Røst 2015

Norgescup i Havfiske ble arrangert på Røst for 2. gang

den 14-15. august 2015.

 

Allerede tirsdag begynte deltakerne å komme til Røst. Noen for å prøvefiske noen dager før konkurransen, og noen for å bare nyte Røst og slappe av.

 

Torsdag kveld kl 2000 var første offisielle program med båttrekning på Kaikanten. Her fikk vi en flott kveld med sosialt samvær, samtidig som vi trakk plasseringen på båtene begge fiskedager. Båtførerne var også tilstede og fikk samme informasjon som deltakerne.

 

DAG 1.

Fredag 14. August var det oppmøte 0730 for registrering, kjøp av agn, klargjøring om bord i båtene osv, før utror presis kl 0900.

De fleste valgte denne dagen å gå i Røsthavet for å fiske, det skulle vise seg å være et godt valg. Det var nærmest vindstille, oppholdsvær og alle fikk fisk denne dagen. Festivalens største fisk ble tatt opp denne dagen, av junior Mathias Theodorsen, en torsk på 20,4 kg som til slutt ga han en pengepremie på hele 5000,- kr gitt av Sølvkroken.

Vinneren av herreklassen ble Aksel Larsen fra Bergen Havfiskeforening med 142,2 kg, tett fulgt av Jan Harald Risa fra Nord-Jæren HK, 112,3 kg.

Vinneren av dameklassen ble Irene Lerstein fra Asker HK, med 96,4 kg, like bak kom Europamester av året Liv Øglend Unsgaard fra Stavanger DSFC med 90,1 kg. Vi må nevne at vi hadde 9 damer med fra 7 forskjellige klubber rundt om i landet, 3 fra Røst.

Vinneren av seniorklassen ble Frode Lerstein fra Asker med 106 kg, fulgt av Runolf Lunden fra Trondheim med 93,1 kg.

Vinneren av juniorklassen ble Mathias Theodorsen med hele 73,3 kg, fulgt av Emil Sand med 37,6 kg, begge er fra Husøy på Senja men fisker for Røst HK, og på tredjeplass Sten Roar Buschmann Berge med 27,3 kg, fra Røst HK. Sten Roar er 12 år og det er første gangen han fisker i Norgescupen. Flott jobbet alle tre.

 

Storfiskene lar ikke vente på seg på Røst. Vi fikk denne dagen torsk på 20,4 kg, sei på 13,4, lange på 9 kg og ei kveite på 5,25 kg, så vidt over minstemålet.

Hele 17 av deltakerne hadde fisk over 10 kg. Historiene kom snart om de som hadde hatt på enda større fisk, snører som bare raste ut uten at deltakeren klarte å holde igjen, og de som sleit av uten helt å vite hva som hadde bitt på.

 

Etter endt fiske satte båtene turen mot land og innveiing av fangst. Innveiing og premieutdeling fant sted på Jangaard Export Røst sitt anlegg. Her ble det servert mat og drikke, speaker med fortløpende oppdatering på hvilken fisker som holdt på å veie inn, båter og båtførere, samt hvem som ledet de forskjellige klassene. Når siste fisk var veid, ble tallene sjekket og deretter hadde vi premieutdeling i alle klasser. Alle fikk håndlaget minne fra Røst, klassevinnerne fikk 2500,- mens de andre fikk ei bok om Røst. I Juniorklassen fikk alle pengepremier.

 

Etter premieutdeling og sosialt samvær på kaia, ble deltakerne kjørt i buss til sine respektive hoteller/ rorbuer.

Kl 2000 var det felles middag hos The Creator, Tor Halvorsen. Et fantastisk måltid med gode smaker.

 

 

DAG 2.

Lørdag 15. august kom med litt mer vind enn man skulle ønske. Det var meldt 5-6 m/s, men det var nok oppe i 10-12 ms østlig vind tidlig på dagen. Dette var nok en medvirkende årsak til at de fleste båter valgte å gå ut på yttersia for å fiske denne dagen, det kan bli ganske så rufsete i Røsthavet med denne vinden.

Den eine båten ble litt forsinket til kai, slik at utror ble utsatt i 10 min, med utror da kl 0910, alle fikk da beskjed om at fisketidens slutt var kl 1510.

Dagen skulle for noen bli rufsete med mye avdrift, mange som satte fast i bunnen og i hverandre, mens for noen ble dette dagen med skikkelig fullklaff.

Båten Færøyfisk med Skipper Sverre Adolfsen, ble kåret til festivalens beste båtfører. Han gjorde det en god skipper gjør, tok deltakerne sine med vestover utenfor Skomvær fyr. Et sjansespill ville noen si, men det viste seg å klaffe fullt ut for de som var med. Om bord i denne båten hadde vi altså nr 1 og 2 i herreklassen, nr 1 og 2 i seniorklassen og nr 1 og 2 i dameklassen. Denne båten alene fisket 762 kg denne dagen.

 

Vinneren av herreklassen ble Jan Harald Risa fra Nord-Jæren med 163,7 kg. Han ble også totalvinner under festivalen med hele 276 kg totalt.

Andreplassen gikk til Meik Weider fra Asker med 148,2 kg. Han tok også tredjeplass totalt med 218,9 kg.

 

Vinneren av klassen for damer ble Tove Marlen Bortheim fra Røst HK med 119 kg, hun ble også beste kvinne totalt med en 7 plass uansett klasse, med 161 kg.

Andreplassen gikk til Anita Josdal fra Røst HK med 64,5 kg. Tredjeplassen tok Maria Hansen fra Sørøy HK, med 54,6 kg.

 

Vinneren i klassen for senior denne dagen ble Øyvind Braa med 152,3 kg, han ble også nummer to uansett klasse med 230,9 kg.

Nr 2 ble Per Arne Hagen fra Trondheim med 113,7 kg, 4 plass totalt, og tredjeplassen gikk til Svein Sellevold fra Andenes med 90,6 kg, han ble nr 6 totalt.

 

Juniorklassen ble også denne dagen vunnet av Mathias Theodorsen, Røst HK denne dagen med bare 24 kg, mens nr 2 som ble Sten Roar Buschmann Berge Røst HK fikk tre undermåls fisk. Nr 3 ble Emil Sand Røst HK som ikke fikk fisk denne dagen.

Godt jobbet uansett, da det var dårlige forhold denne dagen.

 

Som dagen før var det innveiing med speaker hele tiden, det var mat og drikke, og premieutdeling når siste fisk var veid.

Lørdagen skulle vise seg å bli en av de fineste dagen på kaia, med sol fra skyfri himmel, masse folk som kosa seg i solveggen med både mat og drikke, vi hadde kakelotteri med flotte premier.

Det startet med åpning av festivalområdet kl 1200. Da startet også fiskekonkurransen for barn. Her deltok 15 barn i alle aldre med fiskestang og god hjelp fra foreldre og andre. Alle fikk premier og alle fikk diplom, vi klarte til slutt å kåre en vinner, det ble Hannah med nesten 1 kilo småfisk. Andreplassen gikk til Sebastian med neste 0,5 kg fisk, og tredje plassen ble delt mellom Ronja og Isabella med nesten 0,4 kg fisk. Disse tre fikk pokal i tillegg til de andre premiene. Flott innsats.

 

 

En flott festival var nesten over. Deltakerne gikk hver til sitt i noen timer før vi møttes igjen på Querini Pub og Restaurant for festivalmiddag og premieutdeling for beste 4 mannslag, beste 2-mannslag, beste båtfører, størst fisk og mest fisk begge dager, med påfølgende havrettsbord laget av Anne Cecilie med crew.

 

Beste 4-mannslag ble:

Nr 1. Dream Team fra Trondheim, totalt fisket de 627,8 kg, Per Arne Hagen, Øyvind Braa, Runolf Lunden og Svein Erling Smolan.

Nr 2. Team Marinor fra Nord-Jæren, totalt 578,2 kg, med Jan Harald Risa, Torstein Osmundsen, Arne Auestad og Magne Øvregård.

Nr 3. 4. mannslag mix, fra Asker, Båstad og Oslo,med 557,7 kg, med Meik

Weider, Jostein Nybakke, Frode Lerstein og Johan Winge.

 

Beste 2-mannslag ble:

Nr 1. Jan Harald Risa og Torstein Osmundsen fra Nord-Jæren med 381 kg.

Nr 2. Sigurd Smolan og Øyvind Braa frå Trondheim med 356 kg.

Nr 3. Meik Weider og Frode Lerstein frå Asker med 352 kg.

 

Beste båtfører ble Sverre Adolfsen med båten Færøyfisk.

 

Størst fisk under hele festivalen fikk Mathias Theodorsen fra Røst HK, en torsk på 20,4 kg, Knut Nilsen Trondheim HK ble nr 2 med en torsk på 16,7 og Aksel Larsen fra Bergen nr 3 med en torsk på 16,2 kg.

Mathias vant med dette napp i vandrepremien.

 

Mest fisk totalt ble Jan Harald Risa, Herre, fra Nord-Jæren HK med totalt 276 kg.

Han vinner også et napp i vandrepremien som ar satt opp.

Nr 2 ble Øyvind Braa, Senior, Trondheim med 230,9 kg og nr 3 ble Meik Weider fra Asker med 218,9 kg. Beste dame ble Tove Marlen Bortheim fra Røst med 161 kg, nr 2 Anita Josdal fra Røst med 118,1 kg og nr 3 Hanne Adolfsen Andenes med 109,9 kg. Beste junior ble Mathias Theodorsen fra Røst med 96,3 kg, nr 2 Emil Sand fra Røst 37,6 kg og nr 3 Sten Roar Buschmann Berge fra Røst med 27,3 kg

 

Det har vert en flott festival med 43 deltakere fra 11 forskjellig havfiskeklubber fra hele landet og med tre eller mer deltakere i alle klasser. Sørøya, Andenes, Røst, Trondheim, Båstad, Botne, Oslo, Asker, Torungen, Stavanger og Nord-Jæren. Alle medlemmer i Norges Havfiskeforbund, som står bak Norgescupen i Havfiske 2015.

Vi vil også takke sølvkroken for sponsing av hovedpremier, John Holm for bruk av Kaikanten og kaia, Torbjørn Eide hos Jangaard for bruk av brygga og kaia, Tor Halvorsen og Anne Cecilie Pedersen for flotte måltid, alle overnattingstedene for å ha tatt godt vare på våre deltakere, alle båtførere og båteiere for å ha latt oss bruke båtene, alle som hjalp til å sløye all fisken, alle som har jobbet dugnad, og alle andre som har bidratt til at festivalen ble så vellykket.

Takk alle sammen.

Følg oss på Facebook: Røst Havfiskefestival, der vil det ligge flere bilder og kommentarer.

Røst Havfiskefestival 2015 004 Røst Havfiskefestival 2015 009 Røst Havfiskefestival 2015 011 Røst Havfiskefestival 2015 015 Røst Havfiskefestival 2015 039

Harald Bortheim

Røst Havfiskefestival.

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg

Velkommen Lofoten HK

Det er med stor glede vi i Norges Havfiskeforbund kan ønske den nyetablerte klubben Lofoten Havfiskeklubb velkommen i forbundet. Lofoten HK vil være arrangør under

Les videre »