MAUSUNDFESTIVAL 1. JUNI – 3. JUNI 2023

MAUSUNDFESTIVAL 1. JUNI – 3. JUNI 2023

BLOGG SKREVET AV HAVFISKER SVEIN ERLING «OBERSTEN» SMOLAN.

ONSDAG 31. mai (dagen før første fiskedag).

Denne dagen ankom de fleste utover til øya Mausund og vi fikk oppleve gratis ferje ut til disse utkant strøket Mausund her «UTIHAVET».

På onsdags kvelden kl. 19.00 var vi samlet på Havna kafé, (for de som hadde fått det med seg), der ble det gitt informasjon rundt tre dagers fiske gitt av «obersten». Godt supplert av festivalsjefen Sigurd og gamle generalen Øyvind. Her på møte ble båtlister kunngjort fra den offentlige trekning som foregikk på tirsdag kveld.

Nå var fiskeskipper og assistent blitt nøye kunngjort. Fiskeregler for NHF ble kjapt repetert av «obersten» tidligere leder i NHF. Protest komite ble plukket ut og det ble gitt orientering om tidsplan og værforhold. Minstemål ble gjennomgått og nytt fra 1. juni så justeres minstemål på kveite fra 80 til 84 cm dette utgjør ca 7. kg i vekt. Max mål på kveite er fortsatt 2 meter som utgjør ca.100 kg og skal ikke tas opp. Pigghå er ikke rødlistet men teller ikke i denne konkurransen pga. leveranse. Det skal kun veies inn to langer fra hver fisker daglig på denne festivalen jfr. annonsen. Øvrige tas med inn og går utenom vekta til videre foredling. Dette med begrensning på lange, som et forsøk på å begrense at man ble liggende å dra langer og overbeskytte hele dagen. Ubegrenset antall på andre arter. Det ble presisert bløgging og ising av fisk for å unngå «vrak-fisk» som ikke gir «penger fra fangst»..

 Pigghå var det masse av og den kom fort når det ble fisket med makrell agn. Her Torunn Handeland som var beste fisker dag en.

Bakkeli sørget for at den nye minstemål på kveite ble etterfulgt. Denne ble tatt på andre dag med fiske og veide 8,32 kg.

Torsdag 1. juni 2023 (første fiske dag)

Tidsplan så slik ut alle dager: Kl.07.00 var det samling på kaia der makrell ble solgt til agn. Kl.07.10 Båtfører møte ledet av «obersten», der det ble avtalt innaskjærs eller utaskjærs fiske pga været. Sikkerhet og samband. Kl.07.20 Fiskeskipper møte der detaljer ble nevnt for hvordan vi skal trives på dekk og samspillet med båtfører. Kl.07.30 Utror (med Max 8 knop gangfart). Kl.09.00 Fisketiden starter eller tidligere fra første snøre på båten går i sjøen. 5 timers fisketid. Kl.14.00 Fisketid over eller tidligere om startet før kl. 09.00. Kl.15.00 Første båter klar for fangst til vekta. Og etterfylling av nye kasser og is til bruk neste dag. Kl. 19.00 Resultater fra dagens fiske lagt ut på nettsiden. Resultater fra første dag følger under;

På første fiskedag på torsdag viste det seg at det var båten Arildson med båtfører Arild T Nordvik som traff på fisken best.

Torunn Handeland Oslo HK vant båten og hadde mest fangst i kilo hele 100,64 kg. Mesteparten sei. Hun vant dameklassen suverent.                                                                                                                                                Beste herre ble Tor Arne Rygg Oslo HK og beste senior ble Øyvind Braa TrHK.

 

 

Dag 2 fredag 2. juni

Denne dagen skulle vise seg å bli nesten lik dag værmessig som torsdag, men nå valgte to båter å gå til et annet felt innafor Gjessingen på Frøyfjorden, de andre tre gikk til samme område som båtene låg samlet på dag en litt innafor Sula. Men denne dagen skulle det vise seg at de to største fisker under festivalen ble fanget.

 

Svein Erling Smolan med ei lange på 25,88 (i skrivende stund den største fisk tatt i Norges Cup hittil i 2023).

 

 

Lars Erik Berg med nest største ei lange på 25,22 kg.

 

Beste fisker i herreklassen ble Jostein Nybakke TrHK. I senior kapret Øyvind Braa TrHK første plassen på andre dag på rad. Hildegunn Håbjørg TrHK ble best i dameklassen.

 

 

Dag 3, lørdag 3. juni;

Siste dag lørdag ble det også innaskjærs fiske og båtene fordelte seg på to ulike fiskefelt. Fisket i samme område som de to forrige dager. Det ble tatt mest sei deretter hyse, lyr, torsk, brosme og lange og en del pigghå som ble sluppet levende ut igjen. Resultater ble holdt hemmelig frem mot premieutdelingen som normalt siste dag.

 

 

Premieutdelingen på lørdag kveld på Havna kafé gikk supert. Takk til Torunn som hadde kjøpt inn premier for reduserte priser.

 

Til tross for at flere hadde reist rett etter fiske på lørdag så var stemningen høy under premie utdelingen. Andreas som førte resultatene og er vår kasserer, syklet faktisk tur/retur fra Trondheim-Mausund (måtte ta rutebuss gjennom tunnel på Frøya og Hitra, da sykling der var forbudt). Fiskeutstyret fikk han sendt med bil heldigvis.

Vi viser ellers til oversikt og resultater på hjemmesiden som viser Norges Cup poeng og status i alle klasser. På søndag var det ferje til Frøya og alle biler kom seg med takket være at en 4-5 biler ble med «Frøyfart» tidligere på morra’n. Til neste år blir det NM i havfiske på Mausund da Trondheim Havfiskeklubb som ble stiftet i 1974 har 50 års jubileum. Tidspunkt vil vi komme tilbake til når komiteen har fått tatt sit møte. Men planen er at vi forsøker å legge det til UTIHAVET festivalen uti juli måned. Så fort vi har eksakt opplegg og får det godkjent av NHF så vil dere få detaljer på hvordan det blir.. Under NM satser vi på mange deltagere og dere kan se frem til tre havfiskedager her hvor fisken finnes! Slik reglene er nå så blir det en dag med Trønderfestival og to dager med NM, men dette er ikke klubbe’t.

 

 

 

Oppsummert så ble disse tre dager med Norges Cup på Mausund som vanlig vellykket. Vi kunne ønsket oss litt bedre vær så vi hadde kommet oss på storhavet. Men det får vi ikke gjort noe med. Vi retter en stor takk til fiskemottaket som stilte sine lokaler til disposisjon og hjalp oss med å ta vare på fisken. Til sløyere på bruket og til våre sponsorer som bidro til fine gavepremier. Takk til alle som bidro til forlegning og forpleining. Havna Kafé leverte som vanlig høy klasse. Båtførerne her ute er av landets beste og de gjorde alle en meget god jobb under litt dårlige værforhold. Takk også til Oslo HK som sto sammen med oss i Trondheim HK som arrangør. På vegne av den lille komiteen som sto for denne festivalen så takker vi for oss! Vi ønsker å se dere på vår sei festival her på Trondheimsfjorden på lørdag 7. og søndag 8. oktober 2023.

 

 

Del innlegg

Facebook
Twitter

Relaterte innlegg