Blogg Botne Havfiskefestival 2023

 

 

 

 

 

Holmestrand  28-29 oktober

Årets siste Norgescupfestival sto for tur denne siste helgen i oktober, og Botne Havfiskeklubb med Lars Erik i spissen kunne ønske velkommen til et vektfiske i Holmestrand over 2 dager. Gode venner i Oslo HK hadde stilt opp for å hjelpe, og det varmer hjertet til undertegnede. Det er flott at vi stiller opp for hverandre i havfiskemiljøet vårt. Det var mye spenning knyttet til denne siste festivalen, og det var fremdeles mange som kunne bytte plass i de fleste klassene. Det var derfor mye å kjempe om utpå fjorden både lørdag og søndag.

 

De 36 håpefulle og optimistiske deltakerne var spredt på hele 8 klubber. Botne HK, Oslo HK. Torungen HK, Trondheim HK, Sarpsborg HK, Ski HK, Båstad HK og Nord-Jæren HK.

 

 

Det fleste var vel forberedt på et fiske etter makrell og sild med hyppige  besøk av hvittingen om man gikk til bunnen med snøret. Arrangøren stilte opp med 7 båter og ingen var på samme båt 2 dager på rad. Været var slett ikke galt denne lørdagen og spådommer om regn og snø tidligere i uken var gjort til skamme heldigvis. Diskusjonene gikk som vanlig på kaien om hva som var det riktige valget mht destinasjon, var det mye makrell og om sildefangster den siste tiden. Jeg hadde for anledningen trukket Quatro med Jørn som skipper. Lokalmann og Botnemedlem Knut Arne Røyne var fiskeskipper. Dette kunne ikke gå galt. Før utror tok jeg en prat med Tor Arne Rygg fra Oslo HK om hva han tenkte. Der var konklusjonen at den seneste tiden hadde de fått bra med store makrell i Frebergsvika. Såkalte «kubber» fisket med agn. Så i prinsippet samme fiskemetode som i Engelsviken. Sild hadde det ikke vært mye meldinger om, men hvis man fisker kubber så skal man få mange sild for å kompensere for en av de.

Vi på Quatro dro i Frebergsvika, og Tor Arne på sin båt ble nedstemt om Frebergsvika, og ble «tvunget» til Svelvikstrømmen . Med fasit i hånden nå er det lov å sitere Lars Hellum som bruker å si at «man trenger ikke å ha vett, når man har flaks» Lars var forøvrig på Ruffen som led samme skjebne som oss på Quatro og havnet i Frebergsvika. Som jeg skrev i bloggen fra Makrellfestivalen i Engelsviken så handler fiske om mye, og en viktig ting er valg av destinasjon. For våre 2 båter i Frebergsvika denne lørdagen ble det et dårlig valg, og for meg personlig et skikkelig deja vu fra Engelsviken. Kort oppsummert så fikk vi fryktelig lite fisk. En del sild som ikke gir så mye vekt, og kun spredt med makrell. Fangstene på disse 2 båtene lå fra ca 2 kg til rundt 8 på beste fisker. Det var vel det noen klarte på 30 min i Svelvikstrømmen.

 

 

 

 

Jeg har snakket med noen av de beste for å høre hvordan lørdagen var for dem. Junioren Mats J Bodal fra Torungen har fisket meget godt gjennom hele sesongen og leder Norgescupen. Denne dagen var han igjen beste junior. Mats forteller :

«Etter en suksess sist gang vendte jeg tilbake til Botnefestivalen denne helgen. Jeg hadde store forhåpninger om mye makrell og sild, det ble det. Første dagen var jeg om bord på Tormod, dette var en meget dyktig båtfører som holdt båten i ro og på rett plass. Jeg kunne dra mye sild, men skjønte ettersom Tor Arne dro mye makrell at det var det som gjaldt. Etter at jeg fikk på paternoster kom det opp litt makrell og jeg endte på litt over 12,24 kilo fisk.»

 

Hilde Skiffard fra Torungen HK var denne lørdagen beste dame. Hilde forteller :

«På lørdagen sto jeg på plass 6 på styrbord side på den store båten “Sjøtun”. Det hadde vært en del diskusjon rundt båten på forhånd, da ripa foran og bak var svært høy, og man fryktet tap av fisk under oppsveivet og mye drift pga. stort vindfang og en god del vind. Det viste seg raskt at bekymringene var unødvendige – for min del var det få fisk som falt av, og de som gjorde det var kun småsild, og når det gjaldt avdriften, så holdt kapteinen båten som en helt, og det var vel muligens den båten som driftet minst av alle som gikk til “Straumen” den dagen.

Det var litt diskusjon rundt hvor vi skulle gå denne dagen, men kloke hoder mente at “Straumen” i utløpet av Drammensfjorden var beste alternativ for å få makrell. Og makrell var det mer eller mindre hele dagen! Jeg startet med “sabiki”-hekle etter sild, da jeg tenkte at det var en fabelaktig ide å fiske etter denne, siden det var store mengder av arten av fin størrelse. Etter å ha dradd dubleer med sild en times tid, samt en og annen makrell, gikk det opp for meg at det går jo ca. 1 makrell på vekta til 4-5 sild, og at det kanskje hadde vært et sjakktrekk å konsentrere meg om denne… Jeg skiftet da til trippel paternoster med krokstørrelse 1-1/0 agnet med lange strimler av makrellfilet, og med det ble det makrellfiske resten av dagen. Jeg brukte to ulike tackler, ett der tafsene var dandert med rosa slange og ett annet prydet med hvit selvlysende slange og grønn perle. Det virket som om begge fargene fungerte fint, men sistnevnte lokket nok til seg noe mer hvitting enn det rosa. Fisken sto fra 10-35 meters dyp, og vi fikk makrell og sild hele dagen, men for min del dabbet betet av den siste timen. Sett bort fra et pent eksemplar i underkant av kiloen, lå de fleste makrellene jeg fikk på en 5-600g. Foruten makrell og sild, kom det også om bord mye småhvitting, småhyser, noen få sandflyndrer, knurr og et par uheldige lomvi (begge kom fra det med skrekken!).

 

 

Jeg endte til slutt opp med 19,8 kg., og vant med det dameklassen den første dagen. Vi hadde en artig dag på sjøen, og flere av topplasseringene var å finne ombord på “Sjøtun”, mye som følge av en fantastisk kaptein, som gjorde en fabelaktig jobb med å holde båten i ro hele dagen tross mye strøm og kuling i kastene!»

Arne Bergstrøm fra Sarpsborg HK var beste senior. Arne forteller :

«Jeg var fiskeskipper på Hellefisken og vi dro til strømmen, det gjorde også Sjøtun og Tormod. Jeg begynte med det tackelet som jeg bruker bestandig men fikk ikke makrell. Han ved siden av fisket med tyttebær kroker uten agn, han fikk makrell og da byttet jeg til det jeg også. Fikk makrell da men de var små, byttet til et tackel jeg vant i Arendal, agnet med sild og makrell og da ble de større.De 2 siste timene fikk jeg bare 3 stk. Jeg veide inn 16,58 kg og ble nr. 2 på lørdag.»

 

Suverent beste fisker denne dagen var ikke uventet Bjørn Bakkelid fra Bjørgvin HK. Bjørn fikk vel nesten mer fisk alene enn en hel båt fra Frebergsvika. Bjørn forteller :

«Etter trekningen av båter var jeg temmelig pessimistisk. Ny, stor båt og laaangt ned, om man trakk plass på øverste dekk. Selvfølgelig trakk jeg plassen helt i baugen på babord side.

Oppe på dekket helt foran, ble jeg stående sammen med Thomas og Eirik, de på styrbord side. Vi var skeptiske, men satset i det minste på at det skulle bli forhold til å få fisket og at båten skulle ligge forholdvis rolig, når vi skulle starte oppe i Strømmen, utenfor Holmsbu. Dystre spådommer til skamme, fisk i massevis fra første stund!

Jeg hadde forberedt meg med en ekstra fortom, som jeg forlenget tacklet med, slik at øverst krok ble liggende i overflaten, 4,5 meter lengre ned, når jeg satte fra meg stangen. I tillegg tok jeg ikke sjansen å fiske med kort avstand mellom krokene, om det skulle bli flere store makrell samtidig. Dette fungerte fint, men man måtte være tålmodig og godta at noen fisk falt av underveis, når tacklet ble halt over rekka.

Jostein, som sto nesten under meg, heklet den første tiden og det samme gjorde Eirik, men det var vanskelig å følge med på hva som foregikk rundt om på båten. Eirik fikk en hel del sild til å begynne med og det syntes han var stas.

Vi fisket mest på dybdene 10 meter under båten og 10 meter over bunnen, på ca. 30-meters dybde. Etter halv tid roet det hele seg og det var antakelig da, forholdsvis jevnt mellom oss helt foran. Thomas fisket da med litt mindre kroker, mindre attraktorer og mindre agn, enn det jeg gjorde. Etter en liten stund fikk Thomas igjen hel en del små og halvstore makrell, 10 meter under båten, uten at jeg klarte å følge opp dette. Så noe nytt måtte testes ut!

Jeg hadde lagt frem et tackel med små fluer (Jiggy med 4-kroker) fra morgen av, men var litt usikker på om det kunne nytte, så var det også det, at dette tacklet var med kort avstand, mellom krokene og de andre rundt meg hadde sluttet å hekle. Vel, det var bare å prøve og svaret kom ganske umiddelbart. Makrellen gikk på i alle vannlag, men som vanlig ble det flest store ned mot bunnen. Flere ganger med to og tre “kubber” (store makrell) på samtidig. Mot slutten fikk jeg kun to og to makrell, uten at jeg reagerte spesielt mye på det, men det skyldtes rett og slett at den nederste opphengeren var røket av. Litt fartsblind kan man jo fort bli.

Etter halv tid hadde jeg fått ca. 27 kilo og siste halvdel ca. 15 kilo, hvorav kun to små sild, som kom med i dragsuget! Det ble nesten for mye av det gode, når de andre slet med å få fisk og det stadig vekk kom makrell over rekka, her hos meg. Det var en helt utrolig vending. Det var flere rundt meg som bare ristet på hodet og humret. Det var moro og litt uvirkelig. Det er sånn som skjer, når man “har dagen”.

Selv med utfordrende forhold, lå vi stille hele dagen, i motsetning til de andre båtene som fisket i samme område. Vi, oppe på fordekket var veldig godt fornøyd med dagen og optimistiske, på vei inn til innveiingen.»

 

 

 

 

Søndagen kom og det var tid for å rette opp alle «feilene» fra i går. Dette gjaldt spesielt gjengen fra Fredbergsvika. Undertegnede må også vurdere til neste år om det er lurt å kjøre fram og tilbake til Arendal hver dag. Ingen optimal oppladning. Denne søndagen var det kaldt og med et litt truende vær utpå dagen. Min trekning for dagen var Sjøtun som hadde gjort ALLE spådommer til skamme og var suverent beste båt første dag.

Det var derfor en meget optimistisk gjeng som selvfølgelig satte kursen mot Svelvikstrømmen som alle de andre båtene gjorde. Vi startet forholdsvis bra og fikk noen fine makrell ganske jevnt. Mats Bodal fra Torungen HK sto mottsatt av meg og dro fisk hyppig. Det samme gjorde Lars Hellum fra Oslo HK og Gunder Salbu fra Botne HK. De sto oppe på hver side på styrbord. Torunn Handeland fra Trondheim HK klaget over dårlig fiske, men hadde fisket litt sild i mangel på jevnt makrellfiske. Slik gikk mye av dagen.. Vi hadde dårlige bittperioder, men det viste seg at de fleste hadde. Vi kunne se at de andre båtene heller ikke dro fisk. Sjøtun lå stødig i strømmen og vi hadde ikke et eneste flytt denne søndagen der vi tok opp snørene. Dette er en båt som jeg håper havfiskemiljøet i Oslofjorden vil få mye glede av i årene som kommer. Stor og god båt med en meget dyktig skipper. På slutten av dagen tok været en vending til det verre og det ble skikkelig surt med kuling og snø. Meget ubehagelig for de fleste, men vi var noen få som hadde trukket nede på Sjøtun og var faktisk helt uberørt av været.

Jeg har igjen snakket med de som var best til slutt denne festivalhelgen i Holmestrand.

Mats Bodal forteller :

«Neste dag om bord på sjøtun hadde jeg drømmeplassen, under tak, i le for vinden og kunne fiske i badstue i forhold til de andre. Her fisker jeg med paternoster hele dagen som viste seg og være lønnsomt. Jeg endte denne dagen på rundt 14,60 kilo som gjorde at jeg endte totalt sett på 26,84 kilo. Det holdt til seier i juniorklassen og ville vært 6 plass i herreklassen (tror jeg). Dette er en gøyal festival med mye fisk om bord, jeg kommer tilbake.»

Arne Bergstrøm forteller :

«På søndag trakk jeg plass i baugen på Quatro, der var også Hilde og Jostein. Kald nordavind og noen snøbyger, glad jeg tåler kulda godt for det det var mange som frøs. Alle båtene gikk til strømmen, fisket var tregere i dag og leit å holde båten. Jeg begynte å fiske sild, litt ble det og gikk over til tacklet jeg brukte i går. Det ble makrell men bare 5,8 kg på vekta. Ble veldig overrasket på premieutdelingen da jeg ble ropt opp som vinner av seniorklassen. Jeg hadde 0,5 kg mer enn nr. 2.»

Hilde Skiffard forteller :

«På søndagen var jeg om bord på “Quatro”, og ble sammen med 2 andre heldige vinnere av båttrekningen trukket ut til å stå foran i baugen. Vanligvis er dette en topp plass å stå, men i nordlig stiv kuling og sluddbyger ble det i friskeste laget i dag! Vi dro igjen til “Straumen” i håp om å finne makrell og sild. Det ble raskt konstatert at betet i dag var noe helt annet enn dagen før – silda var der tidvis, men makrellen måtte en jobbe mye for å få tak i! På loddet var det tidvis enorme stimer med åte i sjøen (brisling?), og kanskje det kunne forklare hvorfor fisken ikke var interessert i tackelet mitt, som var det samme som dagen før. Det var også mye mer drift i dag, selv om båtfører gjorde sitt beste i kampen mot vind og strøm!

Da klokka var slagen etter 5 kalde timer, endte jeg opp med 12 sild og 10 makrell, noe som ga ca. 4 kg. Som følge av det gode resultatet dagen før, vant jeg dameklassen sammenlagt. Takk til Botne Havfiskeklubb for et glimrende arrangement!»

 

Søndagen var igjen Bjørn Bakkelid best og kunne innkassere 100 NC poeng nr 2 denne helgen. Bjørn forteller :

«Det var litt trangt om bord, med seks fiskere, hos Tormod. Jeg hadde trukket plassen bakerst på styrbord side og hadde rimelig godt armslag, etter forholdene. Vi gikk opp til “Strømmen”, utenfor Holmsbu, som dagen før.

Det blåste litt mer enn på lørdagen og vi begynte en time tidligere (etter å ha stilt klokken tilbake for endt sommertid), slik av vi startet fisket i forbindelse med strømskiftet (lavvann). I det hele tatt, så var mange ting helt annerledes i dag.

Etter et par timers tid kikket vi litt usikkert på hverandre og lurte på hvordan dette skulle ende. Kun noen få makrell og ikke lå vi helt rolig heller. Tormod kjørte båt med begge hender og plutselig var vi i fisk igjen. Da hadde jeg gitt opp å fiske med agn, fordi det var så mye snørevandring, slik at det gode tacklet fra lørdagen kom frem igjen, med mine tre små fluer. På denne tiden hadde nok Ulf mest, av oss om bord.

Sven fikk innimellom noen makrell, men mest gikk det i sild av fin størrelse, både to og tre om gangen. Som dagen før fikk jeg mest makrell ned mot bunnen, særlig de aller nederste meterne, men også en en hel del sild på vei ned, i alle størrelser.

Når det stod på som verst, hadde vi fisk fra fem meter under båten og helt ned til bunnen, på omkring 30 meters dybde. Det var helt utrolig hvordan det bet. Makrell, sild, hvitting (undermåls) og også en hel del knurr (de også undermåls).

Sven og jeg fikk litt ulik fangst, han mest sild, så vi tenkte nok vårt, om hvorvidt vi skulle ha byttet tacklet og teknikk, med det tok vi ikke sjansen på, der og da. Sven heklet med kortere avstand og med litt større kroker, enn mine 4-ere.

Like fort som fisken var der, så var den borte igjen. Det ga meg ca. 15 kilo med makrell og (mer enn 100) sild. Ulf og Sven var hakk i hæl, så nå var gode råd dyre. På med nytt tackle og på med agn. Litt mindre kroker (2/0) enn tidligere på dagen, litt mindre attraktorer og litt mindre agn. Det var en og halv time igjen av fisketiden.

På slutten klarte jeg å hale opp seks forholdvis store makrell, mistet et par i overflaten og en gikk i propellen. Det kokte litt og været var blitt rimelig ruskete. Jeg ante at dette kunne bli bra og om ikke, så hadde vel andre som hadde ligget stille, fått dobbelt så mye som oss. Vi mistenkte i hvert fall at det nok ikke var noen av de andre båtene som hadde opplevd dette hysterisk gode fisket, som varte så alt for kort, men det reddet dagen vår. En pussig sak, var at “Quatro” kjørte ganske tett opptil oss og forbi, når dette sto på, uten å registrere at vi halte og dro.

Ikke alle om bord taklet forholdene og det var synd. Alt blir vanskelig når været er så surt og vi slingrer såpass mye. Ingen sure miner på vei inn, selv med tapte fisk og tapte tackler i propellen. Tormod som bakker på strøm og vind, sto virkelig på denne dagen. Tøffe forhold for Håkon og Herman, som sto litt trangere enn oss andre, bak på babord side.1

Jeg fikk en kommentar fra Ulf Andreassen fra Sarpsborg HK som også fisket meget godt på søndag og knivet med Bjørn om dagsvinn.»

Ulf forteller :

«Jeg var veldig fornøyd med å komme på båten til Tormod. Dette har tidligere gitt meget gode opplevelser, som det også ble denne gangen. Jeg agnet hele dagen og varierte med makrell og råreke både alene og kombinasjon. Det var en meget god periode med bitt, men så lengre perioder der det var stille. Vi snakket om å flytte, men Bjørn konkluderte at det mest sannsynlig var stille overalt og at vi var tjent med å ligge videre. Han fikk rett. Jeg må gi honnør til Bjørn som fiskeskipper. Han er opptatt av at alle skal få gode forhold og betingelser, og tar kloke og gjennomtenkte valg.»

Se link for resultater : Festivalresultater Botne 2023 – Norgeshavfiskeforbund

 

 

 

 

Tusen takk til Botne Havfiskeklubb med primus motor Lars Erik Berg, og ikke minst til Oslo HK for den gode hjelpen dere gav for å få til en bra festival denne helgen. Gratulerer til suverene Bjørn Bakkelid med fantastisk fiske begge dager. Imponerende.

 2 legender i havfiskemiljøet

Jeg med mange gleder oss til å komme tilbake til Holmestrand i 2024, og vi ser at det er et behov for festivaler med vektfiske også på østlandet da dette er den festivalen med flest deltakere.

Vil også benytte anledningen til å takke for en fin Norgescupsesong og på gjensyn i 2024.

 

Are Andersen

Torungen HK / Norges Havfiskeforbund

 

 

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg