Torungen Havfiskefestival 15 og 16.06.2024
Lørdag 15.06
Lørdag 15.06.24 klokken 07.45 var det oppmøte og registrering ved brygga ved Hove leirsenter på Tromøya øst for Arendal. Her var langveisfarende gjester innlosjert i flotte lokaler, med 4- og 2-mannsrom, kjøkken og fine allrom, og 2 min. gange til utror over et vakkert tun beriket med eldgamle trær, ekorn og ymse pippiper. På stranda ved brygga var det rigget til med voluminøse telt av party- og militærtypen i påvente av det meldte styrtregnet som skulle prege dagen ifølge YR.
Rigging av partytelt kvelden før i påvente av en regntung helg.
Are Andersen og Rune Skåland ved ferdigrigget telt.
Are Andersen og Torunn Handeland ordner sponsorvimpler.
André Martinsen sto for grillmaten fredag kveld!
De som hadde hatt våkenatt enten med inntak av alkoholberiket drikke eller med binding av mikrotackler som krever lupe for å få sena igjennom krokøyet, kunne glede seg over at det var mulig å nyte både nytraktet kaffe, koffeinholdig drikke, wienerpølser og lekre kakestykker i kioskutsalget. Ville en ha noe som var mer beriket med Omega-3, var det også mulig å investere i rå-reker og makrell. Det var også mulig å melde seg på 2-mannslag til den nette sum av 50,-/ pers.
Frøken Skiffard sto nok en gang for registering og utdeling av Norges mest artsrike klippekort, bestående av 20 spesifiserte arter foruten rom til to uspesifiserte løynasfiskarter.
Festivalgeneral og leder av Torungen HK, Are Andersen, ønsket alle de 39 spente fiskerne velkommen til Norgescup poengfiske på Sørlandet til lyden av blafrende teltduker, og etter fiskeskippermøte var det utror klokken 09.00. Vinden var meldt å øke til oppimot 15 m/s i kastene fra sørøst, og sammen med farevarsler om styrtregn, så dette ut til å bli en interessant dag værmessig!
Båtene venter på passasjerer lørdag morgen.
Festivalhund Kira passer på at alt går bra for seg!
Are Andersen informerer og ønsker velkommen! (Foto: Arne Bergstrøm)
Are Andersen taler til forsamlingen.
Båtene fylles opp! (Foto: Arne Bergstrøm)
Klar for utror! (Foto: Arne Bergstrøm)
Glade fiskere! (Foto: Arne Bergstrøm)
Jeg var denne dagen på “Brekken”, som var førstereisdeltaker som festivalfiskebåt. Båtføreren hadde god erfaring med trolling, og sammen med en GPS-styrt motor lovet det godt for fisket denne vindfulle dagen. Om bord sammen med meg var André Martinsen (Oslo HK), Hermann (Torungen HK) og fiskeskipper Sven-Johnny Fyen (Torungen HK). Ingen av oss var veldig kjent med fiskeplassene, så vi startet fisket i sundet mellom Tromøya og Merdø der vi hadde fått fisk før, og der et par andre båter også prøvde lykken.
God stemning om bord hos “Haslund”!
Utaskjærs fiske med “Skåland”.
Foruten en hvitting og et napp, var det lite å hente her, så vi dro raskt videre inn til sundet mellom Merdø og Lyngholmen. Her var det en del prøving og feiling, helt til vi traff på en god stim med sandflyndrer og rødspetter. Undertegnede fikk ingen av den rødflekkede sorten, mens sidemann Martinsen raskt hadde fylt sin kvote på 5 av arten. Jeg var imidlertid overlykkelig da jeg for første gang på lenge fikk opp ei lita ulke, tett fulgt av en like liten knurr. Sett bort fra flatfisk, var det ikke det store artsmangfoldet som ble registrert om bord på denne plassen – et par kutlinger, en bergnebb, en fløyfisk og rikelig med hvitting. Et par av oss om bord fikk også opp pir på nedslipp.
Det fiskes om bord hos “Viktor”.
Rune Skålands båt “Arwen trakk også innaskjærs.
Etter å ha ventet en evighet på at frøken Skiffard skulle få seg ei rødspette uten hell, flyttet vi over til bukta ved Revsanden. Her kom det raskt opp bergnebb ved brygga, og leppefisk som blåstål, berggylt og en gressgylt. Alle om bord fikk også fløyfisk, og på et tidspunkt hadde to av oss fylt på arten og kastet de ut uten klipp, og en annen manglet en før full pott. Jeg kan tenke meg at vi hadde ca. 20 av arten om bord på den timen vi lå i området. Martinsen fikk også en pen kilostorsk, og undertegnede fikk, innen den siste halvtimen var passert, en rødflekket flatfisk til stor jubel! Det ble også tatt et par svartkutlinger og småknurr i området.
Ja, de lurte nok godt på hva slags fisk vi fisket etter her blant bryggene og badende sørlandsungdom!
“Viktor” prøver lykken ved Revsanden.
Undertegnede med en av mange flotte fløyfisk tatt denne dagen.
Detalj fra hodet til en fløyfisk hann.
Gressgylten må vel være den peneste leppefisken vi har?
André Martinsen med en pen berggylt.
Herman Z. Krogstadholm med flott fløyfisk.
Skal ikke si noe på fiskedybden!
Da fisketiden var ute, og vi snudde nesa mot Hove, traff vi på årtidenes regnbyge, og alle kunne konstatere at vi hadde vært særdeles heldige med været denne dagen! Vi hadde også en kaptein som styrte båten utmerket, og ga oss perfekte fiskeforhold hele dagen, noe som nok ga utslag i de fine poengsummene om bord. Tre av oss hadde svært like poengsummer, der Martinsen vant båten med 214 fiskepoeng, mens undertegnede og Krogstadholm lå like bak med 212 poeng.
På kaien var det fint å trekke inn under teltene da til tider heftige regnbyger preget det meste av ettermiddagen og kvelden. Da var det godt å kunne investere i varm kaffe og wienerpølse med knekk når en kom inn for å regne poengsummer og fortelle om dagens opplevelser!
Dagfinn Dahl kan bekrefte at det regner!
Undertegnedes klippekort etter første dags fiske
Og slik så poengutregningsskjemaet ut.
Opptelling av fiske- og båtpoeng i ly av partytelt.
Erling Brandsrød og Arne Bergstrøm på vei til sovebrakka etter endt fiske.
Dameklassen denne dagen ble vunnet av Torunn Handeland, med 218 fiskepoeng og båtvinn. Torunn var om bord på “Svendsen” styrbord side, og kan fortelle at fisket begynte tregt og at det var dårlig med fisk den første timen – det var mye napp, men de ville ikke sitte på kroken. Hun fisket hovedsakelig med trippelslep med krokstørrelse 10,12 og 14 agnet med oppklippet råreke. Hun brukte rosa, hvite og lakserøde perler, og vekslet mellom å la tackelet ligge på og hoppe bortover bunnen. Båtføreren holdt båten bra i vinden, og de kunne fiske effektivt hele dagen. På slutten av dagen kunne hun telle … arter – ulke, hvitting, rødspette, sandflyndre, bergnebb, lomre, blåstål, og makrell, der hun fylte kvoten for de 5 første artene.
Torunn med ei lita ulke. (Foto: Arne Bergstrøm)
Torunn med en fin rødnebb. (Foto: Arne Bergstrøm)
Torunn med ei flott lomre. (Foto: Arne Bergstrøm)
Den heldige vinner av herreklassen denne dagen ble Rune Skåland (Torungen HK) med 240 fiskepoeng og båtvinn. Skåland var selv kaptein på båten “Arwen”, og forteller at “siden jeg var fiskeskipper, så var det min oppgave å prøve å finne fisk. Vi prøvde først på utsiden av Gjessøya og der kom det opp både makrell, torsk, knurr, ulke og hvitting. Jeg fikk bare makrell og torsk der ute. Etter en times tid i høye bølger kjørte vi inn på Merdøfjorden, der vi ble liggende med 3 andre båter”.
De fikk bra med arter der og etter en stund dro de ut for å se etter sei på en topp mellom Merdø og Havsøya; “der gikk en lyr på med en gang og det ble en liten joker den dagen. Jeg fikk også min eneste vanlige fløy der, pluss at jeg fikk fylt på rødspette og sandflyndre. Vi prøvde litt i Vragviga uten noe særlig hell, før vi kjørte inn til Skottholmen midt i Galtesund og fikk der blåstål, sypiker, bergnebber og torsk. Der ble vi til klokka gikk ut og jeg kunne telle opp 11 arter. Det som jeg var veldig sikker på ikke skulle holde, holdt til seier og 340 poeng!”
Utror fra Rune sin båt. (Foto: Rune Skåland)
Forberedelser på vei ut. (Foto: Rune Skåland)
Jonas Sætran med ei pen rødspette. (Foto: Rune Skåland)
Flott fløyfiskhann! (Foto: Rune Skåland)
Vinner av seniorklassen den første dagen ble Arne Bergstrøm (Sarpsborg HK), som hadde 202 fiskepoeng og båtvinn. Han var om bord på “Svendsen” babord side, og sto mellom fiskeskipper Mats Johan Bodal (Torungen HK) og Geir Solland (Nordvegen HK), mens Torunn Handeland (Trondheim HK), Christian Young Berg Olsen og Linda Arnesen (begge fra Oslo HK) sto på babord side. Bergstrøm forteller at “på det første stedet vi prøvde blåste det for mye og vi flyttet kjapt. Vi dro innover til et roligere område og jeg fisket med små kroker (Sponvika tackler) agnet med rå-reker. Jeg fikk bra med fisk der, og begynte med fløyfisk. Deretter kom det ulker, rødspette, gapeflyndre, sandflyndre, bergnebb og hvitting. Neste flytt var nærmere land og brygger, og her fikk jeg berggylt og kutling. Geir fikk makrell og torsk der og da byttet jeg til større kroker og agn, men jeg klarte ikke å få disse. På det siste stoppet fikk jeg en liten knurr. Det ble 10 arter og båtvinn, noe som jeg var fornøyd med.”
Bergstrøm avslutter med å konstatere at “det var en fin dag på “Svendsen” med mange gode fiskere og en god båtfører. Mye vind og litt regn på slutten.”
Arne Bergstrøm med ei fin berggylt! (Foto: Arne Bergstrøm)
Førsteplass i juniorklassen denne dagen gikk til Mats Johan Bodal (Torungen HK), som sto side om side med seniorklassevinner Bergstrøm om bord på “Svendsen” babord side. Bodal fikk 138 fiskepoeng og 68,32 båtpoeng, og kan fortelle at “i helgen gjennomførte vi Torungen havfiske festival over 2 dager. Det ble meldt skikkelig ruskevær, noe som begrenset fiskeplassene betraktelig. Jeg var fiskeskipper dag 1, og det var dermed min jobb å sikre fisk på båten. Vi flyttet oss mye og gjorde det beste ut av det! Fisket mitt var ikke som jeg håpte på denne dagen, kun 5 arter og rundt 20 klipp. det var uansett bra med fisk på båten ellers, noe jeg som fiskeskipper er glad for!”
Mats Johan Bodal med ei fin rødspette! (Foto: Arne Bergstrøm)
Mats med en flott fløyfisk. (Foto: Arne Bergstrøm)
Resultater Dag 1 se nederst i bloggen
Søndag 16.06
Denne vakre søndagsmorgen var preget av gløtt av blå himmel og solstråler, men YR var pessimistiske i sin spådom og været, og meldte både styrtregn og torden. Det var imidlertid en optimistisk gjeng som møtte opp til utror klokken 09.00, og da frokostpølser og morgenkaffe var inntatt, var det dags for en ny og vindfull dag i sørlandsskjærgården. Da vinden i dag hadde dreid mot sør og var minst like kraftig som gårsdagen, ble det besluttet å innsnevre fiskeområdet ytterligere, slik at en kun kunne gå til områder innaskjærs.
Are Andersen informerer om dagens fiske.
Agnet forberedes før utror! (Foto: Karl Johan Nilsson)
Erling Brandsrød klar for en dag på sjøen!
God stemning på kaien! (Foto: Karl Johan Nilsson)
Fordeling om bord i båtene. (Foto: Trine Dahl)
Rune Skåland på vei ut. (Foto: Trine Dahl)
“Omholt” på vei til fiskefeltet. (Foto: Are Andersen)
I dag var jeg på fiskeskøyta “Haslund”. Båten var delt i to sider med totalt 7 fiskere, og jeg sto på styrbord siden sammen med Herman Z. Krogstadholm (Torungen HK), Sven Johnny Fyen (Torungen HK) og Claus Pedersen (Torungen HK). Sistnevnte kom langveisfarende fra Danmark for å ta del i det sørnorske artsfisket.
Da båten dessverre hadde problem med baugpropellen, var det en vanskelig oppgave for kapteinen å holde båten i ro i vinden. Vi forsøkte først i bukta der vi avsluttet dagen før med fløyfiskbonanza på en 5-15 meters dyp, men det var ikke lett å ligge stille her, og betet var ikke det samme som sist. Foruten noen få gylter og bergnebb, og en liten fløyfisk på undertegnede, var det lite å hente av klipp her. Vi forsøkte videre til ei hole på ca. 30 m., i Havsøyfjorden, men stort vindfang og lite styringsmuligheter gjorde at dette ble en umulig oppgave.
“Viktor” legger fra kai. (Foto: Trine Dahl)
“Viktor” på vei ut til fiskefeltet. (Foto: Are Andersen)
Sven Solbakken skuer utover de andre båtene.
God stemning om bord hos “Reinertsen”! (Foto: Are Andersen)
Dagens eneste fløyfisk for undertegnedes del.
Og knurren var like liten i dag som i går!
Vi flyttet da inn til området vi lå i dagen før, mellom Mærdø og Lyngholmen . Her driftet vi rundtomkring resten av dagen på dybder fra 5-15m, og fisket var ikke helt galt, med en jevn strøm av arter som rødspette, sandflyndre, knurr, kutling, hvitting og bergnebb. Det lå også flere andre båter i området som var noenlunde i le for sønnavinden. Jeg brukte en latterlig mengde tackler – trippelslep, dobbelslep med opphenger, stor krok, liten krok, rosa perle, gul perle og andre finurligheter, da det liksom ikke var noe som helt fungerte. Jeg var borti mye fisk, men det var som regel kun napp og ingenting som ville sitte på kroken.
Undertegnede var glad for at hun ikke var på babord side, der Martinsen og Solbakken dro arter og fisk om hverandre til den store styrkeprøven, og trodde hun hadde gjort et jevnt fiske i forhold til de andre på styrbord side. Stemningen var god i baugen helt til det ble klart at dette ikke var tilfellet, og frøken Skiffard var ettertrykkelig danket ned i bunnen av båtpoengskalaen av medfisker Krogstadholm! Det er en viss mulighet for at det ble et lite snev av surmuling fra plass 1 styrbord side på vei tilbake til brygga…
Sett bort ifra en heftig regnskyll den siste halvtimen, var vi nok en gang heldig med været, og slapp med vind i håret og oppholdsvær med gløtt av sol. Det var jo litt uheldig at båten vår manglet styringsmuligheter i vinden denne dagen, men all ros til kapteinen som gjorde det beste han kunne under de krevende forholdene som var med været i dag!
Båtvinn på styrbord side denne dagen gikk til Krogstadholm med 190 fiskepoeng, Frøken Skiffard fulgte etter med 122 poeng, etterfulgt av Fyen med 74 poeng og Pedersen med 56 poeng.
Undertegnedes poengskjema denne dagen var ikke mye å skryte av…
Herreklassen denne dagen ble vunnet med god margin av Are Andersen (Torungen HK), som hadde stang inn for alt det var verdt, og kunne telle 342 fiskepoeng og båtvinn! Andersen kan fortelle at: “Været hadde endret seg litt m.h.t. vindretning, og denne søndagen fikk vi en frisk bris fra syd. Kulingen fra øst på lørdag hadde satt sine spor, og det var fremdeles meget uryddig hav på utsiden. Det ble derfor besluttet at fiskeområdet ble på innsiden også denne dagen. Det at fisket i denne festivalen ble begrenset til innsiden er jo kjedelig, men vi i arrangørklubben fikk også anledning til å vise våre gjester at vi har fisk overalt. For min egen del var det å finne fram til plasser man fisket på i barndommen”.
“Brekken” på vei ut. (Foto: Are Andersen)
God stemning om bord på “Brekken”!
Andersen forteller videre at “denne dagen hadde jeg trukket en flott båt som blir brukt til fiske etter tunfisk med en herlig skipper i Aslak Brækken. Med ombord var min gode venn og kollega Tor Jensen, som jeg har fått rekruttert til havfiskesporten, og leder i Oslo HK og regjerende Norgesmester Karl Nilsen. Jeg var fiskeskipper, og hadde flere tanker i hodet rundt mulige ruter å fiske denne dagen. Vi bestemte oss for å gå inn Galtesund og begynne ved Scottholmen, en plass jeg har fisket mye på i min oppvekst, og som har gitt variert med fisk. Det var spesielt gyltene og lyr vi hadde håp om når vi sammen med kun en annen båt satte kursen inn mot byen.
Ved første nedslipp ble det blåstål og sypike på Karl. Jeg fikk sypike og Tor blåstål. Det var skummel bunn, og jeg ofret flere tackler. Tor fortsatte å dra blåstål og en berggylt. Karl fikk flere blåstål han også. Undertegnede slet med å få de, og byttet også tackle hyppig, noe som gikk ut over fisketiden. Når jeg endelig fikk en blåstål hadde Tor fylt ruta og fikk tilslutt 9 blåstål der inne!”
Are Andersen med en pen blåstål. (Foto: Are Andersen)
Are med berggylt. (Foto: Are Andersen)
Are kan fortelle at de flyttet ut mer i sundet, “og der kom det opp 2 sei på Tor, noen sypiker og en hvitting ble tatt og jeg var heldig å få en torsk. Vi flyttet videre over til andre siden og der kom straks opp flere større gylter. Vi dro mye blåstål, sypike og berggylter. Karl og jeg fikk også krysset bergnebb. Klokka gikk fort, og vi begynte å tenke på å komme oss ut til Merdøfjorden etter diverse andre arter. Vi tok imidlertid et lite forsøk midt utpå igjen før vi gikk, og der kom det en double med lyr og sypike på meg – skikkelig stang inn!”
“På vei til Merdøfjorden hadde jeg en liten plan om å prøve etter kolje. Vi fant plassen, og med de fantastiske instrumentene ombord var det lett – på første nedslepp kom det opp makrell – flott bonus for man vet aldri når de dukker opp, og noen ganger dukker de aldri opp… På bunnen var det liv – hvittingen kom opp raskt, og på andre nedslipp kom kolja.”
Are med ei lita hyse. (Foto: Are Andersen)
Andersen fortsetter med å konstatere at “denne dagen var det flyt med stor F! Jeg fylte på hvitting her, og det kom 3 koljer og 2 makrell. Men det kom også opp en liten flatfisk, og gleden var stor når dette viste seg å være gapeflyndre! Meget god uttelling på 15-20 min her, og nå var det 2 timer igjen og Merdøfjorden ventet. Å begynne etter flatfisk og diverse med 10 arter i bagasjen er slett ikke verst. De andre klarte ikke helt å henge med på den flaksen jeg hadde; Tor fikk kolje, men ikke makrell. Karl fikk makrell, men ikke kolje.”
“På Merdøfjorden skjønte jeg at dette kunne bli riktig bra. Først kom det opp sandflyndre før en vanlig fløyfisk likte tacklet mitt. Rødspettene kom jevnt, og det ble etterhvert full rute. Helt på slutten ville jeg inn til land for å se om jeg kunne fylle på med noen bergnebb. Dette var et område jeg har tilbrakt mange overnattingsdøgn i båten min, og jeg hadde også god kontroll på hva som var av fisk. En kutling ble da siste art, før noen bergnebb ble de siste klippene. Hele 14 arter, flyt og stang inn er vel en riktig beskrivelse. Men når man får 42 klipp i kortet så gjør man jo noe riktig også: 5 Hvitting, 5 Rødspetter, 5 Blåstål, 4 Berggylter, 2 Makrell, 1 Torsk, 1 Gapeflyndre, 1 Kutling, 4 Sandflyndrer, 2 Vanlig Fløyfisk, 3 Bergnebb, 1 Lyr, 3 koljer og 5 sypiker.”
Are med ei lita kutling. (Foto: Are Andersen)
Pen ulke. (Foto: Are Andersen)
Andersen følte seg trygg på at dette ville holde til en topplassering; “men Christian Young Berg Olsen hadde fisket veldig godt ombord hos Skåland og jeg klarte å slå han med 10 poeng tilslutt med mine utrolige 442 poeng.”
“Min langt under middels prestasjon på lørdag ble rettet opp så det holdt, og fantastisk nok holdt dette til sammenlagt seier i herreklassen og beste fisker uansett klasse! 2 plass 4-manns lag med Torungen HK 1 og 1 plass 2-manns/kvinne lag med legenden Torunn Handeland – Skikkelig moro å slå til med seier på hjemmebane!”
Andersen forteller avslutningsvis at “jeg er jo litt inhabil når jeg sier dette, men jeg er utrolig fornøyd med hvordan denne helgen ble. Da tenker jeg ikke på mitt eget resultat, men på hvordan vi løste problemer med vær. Det betyr ellers mye for meg at vi har fått så fantastisk mye gode tilbakemeldinger på hvordan arrangementet har vært. Vi har lagt ned mye arbeid i at våre gjester skulle få en god opplevelse både på brygga med telt og kiosk, og med innkvartering der vi kunne tilby overnatting et steinkast unna. Ekstra gledelig er det jo også at mine venner fra Danmark tok turen og var med oss denne helgen. Tusen takk til Søren, Claus, Eskild og Kurt!”
“Jeg må få takke den fantastiske gjengen som jeg er leder for i Torungen Havfiskeklubb, De har gjort en fantastisk jobb for at vi skulle få dette til. Jeg håper mange kommer tilbake neste år, og da med fiske både ute og inne.”
Dameklassen denne forblåste søndagen ble også i dag vunnet av Torunn Handeland (Oslo HK) med 236 fiskepoeng og 97,52 båtpoeng. Torunn var om bord på “Omholt” sammen med Jan-Eric Herrstrøm (Sarpsborg HK), Mats Johan Bodal og Arne Omholt (begge fra Torungen HK). Handeland kunne fortelle at de først gikk til en hyseplass på 15-20 meters dyp, der hun fylte på arten. I tillegg fikk hun klipp for 3 sypiker og fullt hus på hvitting. De gikk så videre til områder med sand- og steinbunn, og her fikk hun fylt på torsk og bergnebb. Hun fikk også klipp i kortet for 4 sandflyndrer, 2 rødspetter, 3 knurr, 1 fløyfisk samt kutling, rødnebb (Blåstål), gapeflyndre og makrell. Hun endte opp med 13 arter. Hun kunne konstatere at det var god stemning om bord, og at de hadde en veldig flink kaptein i Arne Omholt, som holdt båten bra i vinden og gjorde at snørene sto fint i vannet hele dagen! Handeland synes det var en utmerket festival, og all ære går til arrangørklubben som fikk til et flott arrangement tross utfordrende værforhold!
Seniorklassen denne dagen ble vunnet av Karl-Johan Nilsson fra Nord-Jæren HK, med 158 fiskepoeng og 89,77 båtpoeng. Nilsson var på babord side hos Rune Skåland, sammen med Anne-grete Sætherø (Nordvegen HK) og Terje Ludvigsen (Torungen HK). Skåland var godt kjent i området, og de besøkte flere ulike steder for å plukke med seg arter. Han fisket for det meste med trippeslep med krokstørrelse 10, 12 og 14, dandert med perler i grønne, orange og rosa fargenyanser. Bergnebben tok alt av krokstørrelser, og han hadde ikke trengt de minste krokene her. Dette tacklet brukte han mesteparten av dagen, med unntak av når de fisket etter hyse, da brukte han et ombygd Sølvkroken fjordtackle med litt mindre kroker, som ga en av arten. Nilsson fikk totalt 7 arter og 18 klipp, og kunne fortelle at det var en fin dag med god stemning om bord!
Juniorvinner denne dagen ble nok en gang Mats Bodal fra Torungen HK med 196 fiskepoeng og 80,99 båtpoeng. Bodal var i likhet med dameklassevinner Torunn om bord på “Omholt”, og han forteller at han og Omholt sammen er et godt team til å finne fisk; “noe vi klarte! Denne dagen sikret jeg 10 arter som sammenlagt holdt til en 1 plass. Jeg hadde lykkes i å finne fisk, noe som blant annet resulterte i 1 plass dame og uansett klasse – det er jeg fornøyd med! Det jeg lærte fra den første dagen, var å fiske med 1 krok over bommen og ha litt større agn og krok. jeg fisket med 6/8/10/12 og 14 krok.”
Bodal avslutter med å konstatere at “det var også veldig god stemning om bord til tross for det dårlige været – jeg er selvfølgelig tilbake neste år!”
Mats Johan Bodal med ei pen rødspette. (Foto: Mats Johan Bodal)
Mats med ei pen lyr! (Foto: Mats Johan Bodal)
– Mats med en flott fløyfisk hann. (Foto: Mats Johan Bodal)
Til anledningen var det anskaffet en seierspall, hvorpå alle vinnerne på 1-3 plass ble bønnhørlig fotografert fra alle vinkler. Det ble delt ut seidler og gavepremier til individuelle klassevinnere, 2- og 4-mannslag. Den gjeveste premien var en håndlaget trekopp dreid av Dagfinn Dahl, som gikk til totalvinner av festivalen. Det var et flott premiebord, og Torungen HK vil gjerne gi en stor takk til sponsorene Jakt & Friluft, Sølvkroken, Penn, Daiwa Seeberg og Wittusen & Jensen for mange flotte bidrag til festivalen!
Vinner av 4-mannslag ble Oslo HK 1, bestående av Christian Young Berg Olsen, Torunn Handeland, André Martinsen og Sven Solbakken, med 2350,09 poeng. 2-mannslaget ble vunnet av Torunn Handeland og Are Andersen, med 1324,42 poeng.
Rune Skåland og Jan Tore Olsen sto for premieutdelingen.
Vinnere av herreklassen: Herman Z. Krogstadholm (Torungen HK), Are Andersen (Torungen HK) og Christian Yung Berg Olsen (Oslo HK).
Vinnere av seniorklassen: Arne Bergstrøm (Sarpsborg HK), Karl Johan Nilsson (Nord-Jæren HK) og Kurt Pedersen (Torungen HK).
Vinnere av dameklassen: Hilde Skiffard (Torungen HK), Torunn Handeland (Oslo HK) og Linda Arnesen (Oslo HK). (Foto: Dagfinn Dahl)
Vinnere av juniorklassen: Mats Johan Bodal og Leander Aaserud, begge fra Torungen HK. Elias Svenningsen var ikke tilstede.
Totalvinnerne Torunn Handeland (Oslo HK), Are Andersen (Torungen HK) og Christian Yung Berg Olsen (Oslo HK) foreviges av mangeårig festivalfotograf Per Moen.
Vinnere av 4-mannslag: Oslo HK 2, Oslo HK 1 og Torungen HK 1.
Festivalvinner Are Andersen med flott hånddreid kopp.
Under fisket kom det denne dagen opp 20 arter – makrell, sild, sei, torsk, lyr, hyse, hvitting, sypike, rødspette, sandflyndre, gapeflyndre, lomre, fløyfisk, ulke, knurr, bergnebb, berggylt, gressgylt, blåstål og kutling.
I tillegg fikk Are Andersen med en krumsnutet havnål (Nerophis lumbriciformis) i ei tangklase han hadde fått på kroken. Han kan fortelle at han fisket på Merdøfjorden og at de trakk inn mot fjell og hardere bunn for å få ulke og leppefisk; “jeg fikk på noe litt tungt uten motstand, og opp kom til min skuffelse ei god tangklyse. Jeg tok den av kroken og slapp snøret ut igjen. Når jeg skulle se ned i min agnbøtte, så lå det noe å sprellet – det var så langt jeg kan tolke en sjelden krumsnutet havnål! Den er ikke tatt på krok før som jeg kan se, og heller ikke denne gangen, og den lille tassen fikk friheten igjen!”.
Krumsnutet havnål. (Foto: Are Andersen)
Takk til alle sponsorer og båtførere som gjorde arrangementet mulig, og ikke minst til Torungen HK for en glimrende gjennomført festival! Til slutt vil jeg også gi en stor takk for alle klassevinnere for fabelaktige bidrag til bloggen, og sist men ikke minst til festivalhund “Kira” som spredde mye glede på brygga i år som i fjor!
Resultater dag 1 , 2 og sammenlagt Torungen Havfiskefestival
Hilde Skiffard,
Torungen HK