EGERØYNAPPET & JÆRFESTIVALEN

EGERØYNAPPET & JÆRFESTIVALEN

25-26 SEPTEMBER 2021

 

Endelig var det tid for festival igjen i Egersund, og det var mange som hadde gledet seg til å fiske i et spennende område. Sist vi hadde festival her var i september 2019, og da gikk fisket mest i lyr, torsk, makrell og ikke minst taggmakrell. Denne gangen skulle det bli litt annerledes.

Det var dessverre ikke det beste oppmøte til disse festivalene, men det ble 22 håpefulle fiskere på lørdag og 24 på søndag. Disse representerte Nord-Jæren HK, Oslo HK, Nordvegen HK, Torungen HK og Trondheim HK.

 

Mange av de tilreisende bodde på Steinsnes Camping som vanlig og da blir det alltid god stemning og forbrødring klubbene imellom. Diskusjoner om tackler, fiskeplasser og tidligere fangster er fast rutine og meningene og konklusjonene er mange.

Deltagerne hadde også studert værmeldingen nøye den siste uka for å se hva YR mente vi kunne vente oss ute på havet. Diskusjonen gikk også på om vi kom oss ut, for det er jo ingen hemmelighet at innaskjærs fiske i Egersund er ikke det beste. Sterk kuling fra nord-vest på fredag kveld gjorde at vi ikke turte å håpe på for mye. Heldigvis løyet vinden veldig til 3-4 ms på lørdag morgen, så det var gammel sjø vi skulle møte på vei ut til fiskeplassene. Det viste seg imidlertid å ikke bli noe problem og vi skulle få en helt fantastisk dag på havet.

Undertegnede hadde for anledningen trukket skøyta Sjødis med skipper Jonny, og historisk sett er dette en veldig bra båt som Jonny holder godt på samme plassen slik at det blir enkelt å fiske. Denne gangen var intet unntak og omtrent fra første nedslipp så lå vi helt spott on, og fikk fisket veldig effektivt.

Vi fikk fisk med en gang, og det gikk i kolje med noen innslag av torsk. Innimellom kom det også opp noen sei og en og annen makrell.

Jeg bruker alltid å skrive litt generelt i bloggen før jeg velger å la dagens vinner fortelle litt om hvordan han eller hun opplevde fisket og skildre sin dag. Denne gangen ble det faktisk slik at at undertegnede hadde en meget god fiskedag, og også med de nødvendige marginer for å nå helt opp. Jeg overlater derfor ordet til meg selv 😊

Are forteller : « Vi som var om bord på Sjødis med Jonny som skipper hadde jo selvfølgelig store forventninger da dette bruker historisk sett å være en veldig bra båt. Det skulle vise seg å ikke være noe unntak denne gangen heller. Thomas Skarstein som var fiskeskipper tok i samråd med oss andre et valg om å dra ut til Kjesholmgrunnen som kunne levere et bra fiske med håp om torsk,sei og kolje. Vi endte opp med å tilbringe det meste av dagen på denne grunnen med flere drift. Det var stort sett fisk hele dagen med noen perioder der det bet litt dårligere.

Jeg fikk jevnt med fisk hele tiden, og de andre på min side dro også mye fisk. Lars Hellum fra Oslo HK sto i baugen og slet litt med å få koljene til å sitte, og mistet en del. Anne Grete fra Nordvegen HK sto ved siden av meg og hun fisket også godt og fikk bra med koljer og veldig mye mer sei enn oss andre. Bak på båten sto Sven Solbakken fra Oslo HK og dro bra med fisk og hadde også noen flotte koljer med en diger på 3,7 kg. På den andre siden fisket de også godt og utenfor mitt synsfelt fikk Thomas Skarstein fra arrangørklubben Nord-Jæren HK mye fisk. Det var en helt fantastisk dag, men jeg tenkte nok ikke at dette kunne holde til seier. Jeg er nok litt dårlig på å vurdere hva jeg selv får opp mot de andre og synes at de andre hadde dradd opp veldig mye fisk. Når vi skulle telle opp viste det seg at jeg hadde mest av alle på min side.  37 koljer, 4 torsk, 3 makrell og 2 sei. Det holdt til båtvinn og 100p. Når vi kom til land veide jeg inn 49,70 kg som var mest av alle og da ble det 1 plass og seier. Jeg er utrolig fornøyd og stolt over å vinne her borte. Selv om det ikke var så mange med, så er nivået på de som er her meget høyt. Jeg fisket stort sett med samme tackle hele dagen. Glidebom med 1 slep og 2 oppheng med litt selvlysende slange og en perle over. Koljene var ikke så kresne denne dagen så man ble nok litt sløv utover dagen med å agne pent. Første prioritet var å få snøret til bunn for da nappet det stort sett hele tiden«

 

Viser ellers til link for fullstendig resultater for Eigerøynappet.

Eigerøynappet & 4 mannslag – Norgeshavfiskeforbund

 

Neste dag var det meldt litt mer vind, men vinden skulle dreie til sørøst og da skulle det komme litt mer fra land. Håpet da var at det ville bli greie forhold slik at vi nok en gang skulle kunne gå ut og fiske på de beste plassene.

Undertegnede hadde denne dagen trukket Aramis med dansken som skipper og vi dro ut i omtrent samme området som dagen før, men denne gangen la vi oss litt på innsiden av Kjesholmgrunnen. Jeg var på båt med Thomas Skarstein og Christer Danielsen fra Nord-Jæren HK og Tor Arne Rygg fra Oslo HK. En utrolig hyggelig gjeng som fikk en fin dag på havet med bra med fisk. Ikke like mye som dagen før, men det kom opp jevnt.

Det ble båtvinn på meg og ca 35 kg fisk… Det var jevnt om bord og vi trodde vi hadde gjort det brukbart siden vi var en av 2 båter som hadde holdt ut når været ble dårligere utover dagen. Da hadde de fleste trukket nærmere land i le.

 

 

Den andre båten som lå der ute var Tobis. Ombord der var nr 1 og 2 i herreklassen og nr 1 i seniorklassen denne dagen. Alle disse lå på rundt 60 kg fisk… Jeg tok en prat med Lars Hellum fra Oslo HK som var bestemann denne dagen for å høre hvordan han opplevde fisket.

Lars forteller :   «Jeg hadde fått tildelt plass 3 på Tobias en 5 manns båt, og utrolig nok så kunne vi gå ut denne dagen også, det blåste noe, men var helt greit. Det ble egentlig skikkelig havfiske og det er jo en stund siden. (kasser som seiler rundt, litt blåmerker på kroppen og noe tangling)

Vi ble enig om å starte i samme fiskeområde som noen båter hadde suksess fra dagen før. Jeg hadde endret litt på strategien fra dag 1 og gått over til en 8-15Lb stang, denne fjæret litt bedre så fiskene ble med hele veien opp, mistet mange fisk på vei opp på lørdagen pga. for stiv stang. Jeg brukte 2 takkel gjennom dagen, startet med 2 krok over og gjennomgående bom med slep. Pynt var rosa selvlysende slange 3mm. 4/0 krok, agn makrell på størrelse med en lillefinger og 1 råreke uten hode.

Det bet fra første nedslepp og ut dagen, vi forflyttet oss tilbake til start og fisket i det samme området hele fisketiden. Litt klipping av takler må man regne med i et sånt vær så gikk over til 2 krok over og pilk med tafs.

Avstand mellom korkene var 40cm. Dvs den kroken som var høyest over bunn var maks 1 meter over bunn. Litt utfordrende nå man får en trippel, men det ble løst med 2 i hov og 1 med kleppen.

På vår båt fanget vi hyse, sei, lyr, torsk, sei, knurr, lusuer, lange og Rune mistet en flott kveite.

Vil takke gjengen i Nord Jæren HK for 2 flotte dager på sjøen i Egersund, en meget klok avgjørelse å flytte dette arrangementer fra vår til høst da det viser seg å være mye fisk i området.

Lars hadde båtvinn med 100 poeng og 59,9 kg fisk som hold til å være bestemann denne dagen. De 2 andre om bord der som gjorde det best var Rune Skåland fra Torungen HK og Svenn Solbakken fra Oslo HK som begge hadde over 60 kg fisk. Jeg ble litt nyskjerrig på denne kveita som ble nevnt her, så jeg tok en prat med Rune Skåland for å høre hva som hadde skjedd.

Rune forteller : « Jeg fikk et kraftig napp som jeg jobbet og slet med lenge.. Til tider ville ikke fisken rikke seg og den tok også ut snøre ved noen anledninger. Det viste seg også at jeg hadde fått med et annet snøre som også gjorde det ekstra tungt..Det ble spekulert i kveite, og opp kom det en kveite som var godt over 1 meter på øyemål. Jeg sto bak på båten og med en del sjø så ble det å lande denne en utfordring. Båten gikk opp og ned og jeg fikk fisken inn og satt kleppen i munnen på den. Lars vil hjelpe og tilbyr en klepp til, men jeg føler da at jeg har kontroll og skal til å løfte da fisken slår kraftig med halen og vipper seg selv elegant rett av kleppen. Den raser ut igjen fremdeles med kroken i munnen. Det andre snøret jeg fikk med opp har surret seg fast bak på båten og når kveita går ned igjen får den direkte motstand fra dette snøret og ryker rett av. Ting skjer fort og det er hektisk. Litt uheldig og været hjalp heller ikke noe på denne landingen. Rett etterpå fikk jeg et nytt veldig kraftig hugg og vi spøkte med at kveita var tilbake.. Denne gangen kom det opp en torsk på 9,6 kg og med en kolje på ca 2 på kjøpet. Et lite plaster på såret og dette ble også festivalens største fisk.

 

Viser ellers til link for fullstendig resultater for Jærfestivalen.

Jærfestivalen – Norgeshavfiskeforbund

Vi må jo berømme Nord-Jæren Havfiskeklubb med et fantastisk godt gjennomført arrangement, og jeg vet at det er mange flere enn undertegnede som gleder seg til neste års festival her i Egersund.

 

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg