agna jeg hekla, og fikk fylt makrellen pluss noen knurr og bonusklipp. Vi drifta litt lengre ned mot den røde kosten, og jeg bytta til dobbelslep og fikk noen knurr, hvittinger, sandflyndrer, en kolje og en sypike. Da cirka halvparten av tida var gått kjørte vi helt opp til Holmsbu, og la oss på cirka 25 meter. Her nappa det godt, og jeg fylte både bonusklipp, sandflyndre, hvitting og knurr. På båten ble vi enige om å prøve seien ved den røde kosten da 4 timer var gått. Men rett før vi skulle til å flytte fikk jeg og sidemannen på en og samme rødspette, noe som hadde vært ny art for oss begge! Men, den ble sluppet ut igjen og uten klipp i kortet på noen av oss…”

Solberg forteller videre at de deretter gikk ned til den røde kosten; “men båtfører ville ikke gå inn på grunna pga. at kjølen gikk for dypt. Derfor ble vi resten av dagen liggende på dypere vann etter sypiker, og noen bak på båten fikk noen eksemplarer av den arten; jeg fikk derimot ikke noen flere klipp i kortet før tida rant ut. Jeg ble litt misfornøyd med de to siste timene, men alt i alt var jeg godt fornøyd med denne dagen også. Totalt over to dager gikk fisket kjempebra for min del og jeg endte på 328 poeng sammenlagt noe som holdt til seier i juniorklassen”.

 

 

Resultater Dag 2

Individuelle Resultater NM Dag 2:
Herrer
Plass Fornavn Etternavn Klubb Lag Båt Fiskepoeng
1 Robin Ødegård Ski HK Ski 1 Gretteberg 187
2 Irvin Kilde Torungen HK Torungen 1 Ruffen 182
3 Raymond Danielsen Fredrikshald HK Fredrikshald 1 Lars-Erik 176
4 Kjetil Langvatn Båstad HK Båstad 1 Lars-Erik 174
5 Tor Arne Rygg Oslo HK Oslo 1 Bas 168
6 Marius Holm Hansen Ski HK Ski 1 Costa Plenty 168
7 Petter Skudal Oslo HK Oslo 1 Gretteberg 167
8 Andrè Martinsen Oslo HK Oslo 1 Edgar iversen 167
9 Christer Wiik-Nielsen Båstad HK Båstad 1 Hellefisken 166
10 Marius S Hansen Ski HK Ski 3 Gretteberg 164
11 Lars Hellum Oslo HK Oslo 1 Bas 161
12 Jon Anders Ihlen Ski HK Ski 1 Ruffen 160
13 Erling Brandsrød Sarpsborg HK Sarpsborg 1 Quattro 156
14 Jostein Nybakke Båstad HK Båstad 1 Quattro 154
15 Jan-Eric Herrstrøm Fredrikshald HK Fredrikshald 2 Quattro 153
16 Are Andersen Torungen HK Torungen 1 Costa Plenty 153
17 Christoffer Jönsson Oslo HK Oslo 2 Costa Plenty 151
18 Thomas Løland Ski HK Ski 1 Bjørg 149
19 Bjørn Bakkelid Oslo HK Oslo 2 Langø 148
20 Torstein B. Sæle Fredrikshald HK Fredrikshald 2 Lars-Erik 143
21 Joaquim Barros Oslo HK Oslo 3 Langø 141
22 Dagfinn Dahl Torungen HK Torungen 1 Langø 140
23 Jan Ekenes Fredrikshald HK Fredrikshald 1 Quattro 138
24 Eirik Gundersen Oslo HK Oslo 3 Hellefisken 137
25 Bijan Biazar Ski HK Ski 2 Quattro 135
26 Richard Sjursen Oslo HK Oslo 3 Quattro 129
27 Karl Nilsen Oslo HK Oslo 4 Langø 129
28 Lars Andre Tolun Oslo HK Oslo 4 Edgar iversen 120
29 Vladimiras Kriksciunas Oslo HK Oslo 5 Lars-Erik 109
30 Tormod Gretteberg Botne HK Botne 1 Gretteberg 106
31 Ole Gunnar Beckmann Fredrikshald HK Fredrikshald 3 Langø 103
32 Roar Hermansen Bergen HF Bergen 1 Bjørg 80
33 Lars Ottesen Oslo HK Oslo 6 Costa Plenty 49
Damer
1 Hilde Skiffard Torungen HK Torungen 1 Quattro 168
2 Torunn Handeland Oslo HK Oslo 2 Langø 165
3 Hjørdis Van Ness Ski HK Ski 3 Ruffen 158
4 Linda Arnesen Oslo HK Oslo 2 Bjørg 136
5 Anne K. Ødegård Ski HK Ski 2 Gretteberg 129
6 Sonja Deryckere Ski HK Ski 2 Bjørg 116
7 Vigdis Elmholdt Oslo HK Oslo 5 Bjørg 106
Senior
1 Ulf Andreassen Sarpsborg HK Sarpsborg 1 Costa Plenty 164
2 Arne Reitan Båstad HK Båstad 1 Quattro 158
3 Steinar Kristiansen Fredrikshald HK Fredrikshald 2 Bjørg 153
4 Arne Bergstrøm Sarpsborg HK Sarpsborg 1 Ruffen 145
5 Frode Lerstein Trondheim HK Trondheim 1 Costa Plenty 143
6 Jan Petter Ekeberg Oslo HK Oslo 4 Langø 140
7 Tor Haugen Fredrikshald HK Fredrikshald 1 Langø 136
8 Ole Løken Fredrikshald HK Fredrikshald 2 Quattro 134
9 Håkon Taranger SDSFC Stavanger 1 Langø 131
10 Tor Barm Fredrikshald HK Fredrikshald 1 Ruffen 129
11 Odd Langeid Oslo HK Oslo 5 Bas 127
12 Thor Magne Falch Oslo HK Oslo 5 Edgar iversen 127
13 Per Moen Båstad HK Båstad 2 Costa Plenty 127
14 Rolf Pålmar Knutsen Torungen HK Torungen 2 Hellefisken 122
15 Terje Ludvigsen Torungen HK Torungen 2 Langø 114
16 Sven Solbakken Oslo HK Oslo 4 Bjørg 105
17 Johan Winge Oslo HK Oslo 6 Bas 96
18 Stein Erik Kareliussen Oslo HK Oslo 6
Junior
1 Peter Solberg Sarpsborg HK Sarpsborg 1 Costa Plenty 170
2 Nicolai Ødegård Ski HK Ski 2 Gretteberg 152
3 Christian Yung Berg Olsen Oslo HK Oslo 3 Bjørg 143
4 Tobias Baltzersen Båstad HK Båstad 2 Bas 135
5 Herman Zachariassen Krogstad Holm Torungen HK Torungen 2 Bjørg 132
6 Trym Olaf Olsen Torungen HK Torungen 2 Bjørg 111
Resultater 4-mannslag:
Plass Fornavn Etternavn Lag Båt Båtpoeng
Robin Ødegård Ski 1 Gretteberg 187
1 Marius Holm Hansen Ski 1 Costa Plenty 168
Jon Anders Ihlen Ski 1 Ruffen 160
Thomas Løland Ski 1 Bjørg 149
664
Tor Arne Rygg Oslo 1 Bas 168
2 Andrè Martinsen Oslo 1 Edgar iversen 167
Petter Skudal Oslo 1 Gretteberg 167
Lars Hellum Oslo 1 Bas 161
663
Kjetil Langvatn Båstad 1 Lars-Erik 174
3 Christer Wiik-Nielsen Båstad 1 Hellefisken 166
Arne Reitan Båstad 1 Quattro 158
Jostein Nybakke Båstad 1 Quattro 154
652
Irvin Kilde Torungen 1 Ruffen 182
4 Hilde Skiffard Torungen 1 Quattro 168
Are Andersen Torungen 1 Costa Plenty 153
Dagfinn Dahl Torungen 1 Langø 140
643
Peter Solberg Sarpsborg 1 Costa Plenty 170
5 Ulf Andreassen Sarpsborg 1 Costa Plenty 164
Erling Brandsrød Sarpsborg 1 Quattro 156
Arne Bergstrøm Sarpsborg 1 Ruffen 145
635
Torunn Handeland Oslo 2 Langø 165
6 Christoffer Jönsson Oslo 2 Costa Plenty 151
Bjørn Bakkelid Oslo 2 Langø 148
Linda Arnesen Oslo 2 Bjørg 136
600
Steinar Kristiansen Fredrikshald 2 Bjørg 153
7 Jan-Eric Herrstrøm Fredrikshald 2 Quattro 153
Torstein B. Sæle Fredrikshald 2 Lars-Erik 143
Ole Løken Fredrikshald 2 Quattro 134
583
Raymond Danielsen Fredrikshald 1 Lars-Erik 176
8 Jan Ekenes Fredrikshald 1 Quattro 138
Tor Haugen Fredrikshald 1 Langø 136
Tor Barm Fredrikshald 1 Ruffen 129
579
Christian Yung Berg Olsen Oslo 3 Bjørg 143
9 Joaquim Barros Oslo 3 Langø 141
Eirik Gundersen Oslo 3 Hellefisken 137
Richard Sjursen Oslo 3 Quattro 129
550
Nicolai Ødegård Ski 2 Gretteberg 152
10 Bijan Biazar Ski 2 Quattro 135
Anne K. Ødegård Ski 2 Gretteberg 129
Sonja Deryckere Ski 2 Bjørg 116
532
Jan Petter Ekeberg Oslo 4 Langø 140
11 Karl Nilsen Oslo 4 Langø 129
Lars Andre Tolun Oslo 4 Edgar iversen 120
Sven Solbakken Oslo 4 Bjørg 105
494
Herman Zachariassen Krogstad Holm Torungen 2 Bjørg 132
12 Rolf Pålmar Knutsen Torungen 2 Hellefisken 122
Terje Ludvigsen Torungen 2 Langø 114
Trym Olaf Olsen Torungen 2 Bjørg 111
479
Thor Magne Falch Oslo 5 Edgar iversen 127
13 Odd Langeid Oslo 5 Bas 127
Vladimiras Kriksciunas Oslo 5 Lars-Erik 109
Vigdis Elmholdt Oslo 5 Bjørg 106
469
14 Marius S Hansen Ski 3 Gretteberg 164
Hjørdis Van Ness Ski 3 Ruffen 158
322
15 Johan Winge Oslo 6 Bas 96
Lars Ottesen Oslo 6 Costa Plenty 49
Stein Erik Kareliussen Oslo 6
145
16 Frode Lerstein Trondheim 1 Costa Plenty 143
17 Håkon Taranger Stavanger 1 Langø 131
18 Tormod Gretteberg Botne 1 Gretteberg 106
19 Ole Gunnar Beckmann Fredrikshald 3 Langø 103
20 Roar Hermansen Bergen 1 Bjørg 80
Resultat på båtene:
Båt 1 Bjørg
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag Poeng
7 Steinar Kristiansen S Fredrikshald HK Fredrikshald 2 153
2 Thomas Løland H Ski HK Ski 1 149
6 Christian Yung Berg Olsen J Oslo HK Oslo 3 143
5 Linda Arnesen D Oslo HK Oslo 2 136
3 Herman Zachariassen Krogstad Holm J Torungen HK Torungen 2 132
1 Sonja Deryckere D Ski HK Ski 2 116
4 Trym Olaf Olsen J Torungen HK Torungen 2 111
8 Vigdis Elmholdt D Oslo HK Oslo 5 106
9 Sven Solbakken S Oslo HK Oslo 4 105
10 Roar Hermansen H Bergen HF Bergen 1 80
Båt 2 Bas
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag Poeng
1 Tor Arne Rygg H Oslo HK Oslo 1 168
3 Lars Hellum H Oslo HK Oslo 1 161
5 Tobias Baltzersen J Båstad HK Båstad 2 135
4 Odd Langeid S Oslo HK Oslo 5 127
2 Johan Winge S Oslo HK Oslo 6 96
Båt 3 Costa Plenty
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag Poeng
7 Peter Solberg J Sarpsborg HK Sarpsborg 1 170
5 Marius Holm Hansen H Ski HK Ski 1 168
3 Ulf Andreassen S Sarpsborg HK Sarpsborg 1 164
2 Are Andersen H Torungen HK Torungen 1 153
8 Christoffer Jönsson H Oslo HK Oslo 2 151
1 Frode Lerstein S Trondheim HK Trondheim 1 143
9 Tor Haugen S Fredrikshald HK Fredrikshald 1 136
6 Per Moen S Båstad HK Båstad 2 127
4 Lars Ottesen H Oslo HK Oslo 6 49
Båt 4 Quatro
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag Poeng
1 Hilde Skiffard D Torungen HK Torungen 1 168
9 Arne Reitan S Båstad HK Båstad 1 158
2 Erling Brandsrød H Sarpsborg HK Sarpsborg 1 156
8 Jostein Nybakke H Båstad HK Båstad 1 154
7 Jan-Eric Herrstrøm H Fredrikshald HK Fredrikshald 2 153
5 Jan Ekenes H Fredrikshald HK Fredrikshald 1 138
6 Bijan Biazar H Ski HK Ski 2 135
4 Ole Løken S Fredrikshald HK Fredrikshald 2 134
3 Richard Sjursen H Oslo HK Oslo 3 129
Båt 5 Gretteberg
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag Poeng
2 Robin Ødegård H Ski HK Ski 1 187
6 Petter Skudal H Oslo HK Oslo 1 167
5 Marius S Hansen H Ski HK Ski 3 164
3 Nicolai Ødegård J Ski HK Ski 2 152
4 Anne K. Ødegård D Ski HK Ski 2 129
1 Tormod Gretteberg H Botne HK Botne 1 106
Båt 6 Langø
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag Poeng
1 Torunn Handeland D Oslo HK Oslo 2 165
2 Bjørn Bakkelid H Oslo HK Oslo 2 148
3 Joaquim Barros H Oslo HK Oslo 3 141
4 Dagfinn Dahl H Torungen HK Torungen 1 140
6 Jan Petter Ekeberg S Oslo HK Oslo 4 140
5 Håkon Taranger S SDSFC Stavanger 1 131
7 Karl Nilsen H Oslo HK Oslo 4 129
9 Terje Ludvigsen S Torungen HK Torungen 2 114
8 Ole Gunnar Beckmann H Fredrikshald HK Fredrikshald 3 103
Båt 7 Lars Erik
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag Poeng
2 Raymond Danielsen H Fredrikshald HK Fredrikshald 1 176
4 Kjetil Langvatn H Båstad HK Båstad 1 174
3 Torstein B. Sæle H Fredrikshald HK Fredrikshald 2 143
1 Vladimiras Kriksciunas H Oslo HK Oslo 5 109
Båt 8 Hellefisken
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag Poeng
3 Christer Wiik-Nielsen H Båstad HK Båstad 1 166
2 Eirik Gundersen H Oslo HK Oslo 3 137
1 Rolf Pålmar Knutsen S Torungen HK Torungen 2 122
Båt 9 Ruffen
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag Poeng
5 Irvin Kilde H Torungen HK Torungen 1 182
1 Jon Anders Ihlen H Ski HK Ski 1 160
2 Hjørdis Van Ness D Ski HK Ski 3 158
3 Arne Bergstrøm S Sarpsborg HK Sarpsborg 1 145
4 Tor Barm S Fredrikshald HK Fredrikshald 1 129
Båt 10 Edgar Iversen
Plass Fornavn Etternavn Klasse Klubb Lag Poeng
3 Andrè Martinsen H Oslo HK Oslo 1 167
2 Thor Magne Falch S Oslo HK Oslo 5 127
1 Lars Andre Tolun H Oslo HK Oslo 4 120

 

Etter at den siste båten, “Costa Plenty”, omsider var lagt til, var det duket for utdeling av NM medaljer og flotte premier i båtbua på havna. NM medaljer ble utdelt i alle klasser og til 4-mannslag, og i tillegg ble alle juniordeltakerne premiert med fine premier. Det ble også delt ut premier for festivalens merkeligste fisk, som ble en gressgylt, fisket av Andrè Martinsen (Oslo HK). Irvin Kilde (Torungen HK) fikk en spisshalet kutling, men da kutlinger ikke teller i festivalen, ble det gylta som gikk av med seieren.

Undertegnede har ikke helt oversikten over hvor mange arter som ble fisket i løpet av helgen, men det inkluderte i alle fall følgende: sild, makrell, sei, torsk, hvitting, hyse, sypike, sandflyndre, rødspette, fløyfisk, ulke, bergnebb, gressgylt, svartkutling, sandkutling, spisshalet kutling, slimål og lomvi (!).

Spisshalet kutling (Foto: Irvin Kilde)

Premieutdeling på båthuset (Foto: Are Andersen)

 

Det var et fulldekket premiebord

 

Mange flotte premier!

 

Lars Hellum og Petter Skudal fra Oslo HK sto for utdeling av NM premier

 

Som nevnt, tok Peter Solberg (Sarpsborg HK) NM seieren i juniorklassen, mens Robin Ødegård (Ski HK) ble norgesmester i herreklassen. NM seieren i dameklassen gikk til Hjørdis van Ness (Ski HK), mens gullet i seniorklassen gikk til Frode Lerstein (Trondheim HK).

Jeg ville gjerne ha med noen ord fra årets NM vinner i dameklassen, Hjørdis Van Ness (Ski HK). Hun hadde ingen dagsvinn, men ble best i klassen sammenlagt med to jevne resultater (133 og 158 poeng).

Van Ness kunne fortelle at “det var god stemning og mye skravling både på og utenfor båten. Første dag på “Bjørg” startet med litt vas med naboen. Litt stress siden silda har en lei tendens til å bare være der kort tid. “Sabiki”- kroken var forlokkende på makrellen, og knurr også. De tre første sildene jeg fikk på slapp i vannflaten, så jeg tok frem håven på de første tellende sild. Silda kom tilbake, så jeg fikk til slutt fylt den. Stormakrellen ga flere bonusklipp; stor krok med hvit slange og en rød perle, og store makrellbiter beit de største makrellene på. Mange sandflyndrer og en sypike kom også godt med. Det ble ikke mange slag på meg, men greit med klipp og 133 poeng”.

Hun forteller videre at hun dag 2 var om bord på “Ruffen”; “på baugen hørte vi lite til resten av folket om bord, men båtfører holdt båten imponerende! Makrellen ville ha liten “Sabiki” krok i dag også, men tok ikke på den store kroken som på dag 1. Knurren beit på alt fra “Sabiki” krok til 8/6`er krok med tre mellomstore perler med makrell eller rårekebit på. Sandflyndre, sild, makrell og bonus ble fylt, og mange knurr hjalp på antall poeng. Ikke mange slag på dag to heller, men 168 poeng. Jeg var glad og fornøyd med å fiske bedre enn første dag, men litt lei for ikke å ha greid flere arter på begge dagene. Jeg er veldig tilfreds med å få til stor-makrellen begge dagene. “Sabiki” kroker har fått ny status i mine øyne etter denne helgen! Jeg var ganske spent på resultatet da vi kom inn, og forstod at det ble jevnt. Jeg finregnet ikke før premieutdelingen, så da ble det ekstra stas å høre resultatet – Jeg vant hverken første eller andre dag, men tok totalen. Her er det vel egentlig tre vinnere – Anne dag en, Hilde dag to og jeg totalen”.

Hun konkluderer med at “det var i alle tilfeller to nydelige dager på fjorden, Konkurranseiver og veldig god stemning. Godt arrangert og en engasjert gjeng med godt humør der noen skravler hele tiden, noen nesten ikke. Litt irritasjon dann og vann når ting gikk kjeis – fint det også på sitt vis. Og til slutt, det er så gøy å kunne kalle seg regjerende norgesmester!

 

Vinner av seniorklassen, Frode Lerstein (Trondheim HK), hadde heller ingen dagsseire, men to jevne poengsummer på 149 og 143 poeng resulterte i NM seier. Lerstein forteller at fiske i Oslofjorden “ikke er mitt beste fiske, men med litt hjelp fra Oslo HK sine tips til tackler, så gikk det veldig bra. På lørdagen fisket jeg fra plass 9 på “Quatro”. Vi lå blant de andre båtene i strømmen, og det beit godt hele dagen. Jeg fylte sild, makrell, hvitting og bonusklipp ganske raskt. I tillegg fikk jeg knurr, sypike, hyse og sandflyndre. 149 poeng dag 1 var jeg veldig fornøyd med! På søndagen fisket jeg fra plass 1 på “Costa Plenty”. Vi gikk til samme plass som vi lå på lørdag. Sild, makrell og bonusklipp fylte vi fort, men det var dårlig på andre arter. Vi gikk lengre nord i strømmen, og da beit det hele tiden. Jeg fikk knurr, rødspette, hvitting, sandflyndre og hyse. Den siste timen gikk vi til staken for å fiske sei, sypike og fløyfisk, men båtfører mente det var for grunt, så jeg ikke mer fisk på søndag. 143 poeng dag 2 kunne vært bedre, hvis vi ikke hadde gått til staken. Det blei veldig jevnt i senior klassen, men denne gangen gikk poengene i min favør”.

Vinner av 4-mannslag ble Oslo 1, bestående av Lars Hellum, Petter Skudal, Andrè Martinsen og Tor Arne Rygg, med totalt 1332 poeng over 2 dager.

Vinner av juniorklassen i NM, Peter Solberg (Sarpsborg HK) (Foto: Erling Brandsrød)

Medaljevinnere i juniorklassen i NM, Nicolai Ødegård (Ski HK) og Peter Solberg (Sarpsborg HK) (Foto: Are Andersen)

 

Medaljevinnere i dameklassen i NM, Torunn Handeland (Oslo HK), Hjørdis Van Ness (Ski HK) og Anne K. Ødegård (Ski HK)(Foto: Are Andersen)

Medaljevinnere i seniorklassen i NM, Arne Reitan (Båstad HK), Frode Lerstein (Trondheim HK) og Thor Magne Falch (Oslo HK) (Foto: Are Andersen)

 

Medaljevinnere i herreklassen i NM, Lars Hellum (Oslo HK), Robin Ødegård (Ski HK) og Tor Arne Rygg (Ski HK)(Foto: Are Andersen)

Vinnere av 4-mannslag i NM, Ski 1, Oslo 1 og Båstad 1 (Foto: Are Andersen)

Vinnere av lag NM og dameklassen (Foto: Are Andersen)

 

 

 

Til slutt vil jeg gjerne rette en stor takk til Oslo HK for et glimrende gjennomført arrangement, og ikke minst en stor applaus til alle som har bidratt med bilder og spennende tekster til bloggen!

 

Resultat totalt 

Resultater sammenlagt etter to dager:
Herrer
Plass Fornavn Etternavn Klubb Lag båt dag 1 Res. dag 1 Båt dag 2 Res. Dag 2 Total
1 Robin Ødegård Ski HK Ski 1 Quattro 190 Gretteberg 187 377
2 Tor Arne Rygg Oslo HK Oslo 1 Quattro 199 Bas 168 367
3 Lars Hellum Oslo HK Oslo 1 Quattro 177 Bas 161 338
4 Irvin Kilde Torungen HK Torungen 1 Bas 151 Ruffen 182 333
5 Andrè Martinsen Oslo HK Oslo 1 Bas 163 Edgar iversen 167 330
6 Raymond Danielsen Fredrikshald HK Fredrikshald 1 Bjørg 151 Lars-Erik 176 327
7 Marius Holm Hansen Ski HK Ski 1 Langø 152 Costa Plenty 168 320
8 Kjetil Langvatn Båstad HK Båstad 1 Langø 143 Lars-Erik 174 317
9 Bjørn Bakkelid Oslo HK Oslo 2 Gretteberg 169 Langø 148 317
10 Christer Wiik-Nielsen Båstad HK Båstad 1 Quattro 147 Hellefisken 166 313
11 Erling Brandsrød Sarpsborg HK Sarpsborg 1 Edgar Iversen 147 Quattro 156 303
12 Jostein Nybakke Båstad HK Båstad 1 Bjørg 146 Quattro 154 300
13 Jon Anders Ihlen Ski HK Ski 1 Bjørg 138 Ruffen 160 298
14 Thomas Løland Ski HK Ski 1 Langø 149 Bjørg 149 298
15 Petter Skudal Oslo HK Oslo 1 Langø 130 Gretteberg 167 297
16 Are Andersen Torungen HK Torungen 1 Quattro 143 Costa Plenty 153 296
17 Christoffer Jönsson Oslo HK Oslo 2 Ruffen 145 Costa Plenty 151 296
18 Marius S Hansen Ski HK Ski 3 Hellefisken 131 Gretteberg 164 295
19 Eirik Gundersen Oslo HK Oslo 3 Gretteberg 152 Hellefisken 137 289
20 Joaquim Barros Oslo HK Oslo 3 Ruffen 140 Langø 141 281
21 Richard Sjursen Oslo HK Oslo 3 Ruffen 148 Quattro 129 277
22 Jan-Eric Herrstrøm Fredrikshald HK Fredrikshald 2 Langø 121 Quattro 153 274
23 Jan Ekenes Fredrikshald HK Fredrikshald 1 Bjørg 136 Quattro 138 274
24 Karl Nilsen Oslo HK Oslo 4 Gretteberg 138 Langø 129 267
25 Bijan Biazar Ski HK Ski 2 Costa Plenty 130 Quattro 135 265
26 Torstein B. Sæle Fredrikshald HK Fredrikshald 2 Gretteberg 116 Lars-Erik 143 259
27 Tormod Gretteberg Botne HK Botne 1 Gretteberg 144 Gretteberg 106 250
28 Lars Andre Tolun Oslo HK Oslo 4 Bas 126 Edgar iversen 120 246
29 Dagfinn Dahl Torungen HK Torungen 1 Costa Plenty 98 Langø 140 238
30 Roar Hermansen Bergen HF Bergen 1 Bas 109 Bjørg 80 189
31 Vladimiras Kriksciunas Oslo HK Oslo 5 Costa Plenty 74 Lars-Erik 109 183
32 Ole Gunnar Beckmann Fredrikshald HK Fredrikshald 3 Bas 67 Langø 103 170
33 Lars Ottesen Oslo HK Oslo 6 Hellefisken 64 Costa Plenty 49 113
Damer
1 Hjørdis Van Ness Ski HK Ski 3 Bjørg 133 Ruffen 158 291
2 Torunn Handeland Oslo HK Oslo 2 Bjørg 125 Langø 165 290
3 Anne K. Ødegård Ski HK Ski 2 Quattro 151 Gretteberg 129 280
4 Hilde Skiffard Torungen HK Torungen 1 Bjørg 90 Quattro 168 258
5 Linda Arnesen Oslo HK Oslo 2 Costa Plenty 115 Bjørg 136 251
6 Sonja Deryckere Ski HK Ski 2 Langø 126 Bjørg 116 242
7 Vigdis Elmholdt Oslo HK Oslo 5 Langø 110 Bjørg 106 216
SENIOR
1 Frode Lerstein Trondheim HK Trondheim 1 Quattro 149 Costa Plenty 143 292
2 Arne Reitan Båstad HK Båstad 1 Langø 130 Quattro 158 288
3 Thor Magne Falch Oslo HK Oslo 5 Langø 160 Edgar iversen 127 287
4 Arne Bergstrøm Sarpsborg HK Sarpsborg 1 Hellefisken 142 Ruffen 145 287
5 Steinar Kristiansen Fredrikshald HK Fredrikshald 2 Ruffen 132 Bjørg 153 285
6 Ulf Andreassen Sarpsborg HK Sarpsborg 1 Bjørg 113 Costa Plenty 164 277
7 Tor Haugen Fredrikshald HK Fredrikshald 1 Langø 136 Langø 136 272
8 Ole Løken Fredrikshald HK Fredrikshald 2 Lars-Erik 128 Quattro 134 262
9 Per Moen Båstad HK Båstad 2 Ruffen 127 Costa Plenty 127 254
10 Jan Petter Ekeberg Oslo HK Oslo 4 Edgar Iversen 105 Langø 140 245
11 Håkon Taranger SDSFC Stavanger 1 Bjørg 111 Langø 131 242
12 Tor Barm Fredrikshald HK Fredrikshald 1 Lars-Erik 107 Ruffen 129 236
13 Sven Solbakken Oslo HK Oslo 4 Edgar Iversen 131 Bjørg 105 236
14 Terje Ludvigsen Torungen HK Torungen 2 Lars-Erik 105 Langø 114 219
15 Odd Langeid Oslo HK Oslo 5 Costa Plenty 88 Bas 127 215
16 Rolf Pålmar Knutsen Torungen HK Torungen 2 Langø 80 Hellefisken 122 202
17 Johan Winge Oslo HK Oslo 6 Quattro 103 Bas 96 199
18 Stein Erik Kareliussen Oslo HK Oslo 6 Costa Plenty 57 57
Junior
1 Peter Solberg Sarpsborg HK Sarpsborg 1 Bjørg 158 Costa Plenty 170 328
2 Nicolai Ødegård Ski HK Ski 2 Quattro 147 Gretteberg 152 299
3 Tobias Baltzersen Båstad HK Båstad 2 Lars-Erik 134 Bas 135 269
4 Christian Yung Berg Olsen Oslo HK Oslo 3 Costa Plenty 119 Bjørg 143 262
5 Herman Zachariassen Krogstad Holm Torungen HK Torungen 2 Costa Plenty 84 Bjørg 132 216
6 Trym Olaf Olsen Torungen HK Torungen 2 Costa Plenty 94 Bjørg 111 205
Resultater 4-mannslag over 2 dager:
Plass Fornavn Etternavn Lag Båt dag 1 Res. Dag 1 Båt dag 2 Res. Dag 2 Total Total lag
Tor Arne Rygg Oslo 1 Quattro 199 Bas 168 367
1 Lars Hellum Oslo 1 Quattro 177 Bas 161 338
Andrè Martinsen Oslo 1 Bas 163 Edgar iversen 167 330
Petter Skudal Oslo 1 Langø 130 Gretteberg 167 297 1332
Robin Ødegård Ski 1 Quattro 190 Gretteberg 187 377
2 Marius Holm Hansen Ski 1 Langø 152 Costa Plenty 168 320
Jon Anders Ihlen Ski 1 Bjørg 138 Ruffen 160 298
Thomas Løland Ski 1 Langø 149 Bjørg 149 298 1293
Kjetil Langvatn Båstad 1 Langø 143 Lars-Erik 174 317
3 Christer Wiik-Nielsen Båstad 1 Quattro 147 Hellefisken 166 313
Jostein Nybakke Båstad 1 Bjørg 146 Quattro 154 300
Arne Reitan Båstad 1 Langø 130 Quattro 158 288 1218
Peter Solberg Sarpsborg 1 Bjørg 158 Costa Plenty 170 328
4 Erling Brandsrød Sarpsborg 1 Edgar Iversen 147 Quattro 156 303
Arne Bergstrøm Sarpsborg 1 Hellefisken 142 Ruffen 145 287
Ulf Andreassen Sarpsborg 1 Bjørg 113 Costa Plenty 164 277 1195
Bjørn Bakkelid Oslo 2 Gretteberg 169 Langø 148 317
5 Christoffer Jönsson Oslo 2 Ruffen 145 Costa Plenty 151 296
Torunn Handeland Oslo 2 Bjørg 125 Langø 165 290
Linda Arnesen Oslo 2 Costa Plenty 115 Bjørg 136 251 1154
Irvin Kilde Torungen 1 Bas 151 Ruffen 182 333
6 Are Andersen Torungen 1 Quattro 143 Costa Plenty 153 296
Hilde Skiffard Torungen 1 Bjørg 90 Quattro 168 258
Dagfinn Dahl Torungen 1 Costa Plenty 98 Langø 140 238 1125
7 Eirik Gundersen Oslo 3 Gretteberg 152 Hellefisken 137 289
Joaquim Barros Oslo 3 Ruffen 140 Langø 141 281
Richard Sjursen Oslo 3 Ruffen 148 Quattro 129 277
Christian Yung Berg Olsen Oslo 3 Costa Plenty 119 Bjørg 143 262 1109
Raymond Danielsen Fredrikshald 1 Bjørg 151 Lars-Erik 176 327
8 Jan Ekenes Fredrikshald 1 Bjørg 136 Quattro 138 274
Tor Haugen Fredrikshald 1 Langø 136 Langø 136 272
Tor Barm Fredrikshald 1 Lars-Erik 107 Ruffen 129 236 1109
Nicolai Ødegård Ski 2 Quattro 147 Gretteberg 152 299
9 Anne K. Ødegård Ski 2 Quattro 151 Gretteberg 129 280
Bijan Biazar Ski 2 Costa Plenty 130 Quattro 135 265
Sonja Deryckere Ski 2 Langø 126 Bjørg 116 242 1086
Steinar Kristiansen Fredrikshald 2 Ruffen 132 Bjørg 153 285
10 Jan-Eric Herrstrøm Fredrikshald 2 Langø 121 Quattro 153 274
Ole Løken Fredrikshald 2 Lars-Erik 128 Quattro 134 262
Torstein B. Sæle Fredrikshald 2 Gretteberg 116 Lars-Erik 143 259 1080
Karl Nilsen Oslo 4 Gretteberg 138 Langø 129 267
11 Lars Andre Tolun Oslo 4 Bas 126 Edgar iversen 120 246
Jan Petter Ekeberg Oslo 4 Edgar Iversen 105 Langø 140 245
Sven Solbakken Oslo 4 Edgar Iversen 131 Bjørg 105 236 994
Thor Magne Falch Oslo 5 Langø 160 Edgar iversen 127 287
12 Vigdis Elmholdt Oslo 5 Langø 110 Bjørg 106 216
Odd Langeid Oslo 5 Costa Plenty 88 Bas 127 215
Vladimiras Kriksciunas Oslo 5 Costa Plenty 74 Lars-Erik 109 183 901
Terje Ludvigsen Torungen 2 Lars-Erik 105 Langø 114 219
13 Herman Zachariassen Krogstad Holm Torungen 2 Costa Plenty 84 Bjørg 132 216
Trym Olaf Olsen Torungen 2 Costa Plenty 94 Bjørg 111 205
Rolf Pålmar Knutsen Torungen 2 Langø 80 Hellefisken 122 202 842
14 Marius S Hansen Ski 3 Hellefisken 131 Gretteberg 164 295
Hjørdis Van Ness Ski 3 Bjørg 133 Ruffen 158 291 586
15 Johan Winge Oslo 6 Quattro 103 Bas 96 199
Lars Ottesen Oslo 6 Hellefisken 64 Costa Plenty 49 113
Stein Erik Kareliussen Oslo 6 Costa Plenty 57 57 369
16 Frode Lerstein Trondheim 1 Quattro 149 Costa Plenty 143 292 292
17 Tormod Gretteberg Botne 1 Gretteberg 144 Gretteberg 106 250 250
18 Håkon Taranger Stavanger 1 Bjørg 111 Langø 131 242 242
19 Roar Hermansen Bergen 1 Bas 109 Bjørg 80 189 189
20 Ole Gunnar Beckmann Fredrikshald 3 Bas 67 Langø 103 170 170

 

Hilde Skiffard,

Torungen HK

 

 

 

 

 

 

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg