Blogg Engelsvikenfestivalen 27.08.2023

ENGELSVIKENFESTIVALEN 27. AUGUST I 2023

v/ Per Moen, Båstad Havfiskeklubb

 

Det hadde regnet voldsomt i løpet av natten, og flere steder var det flom og vann på veiene. Men heldigvis for oss ble det oppholdsvær da vi møtte på kaia. Det var mye vind som var meldt økende, men for oss lå det an til å bli en fin fiskedag. Det var nå 25 deltakere. Juniorklassen hadde økt til 4 personer, og dameklassen til 3, mens det var en færre i herreklassen sett i forhold til lørdagen. I erkjennelse av at det kunne være noe forskjell på båtene, var de som var om bord i Bjørg første dag nå trukket på Østhavn og vice versa.

Østhavn hadde nå 13 fiskere om bord, og Bjørg 12. Begge båtene dro ut til den vanlige bukta på innsida av Rauer og lå der hele dagen i le for den verste vinden. Båtførerne hadde et svare strev med å holde båtene, og brukte motorene flittig, særlig da vinden økte på. Men det gikk bra. En kan av og til lure på om kraftig oppbremsing, særlig ved flytt på grunt vann skremmer fisken, men det er spekulasjoner.

Fisket gikk overaskende greit, og det nappet godt for mange. Selv fisket jeg dårlig i starten. Bruk av 12-krok   hjalp etter hvert. Jeg var ellers imponert over flere nær meg som fisket godt. Jeg har i artsfiske aldri sett at det er blitt tatt så mange kutlinger tidligere. Og det var vanlig med 7, 8 og 9 arter. Gjennomsnittlig poengsum var størst på Bjørg med 103 poeng mot 87 på Østhavn. Suveren vinner for dagen var André Martinsen, Oslo HK. Han hadde hele 184 poeng, 33 poeng mer enn nest beste fisker, Are Andersen, Torungen.

André forteller: «Vi startet fisket inne ved stranda med bergnebb, og flyttet snart ut på sandbunn og tok mange fiskeslag (se oversikt). Så la vi oss inntil fjellet og fisket gylter, og flyttet ellers rundt i bukta. Jeg endte opp med 5 fløyfisk, 2 sypiker, 10 kutlinger, 10 bergnebb, 10 flatfisk, 10 hvittinger, 3 hyser og 5 gylter, dvs. 8 fiskeslag om vi regner gyltene som ett fiskeslag. Jeg brukte krokstørrelsene 12 og 14, og agnet med råreke hele dagen. Båtfører Martin strevde med å holde båten, men det gikk greit. Jeg koste meg med fisket slik jeg gjør i Engelsviken hvert eneste år.»

 

På båten Bjørg fisket også vinneren av dameklassen, Camilla Johansen, Sarpsborg HK godt med 108 poeng. I juniorklassen, også om bord i Bjørg, finner jeg et for meg til nå ukjent navn, Leander Aaserud, Torungen HK helt i toppen. Han har sendt meg en rapport på e-mail med sine inntrykk fra fisket: «Engelsviken var min andre konkurranse, det blåste mye og jeg kjente bølgene. Det var uvant for meg å fiske så små fisk da det var vanskelig å kjenne nappa. Jeg fikk låne tackler med små kroker av Are for slikt fiske. Det var gøy å vinne juniorklassen, og mange gratulerte meg. Jeg fikk 2 fløyfisk, 6 kutlinger, 10 bergnebb, 4 flatfisk, 7 hvitting, 2 makrell og 3 andre arter (grønngylter).»

Nr. 2 i juniorklassen Ulrik Thorsen, Sarpsborg HK fisket også på Bjørg og hadde 80 poeng. På tredjeplass i klassen med 60 poeng kom Alfred Schanning, Oslo HK som fisket på Østhavn.

 

Om bord i Østhavn fisket mange godt, og den suverene vinneren av båten, Christian Y. Berg Olsen, Oslo HK hadde 150 poeng, 26 mer enn nest beste fisker om bord. Han kom på tredjeplass i herreklassen, bare et fattig poeng unna sølvplassen. Christian sto i akterenden av båten, to plasser bak meg, og jeg fikk derved ikke sett hvordan han fisket bortsett fra da han fikk en stor flyndre som måtte håves. Christian forteller: «Vi startet etter bergnebb nær det bratte fjellet i bukta, men vi kom raskt ut på for dypt vann da det var vanskelig å holde den store båten. Men jeg rakk å få to grønngylter og en rødnebb der inne. Senere flyttet vi ut på sandbunn, og det beit godt i perioder. Jeg fisket med råreker hele dagen bortsett på slutten av fisketida de vi flyttet til nordspissen av Rauer og dypere vann etter hyser. Jeg synes det er et veldig flott arrangement her i Engelsviken. Linda (Arnesen) og jeg har vært her  5 år på rad. De tre første åra var jeg junior, men i fjor og nå i år i herreklassen. Jeg hadde ni fiskeslag, 3 fløyfisk, 10 kutlinger, 10 bergnebb, 9 flatfisk, 7 hvittinger, 2 hyser, 1 makrell og de nevnte 2 grøngyltene og rødnebben.»

 

Vinneren av seniorklassen var i igjen som i går Ulf Andreassen, Sarpsborg HK. Han hadde 121 poeng. Samme poengsum hadde nr. 2 Karl Johan Nilsson, Nord-Jæren HK. Jeg fikk ikke med meg hva som skilte de to i plassering. Arne Bergstrøm, Sarpsborg HK tok siste pallplassen i seniorklassen.

Jeg sto ved siden av Linda Johansen som med sine 98 poeng ble nr. 2 i dameklassen. Hun fikk bl.a. en uvanlig ikketellende fangst, en stor krabbe (bilde). Sonja Deryckere ble tredje beste dame.

 

I lagkonkurransen var det store avstander mellom de beste. Oslo HK vant klart foran mix 1 med fiskere fra Torungen og Nord-Jæren. Navnene på fiskerne på vinnerlagene ser du i resultatoversikten nedenfor, og under bilder.

Alle jeg snakket med var ellers enige om at arrangørklubben Sarpsborg HK, med humørsprederen Erling Brandsrød i spissen, beholder sitt gode rykte som arrangør. Vi trivdes på fjorden, og har håp om at flere fiskere blir med neste år.

 

Ulrik Thorsen,  Sarpsborg HK, med en flott blåstål.

(Foto: Arne Bergersen )

 

Beste fisker i juniorklassen, Leander Aaserud viser fram en av sine tre grønngylter.

(Foto: Are Andersen)

 

Leander Aaserud med premie som vinner i juniorklassen. (Foto: Are Andersen)

 

Stemningsbilde på båten Østhavn. Vi ser i forgrunnen fra venstre André Schanning, Oslo HK og Tor Arne Rygg, Oslo HK (nr. 4 i herreklassen), og båten Bjørg i bakgrunnen.

 

Ulf Andreassen, vinneren av seniorklassen, viser fram en fløyfisk som der var mye av dette året.

 

Stemningsbilde fra akterut i Østhavn. Vi ser fra venstre med ryggen mot Christian Y. Berg Olsen, Oslo HK (båtvinner og nr. 3 i herreklassen), videre Linda Arnesen, Oslo HK (nr. 2 i dameklassen), Per Moen, Båstad HK, og Thomas Løland, Ski HK (Nr. 5 i herreklassen. Han glemte ellers i farten å klippe for en fløyfisk.)

(Foto: Sonja Deryckere)

 

Det hender en får utilsiktede fangster. Linda Arnesen, Oslo HK har her fått opp en stor krabbe. Til venstre på bildet Christian Y. Berg Olsen, Oslo HK.

 

Det hender at båtene som her ligger tett på fjorden, her så tett at de et øyeblikk dunket borti hverandre. (Foto: Arne Bergstrøm)

 

Erling Brandsrød, Sarpsborg HK har her fått en trippel, to kutlinger og en hvitting.

 

Arne Bergstrøm, Sarpsborg HK, som hjelper meg med å ta mange bilder til bloggen, har fått opp en fløyfisk.

 

Jan-Eric Herrstrøm, Sarpsborg HK har også lykkes i å få opp en fin blåstål.

 

Nok et stemningsbilde fra Østhavn. Vi ser fra venstre Linda Arnesen, med ryggen mot Christian Y. Berg Olsen, Per Moen, Sonja Deryckere og Tor Arne Rygg. (Har fått bildet av Arne Bergstrøm. Han skriver at noen av bildene det står hans navn på som fotograf har han fått av Camilla Johansen.)

 

Håkon Taranger har fått opp en veldig liten fløyfisk, men den gir godt med poeng.

(Foto: Arne Bergstrøm)

 

Fra poengberegningen ved endt fiske om bord i Østhavn. Fra Tor Arne Rygg som skriver og rundt bordet med klokka ser vi Christian Y. Berg Olsen, Per Moen, Sonja Deryckere og Erling Brandsrød.

 

Ved land om bord i Bjørg, båten til Martin Jørgensen, ser vi fra venstre Frode Lerstein, Trondheim HK, Karl Johan Nilsson, Nord-Jæren HK,

Leander Aaserud, Torungen HK, nesten skjult André Martinsen, Oslo HK, videre Are Andersen, Torungen HK og Sven Solbakken, Oslo HK

 

Resultater blant 10 herrer, 3 damer, 4 juniorer og

8 seniorer, 25 i alt:

Nr. Navn og klubb Båt Poeng
HERRER
1 André Martinsen, Oslo Bjørg 184
2 Are Andersen, Torungen Bjørg 151
3 Christian Y. Berg Olsen Østhavn 150
4 Tor Arne Rygg, Oslo Østhavn 124
5 Thomas Løland, Ski Østhavn 117
6 Jan-Eric Herrstrøm, Sarpsborg Bjørg 110
7 Erling Brandsrød, Sarpsborg Østhavn 103
8 Sven Solbakken, Oslo Bjørg 83
9 Christian Vikvam, Oslo Bjørg 65
10 André Schanning, Oslo Østhavn 53
DAMER
1 Camilla Johansen, Sarpsborg Bjørg 108
2 Linda Arnesen, Oslo Østhavn 98
3 Sonja Deryckere, Ski Østhavn 41
JUNIORER
1 Leander Aaserud, Torungen Bjørg 109
2 Ulrik Thorsen, Sarpsborg Bjørg 80
3 Alfred Schanning, Oslo Østhavn 60
4 Agnes Vikvam, Oslo Bjørg 55
SENIORER
1 Ulf Andreassen, Sarpsborg Østhavn 121
2 Karl Johan Nilsson, Nord-Jæren Bjørg 121
3 Arne Bergstrøm, Sarpsborg Østhavn 100
4 Jan Berger, Sarpsborg Østhavn 77
5 Steinar Kristiansen, Sarpsborg Bjørg 63
6 Frode Lerstein, Trondheim Bjørg 62
7 Håkon Taranger, Nord-Jæren Østhavn 62
8 Per Moen, Båstad Østhavn 61

 

Vinnerne i herreklassen, og de tre beste i festivalen, fra venstre nr. 2, Are Andersen, videre vinneren André Martinsen og nr. 3 Christian Y. Berg Olsen.

 

Pallen i dameklassen, fra venstre nr. 2 Linda Arnesen, vinneren Camilla Johansen og nr. 3 Sonja Deryckere.

 

De tre beste juniorene, fra venstre nr. 2 Ulrik Thorsen, i midten vinneren Leander Aaserud, og nr. 3 Alfred Schanning.

 

Vinnerne i seniorklassen, fra venstre nr. 2 Karl Johan Nilsson, vinneren Ulf Andreassen og nr. 3 Arne Bergstrøm.

 

 

Lagkonkurransen blant 7 lag:

Nr. Navn Navn Poeng Totale poeng
1 Oslo 1 André Martinsen

Christian Y. Berg Olsen

Tor Arne Rygg

Sven Solbakken

184

150

124

83

541
2 Mix 1 (Torungen,

Nord-Jæren)

Are Andersen

Karl Johan Nilsson

Leander Aaserud

Håkon Taranger

151

121

109

62

443
3 Sarpsborg 1 Ulf Andreassen

Erling Brandsrød

Arne Bergstrøm

Ulrik Thorsen

121

103

100

80

404
4 Sarpsborg 2 Jan-Eric Herrstrøm

Camilla Johansen

Jan Berger

Steinar Kristiansen

110

108

77

63

358
5 Mix 2 (Ski, Trondheim

Båstad)

Thomas Løland

Frode Lerstein

Per Moen

Sonja Deryckere

117

62

61

41

281
6 Oslo 2 Christian Vikvam

Alfred Schanning

Agnes Vikvam

André Schanning

65

60

55

53

233
7 Mix 3  (Oslo) Linda Arnesen (alene)

98 98

 

 

Suverent beste lag i festivalen, Oslo 1 med fra venstre Christian Y. Berg Olsen, André Martinsen, Tor Arne Rygg og Sven Solbakken.

 

Laget på andreplass, mix lag 1 med fra venstre Karl Johan Nilsson, Håkon Taranger, Leander Aaserud og Are Andersen.

 

Laget som tok tredjeplassen, Sarpsborg 1 med Erling Brandsrød, Arne Bergstrøm, Ulrik Thorsen og Ulf Andreassen.

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg