NM 2020 26-27 september Grensenappet Sponvika

 

Så var endelig helgen kommet til årets NM i havfiske. Stedet var Sponvika og årets Grensenappet skulle altså bli NM over 2 dager. Vi må gi honør for at Tor Haugen og Fredrikshald HK tok dette arrangementet på strak arm da Måløy falt bort som følge av situasjonen vårt samfunn er inne i.

Norgesmesterskapet i havfiske er jo årets høydepunkt på terminlista og det var 10 klubber representert denne helgen. Det var fiskere fra Fredrikshald, Oslo, Ski, Sarpsborg, Båstad og Botne fra østlandet. Torungen fra sørlandet, mens SDSFC og Bergen hadde tatt turen fra vestlandet. I tillegg var det en representant fra midt-norge med Trondheim HK.

Av de tilreisende var det mange som hadde Clarion Hotel Park i Halden som base og det ble sosialt og hyggelig i den grad vi kunne det.

Spenningen var stor og forventningene høye da 65 havfiskere ankom Sponvika lørdag morgen. De værste spådommene fra meterologene slo heller ikke til og regntøyet fikk ikke testet seg slik vi først trodde. Nå skulle vi få svar på alle spørsmålene som hadde florert i dagene og ukene før. Hvordan var strømmen ? Påvirker årstiden fisket, vi hadde jo alltid fisket der på våren. Tåler et så lite område fiskebelastningen over 2 dager ? Og ikke minst… Er SILDA på plass ??

Mange hadde jo prøvefisket i ukene før, men man vet aldri helt sikkert før man er i gang. Det var allikevel ingen tvil om at det var mange arter å fiske på.

Sponvika er en fantastisk plass å ha fiskefestival. Det er fine fasiliteter på brygga, og kort vei ut til fiskeplassene som er bra skjermet for vær og vind. Når smuglervarer av ukjente mengder passerer over hodene våre så ligger det glade havfiskere under og finner glede i bergnebb, sypiker, flatfisk og ulker som gir klipp i kortene og gode poeng. Det var 7 båter som skulle benyttes og undertegnede var på den ikke ukjente skjøyta Bjørg med den dyktige kapteinen Martin bak roret. Vi hadde en plan om å lete etter silda fra begynnelsen slik at vi slapp å bruke tid på denne senere på dagen. Silda hadde jo vært fraværende i lang tid i Sponvika og det ble spekulert om ikke høsten ble feil tidspunkt for denne arten. Men, bare noen dager før NM hadde noen fra Sarpsborg endelig funnet «havets sølv» under prøvefisket og med dette i bakhodet var det med stor optimisme vi kjørte rundt for å finne aktivitet på ekkoloddet.

Noen av båtene som ble brukt under NM. Legg spesielt merke til den flotte «eldre» damen Ragnhild på 122 år.

 

I det øyeblikket man slipper snøret begynner jo også tiden å løpe og derfor ble det ikke noe sildefiske på Bjørg fra morran. I stedet gikk vi opp under brua og begynte på bergnebb og sypiker. De fleste fikk bra her og noen fylte kvoter. Undertegnede var også så heldig å lande en meget pen ulke og følte at starten var god. Vi flyttet oss videre ned og over på Svensk side for et mer variert fiske etter flatfisk, og ikke minst knurr og fløyfisk som ga veldig gode poeng. Vi på babord plukket jevnt med fisk, men på styrbord side stod de 2 klart beste fiskerene i Norgescupen i år, Andre Martinsen og Robin Ødegård. Så tiltross for en fin åpning på oss på babord side så skjønte vi raskt at det ble dradd betydelig mer fisk på andre siden. Vi lå mesteparten av tiden på denne plassen med noen små justeringer og her kom det opp mye variert. Vi avsluttet dagen lenger nede for fylle på med hvitting, og det var her undertegnede fikk den første silda helt på bunnen på hvittingtackle med agn. Hele båten la om til sildehekler og de fleste fylte kvoten rimelig raskt. Den siste tiden hadde vi et flytt som resulterte i lite, men det var liten tvil om at båten hadde gjort det bra.

På Bjørg denne dagen stod faktisk vinner i dameklassen Hjørdis Van Næss, herreklassen Robin Ødegård og juniorklassen Christian Young Berg Olsen. Ulf Andreassen som var vinner i seniorklassen kunne også fortelle om sitt gode fiske denne helgen. Jeg har snakket med alle vinnerne og latt de selv fortelle litt om hvordan de opplevde denne helgen i Sponvika.

Konsentrasjonen er på topp under konkurransen.

I herreklassen var det 37 deltagere i dette Norgesmesterskapet og det er jo veldig lavt, men det var skarp konkurranse blant de som stilte opp. I år er det nok 2 fiskere som har utmerket seg spesielt, og det er Andre Martinsen fra Oslo HK og Robin Ødegård fra Ski HK. Denne helgen skulle ikke bli noe unntak og det ble meget jevnt mellom disse 2 som vant hver sin dag. Til slutt var det likevell Robin som stakk av gårde med gullmedaljen og det må sies å være meget fortjent. Jeg fikk noen ord med Robin for å få hans versjon av det hele.

Robin forteller:

Lørdag stod jeg ved siden av Andre på Bjørg og vi knivet hele dagen. Kjørte først rundt å så etter silda, før vi ble enige om å starte fisket i strømmen etter sypike. Den kom lett i dag sammen med bergnebben. Vi fortsatte i vika der Andre fylte sandflyndrekvota mens jeg bare fikk en. Men, mens han fisket sandflyndre, fisket jeg fløyfisk. Flakset og opp ei lita ulke, Andre tok ei skrubbe og vi lå likt på arter. Noen små hyser, hvitting, kutlinger og litt annet rask kom opp. Primert fikk vi lite hvitting så vi dedikerte siste timen på å finne den og se om vi kunne finne noe annet spennende. Stopper på en plass lovende for hvitting og plutselig dro en opp ei sild. Da var det på med hekler… Først ei sild, så 3×3 så var det gjort… 😂 Jobba deretter for å unngå silda, hadde sikker 15 til på trippel småkrok før jeg gav opp å fiske etter annet på bunn. Avsluttet med noe smårask rundt øya, ikke noe nytt.

 

På søndag var fisket noe tregere, og det ble også litt mere spenning for min del i og med at Andre som var nærmest var på annen båt. Så konsentrasjonen var på topp i dag. Vi kjørte samme rute som dagen før da det fungerte bra. Klarte ikke fylle sypike, men fikk opp noen kutlinger, 9 fløyfisk i vika og 3 knurr. Et par flate og noen makrell ble det også. Så dro vi bort etter silda slik vi gjorde på lørdagen, men der fikk jeg «bare» 7 denne dagen. Vi møtte på andre som kunne fortelle om 15 arter, så da trodde jeg ting var avgjort. Men dengang ei ! Lars sier han vet om et sted med sei, så vi drar dit og jeg mangler jo denne som art også. Det er igjen 30 minutter av fisketiden, og her avgjøres det. Jeg drar opp 6 sei (ny art) 4 kutlinger til, ei sypike til, en ulke (ny art) 2 hvitting som heller ikke er full, og en flyndre. Så en stor takk til Lars for denne leveringen. 😁 Det ble ca 60-70poeng på de siste 30 min. Andre tok meg med 2 poeng dag 2, men ledet på han fra dag en og vant sammenlagt med 12 poeng  😁👍

 

Et lite utvalg av glade havfiskere.

I dameklassen var det 8 deltagere, og det må sies å være bra tatt det totale antallet i betraktning. Hjørdis Van Ness hadde et godt fiske denne helgen, og det holdt til å kalle seg Norgesmester. Jeg fikk noen ord fra Hjørdis om fisket og opplevelsene hennes.

Hjørdis forteller:

Lørdag var jeg utstyrt med ny stang, og det startet trått. Ganske så frustrerende å se de rundt dra fisk og ikke ha følelsen med stang og fiske. Etter en stund ble jeg mer venn med utstyret og klippene begynte å komme på bergnebb og hvitting. De andre fikk opp fløyfisk og andre arter, så humøret var fortsatt så der. Men så dro jeg opp en trippel fløy, og derfra og ut var jeg med på morroa. Bjørg fant silda, jeg var litt treg og fikk det travelt med å fylle alle 10 klippene før vi skulle flytte. Trippel sild på siste draget i det “hiv opp bærta” tuta ga en over. Phu! 😊 God stemning om bord, god båtfører og god fiskeskipper. Alle var enige om at dagens rute og taktikk hadde vært lur.

Søndag var jeg klar med nye tackler og skulle på båten Bas. Fint å fiske over to dager, og ideer og erfaringer fra dag en kan testes ut på dag to. I ettertid skulle vi nok valgt en annen taktikk strategi, siden vi ikke fant sild som gikk å få om bord. De andre klagde på tregt fiske, men jeg synes ikke det var så stor forskjell. Fløyfisken kom med jevne mellomrom. Godt de hadde plaster om bord siden den tok igjen. En skikkelig rugg av en ulke og grønngylte var ekstra morsomme å få. Jeg og sidemann fikk en sild opp til vannflaten, silda slapp og stakk og vi så ikke noe mer til den. Litt surt der og da. Det hadde til slutt ikke noe å si fra eller til på resultatlisten for min del. Jeg synes det var en super helg og et strålende arrangement.

 

 

Seniorklassen har jo vokst seg større for hvert år, og her har det etter hvert blitt en hard konkurranse om toppplasseringene. En som har utmerket seg blant seniorene de siste årene er Ulf Andreassen fra Sarpsborg HK. Denne helgen skulle mye klaffe for Ulf på «hjemmebane», og han gikk helt til topps. Jeg tok en prat med Ulf for å høre om hans opplevelser denne helgen.

Ulf forteller :

Jeg hadde jo prøvefisket her et par ganger før NM, så jeg hadde litt forventninger til mesterskapet. Lørdag var jeg på Østhavn og prøvde litt etter silda først, men den uteble. Dro deretter til E6-brua hvor det ble noen arter. Etterpå dro vi til Hummerholmen hvor vi tilbrakte mesteparten av tiden. Det ble 11 arter og fylte 5 av de, så jeg er ganske fornøyd med det. Søndag var jeg på Ragnhild og vi startet ved E6-brua. Det startet utrolig dårlig for min del, og det løsnet ikke før vi dro til Hummerholmen og da var det vel ca. 1,5-2 timer igjen.. Der ble det fløyfisk, ulke, knurr, noen sild og en del sei blant annet. Havnet til slutt på 12 arter så det ble ikke så galt allikevel . Totalt sett så ble det jo en kjempehelg, og litt ekstra gøy å ta en bronsemedalje med mine lagkamerater i Sarpsborg HK i lagkonkurransen.

 

 

Et lite utvalg av de vi alle var på jakt etter 😊

 

I juniorklassen var det dessverre bare 4 deltagere, men det har blitt et høyt nivå på alle disse og konkurransen var hard. Christian Young Berg Olsen fra Oslo HK er gutt som jeg har stått ved siden av i flere konkurranser og har registrert at han har hatt en voldsom utvikling. I dette Norgesmesterskapet skulle det bli full klaff for Christian og jeg måtte høre med han hvordan han opplevde det hele.

Christian forteller :

Jeg var veldig spent og klar for NM, og hadde forbredt meg lenge. Etter første dag lå jeg litt bak de andre konkurrentene. Jeg var om bord på Bjørg og hadde egentlig et godt fiske med 11 arter og 293 poeng. På denne dagen var jo denne båten klart best og hadde de høyeste poengsummene om bord.

men justerte litt om for å komme sterkere neste dag! Helgen i Sponvika var veldig gøy, det var greit vær og mye stemning i båtene.

Fikk 11 første dagen, og 13 andre dagen

 

 

I lagkonkurransen var det Oslo Havfiskeklubb som stakk av med gullet foran Ski Havfiskeklubb på 2 plass og med Sarpsborg Havfiskeklubb på 3 plass.

Imponerende at familien Ødegård med 3 generasjoner havfiskere får medalje i herre, dame og junior. En fantastisk prestasjon og hatten er herved tatt av 😊

Det var tydelig at det var mange som var fornøyd med både fisket og totalopplevelsen denne helgen og vi må nok en gang gi honør til Tor Haugen og Fredrikshald Havfiskeklubb for et meget godt gjennomført arrangement. Det var slett ingen selvfølge at det skulle bli NM i år, men heldigvis klarte vi å få avviklet det med god kommunikasjon og gode kjøreregler.

Tusen takk til alle som har bidratt med bilder og til vinnerne som har delt deres opplevelser av dette Norgesmesterskapet.

Undertegnede gleder seg med flere til neste år og Grensenappet 2021.

Are Andersen

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg