Pigghåfestivalen 2019

Tiden var igjen kommet for årets siste festival og avslutningen på Norgescupen med Pigghåfestivalen i Holmestrand. Det var gledelig å registrere at antall deltagere var 40 til tross for dystre spådommer om lite fisk. Det er jo også veldig moro at hele 9 klubber var representert og i tillegg til klubbene lokalt som Båstad, Ski, Oslo, Fredrikshald, Sarpsborg, Botne og Holmestrand så kom det også fiskere fra Torungen og en helt fra Bergen.

 

Det som også var spesielt med denne avslutningen var at det var veldig jevnt i toppen av spesielt herreklassen i norgescupen før fisket. Det var nemlig uvanlig mange som kunne stikke av med totalseieren hvis det gikk deres vei denne novemberlørdagen.

Utror Pigghåfestivalen2
Utror Pigghåfestivalen

Det ble en fin dag og værgudene var på vår side med oppholdsvær og til og med litt sol. Det var derimot litt sur vind og flere hadde med god grunn funnet fram både hel dress, lue og votter.

Båtene er klar
Båtene er klar
Klare fiskere
Spente havfiskere venter på utror.

Som alltid i Holmestrand er taktikken viktig og valg man tar kan bli meget avgjørende for fisket. Denne gangen var intet unntak, og båtene fordelte seg på vei ut av moloen til småbåthavna. Flertallet satte kursen mot Strømmen, mens det var 2 båter som satte kursen innover i Sandebukta. På forhånd visste man jo at hvis man gikk i Strømmen så var det makrell som gjaldt, og at det var liten sjanse for å lure en annen art over målet der. Med Sandebukta var jo mulighetene litt større for både hvitting og kolje over målet, men makrell der inne er slett ikke noe sikkert kort. Arrangøren hadde jo også etter anbefalinger satt grensen for antall innveide makrell til 20 stk før utror. Dette ble nok også det tyngste argumentet for de fleste som valgte Strømmen fra morran som bla undertegnede gjorde.

Bilde 5
Båten som vinner Jarle Reitan var på.
Bilde 6
Det var til tider riktig fint på fjorden.

Fisket var veldig bra den første timen og jeg tror nok de fleste store fiskene ble tatt i den perioden. Det gikk i makrell, men hvittingen var også på hugget og da spesielt den på ca 25 cm. Den var plagsom hvis man gikk helt til bunnen, men dukket også opp høyere i vannet utover dagen. Det kom også opp en del knurr, og noen fikk også sandflyndre. Makrellen sto på forskjellig dyp, men spesielt tidlig var den ganske kortreist på 12-15m. De som hadde tålmodighet til å fiske på det dypet en stund fikk bra betalt. Det roet seg etter hvert kraftig ned og resten av dagen måtte man virkelig jobbe for de fiskene som kom opp.

 

Makrell bilde
Ulf Andreassen fra Sarpsborg HK sorterer dagens fangst.

Så de som ikke hadde fått sikret seg nok makrell den første timen slet veldig med å fylle kvoten på 20 før tiden var ute. Undertegnede fikk 22 makrell og veide 20 stk inn til 8,95 kg, dessverre ikke nok store til at det ble helt i toppen denne dagen. Mange fikk nok makrell denne dagen, men slett ikke alle. Det kom opp 180 kg fisk som gav et snitt på 4,47 kilo pr deltager.

Fin Hvitting
Petter Solberg med hvitting over målet

Han som fikk aller mest denne dagen og stort sett får mest uansett hvor han fisker, var Jarle Reitan fra Båstad. Jeg tok en prat med Jarle for å høre hvordan han opplevde fisket denne dagen.

Jarle forteller :

Jeg var fiskeskipper ombord på min båt denne dagen og hadde noen tanker om hva vi skulle gjøre. Erfaringen fra de siste årene gjorde at forslaget mitt var å gå rett til Strømmen og ligge der hele dagen i håp om og få 20 store makreller. Ingen på båten hadde noen motforestillinger og turen gikk derfor rett til Strømmen. Vi fant veldig kjapt makrell og snittet var ganske bra den første timen. Det virket som om agnsild sørget for å heve snittet på makrellen min, men jeg gikk dessverre ganske fort tom for det. Båtføreren var veldig dyktig så vi hadde lange perioder vi kunne fiske i Strømmen uten og måtte kjøre opp igjen. Jeg tror dette bidro til et mer effektivt fiske enn for andre båter som også lå i Strømmen, men som hadde litt mer problemer med å ligge i ro. Det bet ganske bra hele dagen, men det dabbet litt av den siste timen. Jeg hadde vel ca 50 makreller jeg kunne sortere når dagen var omme. Denne dagen var det min tur til å trekke det lengste strået og jeg vant båten med knapp margin. Fin dag på havet med strålende selskap og dyktig båtfører.

 

vinner
Pigghåmester

Det ble altså Jarle Reitan som ble Pigghåmester denne lørdagen og dette førte også til at han ble vinner av Norgescupen for herre 2019. Tittelen måtte han riktignok dele med Bjørn Bakkelid og Petter Skudal begge fra Oslo HK. Bjørn fisket også meget bra denne dagen og endte på en 3 plass. Petter derimot var på en av de 2 båtene som gikk inn i Sandebukta og når han nok var den beste av de som var der inne med sine 3,59 kg så sier det sitt.

Petter Skudal
Petter Skudal med dagens fangst

 

Torunn
Vinner dame

Vinner av dameklassen ble ikke uventet Torunn Handeland fra Oslo HK med sine 9,68 kg.

 

 

Junior
Vinner junior

Beste junior ble Petter R Solberg fra Sarpsborg HK med 0,36 kg.

 

Beste senior ble Knut Elgrud fra Oslo HK med 9,67 kg.

 

 

 

 

Storfisk
Størst fisk

Største fisk denne lørdagen ble en makrell på 0,9 kg som Per Siltvedt fra Holmestrand HK fikk.

 

 

Vinner lag
Beste 4-manns lag

Team Nordmark fra Båstad HK vant som så mange ganger før i år 4-manns lag.

 

 

vinner 2mannslag
Beste 2-manns lag

Far og sønn Reitan fra Båstad HK ble det beste 2-manns laget.

 

 

Til slutt er det bare å takke Holmestrand HK for et godt gjennomført arrangement. Det var god stemning ute på båtene og på land både før og etter fisket som alltid under Pigghåfestivalen.

 

For fullstendig resultatliste se link.

 

I skrivende stund så er det jo også med et visst vemod at vi registrerer at det ikke blir noen Pigghåfestival i 2020 dessverre. Holmestrand HK har bestemt at dette var siste for denne gang, så får vi heller håpe at de kommer tilbake igjen ved en senere anledning.

Så på vegne av alle havfiskere som har deltatt her opp igjennom årene og på vegne av NHF vil jeg få lov til å takke Holmestrand HK for 43 arrangerte festivaler. Meget imponerende.

 

Blogger Are
Are

Are Andersen

Pigghåmester 2015 J

 

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg