Blogg Østfoldfestivalen 26.08.23

ØSTFOLDFESTIVALEN 26. AUGUST 2023

v/ Per Moen, Båstad HK

 

Det var meldt fare for regnbyger denne lørdagen, men det ble opphold, lite vind og fine forhold for fiske i fjorden. 24 deltakere fra 8 klubber stilte opp til dagens fiske. Dette er noe færre enn tidligere år, men akkurat passe til å fylle opp de to båtene som lå klare ved kaia, Bjørg og Østhavn. Arrangørklubben Sarpsborg, og Oslo hadde flest deltakere, 8 hver. Videre var det med to fra både Ski og Nord-Jæren, og de fire klubbene Bjørgvin, Båstad, Torungen og Trondheim hadde hver med en representant. Plassene på båtene var trukket og offentliggjort før festivaldagen, og det var bare å finne sin plass. Båtene dro begge nordover, og startet som så ofte tidligere fisket i området ved Eldøygrunnen.

Fisket startet litt trått, og vannet virket litt grumsete. Jeg sto på plass 1, og bakover på min side av båten hadde jeg oversikt over fisket til Erling Brandsrød (fiskeskipper), Arne Bergstrøm, Lars Hellum og Jan Berger. På andre sida av båten kunne jeg til en viss grad følge med på Håkon Taranger, Ulf Andreassen, junioren Alfred Schanning og André Schanning. Skjult for meg bak i båten fisket ellers Thomas Løland, Sonja Deryckere og Tor Arne Rygg. Erling startet fisket med rene svarte kroker agnet med små brislinger, og tok første fisken i mitt synsområde. (Arrangøren solgte også brisling, men de var etter mitt syn vel store, og ikke blant makrellenes favoritter for meg selv etter at jeg forsøkte å dele dem.) Så begynte også Lars, Arne og Jan også å dra fisk, i perioder flere på rad og enkelte doble. Det ble stille innimellom slik at vi flyttet litt tilbake, og rundt ellers. På den andre sida av båten startet fisket litt tregere, men snart var både Ulf, André med flere skikkelig i siget. Jeg husker at jeg gratulerte André S. med en trippel makrell! På vår side av båten fisket de (bortsett fra meg) som nevnt godt i perioder godt, og spesielt var jeg imponert av Lars som dro tett med pene makrell. Jeg var borte for å se hva han fisket med. Det var relativt små brislinger i kombinasjon med litt makrell som «stoppere» for å hindre brislingene å falle av krokene. 3,0-krokene som han brukte satt på ca. 40 cm lange tafser ut fra hovedsena for, som han sa, å få langsomt fallende bevegelser etter små løft. Det så ut for meg som om lokkemiddelene på tackelet hans var korte grønnaktige selvlysende slanger. Utover dagen ble det omkring 30 tellende fisk på Lars, og han var best av alle denne dagen med 16,40 kg.

Båten Østhavn lå ofte ganske nær oss, og jeg hadde ut fra det jeg så følelsen av at fisket der ikke gikk like bra som på vår båt. Resultatlistene viser at dette stemmer. Mens gjennomsnittlig fangst per deltaker på Bjørg var 8,90 kg, var tilsvarende gjennomsnittsfangst på Østhavn 3,83 kg. (Det ble sagt fra de om bord at det ikke alltid var like lett for båtfører å finne tilbake til de steder det hadde vært bra med bitevillig fisk, men han var flink til å holde båten.) Vi så ellers at André Martinsen ofte dro fisk, og resultatene viser også at han var klart beste fisker på den båten med 11,06 kg, 4,30 kg mer enn nest beste fisker om bord.

Bak i vår båt hørte vi at Thomas Løland hadde fått opp en fin makrellkubbe (1,22 kg). Nå var det ikke registrering for største fisk i festivalen, men dette var vår båts største fisk, tror jeg. Han ble ellers nr. 2 i herreklassen med i alt 12,76 kg. Selv fikk jeg fikk også etter hvert noen bra makreller, den største på 1,16 kg (innveid av arrangøren), og nest største fisk på båten. Og junioren Alfred Schanning var fornøyd med sitt fiske, ni makrell, og han gikk med 4,38 kg til topps i sin klasse. Og bak i båten fikk Sonja Deryckere 5,32 kg, og vant med det dameklassen.

På slutten av dagen var det, utenom Lars Hellums gode fiske, Ulf Andreassen som stadig dro fisk på andre sida av båten, og vant med det seniorklassen med 12,96 kg, nest beste fangst i festivalen. Han forteller: «Jeg brukte svarte kroker av størrelse 4,0 med en 1 cm rød slange som lokkemiddel. Også til tider et agnet ferdigtackel av typen Sabiki med 2,0 kroker. Som agn brukte jeg litt av alt, makrell og sild, og litt råreke innimellom.  Det beit godt i de perioder da vi traff fisken. Det var en grei dag, bedre enn forventet når det gjaldt været. Jeg hadde i alt 25 eller 26 fisk å veie inn.»

 

For lag var vinnerne Oslo foran Sarpsborg og mix lag 2. Fiskerne på vinnerlaga ser du i resultatservicen og i bilder etter at jeg først har tatt med bilder av mange av de dyktige fiskerne fra begge båtene. På vår båt var det undermåls fangster av hvitting, flatfisk, sypiker og knurr utenom makrellene. Arne Bergstrøm hadde en knurr som manglet bare 0,5 cm på å være tellende, det var det nærmeste. Ellers vil jeg takke nevnte Arne Bergstrøm og Are Andersen for bidrag til mange av bildene jeg har med.

BILDER INN HER

 

Lars Hellum hadde flest fisker av alle denne dagen og ble totalvinner med 16,40 kg

(Foto: Arne Bergstrøm)

 

Thomas Løland bak på båten Bjørg hadde det jeg tror var båten og festivalens største fisk, en makrell på 1,22 kg.  Han ble nest beste fisker i herreklassen med 12,76 kg.

Hans søster Sonja Deryckere til høyre vant dameklassen med 5,32 kg. (Foto: Arne Bergstrøm)

 

Jeg, Per Moen fikk også opp en stor makrell som ble veid inn til 1,16 kg (Foto: Martin Jørgensen)

 

Tredje beste fisker i herreklassen var denne dagen André Schanning med 11,26 kg.

(Foto: Arne Bergstrøm)

Ulf Andreassen vant seniorklassen og var nest beste fisker i festivalen med 12,94 kg.

(Foto: Arne Bergstrøm)

De om bord på Østhavn fisket i samme område som oss. (Foto: Arne Bergstrøm)

 

Båten Bjørg sett fra Østhavn. I forgrunnen Ulrik Thorsen og Camilla Johansen.

(Foto: Are Andersen).

 

Frode Lerstein, og André Martinsen som ble beste fisker på Østhavn denne dagen og nr. 4 i herreklassen med 11,06 kg.

(Foto: Are Andersen)

 

Camilla Johansen, nr. 2 i dameklassen. Foto: Are Andersen)

 

Arne Bergstrøm fisket godt og ble nr. 2 i seniorklassen med 9,36 kg. Bildet er fra hans kamera.

 

Håkon Taranger med to av sine fisker. (Foto: Arne Bergstrøm)

 

Agnes og Christian Vikvam. (Foto: Are Andersen)

 

Forbundsleder Are Andersen. Bildet er fra hans kamera.

 

RESULTATER BLANT 11 HERRER, 2 DAMER, 3 JUNIORER

OG 8 SENIORER:

Nr. Navn og klubb Båt Kg
HERRER
1 Lars Hellum, Oslo Bjørg 16,40
2 Thomas Løland, Ski Bjørg 12,76
3 André Schanning, Oslo Bjørg 11,26
4 André Martinsen, Oslo Østhavn 11,06
5 Tor Arne Rygg, Oslo Bjørg 9,86
6 Erling Brandsrød, Sarpsborg Bjørg 8,62
7 Bjørn Bakkelid, Bjørgvin Østhavn 6,76
8 Are Andersen, Torungen Østhavn 6,12
9 Sven Solbakken, Oslo Østhavn 4,68
10 Jan-Eric Herrstrøm, Sarpsborg Østhavn 4,54
11 Christian Vikvam, Oslo Østhavn 2,70
DAMER
1 Sonja Deryckere, Ski Bjørg 5,32
2 Camilla Johansen, Sarpsborg Østhavn 1,72
JUNIORER
1 Alfred Schanning, Oslo Bjørg 4,38
2 Agnes Vikvam, Oslo Østhavn 2,34
3 Ulrik Thorsen, Sarpsborg Østhavn 0,50
SENIORER
1 Ulf Andreassen, Sarpsborg Bjørg 12,94
2 Arne Bergstrøm, Sarpsborg Bjørg 9,36
3 Jan Berger, Sarpsborg Bjørg 8,24
4 Håkon Taranger, Nord-Jæren Bjørg 5,82
5 Per Moen, Båstad Bjørg 5,18
6 Frode Lerstein, Trondheim Østhavn 2,50
7 Steinar Kristiansen, Sarpsborg Østhavn 2,22
8 Karl Johan Nilsson, Nord-Jæren Østhavn 0,84

 

Vinnerne i herreklassen, fra venstre nr. 2 Thomas Løland, Ski HK, i midten vinneren André Martinsen, Oslo HK, og til høyre nr.3 André Schanning, Oslo HK.

(Sjefen for arrangørstaben Erling Brandsrød er å se ute til høyre på mange av bildene.)

 

Vinneren av dameklassen, Sonja Deryckere, Ski HK.  (Nr. 2 Camilla Johansen, Sarpsborg HK var ikke til stede under premieutdelingen.)

 

Pallen i juniorklassen, fra venstre nr. 2 Agnes Vikvam, Oslo HK, og til høyre vinneren Alfred Schanning, Oslo HK. (Nr. 3 Ulrik Thorsen, Sarpsborg HK var ikke til stede da bildet ble tatt.)

 

De beste seniorene, fra venstre nr. 2 Arne Bergstrøm, Sarpsborg HK og i midten vinneren Ulf Andreassen, også han Sarpsborg HK.

(Nr. 3 Jan Berger, Sarpsborg HK var ikke til stede da bildet ble tatt.)

 

 

 

LAGKONKURRANSEN BLANT & LAG:

Nr. Navn Navn Kg Totale kg
1 Oslo 1 Lars Hellum

André Martinsen

Tor Arne Rygg

Sven Solbakken

16,40

11,06

9,86

4,68

42,00
2 Sarpsborg 1 Ulf Andreassen

Arne Bergstrøm

Erling Brandsrød

Ulrik Thorsen

12,94

9,36

8,62

0,50

31,42
3 Mix  2 (Ski, Båstad,

Trondheim)

Thomas Løland

Sonja Deryckere

Per Moen

Frode Lerstein

12,76

5,32

5,18

2,50

25,76
4 Oslo 2 André Schanning

Alfred Schanning

Christian Vikvam

Agnes Vikvam

11,26

4,38

2,70

2,34

20,68
5 Mix 1 (Bjørgvin,

Torungen, Nord-Jæren

Bjørn Bakkelid

Are Andersen

Håkon Taranger

Karl Johan Nilsson

6,76

6,12

5,82

0,84

19,54
6 Sarpsborg 2 Jan Berger

Jan-Eric Herrstrøm

Steinar Kristiansen

Camilla Johansen

8,24

4,54

2,22

1,72

16,72

 

 

 

Vinnerlaget Oslo 1 med fra venstre Lars Hellum, Tor Arne Rygg og André Martinsen. (Sven Solbakken var ikke til stede da bildet ble tatt.)

 

Sarpsborg 1 som ble nr. 2. Vi ser fra venstre Arne Bergstrøm, Ulf Andreassen og Erling Brandsrød. (Ulrik Thorsen var ikke der da bildet ble tatt.)

 

Mix lag 2 klarte tredjeplassen i årets Østfoldfestival. På laget ser vi fra venstre Per Moen, Sonja Deryckere, Frode Lerstein og Thomas Løland.

 

Det var utstyrspremier i Østfoldfestivalen dette året.

Vi vil alle takke Sarpsborg Havfiskeklubb så mye

for en hyggelig og vel gjennomført festival.

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg