Blogg fra Grensenappet 25 mai 2024
Så var det igjen klart for festival i Sponvika under broene mellom Norge og Sverige. 
Oslo Havfiskeklubb kunne invitere til et spennende artsfiske, og vi var mange som hadde gledet oss til å fiske i grenseland. Det er alltid hyggelig å komme til Sponvika og fiske i smult farvann. Dette er en perfekt festival å ta med nye medlemmer på og gi de sitt første møte med havfiskesporten og Norgescupen. Ikke bølger og stor sjø, man får stå sammen med erfarne konkurransefiskere og ikke minst at det med et par riktige tackler og litt veiledning vil garantert gi fisk. Det var en litt halvgrå dag, med gløtt av sol innimellom, og det var 39 håpefulle fiskere som hadde møtt opp denne lørdagen. 

Arrangørene Oslo HK og Sarpsborg HK stilte med 10 deltakere. Det samme gjorde Torungen HK. Ski HK stilte med 4 stk til et lag, Nord-Jæren HK 
hadde med 2 som hadde tatt den lange turen fra Rogaland, og Trondheim HK, Harstad HK og Båstad HK stilte med 1 deltaker hver som var lokal selv om 
klubbnavnet skulle tilsi noe annet.


Undertegnende var spent på fisket og hadde på forhånd forhørt seg med ekspertisen og de lokale fra Sarpsborg HK som har dette som sin lekegrind. De kunne melde om greit fiske, men håp om økt temperatur i vannet og enda bedre under festivalen. Silda var som alltid et het tema da denne gir meget god uttelling om man er heldig å fylle. 
Et minstemål på 18 cm for bonusklipp gir som oftest bonusklipp på hver sild. 
Det var et yrende liv på brygga i Sponvika som alltid før utror. Folk rigger seg til og ordner med agn og utstyr, mens vi ventet på de 4 båtene som skulle ta oss ut til fisket. Det var kjente farkoster i Bas, Østhavn, Mastrevik og Bjørg. 

Jeg hadde for anledningen trukket plass 1 på Bas og var meget godt fornøyd med 
det. Sammen med Marius Holm Hansen Ski HK, Torunn Handeland og Lars Hellum begge Oslo HK og Steinar Kristiansen Sarpsborg HK skulle vi legge en plan for dagen. Lars var fiskeskipper og foreslo at vi skulle starte rett ut av Sponvika uavhengig om vi fant silda eller ikke. Dette var et forslag vi alle ble enige om, og når vi kom ut og begynte å lete var de fleste andre ferdig med dette og kjørte videre opp mot broa uten å ha prøvd på silda først. Vi fikk dermed plassen helt for oss selv, og vi fikk også utslag på loddet som antydet sild. Jeg startet fisket forykende og fikk umiddelbart sild. Mest enkeltvis, men også dobble. De fleste sto mot bunnen og 5 meter opp. De andre ombord slet mer med å få sild, og jeg tror jeg hadde 5-6 stk før Lars kunne krysse sin første. Jeg fortsatte den gode stimen og var den første til  å fylle med 10 stk. Alle mine var bonus og over 18 cm. Torunn dro også bra med sild, men fikk flere som ikke holdt bonusmål. Etterhvert begynte folk å få flere sild, men ingen klarte 10. Jeg hadde skiftet til klassisk Sponvikatackle og hadde da fått 3 sandflyndrer før vi flyttet oss lenger ned og rundt Hummerholmen. Der kom det opp bergnebb, flere flate, sypike,ulke og knurr.
Jeg hadde ikke den nødvendige turen der, og fikk ikke krysset sypike eller ulke. Torunn virket å ha mer marginer og hadde fin flyt nesten hele dagen. Vi dro opp til vika før broa, der kom det variert opp for de fleste. Jeg fikk sandflyndrer i mengder. Andre dro kutling, ulker og skrubber. Vi hadde godt fiske der før vi gikk opp under broa som var et mislykket flytt med bare et par bergnebb. Så var det ned i vika igjen der vi avsluttet dagen. Jeg endte opp på 6 arter, men med kun 2 fulle kvoter i sild og sandflyndre. Bonus var også full selvfølgelig, men litt fortvilende å ha så lite marginer etter en så god start. Sånn er det noen ganger. De som hadde litt mer marginer og dyktighet enn meg denne dagen ville jeg ha noen ord med.

I juniorklassen ble det veldig jevnt, men det var Leander Aaserud fra Torungen HK som var best denne dagen. Dette hadde han å si etter festivalen.
« I helgen var jeg med i Grensenappet for første gang. Jeg hadde fått vite at det var ganske likt som Engelsviken festivalen som jeg var med på i fjor og vant. Trodde ikke jeg hadde så stor sjanse siden alle junior favorittene fra Torungen var med. Jeg var med på båten som heter Bjørg og fikk seks arter som var Ulke, Sandflyndre, Skrubbe, Bergnebb, Hvitting og Kutling. Fikk også flere bonuspoeng på flatfiskene. Fikk til slutt 78 poeng og vant junior klassen som var veldig gøy. Første premien var en fin fiskestang. Jeg gleder meg veldig til neste festival som skal arrangeres på Tromøya der jeg bor. »


I seniorklassen var det ikke uventet at Ulf Andreassen fra Sarpsborg HK ville være med i toppen. Ulf er godt kjent i Sponvika og har fisket meget godt her før. Jeg fikk noen ord fra Ulf om hvordan han oppfattet denne lørdagen.
« Jeg hadde plass 4 på Mastrevik og vi startet i renna under broen i håp om sild. Så noen på loddet, fikk bare 3 og alle var bonus. Fikk også en ulke på sildetacklet… 
Gikk over til agntackel og fikk bergnebb, sandflyndre, skrubbe og rødspette. Agnet med rårek og litt makrell innimellom. Flytta oss til bukta på svenskesiden, der ble det diverse flate, pluss kutting, bergnebb og hvitting. Siste flytt gikk til område rundt Hummerholmen, der ble det noen flate og to bonus sandflyndre og en sypike. Fikk ikke mange fisk, men ble 9 arter..
Flott festival som alltid, nydelig vær, men tregt fiske syntes nå jeg. »

       


Det har ikke lykkes bloggfører å få noen ord fra en meget opptatt Petter Skudal som var beste herre denne dagen, men beste dame og beste fisker uansett klasse fikk jeg snakke med. Jeg hadde også gleden av å dele båt med havfiskelegenden Torunn Handeland og lede litt på henne den første timen. La oss høre hva hun hadde å si om fisket.
« Det var en artig dag på Bas!! Vi begynte med jakt på sild. Lars hadde plassen, og vi traff! Are Sildakongen fyllte med sild og bonus. Jeg fikk 8 sild, men fikk noen av de minste sildene! ( 6 bonus).Etter ca45min dro vi litt nedover og prøvde etter sypike og div. Jeg fikk en av de 2 sypikene som kom opp, og en knurr!! Ulker kom også opp. Så dro vi opp i første vika før brua. Startet inne og drev utover. Gjorde dette mange ganger og fiskene kom. Lars dro 2 skrubber og en knurr, mens jeg hadde kutling, rødspette, sandflyndrer, ulker og minihvittinger. Sildakongen fikk sandflyndrer i hopetall, men "slapp" noen av de andre artene! Så under brua en tur. Bergnebb, men lite annet - så vi dro ned i vika igjen. Jeg fikk 49 fisk,6 bonus totalt 158 poeng. Utrolig artig, selv om det innimellom virket tregt!(merkelig, men det kan virke sånn når fisket 
egentlig går bra!) En flott dag på Bas!!!
Fisket med tilklippet råreke hele dagen. Brukte 3 slep. Først 10, 12,14 krok. Begynte med bergnebb og kutling med mindre krok. Str 4. Egentlig kanskje 14-16. 9 arter »

Vi får takk Oslo Havfiskeklubb for en flott dag og et meget godt gjennomført 
arrangement.
Vi er mange som kommer tilbake neste år 
Are Andersen
Torungen Havfisklubb

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg