Blogg Nordvegen & Karmøy Havfiskefestival  15 og 16 april 2023

 

 

 

Nordvegen & Karmøy Havfiskefestival

 15 og 16 april 2023

Endelig var det igjen tid for Norgescupfestival, og det var mange som hadde gledet seg lenge til fine dager og fiske på Karmøy midt i april. Værgudene så ut til å ha et godt øye til oss denne helgen med meldinger om både lite vind og mye sol i Karmsundet. Det var 6 klubber som hadde meldt sine deltakere på til festival og Torungen HK 15, Sarpsborg HK 8, Nordvegen HK 6, Nord-Jæren HK 6, Oslo HK 4 og Bergen HF 3 utgjorde 42 forventningsfulle deltakere før utror. Rapportene om fisket var varierende, men vi visste alle at dette kan skifte fra dag til dag.

 

 

Karmsundet er en fantastisk spennende plass, og mulighetene til både mange spennende arter og ikke minst stor fisk var absolutt tilstede. Undertegnede hadde denne lørdagen trukket båten Svegrunn der vi var delt i styrbord/babord med 4 på hver side. Vi var fiskere fra Nordvegen, Torungen, Sarpsborg og Nord-Jæren om bord denne dagen, og i trygge hender mht lokalkunnskap om plassene ved fiskeskipper Stein Rune Tveit fra arrangørklubben.

Vi tok et tidlig valg om å ikke gå inn med alle de andre til fabrikken og fiske i «kø» der. I ettertid kan vi nok se at det ikke var så klokt. Vi la oss mer midt ute i sundet, og ventet på at de andre skulle bli ferdige. Vi fikk litt variert der ute. Det kom opp kolje, torsk, sypike, sei og lyr, men det var ikke noe mengder og ikke noe mønster. Det var jevnt fordelt på båten, men det var dårlig fiske.

 

 

Vi tok et flytt litt lenger bort og fikk litt hvitting og sandflyndre før vi reiste bort til fabrikken når de fleste hadde gjort seg ferdig der. Det var ikke så mye igjen til oss, men det kom opp litt kolje, sandflyndrer og torsk. Området var da fisket ganske hardt i 1,5 time av ca 30 fiskere. Siste delen av fisket tilbrakte vi oppe på motsatt side ved det de kalte for slangen før. Her kom det opp mer sandflyndre, hvitting og undertegnede fikk en rødspette.

 

 

 

Det endte med 6 arter fordelt på 21 fisk og 4,36 kg innveid. Det holdt til båtvinn, men uten de nødvendige enkeltklippene der man er heldig å få en litt mer «sjelden» art så blir det midt på treet. Det var en del som fisket langt bedre enn oss på Svegrunn denne lørdagen, og hadde de nødvendige marginene med seg til å hevde seg i toppen. Jeg har snakket med de beste i alle klassene for å høre hvordan de opplevde dagen. I herreklassen var det ikke uventet André Martinsen som var best, og han var også den beste sammenlagt uansett klasse.

André forteller : Lørdagens fiske syntes jeg var litt tregt, men det kom opp noen fisk i ny og ne. Jeg lå noen arter bak til å begynne med. Men med litt flaks og stang inn, kom det noen nye arter og flere klipp (9 arter). Dette skulle vise seg å holde til en overaskende seier.

Vi våknet til søndag med strålende vær og havblikk. Fiske denne dagen var dårligere for mitt vedkomne, men det var en kjempe dag på sjøen med gode fiskekamerater (8 arter og noen færre klipp i kortet). Men det var godt å kunne se tennene på Lars Hellum igjen som fisket skjorta av oss andre.

Takker Nordvegen HK for 2 flotte dager i Karmøysundet og et godt gjennomført arrangement.

En stor takk til dyktige båtfører som stiller opp år etter år. Uten dere ville det ikke vært det samme.

I dameklassen var det Hilde Skiffard fra Torungen HK som var best.

Hilde forteller : På lørdagen var jeg på båt nr. 5, styrbord side av en 6-mannsbåt. Vi hadde alle god plass til den standard overdrevne mengden utstyr som ble bragt om bord, og stemningen var god under den saktegående utfarten. På grunn av problem med akslingen til propellen, måtte vi gå i maks 4 knops fart, så da var det god tid til å klargjøre tackler og nyte omgivelsene. Det ble besluttet at vi ikke skulle gå til “Fabrikken” der de fleste andre båtene lå, så vi la oss ut i renna utenfor, på en 40-50 m. dyp. Her kom det opp noen få hyser over 50 cm., men artene som dominerte var sypike, hvitting og torsk. Jeg fylte opp klipp for sypike og hvitting, samt for sei, som det sto en stim av 10 meter under båten. I tillegg fikk jeg en undermåls hyse. Etter å ha prøvd litt med mitt hjemmelagde hysetackle, som ikke ga hyse eller noe særlig annet, byttet jeg til Sølvkrokens flyndretackle. Dette fungerte utmerket på alle arter! For min del var det kun småfisk som ble tatt om bord, men det kom også opp noen fine torsk og hyser. Når halve fisketiden var over, flyttet vi til “Slangen”, der målet var flyndre og knurr. Flyndrene kom rimelig raskt opp, og det lurte på en knurr også.

I tillegg var det mye småtorsk her, og jeg fikk vel rundt 10 av disse, inkludert en trippel… Det ble også dradd noen fine lyr i området, en art jeg ikke fikk denne dagen. Jeg endte til slutt opp med båtvinn og 89 fiskepoeng. Det ble en flott dag på sjøen, med sol, lite vind og hyggelig selskap. Stor var overraskelsen om kvelden da jeg kom på 5. plass totalt, det var gøy!

I seniorklassen var det Øyvind Andersen fra Nord-Jæren HK som var best, og ryktene på kaien gikk også om noen fantastiske rødspetter som Andersen hadde fått.

Øyvind forteller : Jeg var fiskeskipper på båt nr 2, “Silver”, på lørdag. Vi var fire fiskere ombord. Det var stemning for å starte fiske ved fabrikken. Dit gikk også de fleste andre båtene.
Her visste jeg at der var gode muligheter for å få store rødspetter.  Men de er kresne på agnet og vil helst ha råreke. I fjor hadde jeg kun vanlig kokt reke og fikk ikke rødspette. Så i år hadde jeg rikelig med både kokt reke, råreke i tillegg til makrell som agn. Jeg surret reka med agntråd for å få agnet til å sitte bedre. Jeg fikk opp to flotte rødspetter på 2,34 kg og 3,00 kg. Begge ble sluppet ut i henhold til regelverket (synd, for det ville jo gitt over fem kg ekstra vekt ved innveiing).

Der var også fin hyse og jeg fikk fem bonus av den sorten. Tidligere har jeg også fått fin lyr ved fabrikken. Det samme skjedde også i år med en lyr på 2,98 kg. I tillegg fikk jeg torsk og sei på plassen.
Etter en stund flyttet vi over på andre siden av sundet, sør av Bukkøy. Der fikk jeg knurr, sypike, hvitting, sei, torsk og enda en lyr.
Da fisken sluttet å bite, dro vi tilbake til fabrikken den siste halvtimen av fisketida, men det var da lite bitt i fisket. Jeg fikk utrolig nok ikke sandflyndre. De andre ombord fikk flere. Mine kom først på søndagen.
På søndag var det dårligere med fisk for min del. Hadde kun fire arter til det gjensto 20 minutter, men da kom det heldigvis opp en lyr og hvitting.
Jeg brukte de samme takkel begge dager. Fjordtakkel og flyndretakkel fra Sølvkroken. Så brukte jeg 230 og 300 grams lodd, alt etter dybde og strøm i sjøen. Det er i grunnen alt du trenger for å fiske i Karmsundet.
Det er alltid kjekt å fiske i denne festivalen, mange fiskearter og ofte grei størrelse på fisken. Når også været er bra og stemningen blant deltakerne er god, så er det bare trivelig.

 

 

I juniorklassen var det fantastisk deltakelse med 7 påmeldte, og Trym Olaf Olsen fra Torungen HK var best denne lørdagen.

Trym forteller : På lørdagen var det greit vær ikke så mye å klage over. Sol, blåste litt men var ikke noe man tenkte over. Fisket var spennene siden det var mulighet for fin fisk. Vi dro opp mye fine flyndrer som var veldig store, mye fin kolje og en del ulike arter. Det var veldig gøy å få fin fisk som kanskje ikke er så vanlig i Arendal lenger. Festivalen hadde stilt opp bra med flere gode båter og mye fine premier. Godt gjennomført av arrangører.
Jeg fikk torsk, sandflyndre, rødspette, kolje, sei og hvitting denne lørdagen.

 

 

Det var mange som var fornøyd etter lørdagen, men også mange som ville forbedre seg og hadde lagt taktikken basert på lørdagens erfaringer. Undertegnede hadde denne dagen blitt fiskeskipper på Banjo, og ville denne dagen ikke ligge ute å vente i sundet, men gå rett inn ved fabrikken der de fleste hadde et godt fiske på lørdagen. Værgudene var så til de grader med oss denne søndagen, og vi badet oss i sol og lite vind var også en bonus. Vi var fiskere fra Torungen HK, Bergen HF og Nord-Jæren HK om bord denne dagen.

 

 

 

 

Inne ved fabrikken startet det bra, og vi dro fine koljer, sandflyndrer, noen sei,torsk og sypiker. Rune Skåland fra Torungen HK var heldig å fikk en flott gapeflyndre som var god å ha på klippekortet. Etter hvert ble vi enige om å ta et flytt over til andre siden sør av Bukkøya. Der kom det flere sandflyndrer og en del torsker. Skipper hadde en plass der det var dypest i sundet, og turen gikk videre bort ditt for et forsøk. På første nedslipp der fikk Roar Hermansen fra Bergen HF en flott lange på 5,74 kg som ble festivalens nest største fisk, men også verdifulle poeng for Roar på klippekortet. Nærmere land inne ved Forøya fikk vi også flere fine torsker som holdt mål godt over 50 cm, og så gikk turen videre til der vi kalte slangen. Der ble det enda flere sandflyndrer, noen koljer, torsk, sei og hvitting. Undertegnende fikk også en etterlengted knurr. Vi bestemte oss for å avslutte fisket med den siste halvtimen under strengene etter lyr, lange og mulig leppefisk. Det slo dessverre ikke til, men det kom koljer og fine store hvittinger. På siste nedslipp fikk også Øyvind Andersen en lyr som en fin avsluttning på dagen for han. Rune Skåland vant båten vår med 8 arter og 86 poeng.

Ingen på vår båt nådde helt opp denne dagen, så jeg tok en prat med dagens beste som var Lars Hellum fra Oslo HK for å høre hva han mente om dagen.

Lars forteller : Søndag helt fantastisk vær sol og vindstille, etter gårsdagens forferdelige fiske for min del så jeg frem til dagens fiske fra en flott båt og sto på en fin plass bak på båten.

Var om bord i en fiskebåt som var delt i 2 båter styrbord og babord.

Jan Berger senior Camilla Johansen og Ulrik Thorsen junior på styrbord, og Kenneth Thorsen, Kenneth Vatland og meg på babord.

På vei til fiskefeltet ble vi enige om å fiske omtrent samme fiskefelt denne båten fisket på lørdag, de hadde gode fangster på lørdagen også. Stemningen var god, og alle var forventningsfulle.

Det vil si at vi begynte der vi mente det var størst mulighet for å fange stor flatfisk og hyse oppe ved fabrikken i nord.

På første nedslipp fikk Camilla en Lomre, snakk om pangstart. Vi fikk også en del sandflyndrer, hyse, torsk, sypike, en lyr og en sei og 2 rødspetter. Etter ca. 1,5 time dro vi bitte litt sørover hvor planen var å ligge resten av dagen, her hadde vi tenkt at vi skulle få hyse, lyr, sei, torsk, hvitting, mer sypike og knurr.

Det var så fint vær og lite strøm at båtføreren skrudde av motoren slik at vi driftet naturlig over grunntoppen. Det ble fisket på forskjellige dyp og bunnforhold, fra steinbunn og sand til mudderbunn.

Opp i båten kom det 1 lange, 1 steinbit på 3,9 kg, lyr, hyse, hvitting, sei, sypike, sandflyndre, torsk og jaggu klarte ikke junioren å dra opp en knurr helt på slutten.

Litt om takler og agn.

Flyndreplassen 59 21.084N og 5 19. 000.E og der omkring

Jeg fisket etter flyndre og hyse med et modifisert Sølvkroken flyndretakkel, skiftet krokstørrelsene ned til 4 krok på slepet og 2 krok over. Byttet også den stive senen til 05.mm. sene.

Krok over ble justert med en svivelbead og litt lengre tafs ut ca. 20cm. Hovedsenen var 06.mm. Dette takkelet er utrolig bra og fisker veldig godt.

Agn ½ skrelt råreke med en 8x15mm makrellbit. Dette likte fisken godt.

Grunntoppen 59 20.884N og 5 18.808E Driftet over og til siden på denne toppen.

Endret til et allround takkel med 2 kroker over og 1 slep. Ca. 50cm. Mellom hver krok over og størrelse 1/0 pynt rosa slange med kuler og Lopez med kuler. Et slep på 70cm med kuler i div. farger og krok 2. Agnet med hel skrelt råreke og makrellbit på 10x40mm.

På dette taklet fikk jeg sypike, torsk, hvitting, hyse og sandflyndre.

Når vi var oppe på toppen fisket jeg med et Lyr/Sei takkel oppe i vannet. Taklet er ca. 6 meter langt 2 opphengere med tafs på 70cm. Og 1/0 krok. Slepet er på 1 meter. Agn. Stripbait, makrell 10x150mm.

Sveivet dette veldig sakte gjennom vannmassene fikk 3 sei og 2 lyr og en pen veietorsk på dette takkelet. Pynt rosa slange med en rød blekksprut og Lopez slange og på slepet rosa slange med 2 grønne kuler.

Inne på grunt vann

Vi prøvde oss inn på grunt vann 25 meter i bakken inne i vika men uten hell så vi gikk ut til grunntoppen igjen.

 

Herman Z K Holm fra Torungen Havfiskeklubb ble beste junior denne søndagen.

Herman forteller : Jeg synes det var helt nydelig vær på søndagen, havblikk hele dagen med stor sol. Fisket var hovedsakelig med takkel med slep. 1 eller 2 kroker på slepet og opphengere. På søndag var det veldig gøy fiske med bla masse fin kolje og spesielt fin flyndre. Ellers var det variert fiske med en del arter. På søndag fikk jeg 7 arter i sei, sandflyndre, kolje, torsk, rødspette, knurr og Hvitting. Totalt synes jeg det var en veldig bra festival med fine folk og god arrangør!

 

Beste dame ble igjen Hilde Skiffard fra Torungen HK.

Hilde forteller : På søndag var fjorden så blank den kunne bli, og solen strålte atter en gang! Denne dagen var jeg med på en liten 3-manns båt. Vi startet denne dagen fisket ved “Fabrikken”, men her var det helt dødt foruten en hyse og ei sypike. Det var tilnærmet ingen strøm, og lite liv. Vi flyttet raskt lenger ut i renna, med håp om hyse. Det var det lite av, men sypike, hvitting og småtorsk var det nok av! Etter et par timer hadde jeg fylt klipp for disse. Jeg hadde også fått klipp på ei hyse og tre lyr (hvorav den ene var huket i halen med flyndretackle…), som jeg fisket aktivt etter med større kroker og rosa perler agnet med lange makrellstrimler. Selv i renna var det ingen strøm, og jeg brukte 100 g. søkke for å få mer drift på tacklet. Selv om det tok lang tid å komme ned, lønte det seg i og med at fisken som regel bet på med en gang det ble bevegelse. Vi kjørte litt rundt i området, og det ble tatt noen få hyser til, samt en pen lange på 3-4 kg. Vi prøvde igjen ved “Fabrikken”, men foruten 2 hyser og et par sandflyndrer var det lite liv her. Vi dro dermed videre til “Slangen”, der klipp for sandflyndre og sei raskt ble fylt opp. For min del ble det vanskelig å få nye arter, og den siste tiden fisket jeg med et tackle med små 10`er kroker. Dette var populært hos sei og hvitting, men det var knurren jeg var på jakt etter! Etter et drag med 3 småhvitting, der racklet var ei vase og kun to av opphengerne så tålig funksjonelle ut, var det kun 2-3 minutter igjen. Jeg tenkte på ordtaket “det er håp i hengende snøre”, og heiv marakkelset uti en siste gang. Jeg lot det hoppe litt langs bunnen til jeg kjente litt smånapping. Da det var under 1 minutt igjen dro jeg det opp, og jammen var det ikke sneket seg på en dublé – hvitting og en liten knurr! Da var art nummer 8 for dagen i boks, og stemningen på topp! Det resulterte til slutt i båtvinn, 106 fiskepoeng og ca. 7 kg. innveid fisk, noe som resulterte i en 2. plass totalt denne dagen. Det viste seg at jeg endte opp med å komme på 2. plass sammenlagt i festivalen, noe som var veldig gøy! Takk til Nordvegen HK for et strålende arrangement!

Hilsen Hilde S J

Blant seniorene var det Ulf Andreassen fra Sarpsborg Havfiskeklubb som var best.

Ulf forteller

Søndag var jeg på båt nr. 3, kun 3 ombord. Vi dro sist ut og stoppet ved strengene, alle de andre dro lenger nord. Her fikk jeg torsk, sei som kunne veies inn og sypike. Fisket med 2 slep og 1 opphenger. Det kom også opp lange og hyse på denne plassen. Vi fisket oss sakte nordover på forskjellige grunner. Det kom noen flere arter på disse plassene, hyse, hvitting og sandflyndre. Vi prøvde oss også på bergnebben med bittesmå kroker, men den uteble. Siste plassen, ikke lenge før tiden var ute fikk jeg en lyr, og da ble det 7 arter. Fisket litt med paternoster-tackel, men 2 slep og 1 opphenger fungerte best for meg. Hadde to nydelige dager på sjøen med kjekke fiskekompiser og flinke båtførere. Takk for en suveren festival.

 

 

Resultater Nordvegen og Karmøy Havfiskefestival

Festivalresultater Karmøyfestivalene 2023 – Norgeshavfiskeforbund

 

 

Oslo HK

Torungen HK 1

Torungen HK2

Torstein Osmundsen Nord-Jæren HK, André Martinsen Oslo HK, Hilde Skiffard Torungen HK

 

Gjermund Nomeland Torungen  HK Torsk 7,26 kg
Roar Hermansen Bergen HF Lange 5,74 kg
Kenneth Thorsen Sarpsborg HK Steinbit 3,94 kg

 

Størst fisk

André Martinsen fra Oslo HK var på de 3 beste 2 manns-lagene med Stein Rune Tveit, Geir Johannessen og Jan-Eric Herrstrøm.

 

Dette ble en fantastisk fin Norgescuphelg på Karmøy, og de mange tilreisende tok fatt på hjemveien  med mange historier og gode minner. Mange arter kom det opp ca 16 og en del fin matfisk i kassene ble veid inn.

Nordvegen Havfiskeklubb leverer en fantastisk festival og en stor takk til primusmotorene Geir og Stein Rune Tveit for et flott arrangement. Her er det mange som kommer tilbake neste år

Tusen takk til alle som har bidratt med sine historier og bilder til bloggen.

 

Are Andersen

Torungen Havfiskeklubb

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg