Blogg Torungen Havfiskefestival 01.07.2023

Torungen Havfiskefestival 01.07.2023

Etter noe bekymring tidligere i uken rundt en værmelding preget av vind og regn, ble alle gledelig overrasket over YR`s helomvending dagen før, og det blide Sørlandet ble denne første julidagen dominert av havblikk og oppholdsvær under hele fisketiden!

Utror denne dagen var fra Havforskningsinstituttets brygge ved Flødevigen, en 10-minutters kjøretur nord for Arendal. Her var det rigget i stand dagen før med partytelt og Sølvkroken sine lunsjbord, alt dandert på brygga rundt Runes bobil. Alt var klart av klippekort, målestenger og båtnummer-vimpler, sirlig sydd utav Ares forhenværende oransje oljebukse!

Noen av deltakerne tilbrakte natten i bobil på brygga, noen bodde på campingplassen like ved, mens andre var innlosjert på hotell i byen. Alle kunne konstatere at bo-fasilitetene var tipp topp!

Havblikk så langt øyet ser!

Forberedelser på kaia.

André Martinsen og Torunn Handeland nyter morgensola på bryggekanten.

Partytelt var satt opp på brygga.

Fine forhold!

Båtene er på plass!

Det var populært med frokost-pølse og kafffe!

God stemning i kiosken!

Rune Skåland sto for agnsalget.

Forberedelser på brygga før utror hører med!

I forkant av oppmøte og registrering klokken 08.00, fylte tilreisende fra vest og øst sakte men sikkert opp parkeringsplassene, og båtene kom inn en etter en. Foruten muligheten til å få et gratis boost av livsnødvendig koffein, var det på brygga mulig å kjøpe knallgod wienerpølse plassert i brød eller lompe, brus og agn (makrell og råreke). Det var også mulig å melde seg på 2-mannslag til den nette sum av 50,-/ pers. Frøken Skiffard sto for registering og utdeling av det som nok er Norges mest artsrike klippekort, bestående av 34 spesifiserte arter foruten uspesifiserte løynasfisk.

Festivalgeneral og leder av Torungen HK, Are Andersen, ønsket alle de 50 spente fiskerne velkommen til Norgescup poengfiske på Sørlandet etter 10 års fravær, og etter fiskeskippermøte var det utror klokken 09.00.

Are Andersen informerer og ønsker velkommen!

Are taler til forsamlingen.

Utror i havblikk!

På rekke og rad ut mot Torungen.

På vei ut forbi Lille Torungen fyr.

Fine forhold på utsiden av Tromøya!

“Svendsen” og “Svendson”.

God stemning om bord på “Svendson”.

“Mørck”

Flere av båtene gikk østover til Tromøya.

Jeg var denne dagen om bord på båt 10, “Thorbjørnsen” sammen med medfiskerne Mats Johan Bodal (Torungen HK), Torunn Handeland (Oslo HK) og årets norgesmester, Karl Nilsen (Oslo HK). Da undertegnede og Mats var litt kjent i området, la vi en plan om først å gå utaskjærs sør for Tromøya, der det var flere grunner på 30-40 meters dyp som skrånet bratt ned mot 100-150 m., og her var det håp om å finne grønngylt, brungylt, sei, lyr, torsk, småhyse, sypike, lange og brosme.

Vi begynte først på ei 25-meters grunne, men det tok ikke lang tid før vi var driftet ned på 70-meters dyp. På toppen ble det tatt litt småsei, og foruten noen sypiker på dypere vann, var det lite å få her. Undertegnede, som i dag hadde blitt beæret med den gjeve tittelen fiskeskipper, var litt i villrede over hva neste steg i planen skulle bli. Jeg hadde med håndholdt GPS, der jeg i fjor under et lokalt klubbmesterskap i poengfiske, fikk plottet inn et punkt for brungylt på ca. 100 meters dyp et stykke lenger sør. Det var med hjertet i halsen at jeg satte den nye kursen til kapteinen, og vi bevegde oss ut lengre og lengre bort fra de andre båtene. Det var en viss utålmodighet å registrere om bord i forhold til å bruke fisketiden til kjøring, så vi stoppet i skråningen et stykke før målet, på rundt 50-meters dyp.

Som fiskeskipper var jeg veldig klar på at det var jo min oppgave å sørge for at dere andre om bord får fisk – noe jeg demonstrerte fint de neste timene, der mine medfiskere dro jevnt og trutt med arter, mens undertegnede gjorde sitt beste for ikke å være en stor konkurrent om bord. Det gikk ikke mer enn et par minutter før Mats hadde dagens første brungylt om bord, og deretter kom det opp jevnt med gylter, torsk, lange og sypiker. Dagens høydepunkt må være da Torunn til alles overraskelse dro opp ei flott hyse på 2,85 kg., etterfulgt av ei på 1,8 kg! Det kom opp totalt 5 brungylt, 5 langer, 4 hyser og 1 hvitting og noen få torsk herute, samt utallige sypiker. Undertegnede konsentrerte seg om sistnevnte, og fikk i tillegg to småtorsk og ei lita hyse. Etter 2 timers fiske var det en viss surmuling å registrere fra babord side plass 4, da en viss fiskeskipper ikke helt holdt tritt med resten av ensemblet hva angikk klipp i kortet…

Torunn Handeland i fiskemodus.

Torunn med flott hyse på 2,85 kg.!

Undertegnede konsentrerte seg om sypiker…

Vi hadde et lite stopp på utsiden av Gjessøya.

Vi satt etter hvert kursen inn mot sundet mellom Gjessøya og Hoveodden, der en, hvis en hadde hatt glassbunn i båten, kunne observert hva som fantes av fisk i området. Vi fisket på “dyp” mellom 3 og 10 meter, hovedsakelig sandbunn. Her var det ikke det store betet denne dagen, og det kom ikke opp annet enn en 3-4 rødspetter. Etter en 20-minutters tid dro vi videre inn til bukta ved Revesanden, i håp om å få hvitting, fløyfisk, fjesing, knurr, kutling og sandflyndre. Mens kapteinen tok seg en lur på dekk, fortsatte undertegnede å fiske sypike, mens de andre om bord dro opp sandflyndrer, rødspetter, småtorsk og hvitting. Mats fikk også opp en flott fløyfisk! Det var ingen tvil om at styrbord side var stedet å være om bord hos oss i dag, da det var vesentlig mer fisk å registrere på den siden av båten – det var overhode ingen frustrasjon å spore på babord side plass 4…

Når det var en times tid igjen av fisketiden, dro vi til “Natobrygga” sør for Sandvikodden fyr på jakt etter leppefisk i steinura utenfor brygga. Her var det noe strøm, og det var utfordrende å gå klar av brygga, men alle om bord fikk bergnebb. De siste minuttene brukte vi på en 30-meters dyp i skråningen ut fra brygga, og avslutningsvis kom det opp en knurr hos Mats. Takk til kapteinen for en god jobb med å styre båten i varierte farvann!

Hilde med ei fin lita rødspette!

“Svendsen” ved Revesanden.

“Sveen” ved “Natobrygga”.

“Svendsen” ved “Natobrygga”.

Richard Sjursen med fin blåstål.

Undertegnede endte opp med 8 arter (sei, torsk, hvitting, sypike, hyse, bergnebb, sandflyndre og rødspette), 172 fiskepoeng og 73,5 båtpoeng. Selv om det personlig ikke var den store gevinsten denne gang, var det kjekt som “fiskeskippersjef” å ha bidratt til at to av de om bord gikk av med seier i dame- og juniorklassen!

Helt fram til nå hadde vi vært beæret med oppholdsvær og mye gløtt av sol, og de første regndråpene ble registrert på vei inn mot Flødevigen. Mer eller mindre i det tidspunkt båten la til kai, åpnet himmelen seg og Sørlandet ble beæret med heftig regnvær! Utregning av poengsummer ble gjennomført under ly av partytelt på brygga, til duften av nytrukket wienerpølse.

Undertegnedes klippekort med mange ledige ruter…

Slik så utregningsskjemaet ut.

Dameklassen ble vunnet av Torunn Handeland (Oslo HK), som var om bord hos undertegnede denne dagen. Hun fikk 10 arter, 234 fiskepoeng og båtvinn. Handeland var enig i at fiskeskipper hadde gjort en utmerket jobb med å finne fisk utaskjærs til de andre om bord, og hadde en flott fiskeopplevelse med å få to flotte hyser, samt de artene vi var ute etter – lange og brungylt. Hun brukte slep og opphengere agnet med makrellfilet, noen som viste seg å være effektivt på det meste. Krokstørrelsen ble redusert noe da vi dro inn til Revesanden, og her fikk hun, foruten rødspette, hvitting og torsk, flere fine sandflyndrer. Det var som alltid veldig trivelig å være om bord med Torunn, og til tross for fiskeskippers noe nedtrykte mine på slutten, hadde vi en veldig fin dag på sjøen!

Torunn Handeland med ei flott sandflyndre!

Vinner av herreklassen ble Rune Skåland (Torungen HK), med 294 fiskepoeng og båtvinn. Han var om bord på båt 11, “Reinertsen”, sammen med Arne Bergstrøm (Sarpsborg HK), Bjørn Stein (Nord-Jæren HK), Mathias Laurak (Torungen Hk) og Christer Wiik Nilsen (Båstad HK). Skåland følte at han som fiskeskipper på hjemmebane måtte kunne levere fisk til deltakerne på båten; ” jeg tenkte da at den vanlige poengruta var naturlig å ta, “never change a winning team”! Vi startet ute på en liten topp på ca. 35 m., der det fort går dypere ned til 90-100 m. Jeg fikk trøbbel med snella på godstanga, så etter første nedslipp måtte jeg bytte. Det startet bra med fast fisk tidlig, og sypikene kom opp i fleng. Jeg sleit lenge med å få noe annet enn sypike og torsk, men mot slutten av første stopp kom en lange og brungylt opp. Vi flyttet oss etter hvert inn mot Mærdø, og der traff vi på mye fisk, og jeg fikk fylt fort på torsk, sei og hyse. Hvittingen kom også opp der”.

God stemning om bord på “Reinertsen”. (foto: Rune Skåland)

Forventningsfulle fiskere! (foto: Rune Skåland)

Rune med fin lange! (foto: Arne Bergstrøm)

Bjørn Stein fikk en pen gressgylt! (foto: Rune Skåland)

Skåland forteller videre at “vi drev innover mot land i håp om fløyfisk, kutling eller knurr. Jeg fikk opp sandflyndre og knurr der, men vi fikk ikke opp noen fløy. Et lite flytt østover for å lete etter fløyen resulterte i mengder med småtorsk, så vi flyttet oss inn etter rødspette, rødknurr og fjesing. De fikk vi opp, men jeg fikk ikke lurt opp fjesingen… Vi begynte å få dårlig tid, så vi flyttet oss østover for å gå over til fiske etter bergnebb og gylter. Siden vi hadde lite flyndrer og hvitting, tok vi en stopp på innsiden av Mærdø. Der var det god klaff, og jeg fikk opp gapeflyndre, sandflyndre og ulke.”

Skåland forteller avslutningsvis at da de bare hadde en time igjen, måtte de bort å se etter gyltene, men det ble dårlige greier; “det fantes nesten ingen fisk der, og vi prøvde flere plasser uten særlig hell. Det kom opp noen få bergnebb, 1 gressgylt og 2 grønngylt. Her klarte jeg bare lure opp bergnebben, så da ble det en skral avslutning. Jeg talte til slutt opp 14 arter og hadde ingen tro at det skulle holde helt inn, men det gjorde det!”

Christer Wiik Nilsen med fin dobbelfangst av knurr og hvitting! (Foto: Arne Bergstrøm)

Rune med ei lita gapeflyndre. (foto: Arne Bergstrøm)

Rune med en flott rødknurr! (foto: Arne Bergstrøm)

Leander Aaserud med en fin knurr! (foto: Rune Skåland)

Leander med en fin småtorsk. (foto: Rune Skåland)

Vinner av seniorklassen ble Arne Bergstrøm fra Sarpsborg HK, med 278 fiskepoeng og 94 båtpoeng. Han var om bord på båt 11, sammen med vinner av herreklassen, Rune Skåland (Torungen HK).

Bergstrøm kan fortelle at han kom på båt 11, “Reinertsen”, med Rune som fiskeskipper; ” På det første stoppet vi hadde, som var ei grunne på sørsiden av Tromøya, fylte jeg på sei og torsk, og jeg fikk også en pen lyr, hvitting og brungylte. Jeg brukte flyndretackelet til Sølvkroken agnet med makrell og agnsild.”

 

Han forteller videre at “ved neste stopp, som var ved hovegapet, byttet jeg til “Sponvikatackel” med 3 små kroker på slepet agnet med råreke. Der fylte jeg på sypike og kolje, og etter hvert rødspette, og jeg fikk også en grønngylte. Enda lenger inn fikk jeg bergnebb, sandflyndre, knurr og fjesing, hvorav sistnevnte var en ny art for meg. Det var en fin dag med nydelig vær og lite vind. Stemningen om bord var god, med Rune som fiskeskipper og en meget bra båtfører. Det var en flott festival, og jeg kommer gjerne tilbake neste år!”

 

Arne Bergstrøm med en fin lyr (foto: Arne Bergstrøm)

Arne med ei fin brungylt! (foto: Arne Bergstrøm)

Arne finn en flott fjesing! (foto: Arne Bergstrøm)

Juniorklassen ble vunnet av Mats Johan Bodal (Torungen HK), med 10 arter, 216 fiskepoeng og 92,3 båtpoeng. Bodal forteller at “for første gang på lang tid har Torungen havfiskeklubb arrangert festival igjen, det måtte jeg jo være med på! Med 7 andre juniorer rundt meg og Herman som tullet med og ha 11 arter kun halvveis inn gjorde meg temmelig svett i pannen denne dagen… Først dro vi ut på toppen på 30 meter i håp om og få fylt opp sei og sypike, det gjorde vi alle. Vi dro så videre til en plass på 70-100 meter hvor det ble tatt lange på 2 kilo og hyse på 3 kilo, men ikke minst brungylt, som vi var ute etter! Jeg fikk 3 brungylt denne dagen. Til disse 2 stedene bruker jeg samme tackle – en god selvlysende slange, et par perler og krokstørrelse 8 er noe som funket fint for meg”.

Bodal forteller videre at “vi lå oss deretter inn på sandbunn i håp om fjesing, knurr, fløyfisk, ulke, sandflyndre, rødspette og annet kult. her skifter jeg til glidebom med trippelt slep, som også danderes med litt perler og alt fra krokstørrelse 14 til 8. Det kom støtt og stadig opp rødspette og sandflyndre, men plutselig fikk jeg en ny art, nemlig fløyfisk – det var gøy!

Vi tok de siste 30 minuttene etter gylter og bergnebb; her fikk jeg fylt bergnebb men dessverre ingen gylter. Når vi drev nedover på sandbunn ingen, kom det opp en knurr. Torskene kom opp i løpet av hele dagen. Alt i alt endte jeg på litt over 30 klipp og 10 arter fordelt ut på 308,3 poeng. Dette ga meg 1 plassen og jeg ble stort fornøyd med dagen!”

Mats Johan Bodal med en fin brungylt!

Mats med flott fløyfisk!

Dagens største fisk ble en torsk på 3 kg. fisket av Peter Solberg (Sarpsborg HK). Solberg kunne fortelle at han var plassert på båt nr. 12, “Mørck”; “Thomas Løland var fiskeskipper, og vi ombord ble enige om å starte på en grunne lengre ut etter torsk, sei, lyr, lange og sypike forhåpentligvis. Det var mest av sypika, men det kom også opp en og annen sei. Jeg bytta om til nr. 6 krok på slep og en 4`er krok over bommen agnet med makrell i håp om å få fylt sypikekvota. Jeg slapp bruket ned på toppen av grunna, rundt 30 m. dyp. Her kjente jeg noe smånapping i starten, før jeg la søkket på bunn og venta litt for å prøve å få på flere. Da jeg stramma opp var det grei tyngde i andre enden, og det ble ikke mye sprell på vei opp, men jeg meldte at jeg hadde bruk for en klepp. Torsken ble løfta opp i båten og skipper`n ombord mente at det var lenge mellom de fiskene der nede, så jeg mistenkte at den var stor nok for å komme på toppen i storfiskkonkurransen. Den viste 3 kg.blank på vekta. Fisket resten av dagen var ganske skuffende for min del, og jeg sleit med å få opp nye arter, da jeg fikk mye av det samme hele tida. Det var et godt arrangement av Torungen HK, og så flott vær som en kunne håpt på gjennom fisketida!”

Peter Solberg med dagens største fisk, en torsk på 3 kg. (foto: Arne Bergstrøm)

Emrik Norberg Johansen med fin brungylt. (foto: Are Andersen)

Are Andersen med fjesing. (foto: Are Andersen)

Are med ei fin rødspette. (foto: Are Andersen)

Veiestasjonen venter på fisk!

Mens vi venter på resultatene…

Seierspallen er på plass!

Premiebordet er dekket! (foto: Are Andersen)

Rune Skåland og Are Andersen sto for premieutdelingen.

Klassevinnerne i herreklassen foreviges!

Da siste båt kom inn i 15-tiden, åpnet himmelens sluser seg, og partyteltene fikk vist hva de var god for! Pølsesalget gikk så det suste mens deltakerne ventet på at alle resultatene ble registrert og regnet ut, og da det var i boks, var det premieutdeling på brygga. Til anledningen var det anskaffet en seierspall, hvorpå alle vinnerne på 1-3 plass ble bønnhørlig fotografert fra alle vinkler. Det ble delt ut seidler og gavepremier til individuelle klassevinnere, størst fisk, 2- og 4-mannslag. Det var et flott premiebord, og Torungen HK vil gjerne gi en stor takk til sponsorene Jakt & Friluft, Sølvkroken, Penn, Daiwa og Wittusen & Jensen for flotte bidrag til festivalen!

Vinner av 4-mannslag ble Torungen HK 1, bestående av Are Andersen, Rune Skåland, Leif Nygård og Hilde Skiffard, med 1324,91. 2-mannslaget ble vunnet av Rune Skåland og Are Andersen, med 717,41 poeng.

Vinnere av herreklassen, Stian Veggeland (Torungen HK), Rune Skåland (Torungen HK) og Christian Yung Berg Olsen (Oslo HK).

Vinnere av seniorklassen, Ulf Andreassen (Sarpsborg HK), Arne Bergstrøm (Sarpsborg HK) og Øyvind Andersen (Nord-Jæren HK).

vinnere av dameklassen, Linda Arnesen (Oslo HK), Torunn Handeland (Oslo HK) og Hilde Skiffard (Torungen HK).

Vinnere av juniorklassen, Herman Z. Krogstadholm, Mats Johan Bodal og Elias Svenningsen, alle fra Torungen HK.

Vinnere av størst fisk, Torunn Handeland (Oslo HK) og Peter Solberg (Sarpsborg HK).

Vinnere av 2-mannslag, André Martinsen (Oslo HK), Are Andersen (Torungen HK), Rune Skåland (Torungen HK), Arne Bergstrøm (Sarpsborg HK) og Ulf Andreassen (Sarpsborg HK).

Vinnere av 4-mannslag, Sarpsborg HK, Torungen HK 1 og Oslo HK 1.

Under fisket kom det denne dagen opp 22 arter – makrell, sei, torsk, lyr, lange, hyse, hvitting, sypike, rødspette, sandflyndre, gapeflyndre, fjesing, fløyfisk, ulke, knurr, rødknurr, bergnebb, berggylt, brungylt, grønngylt, gressgylt og blåstål.

Takk til alle sponsorer og båtførere som gjorde arrangementet mulig, og ikke minst til Torungen HK for en glimrende gjennomført festival! Til slutt vil jeg også gi en stor takk for alle klasse- og storfiskvinnerne for fabelaktige bidrag til bloggen, og sist men ikke minst til “Kira” som spredde mye glede på brygga!

Alle de frammøtte var enig i at det hadde vært et flott arrangement, og mange ytret ønske om å komme tilbake neste år, da kanskje til en 2-dagers festival.

 

Resultater Torungen Havfiskefestival

Resultater  Torungen Havfiskefestival 01.07.2023

 

 

Hilde Skiffard,

Torungen HK

 

 

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg