Grensenappet 21 & 22 Mai 2022

Grensenappet 21 & 22 Mai 2022

 

 

Endelig var det klart for årets første festival på Østlandet igjen, og det var en optimistisk gjeng som stilte til utror i Sponvika denne litt regntunge lørdag morgen. Hvis vi skrur klokka litt tilbake var det slett ingen selvfølge at det skulle være festival og Norgescup her denne helgen i mai. Fredrikshald HK valgte i februar å forlate oss i Norges Havfiskeforbund, og med det så falt også Grensenappet 2022 ut av terminlisten til undertegnedes og mange andres fortvilelse. Det tok i midlertidig ikke lang tid før ballen begynte å rulle igjen og takket være Sarpsborg HK og Oslo HK ble det raskt klart at Grensenappet 2022 skulle bli en realitet likevel. Helt fantastisk 😊

Det var 32 fiskere som hadde ventet spent på utror, og det var representanter fra Sarpsborg HK, Oslo HK, Ski HK, Båstad HK som var lokale. Det kom også noen fra klubber litt lenger borte. Torungen HK, Bjørgvin HK, Trondheim HK og Harstad HK. Så den geografiske spredningen på deltakerne var veldig god, selv om ikke alle representantene nødvendigvis bor på plassen klubben kommer fra. 😊

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Undertegnede hadde tatt turen fra Arendal grytidlig på lørdag morgen for å ta del i denne fantastiske festivalen under broene på grensen mellom Norge og Sverige. Det er noe med fisket her, plassen og stemningen i festivalen.

Rykter og rapporter fra prøvefisket som hadde vært uken tidligere da Oslo HK hadde testfiske var at det kom opp mange arter, men at det ikke var nok fisk og arter til alle. Derfor var nok mange spent på om det hadde endret seg til det bedre på en liten uke.. Hadde temperaturen i sjøen gått opp? Var silda på plass nå? Spørsmålene var mange, og diskusjonen gikk ivrig på brygga ved utror som vanlig.

                                                              

Undertegnede var på Bjørg for anledningen og vi bestemte oss for å se etter silda først før vi gikk opp til broene. Det var lite å se på loddet, men så dukket det opp en stor stim.. Det ble besluttet å begynne fisket, og i etterpåklokskapens ånd så var ikke det så veldig lurt. 10 sildehekler ble sendt ned i vannet og etter 10 min var det fremdeles Jostein Nybakke som var nærmest med et napp og en bit av gjellende til en sild. Vi erkjente derfor at dette var bortkastet og gikk opp til første broen for å begynne på bergnebb, sypiker og alt annet som ville bite.  Vi begynte inne ved fjellet under broa på Norsk side, og det kom opp bergnebb, sypiker, sandflyndre og ulke. Så var det noen som oppdaget at Bjørn Bakkelid dro opp noe som glitret så flott.. Silda var på plass.

Vi beveget oss derfor raskt ut og så ble det et jag etter sild den neste halvtimen. Noen med bedre hell enn andre. De fleste fikk fylt kvota, og vi fisket litt videre i området uten store uttellinger. Videre gikk turen ned midt i sundet på utsiden av steinbrygga. Der bet det bra for noen og bergnebb, ulker, diverse flatfisk og noen fløyfisk kom opp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vi avsluttet dagen ned ved Hummerh som vi fisket mest mot Svensk side. Her kom det mer bergnebb, flatfisk og kutling. Men også tverrhalet langebarn kom opp, og dette med artsrikdommen på denne plassen skal jeg komme tilbake til. Det ble ikke noen topp dag, men 6 arter og 10 bonusklipp kom på kortet. 102 poeng og et stykke opp til en «gammel» traver som har vært borte en liten stund fra Norgescupen. Jeg tok en liten prat med Jarle Reitan fra Båstad HK om hvordan han opplevde denne lørdagen i Sponvika der han var bestemann med 135 poeng.

                                                                 

 

Jarle forteller:

En av de hyggeligste konkurransene jeg vet om er i Sponvika og det var med stor glede jeg fikk høre at Oslo og Sarpsborg HK skulle videreføre arrangementet etter at Fredrikshald hadde meldt seg ut av forbundet. Etter et par år fravær var det på tide med et aldri så lite comeback. Som vanlig var det god stemning på kaia selv om været var grått og trist. Jeg kom på en ny båt som aldri hadde kjørt havfiskere før. Det viste seg for øvrig at det var noe kjent med båten og etter en prat med Bjørn Bakkelid viste det seg at jeg hadde fisket konkurranse fra denne båten før, nærmere bestemt på festival i Bergen. Artig at slike båter dukker opp igjen på nye steder, med nye båtførere, men med de samme fiskerne.
Turen gikk først under nye Svinesundbroen hvor vi ganske raskt fant sild. All silden holdt bonus mål så det ble fult på både sild og bonus. Deretter gikk vi på bergnebb hvor jeg i tillegg til å fylle kvoten også fikk noen sypiker. Sandflyndre kvoten ble også ganske raskt fylt opp og resten av dagen gikk med til å forsøke å få noe annen tellende fisk enn sandflyndre. Det ble totalt 9 arter på meg. God flyt og en passe dose flaks gjorde at det endte med seier denne dagen. De nye båtførerne på Mastrevik imponerte stort i strømmen under broene og holdt båten som om de aldri skulle gjort noe annet. Så kort oppsummert: Flott festival, flott båt og flotte deltagere.

                                                                          

 

                                                                         

 

Søndag kom, og med den optimismen og håpet om en bedre dag enn lørdagen for mange. Slik skulle det ikke bli. Fisket var langt tregere. Et eksempel på det er at den summen som gav en 14 plass i herreklassen lørdag hadde gitt en 3 plass søndag. Jeg hadde havnet på Mastrevik den nye båten som vi må gi honnør for meget god kjøring begge dager. Det var ikke deres skyld at det var lite fisk.

 

Vi kjørte denne fine søndagen rett opp til første broa og begynte å lete etter utslag på loddet. Var silda på plass i dag? Det var den, og vi traff den omtrent med en gang. Det eneste problemet var at de fleste fikk bare 3-4 sild og så var den borte. Dette gjaldt for alle båtene i området. Vi fisket litt på Svensk side uten gode resultater og endte mest på Norsk side etter de obligatoriske bergnebb, sypike osv.

 

 

Vi fant ut at vi måtte komme oss nedover igjen og endte med omtrent samme løpet som på lørdag, men med denne gangen på andre side av holmen Hummerh.. Her bet det bedre med bla flatfisk, bergnebb, sypiker og Hilde Skiffard fikk en liten piggskate. Dagen før hadde Linda Arnesen fått en kloskate, så dette med skater hadde damene full kontroll på. Dagen ebbet ut med pressing etter nye arter og prøve å fylle kvoter for de fleste. Det var dårlig stort sett for de fleste. Noen fisket imidlertid ganske godt, og som vanlig var det Robin Ødegård fra Ski HK som var best denne søndagen. Robin ble for øvrig beste fisker totalt over 2 dager, og jeg fikk noen ord med Robin for å høre hvordan han opplevde denne helgen i Sponvika.

 

 

Robin forteller:

 

Lørdag: Ble bedagelig kompis tur med Jarle som sidemann. Hang litt etter hele dagen og hadde ikke het flyt. Viste seg at en normal dag på tur med 125poeng holdt til toppen. Hadde kun 6 arter og fikk veldig lite gratis. Så dro hjem og bandt litt takler.
Søndag: Litt mer konkurransefokusert med nye tackler, skarpe kroker og fersk (gammel) agn. Startet med silda, fikk opp 5stk på ca. 3minutter så var det slutt. Ikke noe mer sild. Vi driftet videre inn mot land så jeg og flere skiftet tackler. Da jeg stod midtskips på Bjørg så var det ikke mange fisk igjen i driftet. Så måtte nøye meg med rester. Men med micro kroker så klarte jeg lure de minste. Inn i vika på svenske siden var det flere som fylte sandflyndre kvote. Jeg fikk kun 2, til gjengjeld fikk jeg 3 micro hvitting og noen rødspetter. Igjen fikk jeg følelse av å henge litt etter. Da på flatfisken. Men det ble brått slutt på nedturen da vi var over på andre siden. Der kom duble på rekke og rad. Bergnebb check … etter nr. 10 så sa jeg kjekt at jeg skulle begynne med sypike, 30 sek senere dingla den første over ripa. Tett etterfulgt av en til et par minutter senere. Videre bar det inn i den store vika, nå hadde jeg kontroll igjen. Flyndrene kom som perler på snor, et par bonus sandflyndrer, noen micro spetter. Gapeflyndre og skrubbe kom opp med 5min mellomrom. Manglet kun et par sand når vi reiste videre til “øya” her kom det noen ulker ellers var det lite. Fikk lurt opp siste sandflyndra med 10 min margin. 9 arter, 130poeng.
Sponvika er en artig festival. Morsomt poengsystem. Og gøy at noen kunne arrangere.

 

           

Oppsummert til slutt må vi takke arrangørene Sarpsborg HK og Oslo HK for et meget godt gjennomført arrangement. Vi må også takke dem for at de tok dette på strak arm da Grensenappet så ut til å være historie en liten stund. Båtførerne gjorde også en flott jobb med å holde båtene i de til tider krevende forholdene det er under broene.

Grensenappet er en utrolig artig og fin festival der det stort sett kommer opp en del fisk til alle. Det er også en utrolig artsrik plass, der vi denne gangen fikk opp kloskate, tverrhalet langebarn og piggskate. Totalt kom det opp ca. 20 antall arter. Imponerende.

 

Jeg gleder meg allerede til neste år 😊

 

Are Andersen

Torungen Havfiskeklubb

 

Resultater Grensenappet 2022

Resultatliste-Grensenappet_.xlsx (live.com)

 

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg