Blogg Makrellfestivalen 2023

 

 

 

 

 

Makrellfestivalen

lørdag 23 september 2023

Det var for andre året Makrellfestival skulle arrangeres i Engelsviken med Sarpsborg HK som stødige arrangører, og det var mange som hadde gledet seg til å fiske denne lørdagen. Hele 8 klubber deltok fordelt på 24 fiskere. Arrangørklubben Sarpsborg HK var største klubb med 7, Torungen HK 6, Ski og Oslo HK hadde 2 hver, og Bjørgvin HK, Båstad HK og Nord-Jæren HK stilte med 1 deltaker hver. Dystre spådommer og bekymringer om regn, lyn og torden var gjort til skamme. Det var litt tøff vind som ventet oss, men ikke verre enn at dette skulle gå riktig så bra.

Undertegnede var for dagen på Bas med Atle som skipper, og med om bord var Arne Bergstrøm fra Sarpsborg HK, Jostein Nybakke fra Trondheim HK og Jan Petter Ekeberg fra Oslo HK. Vi gledet oss til å fiske og stemningen var god på vei ut som første båt. Etter oss fulgte Martin med sin kjære Bjørg, og Roy og Steinar med sin Mastrevik. Vi ledet an og når valget skulle tas mht til destinasjon var Atle meget overbevisende om at vi måtte gå inn i Krokstadfjorden. Der var det tatt både stor og mye makrell i sommer. Vi diskuterte om Eldøygrunnen kunne være plassen, og i samme setningen ser vi jo at Bjørg og Mastrevik har stødig kurs ut der. Her burde jeg egentlig stoppet og skrive, men dessverre tok jeg som fiskeskipper i samråd med de andre valget om å følge Atles råd om et Makrelleldorado inne i Krokstadfjorden. Slik ble det IKKE. Vi hadde i motsetning til de 2 båtene på Eldøygrunnen et meget vanskelig fisk, og der de lempet inn fisk så måtte vi jobbe for hver eneste fisk. Ingen av oss klarte kvoten på 40 makrell, så vi fikk ingen utfordringer med sortering inne på kaien.

Det er vondt å ta så feil med taktikken, men dette er en del av gamet. Fiske handler om mye, og det å ta riktige valg mht fiskeplasser er en veldig viktig del av det. Mine 4 medfiskere og jeg på Bas rister dette greit av oss og i stedet tok jeg en prat med noen som tok riktige valg denne lørdagen utenfor Engelsviken.

 

Sonja Deryckere fra Ski HK var dessverre eneste dame denne lørdagen, men fikk bra med fisk ombord på Mastrevik.

«Vi dro ut og fant makrellen med en gang. Det ble 5 hektiske timer på sjøen for alle, med bett hele tiden. Jeg fikk masse makrell, men manglet flere av de store kubbene og veide inn 21,3 kg av de 40 største. Vant som eneste dame, men måtte stå på for laget og fikk 1. plass lag også, med Thomas, Jon Anders og Asbjørn. Det var en flott dag i solskinn, med hyggelige folk og dyktige og hjelpsomme båtfører Roy og Steinar på Mastervik Sonja»

I juniorklassen var det 4 deltakere og jeg fikk noen ord med Mats J Bodal fra Torungen HK som ble beste junior.

«På lørdag var det makrellfestivalen i Engelsviken, ett fiske jeg aldri har vært borte i før. Med god veiledning fra Are klargjorde jeg meg for drøssevis med makrell, som det ble. Dette synes jeg var et rart fiske, men klarte og klokke inn på hele 23,66 kilo fordelt på 40 fisk som var kvota. Dette holdt til 1 plass i juniorklassen. Det var en gøy dag med mye makrell. Jeg kommer helt sikkert tilbake neste år.»

 

I seniorklassen var det langveisfarer Håkon Taranger fra Nord-Jæren HK som fisket best.

«Jeg var om bord på Bjørg, og hadde faktisk fått akkurat samme plass som jeg har hatt de 3 siste gangene jeg har vært om bord. På min side, Babord, så stod Mats Bodal fremst, så Andre Martinsen . nedenfor meg hadde jeg Asbjørn Hansen og Ole-Fredrik Johansen. På styrbord side hadde jeg oversikt over Ulf Andreassen Erling Brandsrød, mens Bjørn Bakkelid stod helt akter, ute av syne. Jeg satte på et paternoster tackle, ikke for store kroker, med en rød slange på. Begynte med litt avstand mellom krokene, men reduserte den etter at jeg så hvordan makrellen tok.  Dette fisket jeg med hele dagen. Begynte å agne med brisling.  Første draget , etter noen få minutter,  var en trippel, så det ga jo løfter om en god dag. Følte vi stod i fisken hele dagen og jeg fisket jevnt med både Mats og Andre. Litt utpå dagen fant jeg ut at å bare agne med brisling var lite effektivt,,  nye måtte settes på hver gang jeg hadde tackelet oppe. Jeg gikk derfor over til å agne kun med makrellstrimler, som var minst like effektivt. Fordelen var at den satt, selv om jeg hadde hatt fisk på. Så da kunne jeg få krokene raskt ned igjen.  Hadde en viss «feeling» at jeg ofte dro større fisk enn de rundt meg.

Blant annet ny personlig rekord, med en makrell på 50 cm og 1,1 kg. Tror nesten alle om bord på Bjørg hadde godt over de 40 makrell som det var lov å veie inn. Selv hadde jeg 71 stk.    De aller fleste var av noenlunde samme størrelse med en 3-4 unntak som var mindre.  Så sorteringen på kaien var å prøve etter beste evne å sortere ut de som jeg mente var størst.

Alt i alt en kjempefin dag på sjøen..  dette vil jeg ha med meg neste år også»

 

 

Bestemann denne lørdagen var en veteran og legende innenfor havfiskesporten. Bjørn Bakkelid. Det er ikke overraskende at det er nettopp Bjørn som vinner her. Dette er et fiske han kan og behersker godt. Jeg fikk noen ord med Bjørn om hvordan han opplevde denne lørdagen med makrellfiske.

 

«Denne gangen sto jeg bakerst på styrbord side, om bord på Bjørg og vi gikk til den faste makrell-plassen oppe på Eldøy-grunnen. Det tok litt tid før Martin, båtføreren om bord på Bjørg, fant ut av strøm og vind denne dagen, men makrell fikk vi fra første minutt, på bunnen, på rundt 40 meter. Det var litt urolig å stå bak, over propellen, for snøret vandret en hel del, så derfor måtte jeg fiske høyere i vannet, for å kunne fiske mest mulig effektivt. Det tjente jeg nok litt på, da. Etter en time kjørte vi opp igjen og André (som sto helt framme babord) kom bak til meg for å høre om hvordan det hadde gått, så langt. Da var stampen nesten halvfull, allerede og vi var enig om at den første halvtimen nok var best, selv med mye snørevandring.

Jeg fortsatte å fiske midt i vannet, på 15 meters dyp, med to meter mellom krokene, selv om det var litt kronglete å få opp fisken og tacklet, over rekka. Etter halv tid, var stampen full (ca. 30 kilo) og Ulf minnet meg på at det var begrensninger på 40 makrell i dag. Vel, litt fartsblind blir man med så mye stor makrell, så det var bare å legge om strategien, med én meter mellom krokene og fiske på bunnen, etter kun ordentlige store makrell, resten av tiden. Strømskiftet la litt demper på fisket en halvtimes tid, for virkelig å ta seg opp til nye høyder den siste timen. Da var vi litt grunnere, inne på 25-30 meters dyp. Den siste halvdelen av fisket ble det kun 15-20 store makrell, men det var nok å velge mellom, når de skulle sorteres ut til innveiingen. Til sammen ble ca. 90 makrell, hvor kun 10 var pir (små makrell). De aller fleste var støpt i samme form og jeg ante at dette fort kunne bli veldig jevnt.

Jeg hadde ikke så mange store, som skilte seg, kun fem-seks stykker, men uten små makrell til innveiingen ble gjennomsnittsstørrelsen hele 625 gram! Først og fremst er man jo glad for å kunne få så mange fine makrell, for det skjer jo ikke hver gang og når det holder til å slå de som sto foran på Bjørg (på bedre plasser), da skal man ikke klage. Fint vær og supert fiske »

 

 

 

Sarpsborg Havfiskeklubb leverer en flott festival med mye fisk, gode båter og fornøyde deltakere denne lørdagen i september. Jeg med flere gleder oss til festival neste år

For detaljerte resultater se link til hjemmesiden.

Festivalresultat Makrellfestivalen – Norgeshavfiskeforbund

Takk for denne gang.

Are Andersen

Torungen Havfiskeklubb

 

 

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg